Nemesis

Nemesis https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42940/nemesis-42940.jpg 4 467 60

Slečna Marplová série

< 12. díl >

Na začátku dalšího příběhu Agathy Christie je dopis; zvláštní dopis. Byl totiž odeslán až týden po smrti pisatele, jenž adresátku, slečnu Marplovou, žádá, aby vyšetřila zločin. Jaký zločin – to už autor dopisu nenapsal. Zato přidal mnohoznačný citát: Nechť pravda pronikne jak proudy vod, nechť spravedlnost je věčný vodopád.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Nemesis , 1971


více info...

Mi-šu-le
Mi-šu-le
14.03.2024 4 z 5

No kniha byla nakonec dobrá a bylo to příjemné čtení, ale ten začátek pro mě byl těžký, nemohla jsem se začíst a furt mi něco strhávalo pozornost. Kdo je vrah se dá pak celkem snadno odhadnout. Určitě si se slečnou Marplovou přečtu další knihy, a nakonec, kdo ví, si ji i zamiluji. :)

milary
milary
02.03.2024 5 z 5

Pro mě jeden z nejhezčích Agathiných příběhů. Protože jsem četla nedávno volné "předpokračování", Karibské tajemství, vklouzla jsem do dalšího výletu za spravedlností slečny "Nemesis" Marplové lehce a s nadšením: už proto, že byl sponzorován jejím - mezitím zesnulým - zámožným známým z výše zmíněného případu.
Co měla slečna M. v rámci sponzoringu (a dokonce přislíbené odměny v případě úspěchu) zjednat? Spravedlnost, no bodejť. Pro koho? Kde? Stran čeho? Vodítka??? Žádná.
Moc jsem si tu road movie užila. Jo, filmově. I když mi ji před oči kladly hlasy Růženy Merunkové a Otakara Brouska.


Knižní střípky
Knižní střípky
01.12.2023 4 z 5

Leč nerada, ale přiznávám, že NEMESIS nepatří mezi ty úplně nejlepší příběhy s Jane Marplovou, což všem vůbec neznamená, že by to byl nějaký průšvih. Ani nevím, jestli Agáta někdy nějaký průšvih napsala, pokud ano, tak o něm nevím. A vzhledem k tomu, že mám od ní přečtené naprosto všechno, co u nás vyšlo a většinu z toho opakovaně, tak toto v podstatě vylučuji.

Navíc si myslím, že zrovna v tomto kousku se docela jednoduše dá vydedukovat kdo, co, jak, proč, atd., což u autorčiných knih úplně nebývá zvykem, ona je opravdu mistryně v tom, jak čtenáři zamotat hlavu. Pokud tedy chcete říci, že jste někdy vyšetřili nějaký Agathin případ, zkuste klidně právě NEMESIS.

Vesmich
Vesmich
14.11.2023 5 z 5

Slečna Marplová ve své vrcholné formě! Už toho tolik nenaběhá, nemůže soustavně někde viset hubou na plotě a sbírat klepy, paměť také není, co bývala, o to je ovšem lstivější, drsnější a pragmatičtější. Kdo jí přijde do cesty, nemá šanci!

Filomena1961
Filomena1961
25.10.2023 5 z 5

Tajemný příběh začínající zvláštním dopisem a posléze rozplétání k dávné vraždě, tak jak to Agatha Christie umí. Její detektivky mám moc ráda a slečna Marplová i Hercule Poirot jsou detektivové na které nedám dopustit. Do posledního okamžiku se mi opět nepodařilo tipnout vraha, takže v závěru jako obvykle mě čekalo překvapení. A samozřejmě doporučuji všemi deseti!

petrarka72
petrarka72
14.08.2023 4 z 5

Slečna Marplová a jeden z dnes velmi oblíbených tzv. "odložených" případů. Vzpomínka na pana Rafiela, bohyně pomsty se šálou z růžové vlny, tři sestry alias čarodějnice z Macbetha, láska jako nejděsivější slovo. Prima.

slunicko1958
slunicko1958
17.05.2023 5 z 5

"Víte, je to to nejpodivnější, co jsem kdy v životě slyšel. Takhle přesvědčit starou paní, aby se potloukala po kraji a hledala něco, když neví co." (str. 229)

Ano, slečna Marplová se potuluje po kraji, hledá něco, a neví co, a ona to dokonce najde! Nejprve jsem si myslela, že mě tato detektivka nebude moc bavit, když jsem viděla film. Ale brzy jsem zjistila, že knížka má s filmem málo společného.
Začínala podivně, ale postupně se začal odehrávat docela zajímavý příběh. V závěru jsem začínala cosi tušit, ale není na škodu, když jsem zjistila, že jsem uvažovala správně...

Termina
Termina
30.03.2023 5 z 5

Boží Boží Boží ... Agátho já Vás miluji ! DÍK!

SSTknihy
SSTknihy
22.03.2023 4 z 5

I když mám v tomto případě asi o fousek raději filmové zpracování, přesto se řadí tahle detektivka k mým oblíbeným. Asi proto, že mám prostě ráda styl vyšetřování slečny Marplové. Bavila mě ta výchozí zápletka, kdy vůbec není jasné, o jaký zločin se jedná a postupným odhalováním minulosti a bystrým pozorováním přítomnosti, se dostáváme k jádru věci, tedy vraždy. Prostě královna je holt královna :-)

cajik1
cajik1
04.12.2022 5 z 5

Jak tak koukám, tak buď se tato kniha velmi líbí, nebo úplně naopak. U mne je ta první varianta. Originální, sice ne tak akční, ale jako vždy velmi čtivá kniha, dlouho jsem byla napjatá, o co vlastně půjde ️. Navíc jsem nedávno četla Karibské tajemství, a tak mě velmi potěšila jakákoliv zmínka o postavách z této knihy... Vraha jsem sice odhalila, ale to na prožitku z knihy nic neubralo. Má milovaná Agatha prostě nezklame!

