Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346644/bmid_spalovac-mrtvol-xH2-346644.jpg 4 4536 570

Slavný příběh o spalovači mrtvol, podivínském Karlu Kopfrkinglovi, je podobenstvím o patologickém vývoji malého člověka k přijetí zla. Filmové zpracování z roku 1968 patří ke zlatému fondu české kinematografie.

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

dennydee
30.03.2024 5 z 5

Něco mi říká, ze pan K. je abstinent.

evasmem
24.03.2024 5 z 5

Mrazivé dílo. Kdysi jsem viděla filmové zpracování, tudíž jsem před četbou už byla poměrně dobře seznámena s dějem a znám mi byl hlavně velkolepý konec; nicméně to ani v nejmenším nezabránilo tomu, aby mi atmosféra knihy pronikla až do samého morku kostí. Miluji styl, jímž Ladislav Fuks příběh vypráví: spisovná mluva, vznešená slova... Přívlastky, jimiž pan Kopfrkingl nazývá svou rodinu; postavy, které se v průběhu knihy objevují opakovaně, například bláznivá žena s manželem nebo dívka v černých šatech. Ne každý si umí atmosféru díla dost dobře představit, obzvlášť když nezhlédl filmové zpracování - při jeho sledování se ani nemusíme snažit, z něj to na nás dýchá samo - ale to ničemu nevadí. Snímek je mimochodem mistrovské dílo plně si zasluhující označení jednoho z nejlepších československých filmů. Já osobně po přečtení knihy a opětovném zhlédnutí filmu nemám favorita - obě verze mají své unikátní mrazivé kouzlo, obě jsou nezapomenutelné.


ivetka859
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle všechno přesně si představuju pod slovem morbidní.
Karel, který si říká Roman, je romantickou duší - používá romantická jména, rodina je pro něj požehnaná, miluje vážnou hudbu, má smysl pro estetiku, která je znázorněna jejich bytem, staví zvířata k úrovni lidí, nemá rád násilí, utrpení a strádání.
Jeho život má řád, pravidla, možná i to měly evokovat stále se opakující fráze a prvky, nebo taky spisovnost v přímé řeči. Všechno dává dojem předurčenosti, jasných rolí, i žeh je přeci uchopení procesu, jeho ovládnutí.
O to víc z děje vyvstává psychologická proměna lidumila v zastánce Říše a smrti - prostě si jen dotváří svůj nepálský pohled na svět, on je nebo sebe považuje za spasitele.
Je to o manipulaci a začátku války.

MíšaS.
14.03.2024 3 z 5

Po pravdě řečeno, já nevím, fakt nevím.
Věděla jsem o čem kniha je, film jsem neviděla. Tím bych asi začala. Možná jsem čekala něco jiného, trochu víc, ale vlastně nevím čeho víc. Také mě zarazil ten rychlý konec.
Přerod z divného chlapíka v psychopata je za mě popsán dobře, pochopitelně, ale... Ale prostě nic. Myslela jsem, že mi třeba doslov trochu pomůže, ale podle něj jsem měla pocit, že jsem celou knihu nepochopila a vlastně i četla úplně jiný příběh.
Jsem zmatená, což asi cítíte i z mého komentáře.

luckomar
03.03.2024 4 z 5

Řekla bych, že je to zase skvost české literatury. Kniha, která by v jiném jazyce absolutně ztratila smysl. Chápu zařazení mezi knihy k maturitě.

nai.ivka
24.02.2024 5 z 5

Dřív jsem viděla film a ten byl tak děsivý, že mě knížka už nezaskočila.

uzivatel5204
23.02.2024 5 z 5

Četla jsem jako doporučenou literaturu k maturitě a dost mě to vzalo. Hodně silná knížka!

iz67
21.02.2024 4 z 5

Co napsat o tomhle notoricky známém románu. Překvapivě svižné, film, který jsem viděl dříve téměř doslovně zpracovává, temně vtipné, rozčilující, atd

