Boj o trůn

Boj o trůn https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154393/bmid_boj-o-trun-XJh-154393.jpg 4 415 71

Svět Tryllů / Trylovia série

< 3. díl

Závěrečná kniha trilogie Svět Tryllů. Wendy Everlyová čelí nepříjemné volbě. Trylly může zachránit před nemilosrdnými nepřáteli jen tím, že se sama obětuje. Pokud se nevzdá Vittře, její lid se ocitne v brutální válce s neporazitelným nepřítelem. Ale jak by Wendy mohla opustit přátele, i když je to jediná možná cesta k jejich záchraně? V sázce je všechno, protože království není to jediné, co by mohla ztratit. Poté, co se zamilovala do Finna i Lokiho, se musí rozhodnout, koho bude milovat navždy. Nakonec zjistí, který z nich dvou je ten pravý. Není však jisté, že se naplnění své lásky dožijí. Všechno směřovalo k tomuto momentu. Má v rukou budoucnost celého svého světa. Je připravená za něj bojovat? 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Ascend , 2011


více info...

Přidat komentář

Artep071
02.03.2024 5 z 5

Úžasný závěr celé trilogie, vtipné, napínavé a romantické. Wendy je báječná a Loki:) xi xi.. Krásný příběh :)

kalinka99
11.12.2022 4 z 5

Sérii jsem nějak přelouskala, ale vím, že se k tomu nikdy nevrátím. Možná to mohlo být více dotažené s její nevlastní matkou. Aspoň, že kniha dopadla dobře.


Dela90
15.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Knížka byla plná boje, tak jak to název vypovídá. Nejdřív se musela Wendy vypořádat se svou vlastní svatbou a novým životem. Vzít si někoho jen proto, že musí - jsem tak ráda, že tohle už se normálně nepraktikuje. Její emocionální vztah s Lokim, to jak si ho pomalu pouštěla k sobě - hrozně jsem jim to přála a tajně doufala, že prostě nakonec budou šťastní. Oren coby král Vittry mě neskutečně štval - záporák každým coulem, když došlo na věc - čekala jsem nějakou neotřelou bitvu, ale ano, psychika dělá hodně, hlavně ve Wendyně případě, láska umí divy - v duchu jsem jásala, že je konečně po něm. A ten konec a epilog - miluju šťastné konce a tahle trilogie si to jednoznačně zasloužila. Miluju Trylly, jejich příběh, postavy a ty knižní obálky! Jestli máte rádi fantasy s pořádnou dávkou napětí, se silnými příběhy postav, tak tohle je přesně pro Vás. A ačkoliv je to starší fantasy vůbec jí to neubírá na kráse, kolikrát ve starších knížkách můžete objevit opravdu nádherný příběh.

vladka16
09.05.2021 5 z 5

I třetí díl mě udržel v příjemném napětí a zvědavosti co příjde. I když bylo jasné, že musí dojít ke střetnutí. Moc jsem všem fandila a byla napjatá, pro mě ke konci vše do sebe krásně zapadlo, určitě se k celé sérii ráda vrátím.

123719
10.08.2020 5 z 5

Tahle kniha mě vážně vzala za srdce. Třetí díl byl nejlepší a epilog mě vážně překvapil.

