Temná zákoutí

Temná zákoutí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469963/bmid_temna-zakouti-aE4-469963.jpg 4 43 11

V jednom bytě je nalezena mrtvola osamělého starého muže. Na stole leží výstřižky z novin, jež se týkající případu vraždy, k níž došlo za druhé světové války. Tehdy kdosi zardousil mladou dívku a její tělo ukryl u Národního divadla v Reykjavíku. Až na tyto výstřižky se v bytě starce nic podezřelého nenajde. U oběda s bývalou kolegyní Martou se o muži dozvídá vysloužilý policista Konráð. Když přijde řeč na ony novinové články, zpozorní. Na případ té mrtvé dívky si totiž velmi dobře vzpomíná ze svého dětství…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Skuggasund , 2016


více info...

Přidat komentář

konicekbily
19.11.2023 4 z 5

Při vyšetřování podivného úmrtí starce policie zjišťuje, že se jedná o vraždu a iniciativy se chopí detektiv v důchodu a ten zjišťuje souvislosti s dávným vyšetřování v průběhu druhé světové války. Autor prolíná vhodně dvě časové vrstvy, podle mne přehledně, a postupně se dovídáme "proč a jak". Není to čistá detektivka, je to hezká ukázka života Islanďanů té doby.

Simstr
07.09.2023 5 z 5

Arnaldur Indridason je moje srdcovka. Prolínání dvou dějových linek je skvěle zvládnuté. Jména islanďanů se tady nepletou, vždycky víte o kom a čem je řeč. Dobře napsáno, doporučuji. Těším se na další díl :-)


alzbeta4340
13.08.2022 5 z 5

Velmi mě potěšilo funkční prolnutí dvou sérií tohoto autora. Podle mého názoru byla tato detektivka skvěle vymyšlená. Dá se určitě dobře číst i bez znalostí předchozích dílů, ale dokonale si ji vychutnají především čtenáři, kteří už tyto vyšetřovatele znají.

Pavlína2019
09.03.2022 3 z 5

Knihy tohoto autora jsem četla již dávněji. Myslím, že jsou trošku rozvláčnější než by mohly být. Děj knihy je určitě zajímavý. Je pravda, že jsem se musela poněkud soustředit na jména a hlavně v které době se právě nacházíme /ovšem knihy prolínající se s minulostí mám moc ráda/. Celkem fajn, čte se dobře, jen bych ubrala stránek a použila jiné písmo na období minulosti.

SilvieSisinka
23.01.2022 4 z 5

Tajuplná detektivka.Prolina se zde přítomnost a minulost.Zamotane až po tři generace zpět.

Pepina19
28.08.2021 4 z 5

Napínavé, lehce tajuplné díky těm "skrytým lidem" a vůbec za mě hodně slušná detektivka.

zdendula31
18.08.2021 5 z 5

Mám ráda knihy kde se prolíná minulost s přítomností,ale musí být srozumitelné.
To tato kniha je.Navíc je napínavá a pěkně se čte.

soukroma
10.07.2021 3 z 5

Autora znám jako prvního z islandské krimi, vlastně z moderní severské vůbec. Tenkrát se mi velice líbil, bylo to něco zcela jiného a většinou mě jeho Erlendur bavil. V poslední době mne ale jeho detektivky už zdaleka tak nebaví, přesto jsem sáhla po téhle jeho novější krimi sérii.
Ale nelíbilo, nudilo, otravovalo. Vadilo mi donekonečna opakování téhož kolem velmi jednoduchého příběhu (pominu-li elfy a skryté lidi - co to propána vůbec mělo být?), z pohledu různých protagonistů, znásobeno dvěma časovými rovinami (nijak v textu neoznačovanými) a třemi generacemi, z nichž někteří přežili do současnosti. Stručně by to dalo spíš povídku. Pár zajímavostí o válečné historii Islandu bylo ale velice užitečných. 50%

Navíc mne velice zmátly zdejší záznamy knih této série (špatné pořadí i chybné originální názvy), která vypadá ve skutečnosti jinak, minimálně jsem se dopídila podle internetových zdrojů, že skutečně 1. knihou série je právě tato, Temná zákoutí, Skuggasund, 2013. Nikoli tedy v pořadí třetí.

