Označená

Označená https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29164/bmid_skola-noci-oznacena-5pt-29164.jpg 4 1555 190

Škola noci série

< 1. díl >

Škola noci série

1. díl

Šestnáctiletá Zoey přichází do Školy noci v americké Tulse. Doufá, že po neshodách v rodině konečně najde místo, kde se bude cítit doma. Ačkoli si ve Škole noci najde skvělé přátele, nezapadne sem. Není totiž obyčejné upírské mládě. Bohyně noci Nyx jí obdařila zvláštními schopnostmi, které jí dávají moc, ale i zodpovědnost. Jako každá puberťačka řeší problémy s kluky, navíc musí obhájit své zásady před nepřátelsky naladěnou elitní skupinou studentů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Marked , 2008


více info...

Artep071
Artep071
05.03.2024 4 z 5

Juuuu takové milé a trošku náctiletě-pitomoučké, ale já si to užívám a těším se na všechny díly :)

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

P.C. & Kristin Cast - Škola noci 1 - Označená

Počet strán: 299
Vydavateľstvo: @knizniklub
Žáner: #youngadult #fantasy

Šestnáctiletá Zoey Redbirdová se hádá s rodiči, právě se rozešla s přítelem a poslední, co jí ještě schází, je začít se měnit v upíra. Jenže právě to se stalo a Zoey musí přestoupit na speciální školu pro upíří mláďata. Jediný, s kým si v ní nepadne do oka, jsou členky elitní školní organizace Dcery temnoty a zvlášť její příšerná předsedkyně Afrodita. Za jejich zdánlivě nevinnými rituály se skrývá něco hodně ošklivého... Označená otevírá úspěšnou řadu příběhů pod titulem Škola noci o výjimečné, a přitom docela obyčejné budoucí upírce Zoey, která je předurčena k velkým věcem, i když o to vlastně moc nestojí Série si podobně jako Stmívání Stephenie Meyerové získala spoustu čtenářů, příznivý kritický ohlas a jednotlivé díly se pravidelně dostávají do čela bestsellerových žebříčků.
.
.
.
Opäť návrat cca 15 rokov späť, keď sa mi táto séria v knižnici dostala pod ruky a ja som sa nevedela od nej odtrhnúť a nevedela som sa dočkať ďalšej a ďalšej časti

Škola noci - škola mláďat upírov, škola kde buď zomriete lebo nezvládnete premenu alebo sa z vás stane plnohodnotný upír.

Tak ako v každej serii , prvá časť nás zoznamuje s postavami - hlavnou hrdinkou Zoey, ktorá sa mi veľmi páči, jej spolubývajúcou Stevie Rae, s dvojčatámi Shaunee a Erin, Damienom, Afroditou (kráľovnou školy), Erikom a učiteľmi, ktorých si veľmi obľubite - a samozrejme s kultúrnou, zvyklosťami a tým pádom nie je veľmi zažívaná až na koniec, kde sa dej rozbehne a vy ostanete pozerať, že teraz to skončí?

Nuž neostava nám nič iné než si počkať na druhú časť.

Stafeta č. 92/1

Ďakujem za návrat do mládí Maky Bezděková

#kniznastafeta #kniznarecenzia #kniznizavislaci #pccastandkristincast #skolanoci #ahauseofnight


Hatshepsut
Hatshepsut
10.10.2023 4 z 5

Moc pěkně napsaný začátek upíří série. Není to přeslazené ani nijak přehnané a velmi mě zaujala fantazie autorky, kde upíři existují ve světě společně s lidmi. Příběh je založený převážně na přátelství a klasických strastech dospívání.

"Zoey Redbirdová, dcero Noci, jmenuji tě svýma očima a ušima pro současný svět, který se snaží nalézt rovnováhu mezi dobrem a zlem.
„Ale mně je šestnáct! Neumím ani zaparkovat u chodníku! Nemůžu být vašima očima a ušima, nezvládnu to!“
Jen se mírně usmála. Jsi starší, než by se podle věku mohlo zdát, ptáčátko. Věř si a sama přijdeš na to, co máš dělat.
Ale jedno si pamatuj: temnota není vždy totéž co zlo a stejně tak světlo není vždy poslem dobra."

