Zaslepenosť

Zaslepenosť https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267547/bmid_william-wisting-zaslepenost-ZQD-267547.jpg 4 183 47

William Wisting série

< 10. díl >

Zatiaľ najlepšie hodnotený román nórskeho spisovateľa prichádza po dvojročnej prestávke, prvé dva mesiace po vydaní viedol nórsky rebríček najpredávanejších kníh. Sofie Lundová sa spolu so svojou ročnou dcérkou nasťahuje do domu, ktorý zdedila po dedkovi, obávanom starom kriminálnikovi. Jediné, čo vo vyprázdnenej vile ostane, je zamknutý sejf v pivnici. To, čo sa v ňom nachádza, prekvapí nielen Sofie, ale aj larvických vyšetrovateľov. Netušená pozostalosť rozpúta lavínu udalostí a hlavný inšpektor William Wisting má náhle plné ruky práce nielen s nevyriešeným prípadom nezvestného taxikára, ale aj s vyšetrovaním vraha, ktorý zabil mladé dievča v cudzom okrsku. Starnúci vyšetrovateľ pochybuje o svojich uzáveroch aj o zdanlivo nepriestrelných dôkazoch. Keď vycúva zo slepej uličky, aby sa na zločiny pozrel z iného uhla pohľadu, ocitá v neľahkej situácii: je nútený ísť proti vlastným kolegom, ak chce byť lojálny voči obetiam a predovšetkým voči pravde.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Blindgang , 2015


více info...

Přidat komentář

jan7760
08.04.2024 5 z 5

Zaujímavé čítanie, celkom ma dej zaujal, taká severská klasika...určite sa poobzerám po ďalších autorových výtvoroch...

pollyanna
06.02.2024 4 z 5

Autor umí poutavě vyprávět, proto se jeho knihy tak dobře čtou. V tomto díle mi ale nebylo úplně jasné, proč za daných okolností policie nechala trezor tak nějak bez povšimnutí. Sice by padl jeden z pilířů knihy, ale policie by z toho možná vyšla lépe :).


ArwenAragorn
26.12.2023 4 z 5

80%

Zdařilá detektivka s výbornou zápletkou. Wisting a jeho oddělení postupně rozplétají nitky případu, týkající se zmizelého taxikáře. Na stůl se mu dostává pistole z trezoru mrtvého kápa místního podsvětí a je ověřeno, že figurovala ve dvou vraždách. Jedna z nich spadá pod jiné policejní oddělení. To už svůj případ dávno vyřešilo. Na Wistingovi je, aby dokázal, že se mýlilo. A tíží ho čas. Závěr ukazuje, že ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá.
Doporučuji!

iv.ča
14.09.2023 5 z 5

Již čtvrtá přečtená kniha od tohoto autora a za mě opět super napsané. Je to můj oblíbený autor a jeho knihy nikdy nezklamou. Tohle se povedlo!

soukroma
27.08.2023 3 z 5

Neskutečně pomalé a zdlouhavé. Dozvíme se o denním rozvrhu Maji, o obrovském dědictví Sofie, o postupu prací renovace domu Liny a o jejím těhotenství, o pomoci s tapetováním W.W., o fungování kavárny Susanne, zato se jen velice málo děje točí kolem skutečných krimi případů. Ty, co se vyvrbí a nějak začínají souviset, jsou navíc již staré, anebo naopak velmi živé a uzavřené jiným útvarem, který vzdoruje spolupráci.
Utahané, nenapínavé, nezáživné. Budu se snažit dočíst (asi se to nedozvím, ale zajímalo by mne, jak/zda se nějak řeší již předané dědictví, když se zjistí, že má původ v zločinných praktikách a mělo by se zkonfiskovat), ale tentokrát - jako jsem si slibovala už u Honicích psů - se opravdu nenechám nalákat na další produkci tohoto autora.
Dočteno: teprve 100 stran před koncem se to trochu hnulo, ale moc to dojem nespravilo. Mj. jsem nepochopila, proč s WW jezdila jakoby jen z vlastního zájmu policejní právnička a ne další vyšetřovatel.

manteca8619
14.08.2023 4 z 5

Moje první setkání s tímto autore, takže jsem vůbec netušila co od knihy čekat. Naštěstí mě příjemně překvapila. Rovnou přiznávám že Williama Wistinga jsem si hned od začátku oblíbila. Děj této knihy se točí okolo "mafiánovy" vnučky, která se vrací do rodného města se svou malou dcerou. Ve sklepě domu objeví starý sefj a tím se rozjede vyšetřování staré nevyřešené vraždy taxikáře.
Upřímně mě mrzelo, že je tohle první kniha a nečetla jsem předchozí díly, ale autor naštěstí čtenáře s minulostí komisaře Wistinga nenápadně seznamuje.
V této knize se připravte na souboj dobrých poldů a těch zkorumpovaných.

santa1212
08.08.2023 5 z 5

Autora Jorna Liera Horsta a jeho policistu Williama Wistinga jsem objevil teprve nedávno, ale je to láska na první počtení:-) Byl jsem nadšený z minulé knizky a moc se mi líbila i tahle. Klasická detektivka s uvěřitelným detektivem, srozumitelnou zápletkou a realistickými kulisami. Velký palec nahoru a jdu na další díly.

