Saze na hrušce

Saze na hrušce https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70509/saze-na-hrusce-70509.jpg 4 19 5

Když člověk píše o svém dětství, má dvě možnosti. Buď se vrátit a dívat se tehdejšíma očima, anebo všechno kolem vnímat pohledem dnešního , tedy skutečného zraku. Jinak, řekněme rovnou, to ani nejde. Člověk nemůže vystoupit z toho rozjetého vlaku, kterým je jeho život, a když píšu tyto řádky, jsem pořád blíž své osmdesátce než svým třem, pěti nebo osmi letům. Miroslav Horníček... celý text

Přidat komentář

soukroma
17.11.2022 4 z 5

I když nejsem z Plzně (byť ji trochu znám a mám ráda), zaujalo mne povídání právě o tomto městě, jak vypadalo téměř před 100 lety, za první republiky. Hlavně o rodném domě a jeho okolí totiž vypráví pan Horníček, který krásně představil nejen své dětství a celou rozvětvenou rodinu, ale zejména právě postavy sousedů v domě a nejbližším okolí - obchodníky a řemeslníky a jejich krámky a dílny. Černobílé fotky ukazuji toto mizející město. Dýchá z toho nostalgie už v době napsání (před čtvrtstoletím), kdy se 78-letý autor vrací ve vzpomínkách do svého dětství. Humor tu očekávat nemůžeme, ale pro autenticitu a jako vždy pěkný jazyk stojí za to útlou knížku pročíst.

Citáty mnou vybrané již uvedli předchozí komentující, za což jsem vděčná,

freejazz
07.05.2020 5 z 5

mám rád Horníčkovo rozprávanie, či je z Provence alebo z Plzne, či je z divadla alebo zo života. je to ako pohladenie a zároveň impulz pre naštartovanie vlastných myšlienok, spomienok, úvah.


pepa4081
02.09.2019 4 z 5

Miroslav Horníček píše o svém raném dětství v Plzni, o rodičích, příbuzných, známých. Provedl to způsobem sobě vlastním. Knížka je humorná, ale především laskavá a moudrá.
Citát: „Byl jsem dítě pitomé. Za největší úspěch té doby považuji fakt, že jsem nebyl vlastními rodiči utracen.“
Vřele doporučuji.
Velmi uspokojivé.

JPBelmondo
10.08.2019 4 z 5

Pan Horníček, s láskou a poetikou jemu vlastní, vzpomíná na své dětství a rodnou Plzeň. Z jeho vyprávění se dozvíte spoustu zajímavých věcí. Kromě jiného, nejen, kde se vzaly saze na hrušce, ale např. i to, zda má ještě nějaké žijící příbuzné. (jsem docela zvědavá, zda-li i nám se s přibývajícími lety budou vybavovat vzpomínky tak barvitě a detailně; nějak tomu nevěřím ... )

Kočičáci
07.08.2018 3 z 5

"Když člověk stárne, začíná si stále častěji a podrobněji vzpomínat na své dětství. Ohlíží se a dívá se zpět. Pak uplyne ještě pár let a on začíná vyhlížet. Dívá se vpřed. Cesta před ním už je daleko kratší než za ním."

Pan Miroslav Horníček s nostalgií vzpomíná na své dětství v Plzni, na rodiče, prarodiče i strýce, ale také na místa, která v něm zanechala hlubokou, nesmazatelnou stopu. Milé povídání... přečtěte si ho, ať se dozvíte, odkud se vzaly saze na hrušce :-)

"Když člověk píše vzpomínky, má k dispozici dvojí pramen: rozum a cit. Mozek a srdce. Obojí má svou vlastní paměť a nelze plně spoléhat ani na jednu z nich, nelze jen s jednou z nich vystačit."