Čas žít, čas zabíjet

Čas žít, čas zabíjet https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37758/bmid_bakly-cas-zit-cas-zabijet-Av7-37758.jpg 5 378 31

Bakly série

< 5. díl >

Bývalý gladiátor, bývalý nájemný bijec, vrah. Kráčí z temnoty do temnoty, nikdo a nic ho nemůže zastavit. Nemá rád lidi a ty, na kterých mu záleží, je možné spočítat na prstech jedné ruky. Přesto, nebo právě proto, existuje mnohem víc těch, jejichž životy zachránil, než těch, které zabil. A v zabíjení je nejlepší.

Přidat komentář

Hunters
19.05.2023 5 z 5

V Kundapálí máme jedno takový pořekadlo: "Dvakrát měř, jednou řež ...a nejez jezevčíky." A krásně se hodí k této knize. Teda ne, že by zde někdo vařil štěkanátky, ale jde o to, že se v knize mířilo dost přesně a řezali se tam hlava nehlava. A tak to má být. Budha s vámi a zlej pryč.

Frizer
11.04.2023 3 z 5

Není to můj šálek kávy. Knížku jsem odložil po polovině, v podstatě jsem nenašel nic co bych nečetl jinde a v lepším podání....tyhle povídkové "Rambo Fantasy" knížky měly dávno skončit v propadlišti dějin.


kokrokr
06.03.2022 3 z 5

Bakly se čte dobře a dokáže zaujmout čtenáře drsné fantasy. V mladším věku bych patrně přidal, teď to vidím na lepší tři body. Přikláním se k názoru čtenáře „LavinaVRovine” že nenudí, ale nepřekvapí.

Michal_SK
06.03.2022 5 z 5

Bakly v tej najlepšej forme, obsahuje zároveň jeho najlepšiu poviedku - Hon na Rudou hvězdu. Takto ho máme radi.

Mickhesh
04.09.2021 4 z 5

Za mě spíše trochu lepší Baklyovka :-) Bohužel tyto povídkové knihy jsou prostě takové od mega náseru až po průměr a odpad.. já prostě raději romány. Nicméně fanoušci budou spokojeni. Čte se to dobře. 70%

Turlogh
24.05.2021 5 z 5

Jako skoro všechny knížky mistra Žambocha, pecka jako hrom! Kdo nečetl pochybil! Howgh.

MichalHoráček
13.03.2021 4 z 5

Pět příběhů s Baklym.
Příjemné početní při cestách metrem, čtu to teď popořadě a zatím mě to stále baví a těším se na další dobrodružství.

widowmaker
06.04.2020 5 z 5

Půjčil mi to kamarád, první kniha od Žambocha, kterou jsem četl a musím říct, že se k němu ještě vrátim :)

vlkodlaq
25.03.2020 5 z 5

Už to bude skoro deset let, co jsem tenhle kousek četl poprvé, jen tak ze zvědavosti jsem prolistoval a jasně že čtu celou knihu (poslední dobou se mi to stává čím dál častěji, že sahám po už dříve čtené knize spíš než po nové). Ačkoli mám hned několik kousků páně Žambocha raději, i tento má co nabídnout a rozhodně stojí za přečtení. I znovu, například po skoro deseti letech.

Rolada88
11.09.2019 3 z 5

Tak nevim pořádně co napsat od pana Žambocha jsem četl zatím jednu knihu predátoři a ta se četla sama byla super. U téhle už to tak nebylo nevim z baklym sem setkal po prvé tak nevim možná až přečtu více knih s nim ale jinak povídky mi přišli takové primitivní a nebo sem to vzal za špatnej konec pokud nějak na tuhle vlnu znova najedu tak přečtu další ......

