Čerwuiš

Čerwuiš https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97170/cerwuis-97170.jpg 5 29 8

Skutečný příběh Čerwuiše, jihoamerického indiána z paraguayského kmene Čamakoko, kterého přivezl roku 1908 do Prahy cestovatel A. V Frič, skrývá pod vnějšími anekdotickými epizodami „divocha v civilizaci“ pozoruhodný existenciální příběh nešťastníka, který obětoval svoji totožnost pro záchranu svého vymírajícího kmene. Ve třetím knižním vydání je připojen překvapivý závěr, který neočekávaně propojil sto let starý příběh se současností. ... celý text

Přidat komentář

zdenaR
18.02.2024 3 z 5

Zajímavé informace, ale přečteno metodou "velmi rychlého čtení".

Kiu
10.10.2022 5 z 5

Mám moc ráda knihy od Friče. Každá jeho kniha mě baví od začátku do konce


zuzana4291
23.08.2022

Za mně nádherná kniha. V životě jsem o Fričovi neslyšela a moc toho lituji.
Kniha je neuvěřitelná, jak v popisech, co se asi odehrávalo v hlavě indiána, tak i co v hlavě Friče.
To co on zažil už asi prožít v dnešní době nelze, ale i přesto je tato kniha nadčasová.

oladnb
12.04.2021 5 z 5

Úžasná kniha! Jak jsem mohla neznat Friče, nechápu. Vlastně jsem se k němu dostala přes český komiks Divoši, který byl také skvělý.
Frič byl velký člověk, který se možná nedočkal za svého života až tak velkého uznání jakého by si zasloužil. Skvěle se čte a dozvíte se mnoho informaci. Díky, díky.

ivana1429
29.10.2020 5 z 5

Nádherná kniha.

Vlk.kh
26.04.2020 5 z 5

Úžasná kniha, kterou mohu doporučit nejen všem dalším fandům Indiánů a přírodních národů, ale i těm, kteří se všeobecně zamýšlejí nad životem v naší takzvané civilizaci, přetvářkou, zbytečností některých věcí a gest, pokrytectvím a cítí touhu po prostotě. Pan Frič skvělou formou popisuje své přátelství s Indiánem Čerwuišem, jejich společnou cestu Evropou a hlavně pobyt v Praze, kde jsem při čtení některých pasáží absolvoval spontánní výbuchy smíchu ( například scéna konfrontace s šesticí strážců zákona nemá chybu, ale i další situace, které Čerwuiš řeší se svou přímočarou přirozeností ). Malou pachuť hořkosti pak vyvolá nastavení zrcadla naší už tehdy falešné a pokřivené společnosti a v neposlední řadě závěr knihy, kde je znát, že Indián si od nás odnáší ono pověstné "dračí semínko" zaseté do svého srdce a mysli.

Jenette
16.05.2019 5 z 5

Hluboký lidský příbeh o přátelství "civilizovaného" Evropana a jihoamerického "divocha". Aktuální dnes stejně jako před lety, zároveď podaný poměrně lehkým a čtivým tónem, v němž se skoro ztrácí tragikomičnost (a ke konci spíše tragédie) celého příběhu. Skvělý je i komiks "Divoši" od Lucie Lomové, která vypráví stejný příběh grafickou formou. Doporučuji všemi deseti.

Aletka
10.04.2019 5 z 5

Není poznat, že čtete sto let starou knihu. Lidská povaha je stejná v roce 1909 jako v roce 2019 a lidé si stále kladou otázky o dobru, zlu, vlastních a cizích zvycích a náboženství. A. V. Frič na ně nenásilně nabízí i nenabízí odpovědi, které jsou až překvapivě současné. Nové vydání (e-kniha) je krásně zpracované.