Bakana
26.10.2022 3 z 5

Wisting je sympaťák, ale jeho dcera mi nějak ne a ne přirůst k srdci.
Když pominu to, jaká je to náhoda, že zrovna nejlepší kamarádka Line má dědečka kápo podzemí, a navíc je přitom taková pipka, že nedokáže být sama (se zámečníkem -sic!) u otvírání trezoru, tak to bylo docela dobré.
Váhala jsem mezi 3 a 4*, ale čtyři si přece jen nezaslouží.

Jiparis
21.07.2022 5 z 5

Pěkná letní detektivka. Napínavý příběh o nedokonalé policii propojený se životním příběhem dvou mladých žen.

Jenny055
20.07.2022 5 z 5

Počúvala som audioknihu, Zdeněk Kupka čítal výborne a prípady Williama Wistinga ma naozaj bavia. Akurát u Line mi vadilo, že ako dcéra policajta a novinárka nedokáže posúdiť, čo je dôležité povedať otcovi a čo nie.

jana277
19.07.2022 3 z 5

Námet fajn, ale napr. aby dcéra detektíva neriešila dôkazy z trezoru ? Prišlo mi tam viac situácii ako školácke chyby začínajúceho autora.

smardice
12.07.2022 4 z 5

Další povedený díl. Trochu zdlouhavější, občas jsem se ztrácela ve jménech, ale jinak skvělé popisy vyšetřování.

The_Kim
19.06.2022 3 z 5

Ne že by detektivka byla špatně napsaná, autor má nepochybný talent. Nicméně zápletka mě moc nebavila, do čtení jsem se musela spíš nutit. Není to takové to, kdy se od knihy nemůžete odtrhnout a čtete až do rána, abyste věděli co bude dál.
Jinak dějová linka s Line, která se dobrovolně rozhodne být matkou samoživitelkou, ačkoliv otec dítěte sám nabízí, že se bude starat (a zároveň spolu nemají žádné problémy), mi přijde ujetá. To si autor mohl odpustit, je vidět že není žena.

mendule
15.02.2022 3 z 5

Klidná pěkná detektivka, která má spád a ve které nemá hlavní postava psychické problémy ani si nehází klacky pod nohy s ostatními kolegy /poslední dobou dost výjimka/. Poslouchala jsem jako audioknihu.

alzbeta4340
22.12.2021 4 z 5

Povedená detektivka, ve které se pořád něco děje, aniž by k tomu byly potřeba drastické scény. Tuto sérii čtu na přeskáčku, a proto už vidím trochu stejný styl vývoje příběhu. Je to ale tím, že mám načteno i další navazující díly. I tak jsem přečetla s velkou chutí.

iLuciferie
13.12.2021 4 z 5

Ano i tato série mě baví. Za mě další super audiokniha k vaření :-)

ctenarkaEva
26.09.2021 5 z 5

Nejdříve jsem četla Katharininu šifru, ta se mi líbila hodně a navnadila mě na přečtení dalších dílů tohoto norského autora, o kterém jsem nikdy dřív neslyšela. Škoda, že u nás vyšlo jen několik dílů a je celkem problematické je sehnat v knihovně. Tento díl se mi také líbil, i když mě místy překvapovalo chování Line a její kamarádky Sofie. Autor píše poutavě, kniha není nijak brutální, dá se číst i před spaním.

magnolia
26.07.2021 5 z 5

Tak to byla záležitost necelých dvou dní, od čtení se nedalo odejít. Případ byl správně zamotaný, vyšetřování zajímavě popsané, Line zase až moc zvědavá a WW (a JLH) jsou čím dál lepší (netušila jsem, že u čtení detektivky můžu být i lehce dojatá - závěr v porodnici, nic neprozrazuji, schyluje se k tomu od začátku).

Dada077
22.04.2021 5 z 5

Počúvala som ako audio a veľmi dobré. Zdeněk Kupka dokonca menil hlas, keď sa v deji rozprávalo viacero mužov naraz.
Tiež to bola moja prvotina od Horsta, ale určite nie posledná kniha. Mierna, nie príliš krvavá detektívka, podrobné vykreslenie dvoch postáv žien, jednej tehotnej a jednej s malým dieťaťom občas u mňa navodzovali dojem, že autor je žena. Pri počúvaní sa dalo športovať, ručnepracovať, aj sa pobaviť a zaujato počúvať. Zrejme som práve niečo také potrebovala počúvať a preto dávam plný počet a idem prehrabať audiotéku, či tam ešte niečo od Horsta nemám.

Simstr
19.04.2021 5 z 5

Můj první případ Wistinga. Spokojenost. Začala jsem evidentně jedním z posledních dílů ze série, ale vůbec nevadí. Norská krimi je TOP. Mrkněte i na televizní seriál, teď se točí druhá série...