Majuš333
Majuš333
10.05.2023 5 z 5

Viem, že už dávno nie som cieľová skupina, ale to mi neprekáža...
Sériu 'Škola noci' som čítala ako pubertáčka, ale nikdy som ju nezmákla až do úplného konca a teraz by som to rada napravila :)


"A tohle je jediný zástupce mužského pohlaví v naší partě, Damien Maslin. Ale je na kluky, takže ho vlastně za muže ani počítat nemůžeme."
Damien se na Stevie Rae zjevně vůbec nezlobil. Tvářil se úplně nevzrušeně. "Já bych naopak řekl, že jako gay se počítám hned za dva. Můžu vám pomoct, když potřebujete něco vysvětlit z mužské perspektivy, ale přitom se nemusíte bát, že bych vám sahal na prsa."

michaela5515
michaela5515
24.04.2023 5 z 5

Bylo mi cca 17, když jsem tuhle sérii začala číst. Možná i proto to šlo tak snadno. Bylo to něco nového, něco jiného. Už navždy budu mít tento díl a celou sérii spojený s "Temnota není vždy totéž co zlo a stejně tak světlo není vždy poslem dobra"

KatnissLavender
KatnissLavender
18.04.2023 4 z 5

Ze čtení této knihy jsem měla popravdě docela strach. Koupila jsem si ji v době, kdy jsem byla cílová skupina, ale osud tomu tak chtěl, že jsem se k ní dostala až teď, po opravdu hodně dlouhé době. Po přečtení prvních stran jsem si řekla, že to vzdám, že už jsem na knihy psané tímto stylem opravdu stará a že se raději pustím do něčeho jiného. Jenže když máte doma téměř kompletní sérii, jen tak jednoduše ji neodložíte... Musím přiznat, že mi trvalo hodně dlouhou dobu, než jsem se začala tak, aby mě to bavilo, ale světě div se, stalo se a konec jsem doslova hltala. Troufám si říct, že co se znalostí magie týče, nejsem žádný začátečník a velmi mě potěšilo, že se v knize objevují i části rituálů, které se opravdu provádí a právě díky této příjemné skutečnosti si ode mne kniha vysloužila 4*. Jsem zvědavá, jakým směrem se příběh vydá dál, jdu to hned zjistit... ;)

ardeas
ardeas
19.02.2023 2 z 5

Na knihy z tento ságy som casto natrafila v kníhkupectve ale nejako ma anotácia nezaujala. Fandim skôr Upirskej akadémii a tu sa mi to dosť zacina podobať. Jazykova stránka je dosť nenáročná a ako napriek tomu, ze sa tam deje toho dosť, je to skor nuda. Take vlažné intro. Som zvedava ako sa to ďalej vyvrbi, ale nemyslím ze ma to ohúri. Snad sa mylim :))

AkiB
AkiB
30.11.2022 4 z 5

Přidávám se k hodnocení této knihy k ostatním komentujícím - knihu jsem jako spousta dalších lidí četla už několik let zpět a rozhodla jsem se, že bych si ji ráda přečetla znovu spolu s celou sérií.
Přestože už asi taky nejsem cílová skupina - náctiletá, stejně mě to bavilo a těším se na další díl. Jsem sama na sebe zvědavá, jestli vydržím přečíst celou sérii až do konce.

viki77
viki77
05.11.2022 5 z 5

Prostě krásná kniha přečtená už po druhé.Doporučuji kdo má rád knihy o upírech.

eŠ
11.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Přečteno podruhé po deseti letech. Moje hodnocení asi nebude úplně objektivní, jelikož mám skrze sérii silnou citovou vazbu na své mladší já.
Hlavní hrdinka mi občas leze na nervy svou nafoukaností. Nejspíš jde jen o ukázku jejího sebevědomí, ale mně to často nesedělo.
Kniha je psaná hodně čtivým jazykem, otáčela jsem stránku za stránkou.
Největší problém vidím v insta love. Nepropracované vztahy, které jsou založené jen na zamilovanosti na první pohled, mi nepřijdou tak silnými pouty jako jsou prezentovány v knihách pro teenagery. (Což je velký problém celé série - několik insta love, několik kluků zároveň. Díky tomu mi čtení ostatních dílů hodně trvalo. Přehršel romantických vztahů hlavní hrdinky s několika kluky naráz...)
Naopak moc se mi líbí přátelství hlavních hrdinů. To beru jako největší plus. Interakce popsané mezi nimi si dokážu živě představit. Baví mě. Těším se na ně. Při čtení mi připadalo jako bych sama do takové party patřila. Určitě to byl jeden z elementů, proč jsem sérii měla tak ráda, v pubertě jsem neměla moc kamarádů a jako Zoey jsem si přála někam patřit.
Originálně zpracované téma upírů.

