Zahrada kostí

Zahrada kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41439/bmid_zahrada-kosti-3gH-41439.jpeg 4 486 116

Neznámé kosti, neodhalená tajemství a nevyřešené zločiny staré téměř dve stě let vrhají zlověstné stíny až do současnosti… Učitelka Julia Hamillová zvelebuje zahradu starobylého domu, který si koupila po nedávném rozvodu, a v kamenité půdě objeví zakopanou lidskou lebku. Přivolaní odborníci exhumují celou kostru a bostonská soudní patoložka Maura Islesová pozná, že patřila ženě a nese jasné známky vraždy. Kdo byla ta neznámá a co se jí přihodilo, však zůstává skryto v minulosti. Norris Marshall, nadaný, ale nemajetný posluchač bostonské lékařské fakulty, si na studium v roce 1830 přivydělává ve společnosti zloděje mrtvol, který prodává nebožtíky jako materiál pro pitvy. I toto děsivé podnikání však bledne vedle brutálních vražd dvou ošetřovatelek a lékaře, jež se odehrají poblíž nemocnice. Nešťastnou shodou okolností se právě Norris stává hlavním podezřelým. Aby prokázal nevinu, musí vyhledat jedinou svědkyni, která stejně jako on tajemného vraha zahlédla. Tou je Rose Connollyová, půvabná sedmnáctiletá švadlena z bostonské chudinské čtvrti, jež se právem obává, že bude další obětí... Tess Gerritsenová nás ve svém novém příběhu vtahuje tentokrát z větší části do předminulého století a provází nás hřbitovy, pitevnami i porodnickými sály, ponurými výčepy i honosnými sídly tehdejší honorace. Vyzbrojena znalostí historických reálií včetně nesnadných počátků moderní medicíny důmyslně propojuje osudy současných postav s příběhem z minulosti a temnou spletí hrůzných zločinů směřuje k šokujícímu závěru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Bone Garden , 2007


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
18.12.2023 odpad!

Je to ponuré, studené, vlhké, plné smradľavého hnisu, vyvrhnutých vnútorností, rozkladajúcich sa mŕtvol, páchnucich bezzubých dychov odporných špinavých sviniarov, hlavné postavy nemajú čo jesť, čo si obliecť ani kam ísť. V knihe nie je ani štipka humoru a pôsobí obzvlášť deprimujúco. Stále tam prší, mrzne alebo je hmla. Ak vás toto láka, čítajte. Ale ak nechcete byť sklamaní, nečítajte až do konca. Autorkina práca na tejto knihe sa podobá maliarovi, ktorý mesiace trpezlivo vykresľuje najjemnejšie detaily a odtiene na svojom diele, no pred záverom na plátno vychrstne kýbel sračiek. Tak ako je úvod knihy presvedčivý, tak je záver tupý a neuveriteľný; autorka tú zbierku hlúpostí, náhod a nepravdepodobností namixovala tak zle, že musí znechutiť každého s IQ nad 25. Nevadí mi červená knižnica ani zbytočná súčasná dejová linka, obe som preskakoval. Vadí mi ale, a to zásadne, autorkin skrat v hlave, ktorý ju presvedčil o tom, že nitiek v knihe musí byť milión a všetky sa v závere musia za každú cenu rozpliesť, nech už je to urobené akýmkoľvek primitívnym spôsobom. A že jej to čitatelia zožerú aj s navijakom...
Teta by nemala písať detektívky, nech sa radšej venuje dejinám lekárstva alebo historickému románu. Za mňa je to odpad, dokonca ešte horší ako detektívky Michaely Klevisovej. Bohužiaľ, začínam sa priklánať k zovšeobecneniu niekoho z diskusie nižšie, že ženy nevedia napísať kvalitnú detektívku.

matogeminimato
22.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Júlia Hamillová si kúpi starý,, Viktoriánsky"dom. O pár dní v záhrade vykope ľudskú lebku ,starú skoro 200 rokov. Skúsený zrak súdnej lekárky Maury Islesovej z nej neomylne rozpozná vraždu.
Júlia sa pustí do pátrania na vlastnú päsť a začne rozplietať osudy jej majiteľov, až po prvú polovicu devätnásteho storočia, keď Boston strašilo zlo známe ako,, Westendská smrtka", okolo ktorého sa odvíja druhý príbeh mladého študenta lekárskej fakulty Norrisa Marshalla, ktorý je nútený pridať sa k vykrádačom hrobov, aby si splnil dávny sen stať sa lekárom.
Je to detektívka, historický román, horor, thriller, romantika... proste z každého rožka troška , ale dokopy parádna kniha a tejto spisovateľke som naprosto prepadol.
A taktiež je v nej aj veľa z lekárstva 19.storočia ,ktoré sa ešte v tej dobe zakladalo často iba na,, púštaní žilou "a slovo ako hygiena a dezinfekcia nepoznali ani pri operáciách.