Pedruska01
20.07.2020 5 z 5

Závěrečný díl se vážně povedl. Autorka nepolevila z toho tempa, čtivosti a přidala tam ještě víc akce a zvratů. Opět mě to vtáhlo a já musela jen otáčet stránky. Nebylo lehké knihu odložit. Rozhodně se to zvedlo, a to výrazně od předešlého pokračování, které jsem označila trochu za "vycpávkový". Některé věci a události se mi zdály bohužel unáhlené anebo lehce nesmyslné, nedotažené, což v té chvíli bylo nemilé, ale celkový dojem mi to naštěstí nezkazilo.
Hlavní hrdinka Wendy ušla obří cestu, a to nejen od prvního dílu, první zmíňky, kdy se mi představila jako rozcapený spratek, až po holku, která je schopná se obětovat za své nejbližší, ale ve smyslu toho, že ještě nedávno odmítala být princezna a nechtěla nic s tím společného. Teď už se role chopila ještě víc než se dá, až mi to přišlo zase nepřirozené, a vrhla se do politiky a chodu království, jak nic. Trochu mě štvalo, že její nejčastější odpověď na důležité otázky bylo "já nevím" a v zápětí (překvapivě) přišla s velkým plánem, kterým se všichni řídili. Neměla jsem s ní problém, oblíbila si ji, ale je fakt, že občas jsem jí nepobírala a kapku mě štvala. Její/autorčino rozhodnutí ohledně "výběru" partnera mě teda vážně překvapilo. Většinou se setkávám s tím, že je to právě ten první než druhý amant. Ale rozhodně to není špatně. Překvapivá změna a vlastně se mi to líbilo.
Druhý hrdina Loki - toho jsem si prostě musela zamilovat. Jinak to nešlo. Hrozně jsem ho měla ráda, bavil mě, byl vtipný a jeho postava byla vážně bezchybná.
Osud třetí postavy Finna jsem nečekala - to že... vlastně nic. Bylo mi to/ho líto. Nejspíš jsem pořád doufala (po celou sérii), kdy, ale autorka to směřovala dávno jiným směrem. Ale ve výsledku nevadí. Možná je to lepší, protože ten konec si prostě zasloužil.
S ostatními postavami jsem neměla problém, naopak, oblíbila jsem si je, byla jsem ráda, že to tak s nimi dopadlo. A děj? Opravdu byl natřískaný akcí, některé kroky se mi zdály tedy zbytečné - jako "záchranná" cesta do Oslinny, ale chápu, stala se tam dost vztahově podstatná věc. Každopádně i tak to byla celkem jízda, člověk se nenudil a prostě, mě se to líbilo. Vůči příběhu jako takovému nemám výhrady.
Moje romantická duše je taky spokojená. To jsem si užívala snad ještě víc, ty vztahové linky hlavních postav. Byl tam náznak trojúhelníku (v celé sérii), ale rychle se to obrátilo. Spíš se vlastně vždycky jednalo o dvojici. Ačkoliv jsem příznivec tohoto geometrického tvaru, tak mi to ale v tomhle případě vůbec nevadilo.
Epilog byl fajn, ale abych pravdu řekla, to, co bylo zase jako minipovídka stranou na samém konci knihy, tak to by měl být ten pravý epilog. Anebo ho tak beru já. A právě to bylo hrozně hezké a milé. Celá ta parta trollů a lidí. Tenhle závěr jsem si opravdu užila, vykouzlil mi úsměv na tváři a přiznám se, i kalné oči. :D
Kdybych to měla shrnout... nevím, proč jsem čekala tolik let, než jsem se k téhle sérii dostala. Je vážně dobrá, líbila se mi a bavila mě (a hned po zavření této knihy jsem měla chuť znovu popadnout druhou sérii - Kroniky Kaninu, které už mám přečtené, a to z jednoho důvodu - abych se do toho světa mohla vrátit znovu). Je to jako celek milé, oddechové, fantasy svět propletený s tím reálným, je to akční, čtivé, romantické a rozhodně jsem se nenudila. Tohle prostě musím hodnotit plným počtem a doporučit nejen jako knihu, ale jako celou sérii. :)

nikiss76
29.06.2020 3 z 5

Závěrečný díl série byl i tím nejlepším. Konečně děj začal běžet svižněji a odehrála se očekávaná bitva s Vittrou. Bohužel ani poslední díl mě nepřiměl změnit názor na hlavní hrdinku. Skončilo to tak, jak jsem očekávala. Celou sérii bych doporučila pouze opravdu mladším čtenářům.

Ewiczka
09.06.2020 2 z 5

I zakončení série mne vlastně zklamalo, mytologie s hadem totálně nedotažená, dyť by se s tím dalo tolik věcí vymyslet, jenže ono to celé velkolepé zakončení vyznívalo spíš jako náhoda, ne že by opravdu objevila něco v historii čím by šlo válčení ukončit! "Bad boy" dostal princeznu a stal se z něj princ krasoň dokonalý milující, král znovu a snad ještě víc než předtím plochá postava, chce moc a království a nic jiného ho nezajímá... A Wendy teda taky se chovala vyloženě "logicky", obětuju se za království (o kterém jsem před pár měsíci nic nevěděla) a budu za mučednici je nějaký ya osvědčený vzorec, tady ale moc nefungoval.... Hlavní a možná i jediná katarze a uspokojení tam pro mne bylo že se Michael-Rhys setkal se svojí matkou, na to jsem čekala od prvního dílu :) K téhle sérii se stoprocentně nikdy nevrátím, ale i přesto kolik tam bylo iritujících málo popisných a logckých pasáží, tak se to svižně četlo.

