Blanche na útěku

Blanche na útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122825/blanche-na-uteku-122825.jpg 4 32 9

V detektivní novele Blanche na útěku (1992), jejíž děj se odehrává v Severní Karolíně, se objevuje nový typ „detektiva“ – chudá černošská žena s paradoxním jménem Blanche Whitová, nadaná svéráznou filosofií, bystrým rozumem a jadrným jazykem, která se sama skrývá před policií. Utíká před vězením, kam byla odsouzena za banální přestupek – vystavení nekrytého šeku. Shodou okolností nachází úkryt jako služebná ve velkém domě – letním sídle patricijské rodiny Carterových. Bezpečí, které Blanche nabízí nové útočiště, se však brzy ukáže být iluzorním. Na scéně se objeví místní šerif, jenž se příliš vyptává, a když je pak nalezen mrtev, je si Blanche jistá, že nešlo o sebevraždu… Novela Blanche na útěku vynesla autorce hned tři prestižní literární ceny – Agatha Award, Anthony Award a Macavity Award – a její čtenářský úspěch způsobil, že našla své pokračování v série dalších detektivek se sympatickou Blanche v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Blanche on the Lam , 1992


více info...

Přidat komentář

Marek.Sc
13.06.2021 4 z 5

Priestupok, za ktorý nebudú naháňať mladú černošku po celých štátoch je len kvapka, ktorá naplní pohár detektívneho deja. Zo strachu dohnaná k úteku sa uchýli po rúškom trochu zmenenej identity v belošskej rodine ako chyžná. Rodina, ktorá si zakladá na svojom postavení pseudoaristokracie je len potemkinovskou kulisou. Vzťahy sú naštrbené a je len otázkou času kedy sa niečo stane. A začnú umierať ľudia. Jej „sedliackemu“ rozumu a skvelému postrehu neujde nič a vidieť, že skúsenosti nadobudnuté v práci v iných rodinách vie briskne zúročiť. Kruh udalostí sa pomaly uzatvára, s rozuzlením ktoré javí nepravdepodobné. A to nie je na škodu, nakoľko si titul číta ľahko a plynule.
Kniha je aj malou sondou do spolunažívania černošskej a belošskej komunity na juhu Ameriky. A taktne naznačuje súvislosti o ktorých sa hovorí šeptom a mali by byť vykorenené. Novela má zaujímavú zápletku aj keď trochu cítiť, že niečo podobné bolo napísané. Napriek tomu si myslím, že sa oplatí siahnuť aj po pokračovaniach s touto postavou amatérskej detektívky.

Aletka
25.06.2020 4 z 5

Krásný vtipný jazyk a detaily, které knize dodávají život. "Nervozitou připomíná upíra za úsvitu" má u mě rozhodně šanci na titul hláška měsíce.


Aghatte
27.09.2019 5 z 5

Výborná kniha, moc se mi líbila, doporučuji! Neotřelé, originální a zábavné, inteligentní.

JointlieKat94
20.04.2019 4 z 5

Tak tohle byla paráda.
Blanche mě bavila už od začátku- co na tom, že byla "černá" a co na tom, že byla rasistka. :D prostě jak my k nim, oni k nám- tak jsem to pochopila. Blanche měla asi šestý smysl, celý dění jsem se snažila rozlousknout s ní. A povedlo se mi.
Vše řešila po telefonu a na vše dostávala odpovědi. Prostě detektiv po telefonu. :)
Na knize byl parádní překlad! Kdyby se přeložily i zbylé díly, určitě bych si je chtěla přečíst.
Moc dobré!

trudoš
29.06.2016 3 z 5

Nenáročný román s mile originální postavou, který toho však - nejste-li zrovna ženou v domácnosti, nebo černou služebnou - nemá moc co nabídnout. Tedy kromě odhalování kostlivců ve skříni jednoho starého rodu a dramatického duelu mezi paní domu a její hospodyní, okořeněno nezbytnou rasovou problematikou v kulisách amerického jihu.
Problém je, že zápletka se rozjede až za polovinou vyprávění, což je při sto osmdesáti stranách docela na pováženou. Nekomplikovaný vývoj událostí má pak pouze tu výhodu, že neskončí tak očekávaně, jak by se jeden dle náznaků bál. Ovšem pojetí hrdiny, který záhadu rozmotává pomocí sbírání klepů po telefonu, je bezvadné, bohužel je to taky všechno, co mě v důsledku zaujalo.
Žánrová nevyhraněnost mezi umírněnou detektivkou a odlehčenou společenskou kritikou naneštěstí trochu znesnadňuje volbu cílové čtenářské skupiny. Komu však záleží především na kvalitní stylistice a obsah už je pro něj druhořadý, neměl by být nikterak zklamán. Osobně mám ale raději obojí.

janucha
31.08.2013

Na knize jsem ocenila překlad a líbila se mi postava Blanche, protože uvažuje zcela jiným způsobem, než většina
hrdinek detektivek, na které jsem zvyklá, ale postavy jsou dobře a životně napsaná takže se kniha dobře čte.. TheRaven má pravdu, někdy jde u Blanche tak trochu o rasismus naruby v tom, jak přemýšlí o bílých. Ale čtení to bylo zábavné a kdyby
byla přeložena i další knížka o Blanche určitě bych si ji také přečetla.

rose
05.11.2012 4 z 5

Milá oddychovka s detektivní zápletkou. A lehce, jen tak mezi řádky, se dovídáme myšlenky a úvahy o soužití bílých a barevných lidí, o pokrytectví, falši a přetvářce i o přátelství a dobrém srdci. Blanche je krásně vykreslená postava svědomité domácí hospodyně, která má pro strach uděláno a používá zdravý selský rozum.

TheRaven
03.08.2012 3 z 5

I přesto, že některé téměř rasistické, elitářské a feministické výroky vycházející z úst naší mohutné ebenové služky lezou trochu na nervy a nedovolují se příliš sžít s její postavou, je kniha velmi zábavná, čtivá a díky naprosto fenomenálnímu překladu se její čtení stává pro milovníky našeho krásného jazyka čirým potěšením .

Janasem
31.07.2012 5 z 5

Po dlouhé době vtipná, klidná detektivka se skvělým detektivem v sukních. Výtečný překlad.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Severní Karolína

Autorovy knížky

Barbara Neely
americká, 1941
2012  73%Blanche na útěku