trudoš
19.05.2019 5 z 5

„Moudrý člověk by se potichu vytratil, i chytrý člověk by se potichu vytratil, i naprostý idiot by se potichu vytratil. Ale já jsem speciální kategorie, jmenuji se Bakly a nerad řeším složité problémy.“
Sbírka povídek Čas žít, čas zabíjet představuje pět příběhů, v nichž hromotluk Bakly nijak nešetří krveproléváním. Kvalitou přitom z knihy nejvíce trčí kratší texty, které jsou rychlé a úderné. Hrdina je postaven před problém, pročež ho začne řešit po svém - hrubou silou. U zbylých povídek (Hon za Rudou hvězdou a Do morku kostí) už mi přišlo, že se děj zbytečně zamotává a vleče, přestože to jediné podstatné stejně přinese až závěrečná bitka. Navíc Bakly zde najednou nevystupuje pouze jako hloupé monstrum, ale po vzoru kolegy Koniáše se snaží vlastním rozumem zorientovat v nepřehledné síti zločineckých intrik.
Ačkoliv netvrdím, že se jedná o vrchol tvorby Miroslava Žambocha (tím je pro mě stále Na ostřích čepelí), rozhodně mi to v mnohém připomnělo, proč jsem jeho knihy začal zbožňovat.

Terva
18.01.2019 4 z 5

Všechny je zabiju
a pak budu přemýšlet,
jak ven.
Vybral jsem si nejjednodušší řešení.
Takové mám nejraději.

Komentáře ke všem povídkám zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Dlouho jsem tuto knihu odkládal. Ani pořádně nevím proč. A už vůbec jsem netušil, že je to povídková kniha. Jsem však spokojen. Sice jsou povídky a povídky. Některé dobré, některé horší. Ne jinak je tomu u tohoto svazku.

Malá ochutnávka:
Kopal jsem.
Potřeboval jsem poslat peníze.
Kopal jsem.
V temnotě. Sám. Podzemí.
Objevil jsem dutinu a ta mě posunula o pár metrů výš a získala mi trochu prostoru.
Opět jsem slyšel rachot padajícího uhlí daleko za sebou, jen krumpáč byl těžší a těžší a v plicích jsem cítil houbu dusícího prachu. A žízeň.
Stejně jsem kopal......

Nejlepší povídkou v této sbírce je bezkonkurenčně příběh pojmenovaný „V temnotě“. Z tohoto příběhu mi běhá mráz po zádech, kdykoliv si na něj vzpomenu. Ví to i sám autor, pan Žamboch, protože zrovna ukázka z této povídky je na zadní straně obalu této knihy.

Citát: Jen to nejhorší je pro mě dost dobré.

Bakly je prostě supr hrdina. A když víte, že se řídí heslem, že „jen to nejhorší je pro něj dobrý“ můžete vzít jed na to, že vás nezklame, že poteče spousty krve, bude spousty bitek, ale nebude chybět ani povinnost, čest, láska a sláva. A pivo. Ano, možná to mě na Baklym fascinuje. V každé povídce pije pivo, hodnotí ho, a nebojí se říci, kdy není dobré. Ale sám ho pije dál, protože je to prostě PIVO.

Citát: Před večerem jsem se vracel ke svému hostinci a cestou zkoušel, kde vaří nejlepší pivo.

Při psaní tohoto komentáře jsem poslouchal anglickou blacmetalovou skupinu Venom a jejich nejnovější studiové album Storm The Gates (2018)

Citát: Bakly, představil jsem se mu a nechal ho umřít.

Jo a vybral jsem dvacet šest velmi povedených výroků a hlášek. Všechny vybrané citáty najdete buď v mém profilu v kolonce Oblíbení – Citáty a nebo v profilu Miroslava Žambocha v oddělení Citáty.

Moudrý člověk by se potichu vytratil, i chytrý člověk by se potichu vytratil, i naprostý idiot by se potichu vytratil. Ale já jsem speciální kategorie, jmenuji se Bakly a nerad řeším složité problémy.

Pasák ****
V temnotě *****
Hon za Rudou hvězdou **
Do morku kostí *****
Zabiják čarodějů ***

tonysojka
20.11.2018 5 z 5

Všechny knihy o Baklym mne neskutečně bavily

Sváťa3
13.06.2018 5 z 5

Bakly opět nezklamal! Komu se líbil Koniáš tak určitě doporučuji. Poslední povídka končí tak, že se můžeme těšit na další pokračování.