Peťa2110
02.01.2020 4 z 5

Od tejto serie sa nedá čakať veľa, siahla som po nej ako po oddychovke a bola to skvelá voľba. Číta sa to samé. Seria je originálna tým že je to iný svet, niečo trošku iné. Občas dobre padne odych od všetkých tých upírov/vlkodlakov a pod. Ak od nej nebudete očakávať príliš veľa tak si túto sériu zamilujete tak ako ja. Náročnejšieho čitateľa už bohužiaľ nenadchne a tiež určite odporúčam mladším ročníkom :-)

Elize
17.10.2019 5 z 5

Přestože závěrečná bitva byla kapku odbytá, tak za mě celkově super série, možná o kapku lepší než Kroniky Kaninu, hlavně díky Lokimu, který byl charakteristicky zajímavý, vtipný a zároveň trochu zlomená duše a skutečně jsem si zamilovala Duncana, který je naprosto roztomilý jouda, ale věrný přítel za každé situace. No těžko se mi loučilo s postavami na konci knihy. Doufám, že autorka brzy napíše nějakou další sérii, už dlouho jsem se do něčeho tolik neponořila. Svět, který Amanda vytvořila je pro mě strhující.

DajaF
06.05.2019 3 z 5

Už jsem asi na takové příběhy moc stará!

zinon
07.04.2019 4 z 5

Nebylo to špatné, dobře se to četlo, ale chyběla tomu hloubka. Autorka ve mně nedokázala vyvolat hlubší emoce. Většina postav byla sympatická, ale hlavní hrdinka mi k srdci moc nepřirostla...milostný trojúhelník ušel (nápad dobrý), ale napsat to šlo určitě mnohem lépe.

POZOR SPOILER
Jedinou větší emoci ve mně vyvolalo, když Elora umírala a zpovídala se Wendy. Pak to, co Wendy zjistila, když Elora umřela (ty obrazy o ní). To bylo hodně emotivní. Proto mě mrzelo, že nebyla schopna jí říct mami aspoň jednou, i když i to se dá pochopit.

andrejci
30.08.2018 5 z 5

Řekla bych že tohle byl nejlepší díl série.

verulik196
06.05.2018 4 z 5

Pěkné zakončení série. Určitě si přečtu i Kroniky Kaninu.

Annnysek
02.03.2018 5 z 5

Tak musím říct že tento díl se mi líbil asi nejvíce.

angelbooks
14.02.2018 5 z 5

Ani nevím, proč se mi zde neuložil můj komentář. A je to docela škoda, protože teď už si úplně nepamatuji, co jsem napsala.
Myslím, že to bylo o konci, který mě překvapil. Pak o díle, který obsahoval romantiku, smysl pro humor a i napětí, z kterého mi občas i proběhl mráz po zádech (obrazně řečeno) a nakonec o celé série, která opravdu stojí za přečtení.
Knihu doporučuji. :)

PetikLozik
16.12.2017 4 z 5

Kniha byla trochu předvídatelná, hlavně co se vztahů týče. Celkově se mi trilogie líbila, ale četla jsem už i lepší fantasy. Knihy mě zaujaly hlavně kvůli pěkným obálkám.

Arianne
13.10.2017 3 z 5

A tak nakonec to nebylo tak špatné. Jednoduché, trochu naivní, ale příjemné čtivo. První díl byl sice děsný, ale zřejmě se autorka nemohla dočkat, až se dostane k tomu podstatnému a tak začátek dost odbyla. Nicméně všechno se nakonec vysvětlilo, dobře to dopadlo i nějaké ty emoce se tam nakonec dostali, možná proto, že Loki narozdil od Finna nebyl takový psí čumák. Akorát ten závěr mohl být trochu víc rozvedený a ne jen sesumírovaný do jednoho "čtyři měsíce pote". Ale celkově to není žádné převratné dílo, takže odpuštěno.

Andynka
04.10.2017 3 z 5

Ani me nebapadaji slova k teto knizce. Ne, ze by se mi uplne nelibila, ale me uplne nenadchala. Dej byl předvídatelny. Zajimala me historie Tryllu, kdyz se o ni tolikrat zminovali, ale ta tam byla dlouho zatajovana a pak se sem tam objevilo neco malo o ni. Ale tento dil byl asi z cele serie nejlepší.

TerezaMondeková
28.09.2017 4 z 5

Třetí díl je rozhodně nejlepší. Překvapení, napětí, jak všechno dopadne, milostný trojúhelník. Nakonec musím říct, že jsem spokojená s výběrem Wendy. Myslím, že do dalších knih od autorky půjdu.