Případ zákeřného vyděrače

Případ zákeřného vyděrače https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453236/bmid_pripad-zakerneho-vyderace-3x8-453236.jpg 4 39 12

Vyděračův list, vložený do strašidelné schránky, lidské lebky, se jednoho dne roku 1640 objevil na stole budějovického purkmistra. Kdo mu chtěl připomenout smutnou událost před deseti léty, kdy Florián Kudrna přišel o svou milovanou první ženu a záhadně zmizela jeho malá dcerka? Zpráva o ní má však být velmi drahá… Poté, co purkmistra někdo přepadne, dostává dávné tajemství nový rozměr – je snad vyděrač a útočník jedna a táž osoba? Časem padne podezření i na několik lidí v purkmistrově okolí, ale dřív, než se dá jejich vina či nevina dokázat, umírají někteří z nich za záhadných okolností. Vyšetřování komplikuje obrovský požár města v létě 1641. Teprve potom v podzemní mučírně budějovické radnice vyjde najevo celá pravda…... celý text

Přidat komentář

nero 13
09.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Na knihy od pana Jaromíra Jindry jsem zde na Databázi narážel docela často, a tak jsem si jednu objednal, akorát jsem se u objednávání uklikl a objednal si místo prvního až druhý díl o vzpomínkách Budějovického kata, ale nakonec to tak nevadilo a docela rychle jsem se vpravil do toho, kdo je kdo.
Pokud jde o styl psaní, nebylo to vůbec špatné a vyprávění o životě lidí v královských Budějovicích v době vrcholící třicetileté války bylo zajímavé, akorát ta krimi linka mohla být trochu tajemnější, pachatele jsem poznal už na začátku, díky prvnímu katovu intermezzu. Asi od pana Jindry zkusím ještě nějakou tu historickou beletrii, bez té detektivní vložky.

TaLu
26.09.2023 5 z 5

Pan spisovatel velmi přesvědčivě zasadil svůj příběh do dobových kulis. Čtenář se potkává s postavami z prvního dílu, a další osoby poznáváme. Budějovicemi se šíří strach z neznámého vyděrače i krutý požár. Kat přidává své zápisky a skrze jeho zkušenosti dojde k odhalení dávných zločinů. Výborná série.


Bedřich63
18.06.2023 4 z 5

I tento druhý díl série Vzpomínky budějovického kata si udržel vysokou úroveň, i když se mi líbil o kousek méně než díl první.
Postupně se rozvíjejí osudy hlavních postav. Autor znovu detailně popisuje životní podmínky té doby jak měšťanů, tak i prostých lidí, i jejich běžné životní starosti a problémy.
Život v Budějicích výrazně ovlivní požár a také dopisy, které vyděrač Stín adresuje významným měšťanům. Odhalení tohoto vyděrače snad přispěje k tomu, že se situace ve městě uklidní a lidé se budou moci věnovat odstraňování následků požáru.
Autor píše stylem, který je mi příjemný. Budu tedy i dále pokračovat dalším dílem.

Pavelina
18.04.2023 4 z 5

Mám za sebou první a teď už i druhý díl. Prvotní nadšení už vyprchalo - nenadchne, neurazí. Jako historická sonda do duší měšťanů a nedotknutelných by to neobstálo, ale jako odpočinkové čtení je to ucházející. Časem se vrátím i k dalším dílům - čistě ze zvědavosti, jak se budou vyvíjet osudy postav.

kolacky
29.03.2023 5 z 5

Výborné čtení. Jsem ráda, že jsem na tuhle sérii narazila. Les Bor, nechvalně známý dodneška! Zrození "černé" věže! Mimo dobrý příběh, samozřejmě. Vážně paráda.

wooloong
28.03.2023 5 z 5

Příběhy kata Pavla, Franciho, Klárky, Kleineschnitzela, Magdaleny, Aničky, Hufnágla, Petronia a dalších postav příběhu pokračují a nabalují na sebe další postavy a jejich osudy. Tentokrát se purkmistr Kudrna a další obyvatelé Budějic potýkají nejen s odporným a mazaným vyděračem a později i vrahem, ale také s ničivým požárem jejich města. Tenhle díl se tolik neutápí v krvi a počet vražd klesl na přijatelný počet, o to je příběh čtivější a zajímavější. Vyděrače jsem už někdy v půlce knihy tipla správně. Dost se tahle postava nabízela.