veronika4001
13.01.2023 5 z 5

Až příliš skutečné, hlavně tolik intimní a bolestný popis porodu. Sem tam jsem musela přestat číst a odvrátit se nad tehdejšími lékařskými praktikami. Čtení ve dvou a více časových liniích mi trvá déle pro sesumarizování a vstřebání děje. Je to lepší pro zapamatování a další četbu. Obchod s mrtvými, pitvy mrtvých a odebírání orgánů mrtvým bez souhlasu jejich zástupců. Organizované vraždy, hanobení lidských ostatků. Neuvěřitelné.

nikinikiniki
26.10.2022 5 z 5

Výborná kniha, kterou rozhodně doporučuji! Syrové popisy medicínských praktik dřívějších dob, velmi zajímavý a chytlavý příběh. K autorce jsem se dostala úplnou náhodou a rozhodně to není poslední kniha, co jsem od ní přečetla. :)

jprst
25.06.2022 4 z 5

Jsou autoři a knihy, které prostě nezklamou, nepřinesou sice nic extra překvapivého, ale na druhou stranu nezklamou, neotráví, nenudí, i taková kniha se prostě hodí hlavně v době, kdy člověk váhá, co by si zrovna přečetl.

TaLu
10.01.2022 5 z 5

Dobrodružné, napínavé, zajímavý pohled na lékařské zákroky a pitvy v dobách, kdy nemocnice byly místem nepředstavitelného utrpení. Stále mě udivuje, že nikoho nenapadlo, že Horečka omladnic by neexistovala, pokud by si lékaři prostě jen omývali ruce. Zvláštní představa, že ruce, které zkoumaly rozloženou mrtvolu se dotýkají doma ženy a dětí a nikomu to nepřijde nechutné.
Doba se zkrátka posunula a musím říci že v tomto ohledu rozhodně k lepšímu. Proto možná linka současnosti vyznívá v knize tak mírně. Příběhem se mihne i Maura.
Hrdinové v lince z minulosti se potýkají s obtížemi na každém kroku. Určitě objevíme prvky Gotického románu, protože hlavní hrdinka je stále v ohrožení. Opět jsem měla čtenářský zážitek narušený jen nedostatkem času.
Konec knihy (minulost) je poněkud překombinovaný, ale hodnocení to nesnižuje. Výborné odpočinkové čtení. Jen jsem se nedozvěděla, kam dávali těla po pitvě, to by mě zajímalo. Zřejmě končila v hromadných hrobech.

Belanna
21.09.2021 5 z 5

Seznámení s autorkou předčilo ve všech směrech moje očekávání.
Knížka s mi moc líbila. Dvě dějové linky, trocha historie, medicíny a detektivní zápletka.
Poutavé, čtivé, sympatické postavy.

vera4669
30.08.2021 4 z 5

Nadějný start, pak to trošku opadalo a čekala jsem jiný závěr, ale kniha napínavá, Tess je záruka dobrého čtení a ani v tomto případě nezklamala :)

Havrnka
27.08.2021 5 z 5

Kniha mé oblíbené autorky vyprávějící příběh z dávné minulosti.

VladiKlaisner
10.07.2021 3 z 5

Knihu jsem zvolila do výzvy a četla hned po Šamanovi, což byla možná chyba. Kniha vyprávěná retrospektivně, kde historická část byla mnohem zajímavější, ale ve finiši trochu zmatek. Rozhodně nečekejte detektivní příběh, spíš trochu napětí a záhad.

Barakoudel
08.07.2021 5 z 5

Před pár lety první knížka, kterou jsem od autorky četla.
Úžasná knížka, zvlášť dobovými doklady z medicínského pohledu.

Zunka616
04.04.2021

Za mě super zajímavé o době jak medicíně v osmnácté století krásný příběh moje první kniha od autorky zkusím i jinou ????

Noisette73
15.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Mě to kapku zklamalo, ale ne zase tolik.
Začátek byl opravdu skvělý, rozjelo se to, chytlo mě to a těšila jsem se, že budu prolézat, operační a porodní sály, budu se dozvídat o dřívější medicíně a do toho tam bude nějaká napínavá krimi zápletka, temné, studené, shnilím listím vonící uličky a v nich vrah ošetřovatelek.... zní to skvěle, začíná to skvěle, běhá mráz po zádech, ale upadá to, až se to zvrhne v něco nelogického, uspěchaného a slátaného horkou jehlou... Škoda, ale na pět hvězd to není a to jsem si myslela, že je jasně dám.

juliesze
24.02.2021 3 z 5

Nadějný rozjezd lehce napínavé historické krimi se zvrhnul ve slátaninu romantické slátaniny z pera podřadné Austenové. Trochu mě tenhle zvrat a pro mě úplně nepředstavitelný konec ať již historického i současného příběhu vůbec nenadchnul. Hvězdičky dávám vlastně jen za popis z doktorského odvětví a způsobu práce dobových lékařů při operacích a dalších zákrocích. Zdůraznění tématu čistoty a šíření nemocí, na které vymřela téměř 1/4 rodiček bylo velmi zajímavé a rozhodně doporučuji. Zbytek (tedy vyšetřování, bádání nebo vztahy mezi hrdiny) mi přišlo tak nějak moc zalité sluncem - a to množství náhod? Neuvěřitelné.

