Spirála #1

Spirála #1 https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44820/bmid_spirala-1-Gbf-44820.jpg 5 162 24

Spirála série

1. díl >

Spirály. Člověk je v běžném životě ani nevnímá. Každý den je podvědomě vidíme všude kolem sebe a jsou jen dalším z mnoha tvarů. Tvoří jen další drobnou součást života... Ale jen do okamžiku, než začne jít o život! Kirie Goši o tom ví své. Její domov totiž zachvátila podivná posedlost těmito magickými tvary. Poklidná atmosféra přímořského městečka mizí, lidé začínají šílet a první oběti na sebe nedávají dlouho čekat. Hysterie narůstá a spirály útočí. Podaří se Kirii přežít v prokletém městě? První díl děsivého grafického románu známého japonského autora hororů Džundžiho Itóa vám otevře dveře do hrůzostrašného světa spirál. Máte možnost - poprvé v českém jazyce - ponořit se do napínavého příběhu doprovázeného ilustracemi, ze kterých vám bude běhat mráz po zádech, a to ještě dlouho po zavření knihy! Možná, že se po přečtení této mangy začnete na spirály kolem sebe dívat trochu jinýma očima…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Komiksy

Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

Uzumaki 1 , 1998


více info...

Přidat komentář

Teddy2023
01.01.2024 4 z 5

Jedna z mých prvních hororových mang, které jsem si koupila a přečetla rychlostí blesku. Naštěstí tohle dílo neobsahuje násilí, sex či drogy...pro některé povahy zkrátka tohle čtení není. Zvlášť pokud Vám tenhle žánr nesedí.
Jak už někteří zmínili, některé kapitoly by se daly považovat za vsuvky, ale větší smysl Vám celý příběh začne dávat až v dalších dílech.
Elementy nacházející se v tomto díle: pomalý rozjezd, školní prostředí, důležitá role spirál, propadající šílenství

RadimWiniarski
20.04.2022 4 z 5

Uplynula už nějaká doba od přečtení poslední stránky a stále jsem na vážkách s rozhodnutím, zdali se mi první díl této hororové klasiky líbil, či nikoliv. Jsou stránky a příběhy, které působí surovým hororovým dojmem, které v člověku opravdu dokážou zanechat i po přečtení tu pachuť něčeho nepříjemného. Poté jsou však stránky, které připomínají šílený tripový random generátor slov, který extrémním způsobem překračuje hranici absurdna, a který podkopává i samotnou hororovou atmosféru celého příběhu. Samotných nelogičností je v tomto příběhu nespočet a chování některých postav ala. Dějí se nám tu v městečku totální bizáry, ale budeme se tvářit, že se nic neděje a snažit se žít dál normální život působí často opravdu až komickým dojmem. Samotná kresba je velmi vtahující. Taktéž jsem rád za decentní užívání citoslovce, které byly vloženy do příběhu. Zde opravdu mají svůj účel a nejsou přidávány jen kvůli vyplnění prázdných polí. Zajímavě je pojato i samotné vyprávění příběhu, které je rozděleno na několik více, či méně logicky navazujících kapitol, které jsou sice skrze některé postavy propojené, nicméně zvládají fungovat i jako samostatně stojící příběh.
Je možné, že některé věci, které mi v tuto chvíli vadí, se v následujících dvou dílech vysvětlí a budou dávat jako celek smysl. Víc, než 70% však prozatím dát nemůžu.


vevera6
27.12.2021 4 z 5

Podobně jako Balónky oběšenců je i spirála taková "random" ....Itó prostě dostane nápad, a pokud je to dost zvláštní/šílené, tak to zamíří do povídky. Což nemyslím ve zlém, nebo že by to taak bylo špatně, ale osobně mi to občas trochu vytáčí, že zde prakticky nic nedává smysl. Na třídílnou povídku bych čekala, že se dočkáme i nějakého vysvětlení (proč se co děje), ale tak nějak o tom upřímně pochybuju a trochu mi to mrzí. Jinak fajn čtení.

