Zemí šelem

Zemí šelem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475896/bmid_zemi-selem-HUl-475896.jpg 4 185 27

Napínavý příběh se odehrává v Indii roku 1867. Inženýr Banks se rozhodne pozvat plukovníka Munroa, kapitána Hooda a Francouze Mauclera na výpravu po severní Indii. Volí přitom velice netradiční dopravní prostředek – obrovského ocelového slona. Hlavním motivem cesty je touha plukovníka Munroa po pomstě. Bývalý vůdce povstání sipáhijů Nana Sáhib je totiž zodpovědný za smrt jeho ženy a nyní již deset let hledaný pro své zločiny. Muži cestují přes Kalkaty a Himaláje až do Jabalpuru, kde se musí vypořádat s divokými slony a tygry. Právě tady se také konečně Munro a Nana setkávají tvář v tvář...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

La maison a vapeur , 1880


více info...

Přidat komentář

Atak
19.02.2023 5 z 5

Tento příběh z pera Věrného jsem neznal, je to velice čtivé

Lothar.777
15.02.2023 4 z 5

Moc pěkné povídání o Indii, klasika Verne :-). Dobrodružství nechybí, happy end taky, je tam skoro všechno :-)


arcs
23.02.2022 5 z 5

Nejmilovanější verneovka, protože jsem se zamiloval do mechanického slona (jo, tak od té doby toužím po životě v maringotce!). Taky mi přišla dynamičtější než jiné, rozhodně krvavější (bože, co ti tygři?). Přivázání k dělu, to jsem dost prožíval. Verneovky taky znamenají illustrace od Benneta, bez nich by nebyly.

MonikaJanka
26.12.2021 4 z 5

Verneovka, ktorú sa oplatí prečítať.

former3980
22.11.2021 5 z 5

INDIA. Veľmi som sa tešil na túto knihu a nesklamala - je to absolútna pecka! India - ako ju väčšina z nás nepoznala. Vedeli sme, že bola pod britskou nadvládou, ale určite sme netušili, aké krutosti sa tam v tom čase odohrávali. Parádna jazda na sever (nielen za krásami Himalájí, ale najmä za zlosynom) v dvoch vagónoch, ťahaných mechanickým slonom z kovu na paru! Čo viac si čitateľ môže želať? Občas sa síce motáte v názvoch jednotlivých kmeňov či vo viacerých menách hrdinov - Nana Sahib alias Dandu Pant a podobne. Verne je opäť schopný opísať každý kameň na ceste, ale finále odbije na dvoch stranách. Ale toto už poznáme aj z predošlých kníh. Aj tak zaslúžených 95 percent z kúta zemegule, ktorý je pre väčšinu nás stále veľkou neznámou...

Meda77
21.11.2021 4 z 5

Verneho netřeba komentovat. Ve své době nadčasový autor s velmi reálnými vizemi. Jeho knihy došly až k filmové tvorbě. Všechny knihy jsou dobrodružně zábavné a zároveň lehce naučné v části zeměpisu a dějin. Hlavním cílem je pobavit a nenudí, což autor umí v každé knize. Mladší by měli z takovými začínat a my starší nostalgicky vzpomínáme. Poctivé 4.

zuzana4291
09.10.2021 4 z 5

Na knihu jsem narazila u svého kamaráda, který vlastní dokonce druhé vydání této knihy z roku . Takže je psaná ještě starší češtinou. Asi o to více se mi kniha líbila. Klasicky jsem u knihu totoho autora bojovala s popisovými části. Ale i tak má tato kniha své kouzlo.

st18321
06.09.2021 4 z 5

Méně známá kniha od Verna ale o to více mě překvapil parní slon, který táhne vozy. Příběh mě celkem bavil. Vadilo mě až příliš mnoho střílení nebohé zvěře jenom pro započítání skóre. A přiznám se že i záporákům jsem fandil více než hrdinům. Přece jen to byli okupanti, kteří v Indii neměli co dělat.

Luigi1
13.06.2021 4 z 5

Dopravní prostředek poháněný párou v podobě pochodujícího slona,který kde se ukázal budil až fanatickou zvědavost.Toto monstum bylo skonstruváno i pro pohyb na vodě.Je zde popsáno povstání sipáhijů,které vždy končí velkým krveprolitím jak na jedné tak na druhé staně.

ijcro
09.01.2020 5 z 5

Dobře odvyprávěný (a slušně přeložený) příběh s překrásnými Benettovými ilustracemi o cestě napříč Indií v kráčedle - rádžově hračce - s parním strojem pod kapotou slona, a to vše odehrávající se na pozadí dramatu sipahíjského povstání. Jen ten konec je dost morbidní, kdo by taky chtěl skončit na krku ocelového slona, který v nejbližším okamžiku vybuchne, že?
Je to výlet do dávno zmizelé minulosti, který ve své době přiblížil evropskému čtenáři téměř neznámou Indii.