angelika29
04.01.2023 5 z 5

Jestli se mi dobře četl první díl této série, pak druhý byl ještě lepší. Velmi krásně a čtivě napsáno.

komárková
04.07.2022 4 z 5

Kniha se mně četla moc pěkně a určitě si přečtu i další knihy z této série - Vzpomínky budějovického kata.

orinka3
04.05.2022 3 z 5

Tohle mi připadá slabší než díl první. Možná i kvůli tomu, že se v celé knize řeší jeden jediný případ, a pachatel čtenáře napadne hodně rychle. Takže žádné překvapení se nekonalo a ani děj nebyl nijak nápaditý a napínavý. Uvidíme dál.

Dandy1
17.01.2022 4 z 5

Druhý díl byl ještě lepší než první. Katovy zpovědi přidávají knize na čtivosti. Divím se, že má kniha tak málo hodnocení. Asi neměla dobře udělaný marketing.

soukroma
19.04.2021 3 z 5

Jednoduchý příběh podaný poněkud nevěrohodným stylem, a to ani ne z hlediska historických reálií (i když ve mně hrklo, že se nesl na stůl čaj v roce 1640 - nebyl to samozřejmě černý čaj, jak se ukázalo při další příležitosti, ale stejně dle wikipedie se nápoji ještě dalších pár set let čaj pochopitelně ani neříkalo, bylo to bylinné thé), ale spíš psychologie postav (jejich jednání, černobílost, velkorysost byly hodně neuvěřitelné - ti "dobří" byli až neskuteční, kupodivu mezi ně zrovna nepatřil ani jeden kněz; kat stejně jako jeho pomocník nesmírně schopný, vzdělaný, a přitom s takovým svědomím, které by mu tedy práci nejen neusnadnilo, ale spíš znemožnilo, rovněž neuvěřitelné). Zajímavé kolik lidí tehdy umělo číst a psát.
Odkazy na první díl mne hodně otravovaly, připadalo mi to povědomé, ale první díl jsem nečetla, takže zápletky, kdy odsouzenkyně může být zbavena obvinění a osvobozena za cenu převzetí osobní zodpovědnosti katem (typicky sňatkem, ale možná i jen do domácnosti a pod katovu kuratelu, pak by se to mohlo týkat i mužských odsouzených?) už jsem četla i jinde.
Jakkoli takové prosté, nenáročné a nijak zvlášť napínavé čtení, zajímavé asi trochu víc pro budějovičáky (požár, "černá" věž), dalo se. Ovšem autor si zřejmě občas vzpomněl, jak byl středověk (přísně vzato už to byl novověk) krutý a že to musí nějak do knihy (skoro historické detektivky) dostat, takže se nevyhnul několika epizodám opravdu ohavným (spíš se na ně vrhnul s gustem a s důkladným popisem), nejen závěrečné mnohastupňové mučení odsouzence k smrti - naštěstí čtenář se tomu může vyhnout snadno, pokud včas zbystří, co se naň chystá...

DraculasLady
07.01.2021 5 z 5

Musím uznat, že pokračování vzpomínek katů z Českých Budějovic, bylo o dost lepší, než úvodní příběh. Děj měl díky malý časovým skokům mezi kapitolami mnohem lepší spád. Člověk byl stále v pozoru, protože tentokrát musel po budoucím oběšenci pátrat i tak trochu sám. Okruh podezřelých se postupně zmenšoval, pak zase zvětšoval, a pak zase zmenšoval. Když si zpětně pospojuji určitá fakta, která autor servíruje leckdy dost nenápadně, mohla jsem odhalit viníka mnohem dříve.
Dějová linka kněze Klementa byla zase trošku mimo, ale měla překvapivý (i když trochu očekávaný) vývoj. Doufám, že se touhle postavou autor nesnažil knihu jen nafouknout a bude mít v dalších dílech třeba ještě nějaké rozuzlení. Tedy... pokud budou i další díly?