Tajnosti francouzského pekaře

Tajnosti francouzského pekaře https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248138/mid_tajnosti-francouzskeho-pekare-T8B-248138.jpg 4 37 15

V tomto útlém svazku Peter Mayle spojil síly s Gérardem Auzetem, majitelem proslulé pekárny „Chez Auzet“ v provensálském Cavaillonu, aby nám prozradil vše o pečení chleba po francouzsku. Od přípravy a mixování těsta až po vlastní pečení, od tradičních baget a bulek až po kořeněné, olivové či vinné chleby, tento britský milovník Francie a její kuchyně nás seznamuje s jednoduchými a podrobně vysvětlenými recepty, postupy a tipy pro domácí pečení, jež doplňuje lidovými rčeními, humornými historkami a stručnou historií čtyř generací této rodinné pekárny, kde „pečení a konzumaci chleba povýšili na úroveň náboženského obřadu".... celý text

Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Confessions of a French Baker , 2005


více info...

Přidat komentář

Luigi1
05.06.2023 5 z 5

Chuťové žlazy mi nedají pokoj při čtení této knihy

Jája92
10.04.2020 4 z 5

Knížka se čte velmi rychle neboť obsahuje především recepty na tradiční francouzské pečivo,ale je doplněná o poznatky autora o rodinném pekařství a zajímavostech pečiva. Kniha obsahuje také kresby. Milá knížečka na oddechové čtení.


AndreaP.
13.01.2019 5 z 5

Je to nádherná kniha. Dýchá z ní kouzlo, atmosféra daného místa, je z ní cítit přátelství mistrovského pekaře Gérarda Auzeta a spisovatele Petera Mayle, který již bohužel zemřel. Má nádherné ilustrace, a po jejím přečtení jsem si sedla k internetu a vyhledala si fotky onoho pekařství. Krásný - dá se říct i příběh tohoto úžasného řemesla, jakým je pekař. A recepty, které v knize najdeme, tak ty doslova lákají k vyzkoušení. Kniha mě velmi oslovila a vůbec mi nevadí, že je psaná "na zakázku", jak někdo uvádí v recenzích, spíše naopak, o to bližší mi asi je.

petul_b
11.03.2017

Peter Mayle v kombinaci s pekařstvím Auzet tvoří výbornou kombinaci. Při čtení a následném pečení jsem vzpomínala, jak jsme byli v Provence a kupovali si křupavé čerstvé bagety. Pro milovníky Provence doporučuji všemi deseti.

hellena1523
04.02.2017 5 z 5

Jsem moc ráda za tohoto autora, protože vnáší do literatury takovou příjemnou milou atmosféru. Když nevím, co číst, ale vím, že chci mít z knihy dobrý pocit, tak přesně vím, že mám sáhnout po něčem od Mayla!
U Tajností se mi moc líbilo zaujetí, s jímž autor vše popisoval. Čišel z toho skutečný zájem a ta zprostředkovaná fascinace poctivým řemeslem se mi moc líbila.
Recepty pak byly třešničkou na dortu!

TeaPeter
06.10.2016 2 z 5

Tahle knížka byla hodně řídká. Asi opravdu šlo o zakázku pro přítele, aby měl co rozdávat návštěvníkům. Některé recepty zkusím vyzkoušet, ale jinak mi kniha nic nepřinesla.

mcleod
20.01.2016 3 z 5

Zřejmě jsem ke knize nepřistoupil úplně správně, po přečtení je mi jasné, že byla určena někomu jinému. Pro mě šlo spíše o průměrnou Mayleho knihu, která vedle klasických, ale krátkých poetických popisů života v Provence (které se ale spíše hodí pro znalce Auzetova pekařství) obsahuje spoustu zajímavých receptů na pravé francouzské pečivo... které bych ale určitě ocenil mnohem více, kdybych si pekl vlastní. Co mi ale jako patriotovi a geografovi opravdu hnulo žlučí je rádoby chytrá vsuvka o historii croissantu alias rohlíku (toto spojení mě pravda nikdy nenapadlo), který začali péct Vídeňané po porážce Turků... nyní je však prý k dostání pouze v jeho domovině Rakousku, jako bychom snad my rohlíky neznali... trochu geografického rozhledu by to chtělo, když už o něčem takovém pan Mayle píše :-)

Marla
25.12.2015 5 z 5

Milá knížka, kdo má rád knihy tohoto autora tak bude potěšen, některé recepty jsem vyzkoušela, nicméně nedá se nic dělat, čerstvá bageta přece jen lépe chutná přímo ve Francii....:)

mariva
10.12.2015 4 z 5

Tenká knížečka zcela ve stylu autora, něco málo receptů, ale postupy přípravy těsta se stále opakují, takže ve skutečnosti by se text vešel na pár stránek. Snad jen grafická úprava knížky je mimořádně povedená a zaslouží si nějaký ten bod navíc. Ale chuť na pravou francouzskou bagetu nebo ochucený chleba jsem měla po celou dobu čtení. Ještě tak naplánovat nějakou tu dovolenou v Provenci a podobnou rodinnou pekárničku navštívit....

hanča34
19.10.2015 3 z 5

Pěkné, ale opravdu pro lidi, kteří si chtějí něco vybrat z receptů a upéct. Jen jsem listovala.

bookie25
01.10.2015 5 z 5

Sliny se mi při čtení sbíhaly a už se těším, až něco doma vykouzlíme. Povídání o chlebu i historii rodiny Auzet bylo moc zajímavé. Tahle knížka se čte sama.

bookcase
28.08.2015 5 z 5

Svět francouzských pekařů. Barvité vylíčení života v pekárně, fíglů při pečení chleba a pečiva...při čtení se vám sbíhají sliny.

alnahu
20.08.2015 5 z 5

Tentokrát nás pan Mayle -milovník Francie ,zasvětí do pekařského umění, od přípravy těsta až po pečení .Také se již těším až vyzkouším domácí bagetky.

Modrina
20.07.2015 4 z 5

Chleba i pečivo peču už roky, takže mi tahle knížka nemohla ujít. Už se těším, jak některé recepty vyzkouším. I mě poněkud zarazil rozpor mezi gramy a mililitry, ale opravdu to je možná zásah překladatele. Za sebe mohu říct, že ač to není tak úplně kniha, je to trocha vyprávění o jedné dynastii pekařů a pár zajímavých receptů, je četba velmi milá. :)

Sakulnikov
16.07.2015 5 z 5

Pár tipů jak péct francouzské bagety. Už se těším, až to budu zkoušet, i když si myslím, že úspěch nebo tak skvělý, i když za to kniha nemůže ... Jedinou výtkou by bylo, že nejdříve je tam řečeno, že přidanou vodu kuchař měří na gramy, a pak v receptech je vše v ml - že by chyba překladu?