Disease
17.05.2021 4 z 5

Rozjezd celého příběhu, který se ve finále zvrtne v povídky, které se odehrávají v jednom malém městečku.

Yaromil
10.09.2019 5 z 5

Mylně jsem se domníval, že dílo Junji Ita u nás nikdy nevyšlo a tak jsem si pořídil anglické vydání kompletní trilogie Uzumaki. Hodnotím tedy jako celek.

Krásná kresba kombinovaná s neotřelými hororovými prvky a autentickou atmosférou japonského maloměsta. Ne že by se čtenář při četbě strachy zajíkal, ale mnohdy mě obcházel velmi znepokojující pocit, který mě držel v napětí a jednotlivé stránky jsem přímo hltal! V rozsahu celé trilogie jsem nenašel žádní slabé místo.

Rád si přečtu i další autorovy díla, protože tohle byla opravdu delikatesní porce zábavy a skvělý čtenářský zážitek.

eraserhead
14.11.2018 5 z 5

Nejprve jsem viděl filmové verze jak Itóovy Spirály, tak jeho Ry. Obě verze mě zaujaly natolik, že jsem se rozhodl přečíst si je v originální komiksové podobě. A to komiksy vůbec nečtu. Ryby mě docela zklamaly, ale Spirála, to je prostě naprosto geniální dílo. Jak myšlenkou, tak provedením.

GongmingMasuta
23.10.2018

V sobotu 20.10.2018 jsem pujčil v knihovně 1 díl,lterý jsem přečetl do hodiny. V pondělí 22.10.2018 jsem si pujčil 2 díl a dneska 23.10.2018 jsem půjčil 3 díl a teď jsi ho du přečíst. Fakt mně ta knížka zaujala a dávám jí 10/10 bodů.

Khagrael
11.11.2017 5 z 5

No paráda, četl jsem jako prvni Ryby, což mě připravilo na to, co mám čekat. Autor je určitě věčně zhulenej nebo nevím kde tohle bere ;)

Lenka.Vílka
11.10.2017 5 z 5

Jsem trochu zmatená. Mělo to nějaký příběh? Já si myslím, že nemělo. Jsou to jednotlivé epizodky, které spojuje "prokletí spirál". Jsem zvědavá, jestli se to v dalším díle nějak pospojuje, dovysvětlí. Kresba byla nádherná a v těch psycho částech pohlcující. Zatím příběh nahoru táhne právě vizuál. Měl by to být horor, ale já se nebála. Pouze jsem byla fascinována v momentech, kdy jsem se měla asi podle autora bál. Nebo já nevim. Ale na nějaké hodnocení a pochopení to asi po prvním díle není objektivní. V tom případě dobrý tah a záruka, že si čtenář pořídí další díl...

J_D
08.10.2017 5 z 5

Celá série spirál je opravdu nářez. Nikdo mi nenamluví, že je ten autor normální :-) Suprový zážitek, krásná a sympatická hlavní hrdinka. Škoda, že to není barevné, ona to je pastva pro oči i tak, ale ty první barevné stránky jsou fakt krásné.

OldaB
30.09.2017 5 z 5

Moc jsem o tom dopředu nevěděl, ale příjemně mě to překvapilo. Hororová atmosféra, šílené nápady. Celé to někam směřuje a mě láká objevovat další střípky tohoto podivného příběhu.

BeyondHorizon
02.09.2017 5 z 5

Nikdy se nepřestávám divit, jak šílený a naprosto ujetý věci dokáže Junji Ito na ten papír dostat. Bála bych se podívat, co všechno za hrůzy se mu honí hlavou. Vezme tu nejobyčejnější věc, jako je třeba spirála a vytvoří z toho pekelný monstrum. Klaním se.

optos2330
26.01.2017 4 z 5

Úchylné, miestami až trochu šokujúce, ale hlavne veľmi zábavné. Tieto spirály sú také jednohubky na skrátenie nedeľného doobedia. Veľmi sa mi páčila aj nízka cena. Chvíľku mi trvalo, kým som sa naučil listovať naopak.

