Spalovač mrtvol diskuze

Spalovač mrtvol https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346644/bmid_spalovac-mrtvol-xH2-346644.jpg 4 4542 570

Slavný příběh o spalovači mrtvol, podivínském Karlu Kopfrkinglovi, je podobenstvím o patologickém vývoji malého člověka k přijetí zla. Filmové zpracování z roku 1968 patří ke zlatému fondu české kinematografie.

Diskuze o knize (16)

Přidat komentář

JancaNemi
05.08.2023

asi az na poslednich deseti strankach jsem se naucila spravne vyslovovat jeho prijmeni

Tatopulos
07.06.2023 5 z 5

Jestli je Vám nevolno pane Dvořák, můžete se nadýchat čerstvého vzduchu na našem hřbitově.


siena
25.03.2023

dufkys, ale ta hlavní postava má být nesympatická, proto byl román napsán. Trochu se děsím, co znamená tuto knihu si "užít". Prosím, neberte mne nijak ve zlém, ale podobné komentáře čtu celkem často, ale u této knihy mi nedává vůbec smysl.

Corvus
08.12.2021

dangerkriss 1. prosince:

"Konec knihy nabral rychlý spád, byla dokonale popsána přeměna člověka vlivem ideologie. Jinak ale nuda, nuda, nuda. Trvalo mi celý týden, než jsem se zvládla prokousat první polovinou knihy, která mi přišla prakticky o ničem. Víckrát bych ji nečetla." - CHCE SE MI ZVRACET! Ano, i takhle neschopní čtenáři existují... :-(

Tak ne, myslel jsem si, že jsem viděl hodně příspěvků zcela mimo mísu, ale tohle je tedy dosavadní strop naprostého buranství a ignoranství:

"Chtěl jsem si dát nějakou českou klasiku a jelikož jsem neviděl film, byl jsem velice zvědavý. Byl jsem naprosto v šoku. Ta knížka je strašná. Ještě že má tak málo stran. Nejsem si zcela jistý, jestli si autor z lidí nedělá blázny. Popisovat život prostoduchého, lehce manipulovatelného jedince bez vlastního názoru, který vše jen papouškuje a to i několikrát. Když autor několikrát opakuje stále stejné fráze a jeho "jsem abstinent" slyšíte po desáté, máte chuť si urvat sluchátka i s ušima. Jak tohle může někdo považovat za klasiku? To už je ten úpadek opravdu tak velký? Ale na druhou stranu se ani nedivím, když se podívám na současnou společnost papouškující vše, co se jim předloží a jsou stejně tak manipulativni."

- BRAVO! Gratuluji k nejstupidnějšímu hodnocení všech dob absolutně kultovní knihy a významného spisovatele světových parametrů. Klíčenku pošleme poštou. Neuvěřitelný, prostě neuvěřitelný...

TaNya_
19.04.2021

... jsem abstinent. / drsný mindfuck

siena
23.12.2020

Peter74, nechutné stejně, jako, je jednání a konání, nás lidí... Nevím, co máte na mysli, že "knihy se píšou, aby se četly", ale pan Fuks způsobem svého vyprávění nechtěl jen prvoplánově šokovat, jako mnozí dnešní autoři, ale přimět své čtenáře přemýšlet nad tím, jak je snadné činit zlo a ještě si to omlouvat.

siena
13.12.2020

"... Ukazuje, jak je snadné manipulovat s myšlením jednoduše uvažujících lidí a převrátit jim jejich život vzhůru nohama a navíc je přesvědčit, že to, co dělají je jediné správné! ...!

konicekbily, bohužel, nejen jednoduše uvažující. Před podobným nebezpečím stojíme my všichni. Naopak, "nejohroženější" jsme my všichni, co si myslíme, jak nás se to netýká, nám se to nikdy nepřihodí...

