Veterán

Veterán https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477332/bmid_veteran-VpM-477332.jpg 4 193 53

Veterán série

< 1. díl >

Expanze lidské civilizace před staletími nastartovaná Velkým seržantem opět pokračuje, lidé se naučili lépe využívat magii i potenciálně nebezpečnou techniku; potřebují novou úrodnou půdu nekontaminovanou magií, nové zdroje surovin. Začíná vojenská invaze do liduprázdné a neznámé Pustiny prosycené syrovou, nebezpečnou magií. Lidský um a technika proti živlu deformujícímu, ovlivňujícímu vše živé. Max Bronštejn je obyčejný voják, velká slova a hesla pro něj mnoho neznamenají. Chce jen přežít.... celý text

Přidat komentář

borufka
15.03.2024 4 z 5

Po ochutnávce v Seržantovi jsem se pustila do této série, trochu mě překvapilo, že od Lancelota uplynula docela dlouhá doba a technika pokročila jen nepatrně (teď tedy myslím opravdu technika - auta, zbraně, možnosti komunikace), asi je ta magie, co tam tak nepěkně ohýbá přírodní zákony opravdu taková svině, když ani v oblasti vojenství, které je tradičně schopné chrlit novinky s plodností lumíka, se za tu dobu nedostali dál než k lepším tankům a samopalům. A trochu mi vadilo, jak se v knize pořád dokola opakovalo, že panáček po tak složité magickofyzické operaci bez patřičné magickopsychické rehabilitace nebude psychicky ok... to asi stačilo říct jednou, neboť další vývoj děje jaksi i bez toho naznačuje, že se nám z Maxe stává bezskrupulózní monstrum. Ale zatím dobře, mix military, fantasy (i když nám od Seržanta tak nějak ustoupilo do pozadí), gangsterky, jdeme dál, za Kapitánem... a slza za Guzyho, to byl fakt sympaťák (omlouvám se, nevím, jestli se tak tohle jméno píše správně, knihu jsem četla "ušima").

slasherko
04.03.2024 2 z 5

Už to nie je to, čo to bývalo.. Prvých cca 100 strán príbeh krásne beží a ja sa teším. No zrazu sa cítim ako v časovej slučke a príbeh mi príde strašne zrecyklovaný a najhoršie, že v tej istej knihe. Sorry..


tlllk
01.02.2024 5 z 5

Pre mňa najlepší diel série, úprimne som to trochu pokašľal keď som začal posledným dielom a dosť dlho som sa nevedel chytiť ale potom to išlo. Max sa stým nepára, rieši problémy spôsobom príznačným pre tento žáner, po pokračovaní som siahol takmer okamžite. Ako audio te nemá chybu.

kokrokr
24.01.2024 4 z 5

Dobrodružný příběh, který stojí za přečtení.

soupik2012
17.01.2024 5 z 5

Tak tato série mě neskutečně baví. Již Seržant byl hodně povedený, ale převládala v něm akce nad příběhem. Kdežto tady je to přesně naopak. Příběh si udržuje konstantní tempo vyprávění, zbytečně neodbočuje od hlavního děje a je zahalen nejedním tajemstvím. Hlavní hrdina je obyčejný řadový voják, který se díky těžké operaci, která mu zachránila život, začne pozvolna měnit. I když on sám si to vůbec nepřipouští. Dokonce jsem zvažovala tuto knihu zařadit na seznam těch, které doporučuji. Nakonec to neudělám, protože jsem v knize našla několik drobných nepřesností. Ale jsou to opravdu jenom kosmetické vady, které mi nebrání k napsání, že je tato kniha nejlepší českou sci-fi, kterou jsem kdy měla možnost číst, nebo poslouchat. Audioknihu načetl velice dobře pan Zdeněk Velen.