FilDaV
16.06.2019 5 z 5

Dobrodružství parního slona a jeho pasažérů je opravdu další lahůdka z mistrovy dílny. Nejen že poznáte Indii, tamní zvyky, ale také zažijete napínavou a nezapomenutelnou cestu napříč touto zemí! Nejlepší je scéna, kdy se slon potápí v řece a gentlemani si rozdávají a mastí karty :)

danny_21
20.12.2018 3 z 5

Jedna z těch povedenějších Verneovek v lepším průměru, která umně kombinuje dobrodružství, techniku a zeměpisno-historické popisy. Jízda parním slonem divokou Indií, při honbě za 50-tkou skolených pruhovaných šelem a podlým vůdcem vzbouřenců Nánou Sáhibem ( samozřejmě z pohledu Angličanů ) - 60 %

chlo0opek
16.11.2017 4 z 5

Pohodová kniha s hezkým příběhem (i když místy byla možná trochu víc naivní, než by se slušelo) odehrávající se v poutavé indické přírodě společně s obrovským slonem v jedné z hlavních rolí... co víc si může mladé srdce čtenáře přát? Ale věřím, že i dospělejší si v této knize najdou něco, co uspokojí jejich touhy po slušném literárním zážitku. Takový klasický styl Julese Verna...
Slabčí 4*.

Tarzan1978
08.07.2017 4 z 5

Indické názvy měst a provincií mi dávaly zabrat,kniha se mi začala líbit od 5 kapitoly když parní slon vyrazil na cestu džunglí.

hanak_v_exilu
27.04.2017 4 z 5

Jako děti jsme si s kamarádem každý koupili knížku od Verna. Po přečtení jsme si ji na vypůjčení vyměnili. Ale bohužel kamarád moji ztratil a nechal mi svoji. Nevydělal jsem na tom, protože za vynikající Cestu do středu země mi zůstal tenhle cestopis ozvláštněný popisem mechanického slona. Zemí šelem není špatná verneovka a možná proto že jsem měl doma jenom dvě (spolu s 20 000 mil pod mořem), tak jsem si k ní za několikeré přečtení vybudoval zvláštní vztah. K těm nejlepším se ovšem řadit nemůže.

Džerkys
08.02.2017 5 z 5

Krásná Verneovka četla se sama

mira.l
18.09.2016 3 z 5

Zemí šelem už dneska vidím jako takový průměrný román od Verna, který nepřináší (tedy krom mechanického parního slona) nic mimořádného. Je to román spíš cestopisný s řadou zeměpisných detailů, trochu dějově "řízlý" vzpourou domorodců, po které se časově odehrává. No a taky je to tak z 25 - 30 % lovecká příručka o tom, kterak střílet divoká zvířata jen tak, pro zábavu.

minirock
08.07.2016 4 z 5

Ve verneovkách mám velké mezery, četl jsem jen ty nejznámější, a proto když jsem se dostal k této knížce, neváhal jsem. Mám Vilímkovo vydání z roku 1948 s krásnými Burianovými obrázky, bohužel bez obálky. Kniha je to pěkná, pojednává o dobrodružné cestě několika evropanů po Indii ve dvou vozech tažených "parovlakoslonem" v době krvavých povstání domorodých obyvatel proti anglické nadvládě.

choze
09.01.2016 3 z 5

Spolu s Patnáctiletým kapitánem moje nejoblíbenější verneovka, byť extrémně zatížená zeměpisnými popisy. Samozřejmě mě dostával hlavně parní slon tahající pojízdné domy, v nichž hrdinové podnikají poznávací-loveckou výpravu napříč koloniální Indií. No, kdo by si to nedal líbit, že. Ale zajímavá byla i drsná podzápletka se zmasakrováním žen vzbouřenci, jejich naházením do studny a šílenou Bludičkou.

woodward
16.08.2015 4 z 5

Parní slon je skvělej. Ale Verneovým příběhům moc nesvědčí zápletky, v kterých se vyskytuje "skrytý" zrádce, protože jaksi nijak moc skrytý nebývá. Ještě Ayrton v Dětech kapitána Granta zůstal jakž takž zamaskovaný až do posledního okamžiku, ale tenhle zloduch byl jasnej od první chvíle. Soutěž v zabíjení tygrů - to patří k době, kdy byl román napsaný, ale i to mi bylo při četbě trochu proti mysli. Nicméně je to verneovka a ty mám rád už od předškolních let. Dávám čtyři hvězdy.