rampapa
rampapa
20.04.2022 5 z 5

Tak na tohle jsem byla hodně zvědaváa doslova jsem se do Školy noci zamilovala. Hory jsem si hnedka zamilovala a jsem zvědavá jak se ve škole popasuje. Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl. Knížku velmi doporučuji.

Kaila146
Kaila146
26.12.2021 3 z 5

Fajn a docela napínavá upíří fantasy, která se nečte úplně špatně.
Nevím proč, ale kniha mě tak nějak nudila, i když se tam pořád něco dělo. Na konci to šlo všechno tak rychle, že jsem v tom měla trochu zmatek.
Jinak byly postavy moc fajn, zápletka taky super a hlavní hrdinka mi byla sympatická.

Nikidree
Nikidree
17.12.2021 3 z 5

Ani nevím, proč jsem se k této sérii nedostala dřív. Nejspíš mě tenkrát nezaujala, nebo jsem ji úplně minula. Což teď zpětně beru jako škodu, protože bych ji asi ocenila víc. Ačkoliv vzhledem k jistým výrazům bych tak úplně neřekla, že je to knížka pro děti, spíš tak 15+. I když v dnešní době je to už asi jedno..
Co se týče děje, nemám skoro co říct. V prvním díle se neděje takřka nic. Šestnáctiletá holka se učí žít se svým novým já, snaží se vyrovnat s tím, že je jiná než ostatní děcka na škole a řeší typické věci (kluky, protivný holky, aby někam zapadla,..). No a až ke konci se stane konečně něco zajímavého.
Není to myšleno zle, jen jsem holt už trochu stará na tuto sérii. Co však můžu říct je, že mi čtení nebylo nepříjemné. Jazyk a celkově způsob vyprávění špatný není, jen je to občas takové jednodušší a místy dost puberťákovské. Což je vzhledem k věku hl. hrdinky pochopitelné.
Líbí se mi, že postavy mají svůj charakter a drží se ho. Zoey je mi sympatická, stejně jako její parta. Sice "dvojčata" mi trošku lezou krkem, ale dá se to zvládnout. Ani ostatní postavy nejsou špatné. Když vezmu v potaz, že je jim prostě mezi 15-18 tak se podle toho dost chovají.
Zatím to vidím na takové hodně nenáročné oddechové čtení. Nemůžu říct, že by mě to kdovíjak nadchlo, ale zklamaná taky nejsem. Tak snad další díly budou už trochu akčnější.

NikoLen
NikoLen
14.12.2021 2 z 5

Knížku jsem si po několika letech přečetla znovu, abych mohla pokračovat v sérii. Co mi teda nesedlo, tak jak je napsaná, styl nebo spíš ten jazyk - jako by si dvanáctiletá holka psala deníček :-D spousty ale tenkrát mi to tak nepřišlo, takže to bude asi spíš tou cílovkou, pro kterou je určená :-) dává tedy ještě druhý díl, ale jestli to bude ve stejném duchu, tak dál nepůjdu...