OldaB
08.01.2024 5 z 5

První díl celé trilogie mě zaujal nejvíce. Svět Seržanta byl dlouhá léta nevyužitý, ale tady se Míra doslova vyřadil. Kombinace vojenského výcviku, gangsterky i existenciálního dramatu funguje. S hlavní postavou se vlivem okolností nelze úplně ztotožnit, ale Maxovi fandíte od začátku do konce.

bumble
08.10.2023 4 z 5

Jako předkrm jsem si dal Seržanta a zrovna nadšený jsem nebyl. Magii a čaroděje asi můžu, ale čeho je moc .... U Veterána je magie také, a ne v malé míře, ale tak nějak to do sebe snáze zapadlo a možná i bylo trochu lépe vysvětleno. Jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet příběh a měnící se osobnost Maxe dál. Konec první knihy trilogie přinesl poměrně zásadní změny v osazenstvu a tak můžeme jen hádat, jak to celé bude pokračovat.

Syphoon
30.09.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem měl doma dlouho, ale odkládal jsem ji, protože jsem si myslel, že tento žánr nebude nic pro mě. Velký omyl. Už úvodních pár stránek mě do děje tak vtáhlo, že byl problém odejít. Skvěle napsáno, výborná atmosféra, napínavé čtení. Těším se na druhý díl, jsem zvědav na vývoj osobnosti Maxe, ale i ostatních postav. Doporučuju i pro ty, kterým válečné téma nic neříká.

stanislav0373
06.09.2023 4 z 5

Do této knihy (respektive audioknihy) jsem šel naslepo, jen s vidinou toho, že si zase přečtu něco od Žambocha. Trošku mě zaskočil začátek, propojení techniky a magie jsem vskutku nečekal, nicméně čím déle jsem četl, tím více se mi děj i postavy líbily. "Žambochovský" styl mi sedí.

Jelikož jsem nechtěl začínat jakoukoliv novou sérii čehokoliv, tak tady jsem šlápl vedle a budu muset ji pokořit celou, neb mě opět zajímá, jak tradičně netradiční hrdina skončí...

Llewelyn
30.08.2023 5 z 5

Další série Mirka Žambocha, volně navazující na Seržanta. Stejně jako v Seržantovi, autor namíchal těžkou techniku, magii a hlavního hrdinu, kterého vidíme se měnit před očima.
Max je zajímavý charakter, oproti Koniášovi a Baklymu se dá říct, chlápek jako každý jiný. Jeho cesta ho formuje do tvrdého muže a protivníka, opět mu zdatně asistují spolubojovníci - tady mám pocit, že se jedná trochu o mix jeho děl Ve službách klanu a Zakuti v oceli, ale vůbec mi to nevadí, jen tak dál.
V každém správném příběhu z prostředí armády mě vždy nejvíc bavil výcvik a poznávání přátel a nepřátel v armádě. Je to i zde a v parádní formě. Druhá část příběhu je z civilu, z dovolené, na které si neválí šunky, ale dělá a řeší mnoho dalších problémů.
Startovací díl trilogie hodně vysvětlí a zároveň navnadí na pokračování, za mě další super dílo.
"Netušil jsem, že se dají fetovat žáby, ale v těchhle věcech jsem se moc nevyznal, stačil mi alkohol a tabák."

mi-380
20.08.2023 4 z 5

Tankový prapor v Žambochově světě, kde se realita mísí s temnými kouzly. Občas to vypadá jako reakce na aktuální válku na východě, nějaké paralely se objevit dají, jenže rok vydání je 2021, což autora pasuje na schopného prognostika. Že patří mezi naše nejlepší spisovatele fantasy už dokazovat nemusí, Bakly a Koniáš mu to dávno zajistili.
Tentokrát se pohybujeme v podobném světě, jen doba a technika je jiná. Základní požadavky: napětí, záhady, atmosféra i čtivost naštěstí zůstávají i tentokrát hodně vysoko. Není to sice Mont Everest, ale Mont Blanc v pohodě. A v knihovně probíhá rychlá rošáda: měním Veterána za Kapitána, Seržant už to má za sebou a odpočívá, Válečník dlouho čekat nebude.
...
Prodavač mě pozoroval, jak si přímo u stánku balím cigaretu.
"Voják", konstatoval.
Jen jsem přikývl.
"Na dovolené", znovu jsem přikývl.
"Měli by to zastavit, už tam skončilo příliš mnoho mladých chlapů."
"To by se mi líbilo", souhlasil jsem, zkontroloval cigaretu, zda se nerozlepuje, a zapálil si.
"Není to nebezpečné, vést takové řeči?" nadhodil jsem.
85 % (zatím 148 hodnotících, průměr 86 %).