Flipper
12.01.2016 4 z 5

Motívy všetkým častí mangy sa opakujú podľa stáleho vzorca špirála - jej oživená hororová metafora - a jej mátanie: ťažko niečo vyčítať. Autor a jeho brainstorming na variácie špirály prebehol bezchybne (v lost chapter už paroduje samého seba špirálovým lízatkom) a takisto odpudzujúca kresba, ktorá má v sebe prvky hnusu a odporu až ste zvedavý na ďalšie znetvorenie. Problémom je konzistencia deja, či jeho aplikácia do reálneho sveta. Veľmi veľa sa toho točí okolo hlavnej hrdinky, okrajovo sa spomína celá spoločnosť a reflexia špirál v nej (a ak náhodou, iná postava bude buď šialeno-posadnutá, alebo neveriaca ničomu). Celý príbeh sú vlastne útržkovité epizódy, ktoré by fungovali rovnako dobre aj samostatne, no ich syntéza je niekedy krkolomná a nestála (jeden deň prežijem najhoršiu nočnú moru môjho života - druhý deň fungujem akoby sa nič nestalo). Ucelenejšie je to poňaté v 3. časti, kde sa pracuje na objasnení záhady - vysvetlenie neurazí no ani nepoteší.

martinstefko
28.08.2015 5 z 5

Vytvořit hororovou atmosféru je velmi těžké, ale Džundžimu se to povedlo prostě skvěle. Knihu mohu doporučit jako horor, stejně jako dobrý komiks, ale právě ta skutečnost funkčního hororu mě tak nadchla, že nemohu jinak než dát maximální hodnocení. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/05/924-spirala-1-100.html

Alena_S
06.12.2014 5 z 5

První a doufám, že poslední manga, u které jsem se těšila, až skončí :D (To byl kompliment.)

Kotomi^^
01.08.2014 5 z 5

Atmosfera tam byla což je vážně skvělé. Manga je dokonalá jsem zvědavá jaké budou další díly.

Knihomolka Rů
08.05.2014 4 z 5

Úchvatná manga, která mi po dobu čtení (a že byla krátká) nedala spát a zanechávala ve mě takový nepopsatelný pocit. I teď, po přečtení, z ní mám stále silné pocity. Autor dokázal napsat něco úžasně strašidelného, co mě nutilo hltat stále další a další strany. Rozhodně si přečtu další díly :)

Petrvs
17.01.2014

Abych si to usnadnil, budu psát komentář ke všem třem dílům současně.

I když vlastně... nějak nevím, odkud začít a kam dojít. Mám rád divné věci, mám rád horory. V jistém smyslu mám rád i japonce. Možná mně úplně nesedne manga? Celkově vzato mám pocit, že by ta kniha mohl být jen jedna, možná poněkud tučnější, ale zato konzistentnější, resp. bez zbytečných epizod. Dál mně asi vidí určitá explicita, která už je za čárou (z mého subjektivního pohledu). Lze samozřejmě namítnout, že taková manga prostě je... proto jsem také zmínil, že tato forma asi nebude přesně to pravé pro mě - já jsem asi spíš forma bábovková, prostě a jednoduše - méně viděného je někdy více nabojeného, sice ta poučka už zavání klišé, ale já to tak citím.

Takže to všechno jako ukázka možná a je fajn, že tu je... ale za mě stačí.

evickakyticka
29.03.2013 5 z 5

Zajímavá manga přečtená jedním delším dechem. Taky trochu strašidelná. A to se mi líbí!

Štítky knihy

manga

Autorovy další knížky

Džundži Itó
japonská, 1963
2010  91%Spirála #1
2019  87%Balónky oběšenců a další hororové příběhy
2017  79%Ryby - Útok z hlubin
2021  91%Spirála
2022  83%Tomie

Kniha Spirála #1 je v

Právě čtených1x
Přečtených211x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených22x
Knihotéce62x
Chystám se číst38x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x