Knihomedvěd
10.06.2021

Tato kniha mě velmi mile překvapila. Detektivky nejsou zrovna můj žánr a toto byla první taková kniha, do které jsem se pustila. A musím říct, že jsem ráda, že jsem začala zrovna Indridasonem a Temnými zákoutími. Hodně se mi líbilo to, že v knize byly dvě časové linky a vyšetřování se tak prolínalo. Děj byl čtivý, napínavý od začátku do konce a pořád jsem zjišťovala nová a nová fakta, která v případu hrála důležitou roli. Bylo to, jako když se díváte na detektivní film a postupně se odhalují další skutečnosti. Také bylo hodně originální a zajímavé prostředí Islandu, protože to se v knihách moc neobjevuje. Mohla jsem tak trochu nahlédnout do tamního života. Navíc jsem mohla zjistit spoustu nových informací, jedna časová linka se totiž odehrávala během druhé světové války a to samotné bylo dost zajímavé. V některých částech byly dokonce některé odstavce, kde se autor rozepsal přímo o Islandu a životu tam. A jelikož jsem se o islandskou kulturu a život nikdy nezajímala, tak jsem ráda, že jsem se díky této knize i něco dozvěděla. Jediné maličké mínus je, že všechna jména a názvy byly někdy opravdu složité na přečtení, ale na druhou stranu to knize dávalo jistou osobitost a kouzlo.
Postavy jsem si oblíbila docela rychle. Teda ty hlavní, samozřejmě. Konrád mi byl od začátku sympatický a bavilo mě jeho vyšetřování. Myslím, že i když to v dětství asi neměl jednoduché, tak se nějak oklepal a stal se z něj správný člověk. Flóvent a Thorson byli taky moc fajn. Líbilo se mi, jak jednali s ostatními lidmi, nikoho nesoudili předem a všechny respektovali. Konrádovu kolegyni Martu jsem moc nemusela, ale řekla bych, že měla smysl pro spravedlnost.
Celkově byla kniha vážně povedená. Někdy v polovině mě to tak chytlo, že jsem měla chuť ji dočíst najednou. Hodně bych ocenila to, že vzhledem k tomu, že kniha měla něco kolem tří set stran, tak bylo rozložení děje opravdu dobré. Skutečnosti se odhalovaly postupně a o tom by správná detektivka podle mě měla být. Také obálka hned navozuje tu zvláštní a tajemnou atmosféru, kterou tato islandská krimi měla. 

tereza7090
06.06.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mě bavila a moc. Četla se výborně, postav tak akorát, takže stále jsem měla přehled. Líbilo se mi střídání minulosti a současnosti. Mám ráda knihy, kde se prolínají časové úseky. Hlavní hrdinové-vyšetřovatel Thorson a Konrád mi byli velmi sympatičtí, ač každý z jiného časového úseku. Přišlo mi velmi zajímavé vyprávění z Konrádovo dětství a jeho rodinné peripetie. Škoda, že jsme se nedozvěděli, co se stalo s jeho otcem. Byla zde zakomponovaná dobře i historie Islandu, probíhající válka a postoj lidí k americkým vojákům. Doba nebyla lehká, politika je zde nenásilně včleněna. Vraha jsem vytušila až na konci dle náznaků. Dívek mi bylo líto, na konci jsem pochopila, proč se zachovaly, jak se zachovaly. Asi v té době neměly jinou možnost. Trošku mi v knize přišlo rušivé tykání, jsme přece jen zvyklí cizím lidem vykat. Líbilo se mi i prostředí Islandu, prvně jsem četla islandskou detektivku a určitě nebude poslední. Dávám plný počet hvězdiček a tuto knihu doporučuji.

Zara
09.04.2021 5 z 5

Závěrečný díl triptychu nezklamal.
Indridason dokáže do svých knih implantovat vedle detektivního leitmotivu také otisk rázovitého charakteru obyvatel Islandu (většinou tvrdě pracujících lidí) a jeho vyprávěním se jako červená nit táhne přízrak pověstné severské melancholie.
Vyplatí se číst!

Štítky knihy

vraždy islandské detektivky policejní vyšetřování

Autorovy další knížky

Arnaldur Indriðason
islandská, 1961
2004  81%Dech smrti
2007  80%Jezero
2005  80%Hlas
2014  77%Chlad
2012  75%Oběť

Kniha Temná zákoutí je v

Právě čtených3x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce87x
Chystám se číst27x
Chci si koupit6x