Jak hledat slunce

Jak hledat slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15730/jak-hledat-slunce-15730.jpg 5 29 3

Osobitý cestopis, věnovaný Provenci, kam se již podruhé vypravil autor se svým přítelem - ilustrátorem Adolfem Vondrou. V roce 1975 byl pozván Miroslav Horníček spolu s ilustrátorem Adolfem Vondrou k pobytu do Provence. Zapisovali, fotografovali a toulali se šťastne mimo turistické trasy, v malých provensálských městečkách a vesničkách, sedali na svazích mezi vinicemi a učili se nepodléhat turistickým spěchům a stresům. Je to vyprávění o tomto pobytu a zážitcích, prolíná se tu humor s pohledem vážnějším a zaznamenává epizody z cesty. Kniha je osobitým vyjádřením jednoho z návratů do míst, kde se kdysi rodila evropská civilizace.... celý text

Přidat komentář

Le Chat
05.09.2022 5 z 5

Ano, mám opravdu ráda Francii a Provence je moje vysněná destinace. Přesto si myslím, že se tato nepříliš rozsáhlá knížka opravdu povedla. Inteligentní, vtipné, milé, mimořádná práce s jazykem (čeština je opravdu krásná, když to s ní někdo umí) a k tomu nádherný kus Francie, kterému se kniha věnuje. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, a určitě se k ní v budoucnu ještě vrátím. Rozhodně doporučuji!!!

Márinka
29.10.2019 5 z 5

Nádhera. Jak páně Horníčkův text, tak popisované. Skvělý itinerář pro mé budoucí putování :)


Selinute
09.10.2012 5 z 5

Provence mi učarovala stejně jako panu Horníčkovi. Zaryla se mi pod kůži, je tam a nedá se na ni zapomenout. Je to krásné vyprávění o pobytu a zážitcích v tomto nádherném koutě Francie. O toulkách po provensálských vesničkách a městech ležících mezi úrodnými vinicemi.
"Když jsme s přítelem zauvažovali o této cestě, řekl jsem znovu to jméno: PROVENCE.
Měl jsem své důvody. Jaké?
Řekl bych pokud by toto jako důvod stačilo -, že jedu hledat slunce. Jih. Jih, který mi není jenom směrem, jen jednou ze světových stran, ale souhrnem jistých vlastností, už nikdy nezaměnitelnou skutečností jistých končin, jistých kvalit, jih, který je pro mne hořkými vůněmi a rozpáleným tichem, jih modré oblohy nad modrým mořem. Kdybych si mohl zvolit směr a cíl všech příštích cest, zvolil bych provždy jih."
Já taky.

Štítky knihy

Provence české cestopisy

Autorovy další knížky

Miroslav Horníček
česká, 1918 - 2003
1966  87%Dobře utajené housle
1971  80%Listy z Provence
1980  94%Jak hledat slunce
1989  64%Julius a Albert
1984  80%Dobře utajené housle / Jablko je vinno

Kniha Jak hledat slunce je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x