RoseJP
RoseJP
24.03.2021 4 z 5

Jako malá jsem sérii milovala, bohužel nedočetla do konce. Rozhodla jsem se v rámci prokrastinace od zkouškového a v rámci karantény jí začít číst od začátku. První díl jsem přelouskala za dva dny, nemohla jsem se odtrhnout a těším se na pokračovaní, které se mi matně vybavuje.
Je úsměvné, že když jsem sérii četla poprvé, měla jsem pocity "panebože, až mi bude 16, chci být jako Zoey", které se změnili do "ehm, jsem teď o šest let starší než ona" :D
Jediné, co se mi teď nelíbilo bylo, že se Zoey všechny divné věci, i to, že ovládá všech pět živlů, našla si kočku atd., dozvěděla v podstatě v prvních pár dnech a už je hned "vedoucí" spolku. Proto o hvězdičku méně, ale na čtivosti a na příběhu samotném to neubírá nic :)

Peyka
Peyka
14.03.2021 4 z 5

Tahle série mě zastihla ještě před Stmíváním. Ale dál než za první díl jsem se nedostala. Tenkrát jsem z toho už asi vyrostla. :))

petulik330
petulik330
18.01.2021 5 z 5

Knihu jsem poprvé četla cca před šesti lety a znovu jsem se k ní a celé sérii vrátila asi před půl rokem.
Kniha i celá série se mi líbila, protože je na upíry nahlíženo úplně jinak než v jiných knihách co jsem zatím četla. Čerstvé označena mláďata mají svou školu, kde studují jkao normální děti a dospívající. Zoe je sympatická od samého začátku. I když to neměla doma snadné, byla vždy hodná. Hlavně se mi líbil její vztah s babičkou, která ji učila jejich tradicím. Pro dočtení jsem se těšila na to, jak bude Zoin osud ve škole noci pokračovat.

Áža707
Áža707
17.01.2021 4 z 5

Myslím si, že tato série vás nejspíš neminula. V době kdy vycházela, byl okolo ní dost velký boom. Sama jsem sérii četla před 7 lety, kdy jsem se dostala k 8 dílu. Čekala jsem pak na další díl, ale k sérii jsem se již nedostala a tudíž ji nedočetla.

Letos jsem dostala chuť se k sérii vrátit, abych konečně zjistila, jak to celý dopadne.

Začátek knihy je celkem nezáživný a nudný, ale během chvilky se to rozjede a vy jste pohlceni příběhem. I přesto, že je fantasy spíš pro mladší čtenáře, tak mě to bavilo, začetla jsem se velmi rychle a užívala si kouzlo příběhu.

Nejraději bych, aby už se to rozjelo do těch obrátek, kde si to pamatuji, ale na to si budu muset ještě počkat. Samozřejmě se už těším na tu fázi, kdy se odhalí, co je zač Neferet a Afrodita je jen částečná mrcha. Jenže to není součást tohoto dílů.

Líbí se mi, jak upíři jsou zde pojatý trochu jiným způsobem, tím pádem to odlišuje od ostatních knih s touto tématikou. („Všechny ty historky o tom, že upíři nemůžou vystát česnek, jsou krávoviny – že jsem tak sprostá,“ zamumlala, když jsme si nakládaly plné talíře.) Celá škola a její předměty mě doopravdy fascinují. K tomu přidejte trochu magie a tvořící se tétovaní u dospělých upírů a jednu naprosto neobyčejnou slečnu, která je upíři mladě, tak máte skvělý příběh.

Konec krásně graduje a na chvíli, zde máme pocit klidu, ale je jasné že v dalším díle vyvstane další problém a tudíž se na něj velmi těším.

⭐ 3.5/5

CiaKawlone
CiaKawlone
15.10.2020 5 z 5

Pro mě je to prostě jedna z nejlepších sérií, která je vyloženě puberťácká. Je tak i napsaná a já z toho i po 4. jdu znovu do kolen. Narozdíl od ostatní literatury s touto tématikou přichází na světlo nám všem lidem přímo i na hodinách biologie. Internátní škola je krásně popsaná a postavy jakoby vypadly z jakékoliv střední. Tohle dává dohromady komplikovaný příběh, kde si sakra musíte dávat pozor na maličkosti, aby vám to celé došlo. Za mě pořád super.

ydnac
ydnac
07.09.2020 4 z 5

Dobrá série o upíří ŠKOLE NOCI :-) Hlavní hrdinka Zoey prožívá slasti a strasti dospívání (což určuje i věkovou skupinu čtenářů a z toho pohledu jsem na celou sérii nahlížela, nicméně mně se to líbilo) a k tomu ještě je upír :-) starostí nad hlavu a když se přidá pár nepřátel co vám jdou po krku...je dobré mít takové přátele jako Zoey :-)