Jessica007
Jessica007
31.07.2022 5 z 5

Opět pěkná detektivka od mojí oblíbené autorky. Slečna Marplová na začátku obdrží dopis, v kterém je žádána o vyšetření zločinu, ale vůbec není uvedeno, o jaký zločin jde. Žádost ale vyslyší a.. Přečtěte si.

Le Chat
Le Chat
19.07.2022 5 z 5

Za mne nejlepší případ slečny Marplové, kterému bych bez váhání dala i 10 hvězdiček. Slečna Marplová byla dokonalá Nemesis!!! Doporučuji všem milovníkům detektivek paní Agathy. :-)

Čmeláček
Čmeláček
22.05.2022 5 z 5

Výborná kniha a Nemesis nemá chybu :))). Je dobře napsaná a čte se skvěle.

Makůvka
Makůvka
08.12.2021 4 z 5

Agáta Christie je moje srdeční záležitost. Mám ráda vesměs všechny její knížky, ať tam vstupuje slečna Marplová, Poirot nebo jiný vyšetřovatel. Ale tuto knížku řadím mezi ty méně povedené. Začátek knížky sliboval trošku jiné vyšetřování, než na které jsem od Agathy zvyklá, ale postupně mě to přišlo zdlouhavé a místy až nudné vyprávění.

Littleben
Littleben
04.11.2021 2 z 5

Zajímavé, ale zatím nejnudnější kniha od královny krimi, jakou jsem měl možnost přečíst. Obecně mně stará, extrémně zvědavá a neustále si na bolesti stěžující Marplová moc nesedí a mám mnohem radši elegantního vznešeného Hercula, ale i tak jsem překvapen, jelikož mě příběhy s ní přece jen v zásadě vždycky bavily. Tenhle ale vůbec. Zbytečně natahované, spousta okecávání, extrémně vyčerpávající halda přehnaně zdvořilostních frází, neustálé opakování toho, jaký byl zesnulý pan Rafiel skvělý ekonom atd atd. Jsem smuten, že to píšu, ale je to bohužel tak. Na druhou stranu - je to první kniha od Agáty, která se mi nelíbí, což je, vzhledem k tomu, že už jsem od ní přečetl témeř tři desítky knih, stále perfektní bilance a v mých očích to tedy naši skvělou autorku nijak neočernilo. Budiž zapomenuto na tento díl a hurá na jiný, lepší, protože vím, že jich je ještě spousta.

vodovodnice
vodovodnice
14.09.2021 5 z 5

Velmi napínavá detektivka. Překvapila mne také tím, že jsem dočetla Karibské tajemství a pokračovala Nemesis a ony na sebe navazují :-) .
Jinak Nemesis je pro mne velmi poutavá detektivka, s překvapujícím motivem vraždy.
A postavy, které zde vystupují jsou každá zvláštní, jedinečná.
Této detektivce nemám co bych vytkla (nemyslím, že by autorka psala někdy špatně), ale myslím tím, že mi tahle knížka parádně sedla.
A zase jsem naprosto ani přibližně netrefila vraha. :-D

konicekbily
konicekbily
02.08.2021 4 z 5

Zvláštní. To je myslím to správné slovo o knize, která vyslala slečnu Marplovou na startovní čáru, aniž by věděla, do čeho se má pustit. Zápletka, o které ani čtenář nemá tušení, co se bude vyšetřovat. Ale autorka postupně rozvine příběh, u kterého jsem se nenudil. Až ten konec se mi zdál trošku přes míru natahovaný. Každopádně je to opět dobré čtení!

david5746
david5746
10.05.2021 4 z 5

Tak nějak nevím, do téhle detektivky jsem docela dlouho vplouval. Zápletka každopádně slibuje mnohé, slečna Marplová dostane dopis od tehdy již mrtvého přítele a začne řešít případ, kde nemá prakticky žádné informace. To samo o sobě slibuje zajímavý příběh a kdo Agathu rád, tak si to rozmotávání neznámého určitě užije. Ikdyž zkušený čtenář detektivek střelí správně docela dost věcí, žádné vyložené wow jsem na konci neměl, ale celkově potěšilo.

Přes můj osobní úvodní problém, že mě to moc nebavilo, se jedná ale klasicky o do detailu perfektně promyšlenou detektivku, takže solidní nadprůměr.

Ava365
Ava365
02.05.2021 4 z 5

Úvod knihy výborně navodí tu správnou záhadnou atmosféru, ale dál se to nějak rozvolní, jako by autorka nevěděla, co s tím. Tahle detektivka - alespoň pro mne - nepatří mezi autorčina nejlepší díla.

boxas
boxas
13.04.2021 4 z 5

Začátek opravdu dobrý - záhadné poslání, žádné informace, podivínský "přítel", kterého slečna Marplová skoro nezná... Také se mi líbila představa té jemné a milé staré dámy jako nesmiřitelné, naprosto neústupné a spravedlivé bohyně Nemesis.
Co se mi moc nelíbilo, to byl poněkud rozvleklý konec knížky a zbytečné "dovysvětlení" toho kdo, co a proč.