Margerite
03.02.2021 3 z 5

Z počátku knížka vypadala zajímavě a napínavě. Začala jako detektivka, ale pak se to zvrhlo v červenou knihovnu plnou klišé. Naprosto nechápu zdejší vysoké hodnocení. Dočetla jsem ji jen proto, abych si ji mohla přidat do Čtenářské výzvy. Kdo čekáte detektivku a vysokou literární úroveň, raději ruce pryč.

terka95
13.01.2021 3 z 5

Dle ohlasů jsem se těšila na grandiózní jízdu, ale bohužel u mě se žádné "wow" nekonalo..knihy jsem už od Tess četla a mám ji ráda, ale toto bylo za mě slabé..přítomnost mě moc nebavila, historická část docela ano, Norris mi byl sympatický..ale stejně jsem tuto knížku četla neúměrně dlouho, děj mě nijak nevtáhl, těšila jsem se, až knihu dočtu..opravdu průměr..

Pavlína2019
06.11.2020 5 z 5

Nemohla jsem se odtrhnout! Krásná kniha. Výborně vylíčené postavy. Dojímá mě, nenacházím slov. Když vzpomenu na popisy tehdejšího léčení, mrazí mě ještě nyní. Ale byly velmi zajímavé. Ačkoli nikdy nečtu zamilované romány, tato linka zde byla nutná, krásná a v žádném případě přehnaná. Miluji ve čtení návraty do minulosti. Zde jsou bravurně vsunuty do současnosti. A úžasně propracované! Mám velice ráda tuto paní autorku. A tato kniha se mi zapíše do hlavy. Škoda, že už skončila. DOPORUČUJI! Ačkoli chápu, že každý má jiný vkus - ale proboha - DominaCZ - četla jste stejnou knihu??!!?

1v8na
06.09.2020 5 z 5

Příběh byl čtivý.
Líbilo se mi rozdělení na dvě časové roviny - ta historická byla hlavní, promyšlená a poutavá.
Oceňovala jsem detailní vykreslení charakteru postav.
Fascinoval mě i popis lékařství - ať už porodnictví (nechtěla bych rodit počátkem předminulého století), tak i lékařské studium nebo i pitvy a způsob získávání nebožtíků pro lékařské pitvy.
Příběh se mi velmi líbil a za sebe ho mohu jen doporučit.

DominaCZ
18.08.2020 1 z 5

Zajímala mě pouze historická linka, novodobá ne.
No a teď k ní: o tom, jak se šířilo, asi všichni víme. Jak to bylo v kruzích gentelmanů v těch dobách taky víme a jak to bylo v domech chudiny asi taky. Je tam vše, o čem už asi víme, přesto se to dalo.

ALE! Rušivej prvek byla ta Rose, prostě ta sedmnáctka. Vlezlá a otravná, nalepila se na něj, protože čula, že ji může přivíst do jistých kruhů, kam ona se nikdy nedostane žejo (kam se navíc on dostal taky jen díky ex přátelství rodičů s lékařem) no a rychle se mu vsápala do života. Šupajdy mu do pokojíku do postele a poté sbalila děcko a na stateček k tatovi, kterej logicky nemohl být nadšen , ale i tak ráda předstírala zájem o ochrnutá prasata nebo zabahněné louky. Hlavně když bude mít kde spát žejo. Tak vlezlá, že ji ani otcova oprávněná nechuť neurazila. Štvalo mě, jak mu po té společné noci začala říkat NORRIE a tykat mu. Jen jí dovolil tam přespat, ne spolu chodit.

Po přespání se jí lékařské kapacity staly "našimi přáteli" a tak když si ho pojistila nohama od sebe, najednou se jí už nechtělo pomoci ani centem hlupáčkovi Billymu a jeho psíkovi. Už totiž byla něčím víc, když spala v posteli a ne na slámě.

Já to pak už ani nějak neto, mě to červený čtení nezajímalo, mě zajímala ta lékařská stránka a to bylo vše. Kdyby šlo jen o ni, dobré to bylo. Ta studia mě zajímala a byla čtivá, byť doby hrozné. Ale ta love linie...trapné.

Anika27
15.08.2020 2 z 5

Knihu bych zařadila do romanticko-dobrodružného příběhu pro ženy na pozadí historických událostí nikoliv do detektivek. Žánr nepatří do mých oblíbených, ale dávám dvě hvězdy za to, že některé údaje v knize mně donutili vyhledat podrobnější informace a rozšířili mé obzory na poli medicíny a porodnictví.