Sirius
08.05.2018 4 z 5

prokousat se k téhle knížce mi trvalo asi osm let. A teď jsem ji dal asi za 14 dnů. V tomhle špalíku se vrací na scénu Bakly, hrdina románu Bez slitování a je to vlastně sbírka s jeho dalšími pěti příběhy.
Pasák - je to taková jednohubka z dob, kdy Bakly sháněl ještě pořád prachy. Má to takovou tmavou bahnitou atmosféru a příjemně to upomíná právě na Bez slitování.
Do temnoty - popravdě se to mělo jmenovat asi spíš Jatka v podzemí. Baklymu tak trochu nevyšel jeden kšeft, je naštvanej, utíká. A cestu z podzemí /mimochodem, tohle prostředí má asi Mirek Žamboch rád, když mu pak zasvětil i samostatnej román/ si musí prosekat vším, co má po ruce. Je to vlastně takovej literární Útok na věžák.
Hon za Rudou hvězdou - první ze dvou půlrománů v týhle sbírce. Atmosférou a tak trochu tématem to připomíná Na ostřích čepelí. Bakly a parta vojáků utíkají do pouště s nebezpečným artefaktem. Jednoznačně je to nejsilnější text v knížce. Je to strašně temný (nápad se speciálními vojáky parádní). Má to úžasnej drajv, skvělý akční scény i atmosféru. Horko pouště cítíte každým pórem.
Do morku kostí - druhý půlromán. Noir temnej jak dehet. Opium, války gangů, skvělý kombo drsný školy a drsný fantasy. Jako kdyby se u jedný klávesnice sešli Abercrombie a Hammett. Bohužel ke konci to solidně drhlo.
Zabiják čarodějů - asi nejslabší věc. Vyvražďovací jednohubka, která by v tý knížce ani být nemusela.
Docela bordel jsem měl v reáliích světa, kde jsem se krapet neorientoval a nechápal jsem některý souvislosti. Na druhý
straně jsem se bavil, kniha je dobrá a pokud letošní román s Baklym bude na stejný úrovni, mohla by to být paráda.

slawa.cap
06.03.2018 5 z 5

Rozhodně nejlepší část Baklyho série, i když jako jeden dlouhý příběh by se mi líbila víc. Povídky nejsou chronologicky úplně seřazené a i když na sebe navazují, jde tam cítit jistá rozervanost. Podle mě nejlepší povídka Hon na Rudou Hvězdou. A mimo jiné, kniha prozradí kdo je vévoda Dusk.

KAREL6725
20.11.2017 5 z 5

Tohle fakt můžu , Baklyho příběhy mě nikdy nepřestanou nudit. Osobně hodnotím tuto sérii víc , než příběhy s Koniášem . pro mě skvělé čtení od pana Žambocha .

Dragoneria
19.06.2017 4 z 5

Příběh co se odehrává mezi ním a malým chlapcem mě dostal. Bakly nezklamal jako vždy.

rimar
16.02.2017 5 z 5

To mně Bakly k srdci rozhodně přirost už od jeho Bez slitování kde jsem se sním seznámil. Vzhledem k tomu že ani on sám sebe nemá rád - jen to nejhorší je dost dobré pro mne, může na někoho takto působit. Tato kniha skvěle doplňuje příběhy které o něm již vyšli a rozhodně jsou dle mne mezi tím nejlepším co zatím o něm vyšlo, jen mne mrzí že nedostal takový skvělý příběh jako je o Koniášovi - Vlk samotář, ten považuji za vrchol co se zatím Žambochovi povedl z tohoto světa. Takže pořád doufám že ještě se dočkám i dalších skvělých příběhů o této postavě. Pořád je zde dost mezer které by bylo fajn zaplnit :-).

HNEDOOCKA
03.01.2017 3 z 5

Bakly, nevím fakt proč a asi jsem jediná, mi k srdci nepřirostl..Ale za čas to zkusím znovu :)

Část díla

Autorovy další knížky

Miroslav Žamboch
česká, 1972
2007  82%Drsný spasitel
2009  92%Na ostřích čepelí
2003  88%Bez slitování
2004  88%Ostří oceli
2010  90%Čas žít, čas zabíjet

Kniha Čas žít, čas zabíjet je v

Právě čtených12x
Přečtených672x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených33x
Knihotéce228x
Chystám se číst58x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x