Hobo
14.09.2020 5 z 5

Messo, já opravdu nechápu, jak by mohlo knize prospět, kdyby byla kratší. Jde přece o požitek z četby, ne?

siena
06.09.2020

Set123, obávám se, že nejen hlupák a psychopat... a že si to nemyslím jen já, říká i můj starší příspěvek. Vím, přirozené přeci je, že člověk chytrý musí prokouknout, ten se nemůže nechat vmanévrovat sebeúdernější propagandou. Bohužel, historie nám dává bezpočtu příkladů, jak je tento předpoklad mylný.

siena
09.04.2020

Vzpomínám na besedu na Veletrhu knihy nad audioknihou, kterou načetl pan Lukáš Hlavica. Mimochodem, ten rok byla vyhlášena nejlepší audioknihou. Mluvilo se o natáčení, o zpracování, o dramaturgii a krácení textů, a samozřejmě také o tom, jak tato kniha na koho působí... Vzácně se všichni aktéři shodli na tom, že to je kniha, která čtenáři připomíná, jak si nemůžeme nikdo být jistý svou morálkou, svým charakterem. Jak je snadné se stát "zrůdou" a jak někteří se této knize i úmyslně vyhýbáme, právě proto. Říkala to i paní Růžena Merunková, maminka pana Hlavici, ale že "si tedy toto audio teď, Lukášku, poslechnu". Tento příběh má silný tah na branku!

Rolada88
29.03.2020 2 z 5

Zajímalo by mě zda kniha je lepší než film v drtivé většině to tak je ale zrovna u tohoto titulu jsi nejsem jistý protože film je naše famózní klasika

ZÓNA
14.05.2019 5 z 5

Především bych chtěl podotknout, že člověk usilující o maturitní osvědčení by měl znát svůj rodný jazyk. A pokud se vyjadřuje kdekoliv na síti, měl by zvládnout kvalitně formulovat svoje myšlenky. Ale pokud udělá několik chyb na pár řádcích, kdo bude brát jeho slova vážně.
A ještě hůře, kdo bude brát vážně jeho maturitní vysvědčení.
Abych se vyjádřil k Spalovači mrtvol. Viděl jsem pouze film a divadelní představení. Ke knize se teprve chystám. Nicméně si dovolím tvrdit, že myšlenka románu je nadčasová a pojatá naprosto dokonalým způsobem. Rozhodně bych ji nesnižoval slovy, jaká použil Plormo.
Taková vyjádření jen zdůrazňují ubohost autora komentáře....

Damato
14.05.2019 5 z 5

Teda už dlouho mě nic tak nenadzvedlo ze židle , jak příspěvek z 5.5.2019. Bože, jak může někdo napsat něco tak pitomého . Napadá mě , jak jinak se slušně řekne "člověk neinteligentní", abych neurazila nějakou část populace. Ale pokud někdo napíše něco o vytírání potřebných nutností zrovna stránkami z knihy popisující hrůzy nacistické- nebo jakékoli jiné zrůdné ideologie - je to pro mě naprostý analfabet, který snad ani k maturitě jít nemusí - neboť ta mu ke zvýšení IQ stejně nepomůže.

Skallarix
05.05.2019 5 z 5

Občas zde na DK narazím na velice výjimečné komentáře. Bizární, či plné hrubek, hloupé a ubohé, či nadmíru trapné. A tak si je občas ukládám do svého "panoptika", do složky ve svém počítači. Takže, děkuji "Plormo" (https://www.databazeknih.cz/uzivatele/plormo-266102), právě jsi se zařadil mezi TOP.

anntine
13.06.2018 4 z 5

Knížka je napsaná výborným stylem. Zároveň má čtenář možnost postupně sledovat až patetický přerod lidské osobnosti. "Spalovač" Kopfrkingl podléhá lstivé manipulaci, přesto jde ale o člověka, který se už od začátku vyznačuje podivnými návyky a charakterem, a tudíž pro něj asi není jiné možné cesty než do blázince, kde nakonec končí.

Zikus
13.10.2017 4 z 5

„Utrpení je zlo a my máme dělat vše, co je v naší moci, abychom je alespoň zmírnili nebo zkrátili.“