Aletka Aletka komentáře u knih

☰ menu

Japonský občasník Japonský občasník Dalibor Skoupil

Kapitolám chybí vypointovaní, brání tomu i časté odbočky z tématu. Je to celkově roztříštěné, ale zajímavé a dobře se to čte.

05.01.2023 2 z 5


Bretaňské speciality Bretaňské speciality Jean-Luc Bannalec (p)

S tímto dílem jsem nebyla moc spokojená, všechno bylo takové nějaké odfláknuté, včetně českého překladu. Opravdu by překladu prospěl korektor francouzských reálií, to mě při čtení velmi otravovalo.

01.09.2022 1 z 5


V ráji šumavském V ráji šumavském Karel Klostermann

Tak se zamýšlím nad vydáním této knihy ve formě e-knihy díky Městské knihovně Praha. To je super, člověk si s sebou na dovolenou na Šumavě nemusí brát kufr knih, stačí mu jedna čtečka. Ale proboha! Když už se někdo dělal v e-knize s poznámkami pod čarou, měl to udělat pořádně a opravdu odkazované pojmy vysvětlit. Zde to vypadá jako osobní poznámky editora, když on sám narazil na něco, čemu nerozuměl. Také by bylo lepší nepoužít v těchto poznámkách pod čarou soudobý hovorový jazyk, kontrast s jazykem knihy je drásající.

14.09.2021


Bretaňský příliv Bretaňský příliv Jean-Luc Bannalec (p)

Mám moc ráda tyhle detektivky plné jídla a bretaňských tajemných příběhů. Vadilo mi tam přílišné používání cizích slov, které byly občas jak pěst na oko (jakoby se překladateli nechtělo hledat český ekvivalent) a pak pár překlepů (v e-knize, tak třeba ten šotek řádí jen tam). Nejvíc mi vadil překlad francouzských slov, hlavně místních názvů. To tedy mohl pan překladatel konzultovat s nějakým francouzštinářem. Např. "Sedí v Chez Brunu." - myšlena hospůdka Chez Bruno - krásně česky U Bruna apod.

07.02.2021 3 z 5


Meli Antu, tvůj kamarád z Chile Meli Antu, tvůj kamarád z Chile Miloslav Stingl

Tohle je krásná vzpomínka na dětství. Tato kniha mě přivedla na cestu ke všem dobrodružným a cestovatelským knihám.

25.01.2021 3 z 5


Halali Šumavy a Novohradských hor Halali Šumavy a Novohradských hor Josef Trnka

Knihu jsem si vybrala, protože ráda jezdím na Šumavu, i když tematika lovů a honů je mi dost vzdálená. Tak jsem se aspoň dozvěděla něco nového a zjistila, jak lze hory vnímat i jinak, než jako turista.

03.09.2020 1 z 5


Blanche na útěku Blanche na útěku Barbara Neely

Krásný vtipný jazyk a detaily, které knize dodávají život. "Nervozitou připomíná upíra za úsvitu" má u mě rozhodně šanci na titul hláška měsíce.

25.06.2020 4 z 5


Dějiny Polska Dějiny Polska Marceli Kosman

Kniha se příliš neutápí v detailech a bere dějiny země z nadhledu mezinárodních vztahů. Jen občas se snaží vykreslit psychologické portréty panovníků a jiných důležitých hybatelů dějin. Zhuštěné a poučné.

19.12.2019 4 z 5


365 tipů, jak pečovat o dítě 365 tipů, jak pečovat o dítě Penny Warner

Americký blábol, asi tak desítka tipů může být užitečná. Ale aspoň netvrdí, že všechno ostatní je životu nebezpečné.

11.04.2019 2 z 5


Čerwuiš Čerwuiš Alberto Vojtěch Frič

Není poznat, že čtete sto let starou knihu. Lidská povaha je stejná v roce 1909 jako v roce 2019 a lidé si stále kladou otázky o dobru, zlu, vlastních a cizích zvycích a náboženství. A. V. Frič na ně nenásilně nabízí i nenabízí odpovědi, které jsou až překvapivě současné. Nové vydání (e-kniha) je krásně zpracované.

10.04.2019 5 z 5