Petr874
20.02.2024 3 z 5

! Kniha čtena hl. kvůli maturitě!
Neříkám, že to bylo špatný, ale vůbec mi to nesedlo.
Příběh se velice pomalu táhnul a v prvních 2/3 byl nic moc. A to stokrát se opakujících slovních spojení tomu nepřidávalo. Popravdě jsem to už chctěl mít za sebou. Snad mě držela paní s pérem na klobouku. Poslední 1/3 děje nabrala na opravdu radikálních obrátkách. Takový skok jsem nečekal a byl jsem jím zaskočen.
Sepíšu to, kouknu na film a snad si to pak utřídím.
(zajímá mě, jestli je to čistě fikce, nebo je to založené na něčem, co se opravdu stalo...)

shnilaspageta
18.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Velmi kvalitně zpracovaná psychologická novela s humoristickými prvky. Imponovala mě autorova hra s jazykem, určité pasáže byly psány až s romanticko - úlisným tónem. Též mě nadchla radikální proměna názorů člověka. Dílo je relevantní i v dnešní době sociálních sítí, kdy jsme až bombardovány různými názory z různých politických spekter.

alkuluku_blog
05.02.2024 5 z 5

"Spalovač mrtvol" je samozřejmě výborný, ale nutno podotknout, že se jedná - v mém případě o naprosto výjimečný - případ, kdy se mi film líbil víc než kniha.

Ferda43
19.01.2024 5 z 5

Brilantně napsané! Vykreslení charakteru hlavní postavy považuji za jedno z nejlepších, co jsem doposud četla. A musím uznat, že ve filmu se to Hrušínskému povedlo též luxusně. Nic pro slabé povahy..

žlučníkář
13.01.2024 5 z 5

Po vánocích, který stály za vyližmisku, mi nový rok přinesl covid. Mohl jsem se tak místo lyžování, pití šnapsu a hejčkání se, válet v horečný agónii do aleluja a bejt jak ve snu. Co asi tenhle rok přinese, když tak skvěle začal? necháme se překvapit.
Tak jako tak, jako ve snu si museli připadat i blízcí pana Kopfrkingla a pan Kopfrkingl sám, jede si v hlavě svůj vlastní příběh a má se v něm moc dobře. V mojí realitě, kdybych byl slečna, nebo pani, nabrnknul by si mě zvláštní pán, nekuřák, abstinent, zbožňující práci v krematoriu, vedoucí divný řeči, nosil do bytu prazvláštní harampádí na dekorace, oslovoval mě místo Mařka Lakmé, sám by vyžadoval, abych mu říkal Romane, místo Kadle, celou rodinu nazýval nadoblační... No zkrátka je to docela dost vodítek na to, abych si zabalil kufr a pelášil zpátky k mamince.

Člověk fascinován smrtí a posláním vracet tělesnou schránku do země jako popel super rychlým způsobem, to je pan Kopfrkingl. Chcete někomu říct prach jsi a v prach se obrátíš? Pak je pan Kopfrkingl Váš člověk. Nedalo tolik práce v něm probudit fanatismus, němectví, nový poslání, a taky myšlenku, že židům se vlastně pomáhá. Je potřeba jet a makat na krematoriích, který polykaj lidi po vagónech, protože jich je moc a všem je potřeba podat pomocnou ruku.
To už se líp podává pomocná ruka tak, jak to zpívá Samir Hauser: jestli chceš do ráje, dám ti radu. Vem si LSD!!!

Co si asi musela myslet Mařka, když jí Karlik položil velice zajímavou otázku a zahájil tím rodinný úklid? Taky by mě zajímalo, na kolik jeho povznesenou mysl ovlivnila kniha o Tibetu a kdy si o sobě začal myslet, že je Budha. Nebo mu začalo hrabat už odmala a postupem času se mu v hlavě kompletně dojebal přesmykač myšlenek? Když pak jede vlakem, na tuty je spokojenej se svojí prací, životem a dožije se vysokýho věku jako Budha na práškách a skotskejch střikách.

