Listy z Provence

Listy z Provence https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138443/listy-z-provence-138443.jpg 4 78 20

Knížka dojmů a zážitků z cesty do Provence, kraje autorových mladických snů, je psána formou úvah a zamyšlení, věnovaných slavným osobnostem tohoto kraje.

Přidat komentář

Kočičáci
12.09.2019 5 z 5

Název knihy čtenáři podsouvá myšlenku, že se chystá číst cestopis... není tomu tak! Nebyl by to pan Horníček, aby to bylo čitelné na první pohled. Uchopil to jinak a jeho vzpomínky na tento kouzelný kraj pojal velmi osobitě, formou dopisů známým osobnostem, které jsou s Provence úzce spojeny. Do každého listu zakomponoval i místopisné informace o kraji, ale také své myšlenky a pocity, které by rád dané osobnosti sdělil, kdyby se s ní býval potkal. Podařilo se mu to pouze v případě Gérarda Philipa.
Nemůžu říct, že bych byla nějak silně umělecky či poeticky založená a že bych všechny osobnosti či historické souvislosti znala... ovšem právě proto čtu, abych si rozšiřovala obzory!
Pana Horníčka mám velmi ráda a jeho krásná čeština a hluboké úvahy mě duševně obohacují.

Kristy78
15.04.2019 2 z 5

Nemůžu se úplně připojit k předchozím komentářům. Z této knihy na mě Provence úplně nedýchla. Ale jsem ráda, že ten kraj znám a ráda se tam znovu vrátím, jen mi inspirací nebude zrovna tato knížka.


Jessica007
28.01.2019 5 z 5

Moc pěkná knížka. Dá-li se o knížce říci, že je příjemná, tak tato na mě tak působila a zanechala ve mně hezké pocity. A právě o Provence, kterou mám ráda.. I když jsem tam zatím nebyla. Panu Horníčkovi se splnil sen a Provence ho okouzlila. Nevím, zda se tam někdy podívám, ale taky takový sen mám. Ale ta knížka, ta je milá.

whiolet
11.11.2018 3 z 5

Aby jste si tuhle knížku, opravdu vychutnali,tak jak si zaslouží musíte na ní být správně naladěni, a to já jsem bohužel nebyla.
I přesto všechno na mě kniha působila moc mile a kousek mého srdce začal toužit ztratit se v Provence a objevovat její krásy.

Česneksmedem
07.10.2018 5 z 5

Dnes se u nás rojí asijská slunéčka. Lupou jsem pozoroval jejich oči. Nebojte, většinou jsem byl opatrný. Ke knize.
Je třeba ji číst v klidu, příjemně naladěni a s otevřenou duší a myslí. Číst pomalu a vracet se. No a pokud si k ní ještě otevřete francouzské červené (nejlépe Côtes de Provence rouge nebo dokonce Chateauneuf-du-Pape), tak už to prostě bude dokonalé.
Kniha obsahuje mimo jiné fiktivní dopisy d´Artagnanovi, Panně orleánské, Tartarinovi z Tarasconu, Daudetovi, Frédericu Mistralovi, Paulu Cézannovi, Vincentu van Goghovi a Gérardu Philipovi. Jediný, který by mu reálně (svého času) mohl odepsat, byl Gérard Philip. Dokonce se s ním setkal v Praze a společně přednášeli v divadle básně. Tato historka je parádní a hodně napoví o mistru Horníčkovi... A možná přijde i truvér!

rasputin
03.07.2018 4 z 5

To feex8 - Názvy knih jsou někdy zavádějící, Horalka taky není o sušenkách a Soustroví Gulag není o mořeplavcích, ale představa, že by pan Horníček psal jakési cestopisy nebo turistické průvodce mě až dojímá. :-) Jistě by ho to samotného pobavilo. Proto je dobré si občas přečíst anotaci.

Gwendelína
14.06.2018

Ach, to byla taková krása:-)! Tato kniha mě opět donutila k pomalému čtení, rozjímat nad vzletnými větami a místy se zastavovat a přemýšlet. Moc děkuji, že jsem si ji mohla přečíst:-)

Peleus
05.01.2018 3 z 5

Připouštím, že to autor myslel hezky. Za první republiky byla rozšířená výuka francouzštiny a latiny (němčina se vnímala téměř jako druhý jazyk, který mnozí obyvatelé ovládali na velmi dobré úrovni), tudíž tato generace má osobitý vztah k francouzské kultuře. Nesmí se zapomínat ani to, že Miroslav Horníček byl hercem, režisérem, spisovatelem, moderátorem a výtvarníkem, což samo o sobě formuje jeho vztah ke klasické literatuře a umění.

Mně osobně toto není vlastní v hloubce, jež pramení z Listů z Provence, a tak nebudu tvrdit, že jde o nadčasové dílo s laskavými vnitřními dialogy ... atd., apod.
Pokud jde o hodnocení, zachovám se jako malý srabík a odkliknu 3* - ze slušnosti a úcty k autorovi.

Damato
25.09.2017 5 z 5

..Jsou věci rozumem pochopitelné a naopak věci, před kterými, jak se říká, rozum zůstává stát. Pochopit lze například splachovadlo. Nepochopitelná je láska nějakého člověka k zemi, kterou nikdy neviděl...
Úžasné čtení, které vás přenese do odpočinkové a pohodové hladiny myšlení. Naprosto mě čtení dostalo a četla jsem snad i u nedělního vaření. Famózní.