witko
28.05.2023 4 z 5

Tady někdo kritizoval to, že Žamboch píše šablonovitě. Možná má pravdu, ale pro mne to znamená jistotu. V tomhle směru mám jistotu, že mne to bude bavit. A tahle kniha mne bavila. A o to jde.

mallamut
16.04.2023 5 z 5

Poté co jsem nahodně poslechl audioverzi knihy Seržant, jsem věděl že koupí této knihy neudělám chybu.

mareksevc
20.01.2023 4 z 5

zaujimavý svet aj hlavná postava , som zvedavý na pokračovanie

zbuy
25.07.2022 4 z 5

Pomalejší rozjezd nejnovější Žambochové trilogie, která postupně nabírá na obrátkách.

Tamten
14.06.2022 4 z 5

Velký svět kombinující techniku a magii a v něm malý člověk, který vlastně tento svět nijak neovlivní a jeho příběh je z hlediska dějin zanedbatelný. Navíc je z větší části popisováno období, kdy se ani neúčastní války ale během dovolené si tak nějak dělá kšeftíčky na svém písečku. A přesto je to psáno stylem, který je zábavný a napínaví. Postava mi tak trochu připomíná "Majora Groma", tedy vlastně úplně obyčejného člověka, kterému ale všechno jde a je mnohem "šikovnější" než ti ostatní.

KájaKoxík
23.05.2022 4 z 5

Tak tahle série je pro mne další ANO.
Četla jsem jako první Seržanta (je to mimo tuto sérii a dějově před Veteránem) a díky tomu jsem již byla nadšená pro tento svět, kde je spojena technika a magie.

Hodnotím celkově 4 z 5 jen kvůli otevřenému konci. I když tentokrát vyšly všechny díly série celkem rychle po sobě.

Velmi mne baví, jak se prolínají části, kdy je hlavní hrdina na frontě/ve výcviku a doma. Už v Seržantovi jsem si zvykla, že některé věci autor prostě nedovysvětlí a nechává otevřené. Někdy je to nejspíš tím, že ani hlavní postava neví o co jde nebo odkud vítr fouká, jindy ji to asi nezajímá nebo to pro příběh není tak důležité.
Žamboch prostě umí svérázné mužské hlavní postavy a ani zde to není výjimka. Už se těším na další díl :)

Krogan
23.05.2022 4 z 5

Je to dobré, ale několikrát se mi stalo, že jsem se musel do čtení nutit, což se mi u knih pana Žambocha často neděje. Mám pocit, že největší část viny nese hlavní postava. Max prostě pro mě není tak záživný charakter jako Koniáš, natož Bakly. Každopádně jdu do dalších dílů s optimismem.

kaffa
07.05.2022 5 z 5

poctivá žambochovina, jen v tomhle vydání trochu (dost) zaspal editor :-/ taky mi neuniklo pár opakujících se skutečností, o kterých se mluvilo jen pár stránek zpět, žamboch nikdy nebýval nadbytečný, aby dvakrát opakoval tu samou věc.... nicméně celkový dojem z knihy mi to nepokazilo a já se jako vždy bavila :-)

berry1009
04.05.2022 5 z 5

Miluju spontánní nakupování knih v knihkupectví. Tentokrát jsem narazil na Veterána, zběžně prolétl, o čem by to mělo být, a koupil. A zasáhnul jsem lépe, než jsem čekal. Válečné knihy jsou můj oblíbený žánr, a k tomu jsem trefil rovnou tankový prapor, tedy nejoblíbenější jednotky z fronty. Moc se sice neválčí, ale části z výcviku jsou skvělé. Mafiánská část není tak skvělá, ale i ta ujde. A hurá na další díl.