Případ mrtvé novicky

Případ mrtvé novicky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472721/bmid_pripad-mrtve-novicky-apU-472721.jpg 4 30 7

Budějovice, tehdy ještě bez označení České, a jejich okolí v neklidných časech po roce 1641 jsou dějištěm dalších příběhů, zaznamenaných ve vzpomínkách budějovického kata. Zlo, jež vyvolal na svět vyděrač Johannes, působí i po jeho kruté smrti na popravišti a obzvlášť citelně postihne rodinu rukavičkáře Jana Matouše Plodera, budějovického radního. V krumlovském klášteře klarisek, kam dočasně ukryl svou jedinou dceru, došlo k sérii záhadných úmrtí novicek. Jde o podivnou epidemii sebevražd vzbuzených náboženským fanatismem, nebo se za smrtí mladých dívek skrývá čísi černá duše? Vytoužená změna v dosavadním životě čeká bývalého mistra popravčího Pavla, osud však přichystal těžké chvíle pro kata Franciho, který málem přišel o svou milovanou ženu Klárku…... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
12.12.2023 4 z 5

I v tomto dílu jsem si užíval vyprávění o životě v jižních Čechách v 17 století.
Obě linky vyprávění jsou zajímavé a mají své kouzlo. Zápisky kata i popis událostí v Budějovicích a Krumlově mě baví.
Autor píše stylem, který je mi příjemný. Budu tedy i dále pokračovat dalším dílem. Spíš než detektivka se mi kniha jeví jako historický román.

TaLu
01.10.2023 5 z 5

Další z vražedných případů nás zavedou až do ženského kláštera, jak ostatně prozrazuje sám název knihy. Zlo má hluboké kořeny a často škodí dlouho po odstranění. V tom všem, co se děje, poněkud zanikají osobní těžkosti kata Franciho. Velmi příjemné čtení. Samotné zápisky jsou hodně zajímavé, a jak autor píše v doslovu, opírají se o skutečnost. Jsem moc ráda, že jsem tuto sérii objevila.


wooloong
03.04.2023 4 z 5

Autor se začíná odklánět od žánru historické detektivky a příběh z kláštera klarisek mi připadal přivěšený k příběhu Klárky, Václava a Franciho, Pavla, rodiny Ploderovy a dalších jaksi navíc, aby se neřeklo. I tak to bylo pěkné čtení.

kolacky
03.04.2023 4 z 5

Moc zajímavé podání středověkého života. Příběhy se proplétají a něco je někdy jinak. Klárka to nemá jednoduché. A Franci už vůbec ne.

angelika29
06.01.2023 5 z 5

Ještě rychleji než první dva díly jsem četla tento, třetí díl. Je to skutečně velmi čtivě napsaná série. Doporučuji ji všem, kdo mají rádi historii, si ji přečíst.

Dandy1
20.02.2022 5 z 5

Tato série je velmi povedená. Doporučuji knihy číst od prvního dílu, protože jednotlivé postavy se vyvíjí. Případy mají reálný podklad. Ten odehrávající se v klášteře je kuriózní.

bagel
30.09.2021 3 z 5

Rozhodně doporučuji si nejdříve přečíst dvě předchozí knihy. Tato na ně v mnohém navazuje a název dost klame - první zmínka o vraždě je na začátku druhé poloviny. Určitě se nejedná o pouhou detektivku.