Dějiny Polska

Dějiny Polska https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78155/bmid_dejiny-polska-0jk-78155.jpg 4 10 3

Všechna tato území byla v různých obdobích a rozdílnou měrou začleněna do velkého polského a polsko-litevského státu, který patřil na prahu historie kolem roku 1000 a znovu v období od 14. do 17. století mezi významné mocnosti našeho kontinentu. Vzhledem ke svému badatelskému zaměření a také proto, že minulost své země zkoumá nikoli z Varšavy, nýbrž z Poznaně, má M. Kosman zvláště vytříbený smysl pro teritoriální členitost a vnitřní rozmanitost polských dějin.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Historia Polski , 2011


více info...

Přidat komentář

bejan
27.07.2022 3 z 5

Od syntézy celých polských dějin nečekám nijak hluboký vhled na klíčové události polských dějin a tato kniha nic takového ani nenabízí, i když v textu se občas objeví ty nejdůležitější informace velmi nenápadně. V těchto momentech kniha několikrát překračuje polský pohled na vlastní dějiny, který je zatížen národní mytologií a martyrologií, ovšem Kosmanovi se to nedaří všude. Příkladem za všechny může být kapitola "Varšavské povstání (1944). Záhuba metropole", kde autor značně nadsazuje počty povstalců i ztráty na straně Němců. Neanalyzuje správně neúspěch a nesmyslnost Varšavského povstání.
Největším utrpením pro českého čtenáře je však překlad. Text je zcela zbytečně zatížen mnoha zbytečnými polonismy ("hitlerovci") a větné struktury odrážejí polský originál tak, že je to na mnoha místech až na hranici srozumitelnosti. Příklad za všechny:
"Několik měsíců před zahájením agrese nelitovala společnost na vojenské účely finančních obětí, připravovala se na chemický útok, byly budovány zákopy a kryty. Na venkově byla likvidována část plotů, aby jejich nadměrné množství nenapomáhalo rozptýlení bojových plynů."

Kuža007
29.06.2021 4 z 5

Velice zajímavé Dějiny Polska z pohledu polského historika. Jen je škoda, že autor se nevěnuje větším podrobnostem a bere ohled jen převážně na mezinárodní politické dějiny Polska.


Aletka
19.12.2019 4 z 5

Kniha se příliš neutápí v detailech a bere dějiny země z nadhledu mezinárodních vztahů. Jen občas se snaží vykreslit psychologické portréty panovníků a jiných důležitých hybatelů dějin. Zhuštěné a poučné.

Štítky knihy

Polsko polské dějiny

Autorovy další knížky

Marceli Kosman
polská, 1940
2011  74%Dějiny Polska
2018  0%Henryk Sienkiewicz ve světě politiky

Kniha Dějiny Polska je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x