Atanone
24.07.2017 5 z 5

Moje první audiokniha vůbec. A vybrala jsem dobře. Byl to krásně strávený večer v dobré společnosti mých oblíbených mušketýrů,Douglase Fairbankse a Gerarda Philipa. Ostatní pánové prominou mé díry ve vzdělání,ještě bych se hlásila k tomu truvérovi,bytosti skoro až mystické,neboť neznámé. Kdyby nebylo tma jako v pytli,šla bych si na balkón přivonět k levanduli,abych měla ten dojem večera v Provenci dokonalý.
Pan Horníček,to je prostě...PAN Horníček.
Těším se až budu hledat ty housle,jestli jsou opravdu tak dobře utajené...

vejnar
10.03.2017 3 z 5

Pasáže, co mě zaujaly:
"Člověk malý a mdlého rozumu se cítí často dotčen. Brání se všemu, co nechápe, tuší v tom nebezpečí, osten namířený proti vlastní cti, a snaží se svými obavami a svou dotčeností nakazit i druhé."

"Šli jsme dál. Vždycky se jde dál a pořád se něco opouští. Jsme něčím pořád opouštěni, čas plyne jako proud, čas vane jako vítr a člověk se marně pokouší něco mu vzít, něco si přisvojit, aby to vždycky bylo na dosah, třeba vadnoucí, a přece pro někoho ještě plné krve, vůní, větru nebo žalu."
...
"A proto vyvolení píší básně. Ostatní ryjí svá jména do zřícenin, odvážejí si mušle z mořských břehů a ukrývají květy na dně zásuvek a mezi listy knih."

Alethea_k
23.12.2016 3 z 5

Neuvěřitelně a zároveň krásně použitý český jazyk, bohužel občas nudí a člověk se musí hodně soustředit, co to vlastně vůbec čte. Nicméně ještě autor dostane šanci. Zas taková "trága" to nebyla.

gad
08.11.2016 4 z 5

Český jazyk budiž pochválen a pan Horníček s ním umí zacházet. Po všech těch krvavých detektivkách krásná změna. :-)

Pistácie
02.09.2016 3 z 5

Opravdu zajímavé a nevšední čtení skvělého Miroslava Horníčka. Jen si nemyslím, že je to pro každého. Člověk musí mít opravdu vztah nejen k Provence, ale i k určitým básníkům, spisovatelům a umělcům, ke kterým se pan Horníček obrací. I tak jsem si v tom našla spoustu krás a nevšedních zážitků. Chvilkami jsem měla pocit, jako bych se také ocitla na tomto kouzelném místě a procházela se místy v Provence.

Imor
31.08.2016 2 z 5

Zajímavé ? Divné ? O Provence ? Krásné ? To vše mi běhá hlavou po přečtení úplně jinak napsané knihy než je běžné. Rozhodně knize udělám místo v knihovně :-)

CorneKraan
14.10.2015 3 z 5

Na čtení téhle knížky jsem buď moc mladej nebo moc špatnej básník a umělec, anebo obojí...zkusím se k Listům z Provence vrátit za pár let...

feex8
10.09.2015 1 z 5

Tato kniha mi liezla na nervy. Myslela som, ze to bude nejake rozpravanie o Provensalsku, priblíženie kultúry, zvykov, namiesto toho to bolo rozvlacne prihovaranie sa D´Artagnanovi a spol. A to este aj velmi nasladlym stylom.

Moje hodnotenie: 10%

mariva
12.07.2014 3 z 5

Knížka se mnou projela Provence, ale k jejímu dočtení jsem se dostala až na zpáteční cestě. Přece jen dojmy z Provence je lépe vstřebávat naživo. Knížka mě trochu zklamala, protože o skutečné Provence toho nevypovídá tolik, kolik jsem čekala. I tak to bylo zajímavé čtení a autorovu lásku k Provenci chápu.

Selinute
09.10.2012 5 z 5

Tato kniha má v mé knihovně své přední místo. Dýchá z ní na nás pohoda slunného jihu a historie. Skvělá je Malá úvaha o panu D´Artagnanovi, Dopis Panně Orleánské či Nezvalova - Krajina v Provenci.

* Krajina v Provenci – Vítězslav Nezval *

Osamělé stromy Provence
podobají se mé domovině
a oné divotvorné studánce
kterou jsem v dětství navštěvoval pilně.

Když se tu děti vracejí ze školy
kdepak si asi nejraději hrají?
Tam u té staré římské stodoly
ovce se na ně sladce usmívají

jak se usmívala na nás housata
kus za silnicí ve vrbinách
zpívejte provensálská děvčata
o plavovlasých Meluzínách

jak zpíval Mistral vaším jazykem
ó Mireio a přástevnicích
až mně smrt zacpe ústa roubíkem
až nebudu už mít co říci

chtěl bych spát v trávě sladké Provence
v té trávě heřmánkové chuti
chtěl bych se utopit v studánce
tichého sladkého rozplynutí.

verulaj
23.01.2012 3 z 5

Provance je krásný kraj a je vidět, že jím byl Miroslav Horníček opravdu okouzlen. V knize je autorovo ,,setkání,, s několika představiteli tohoto kraje a je to vlastně i jakýsi cestopis a popis těchto představitelů a kraje, kde žili.

Štítky knihy

Francie Provence

Autorovy další knížky

Miroslav Horníček
česká, 1918 - 2003
1966  87%Dobře utajené housle
1971  80%Listy z Provence
1980  94%Jak hledat slunce
1989  64%Julius a Albert
1984  80%Dobře utajené housle / Jablko je vinno

Kniha Listy z Provence je v

Právě čtených2x
Přečtených110x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených10x
Knihotéce57x
Chystám se číst24x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x