Já si v tomhle listoval několikrát. Strašně mě baví, jak zvláštně je to napsaný. Na jednu stranu si říkám, že by to mohlo bejt i delší, na druhou, že je tam úplně všechno, že je toho akorát a cloumá se mnou rozpolcenost. Pan Fuks byl prazvláštní člověk a film natočenej v jeho mozku bych chtěl vidět. Jsem rád, že si jednoho dne zasedl ke psacímu stroji a rozjel datlovací koncert.

ropotamo
29.12.2023 2 z 5

Musím říci, že mne kniha nebavila. Z milého a vlídného, místy až úlisného pana Kopfrkingla, milujícího svou rodinu nade vše se najednou vyklube psychopat. Jako náznaky tam byly již na počátku, kdy je v podstatě až nepřirozeně milý, ale chyběl mi jeho vnitřní přerod, nějaké zpytování svědomí, vnitřní boj. Po pár větách s přítelem se najednou změní jeho morální a životní hodnoty. Mně osobně se to zdá neuvěřitelné.

Nikusha
05.12.2023 3 z 5

Musím vyzdvihnout přednes a ztvárnění role pana Kopfrkingla v podání pana Hrušínského. Jen jsem to četla a slyšela ten jeho děsivě klidný monotonní hlas. Možná že nebýt toho, že jsem první viděla film, kniha by mě vůbec nebavila. A teda slovo růžolící už mi lezlo krkem.

lubtich
25.11.2023 5 z 5

Vždyť je to takový rozkošný a načančaný biedermeier! Jen teda zrovna hraje Mahlerova Píseň o mrtvých dětech, Milivoj dostává k narozeninám kromě věnečků i knihu Smrt v pralese a oběd se připravuje v "našem malém žárovišti". A v rohu pavilonu dravců nacistický had.

StrYke
25.11.2023 5 z 5

Znepokojivé, ale i dokonalé dílo plné symboliky a skrytých významů. Tak skrytých, že průměrný čtenář není schopen poskytnutá vodítka dešifrovat. Za mě jedna z nejlepších českých knih, kterou jsem zatím četl.

ZÓNA
21.11.2023 5 z 5

Až fantaskní vyprávění...
A právě v tomto ohledu mi přijde celý příběh jako sen.
Sen člověka mdlého duchem, který žije ve svém uzavřeném vyfabulovaném světě. Co je skutečné a co není; toť otázka.
Lidská zvrácenost je propojena s nacisty, kteří tvoří rámec celého příběhu. Příběhu smrti.
Obdivuhodná skleslost provází celý text. Pan Fuks používá Kopfrkinglův slovní leitmotiv jako dominantní prvek tragičnosti jednání hlavní postavy. Bolestivě budovaná atmosféra má vyústění v několik až děsivých scénách.
Oceňuji a netuším, jak spisovatel stvořil něco tak dokonalého.
Důležité je rovněž oddělit Herzův filmový snímek od literární předlohy. Hrušínského hororové charisma a kamera Stanislava Miloty transformuje Fuksův příběh v zcela odlišnou dimenzi.
Kniha je přívětivá, i když jisté prvky inferna přináší.
Pro mě literární zážitek...

Štěpán88
13.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Jeho revírem je krematorium, umění naslouchat postrádá, čeští politici mu s délkou jejich monologů nesahají ani po kotníky, jeho vášní jsou rakve, komentování mrtvých lidí a filozofování o smrti. To je Karel Kopfrkingl! Často citovaná seberozvojová poučka: Naše osobnost se skládá z 5 nejbližších lidí, se kterými trávíme nejvíc času. Jo tak Kájovi stačil jenom jeden a ještě nemusel být nejbližší. Pár pokeců s esesákem a Kája už pálí i svou rodinu. To chce buď velmi slabé kritické myšlení s vysokou torelancí k ovlivnitelnosti, nebo zkrátka touhu býti ve svém řemesle tím nejuznávanějším (s nepopsatelnou dávkou bláznovství). Film je lepší než kniha, nebo lépe řečeno, ještě mrazivější než kniha. Už ten zlatý obal (vydání r. 2022) říká, že tohle bude "zážitek", který se celkem těžko popisuje. 44/52

mila2411
09.11.2023 4 z 5

Film jsem viděl kdysi na začátku 9o-tých let, kdy mohl opustit trezor. Knížka je také zážitek, uvěřitelný, smutný a velice český příběh. Pěkné.