Richard III.

Richard III. https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388116/mid_richard-iii-zna-388116.png 4 49 8

Shakespearova historická hra o anglickém králi Richardu III., kterého slavný dramatik zobrazil jako ztělesnění lidského zla.

Literatura světová Divadelní hry Historie
Vydáno: , František Borový
Originální název:

The Tragedy of King Richard the III , 1591


více info...

Přidat komentář

sgjoli
19.03.2023 4 z 5

Konečně jsem se dostala k tomu, abych si přečetla tuhle ikonickou hru od Shakespeara. A že to bylo drama se vším všudy, jak se sluší a patří! Touha po moci, smrt, zrada, vraždy, boje, pomsta, láska, ... V tomhle ohledu je ta hra fakt dost hutná.
Pravda, v počátku mi ta hra dala poněkud zabrat - hlavně co se týká postav, kterých je tam jako na orloji. Trvalo mi, než jsem se konečně zorientovala v tom, kdo je kdo. Nejsem úplně kovaná v anglické historii a možná jsem i trochu prohloupila, když jsem Richarda III. četla ještě před tím, než jsem si stihla přečíst hry tomuhle dílu předcházející (tzn. "všechny Jindřichy"). No, moje potíž, jak jinak. Budu to muset ještě dohnat a napravit. A pak si Richarda III. přečíst znova.
Každopádně tahle hra má dost grády - v tom smyslu, že co začíná jako prosté přání dostat se na trůn se postupně mění v krvavou řežbu a postavy jako by se nemohly být jisté, kdo z nich přežije Richardovo skoro až manické běsnění. Jak si ale zachránit krk, když nevíte, kdo je na vaší straně?
V určitém bodě mi to nicméně připomíná hru Othello - v obou hrách se dost dobře hraje slovem a manipulací- Stačí pár umně zvolených slůvek a neštěstí je na světě, postupně se nabaluje a nakonec je toho katastrofa. Slovní šermování je tu podle mne na stejné rovině a hraje stejnou důležitou roli jako šermování a bojůvky s mečem - obojí může být smrtící. Jako v tomhle je Shakespeare mistr slova.
Nakonec dávám jen 4 hvězdy, částečně pro ten pro mne chaotický začátek s postavami (ale to kladu za vinu hlavně sobě) a pak taky proto, že zrovna Othello je pro mne ještě o chlup zajímavější v těch slovních manipulacích.

VikyKleinik
15.03.2023 1 z 5

Teatrální nuda. Líbilo se mi pouze tři momenty.
1. Jak zdegenerovaný a proradný Richard III. popisuje na začátku sám sebe.
2. Jak manipuluje se ženou, jíž zavraždil manžela.
3. Jak uvědoměle popisuje svou proradnost, zákeřnost a faleš.

Zbytek mě docela otravoval. Hromada postav přibíhá a odbíhá, přitom zajímavá není žádná. Snad teda kromě toho Richarda III., ač ani zde nemůže být řeč o nějaké psychologii, páč on si na začátku řekne, že půjde přes mrtvoly za mocí, protože mu příroda nenadělila zdravé a hezké tělo a mnohá potěšení jsou mu tak odepřena. Od té doby se protagonista pro prodírá k moci, což ale ve výsledku není ani zdaleka tak zajímavé, jaké by být mohlo. Koncept mocichtivého degeneráta je totiž skvělý, ale po většinu doby se děj topí v monotónnosti. Kvůli nudě mě přestalo zajímalo, co se tam odehrává a jak to skončí. Po čase mi začal i onen vytříbený jazyk připadat otravný svou teatrálností. A on teatrální je, vím. Je to ostatně divadelní hra. Moliérova Misantropa třeba ale zbožňuji.


konicekbily
24.07.2022 4 z 5

Domnívám se, že jako jedna z prvních autorových divadelních her nemohla být špičkou jeho tvorby a tak se nám zdá, že je zde mnoho postav a stále se opakující se děj při popravách odpůrců jimiž si Richard dláždil cestu k moci. Dívám se na hru očima tehdejší středověké společnosti, kdy se různí vládcové drali krutými cestami moci - autor chtěl zvýraznit, že někdy těch vražd už může být příliš.

konicekbily
24.07.2022 4 z 5

Domnívám se, že jako jedna z prvních autorových divadelních her nemohla být špičkou jeho tvorby a tak se nám zdá, že je zde mnoho postav a stále se opakující se děj při popravách či vraždách odpůrců - Richard dláždil cestu k moci. A popravy byly na tehdejší dobu běžnou událostí. Dívám se na hru očima tehdejší středověké společnosti, kdy se různí vládcové drali krutými cestami moci - autor chtěl zvýraznit, že někdy těch vražd už může být příliš.

Macvosik
08.03.2022 4 z 5

Richard III stojí a padá na ústrednom charaktere, ktorým je Richard III, resp. "preoblečená" stredoveká postava Neresť. Shakespeare tu tak prepája archetypové stredoveké divadlo s renesančným individualizmom a smiechovú ľudovú kultúru s vysokou politikou plnou manipulácií a cností (či skôr hrou na cnosti). Už tu Shakespeare vytvára odvážny žánrový mix a búra hranice. Všetky ostatné postavy sú len figúrkami v tejto one man show - nedôležité, slúžiace pre tvorbu charakteru. S množstvom mien a s ich plytkosťou som aj preto nemal problém. Mimochodom, dosť pomôže prečítať si predchádzajúce tri časti tejto tetralógie (Henrich VI 1-3), ale naozaj to nie je potrebné - sústreďte sa len na Richarda. Zážitku z čítania to však len prospeje - najmä pohľad na zničenú Margarétu je krásnym zadosťučinením.

Kľúčovým prvkom úspechu tejto hry je najmä Richardova komunikácia s divákmi a jeho sarkastický, často až sebareflexívny humor. Richard je všetko len nie hlupák. Je to výrazná individualita, "machiavel", zdatný rétor a vojak a do istej miery self-made man. Jeho obľúbenosť vyplýva z prekvapivosti s akou sa tento opovrhovaný mrzák dostáva k moci. Človek mu práve vďaka jeho handicapu a outsiderstvu, ktorý si navyše on sám uvedomuje a nielenže ho využíva vo svoj prospech, ale si z neho dokáže robiť žarty, musí fandiť. Richard je skrátka čistokrvný politik, ktorý by mal dnes na ružiach ustlané a je naozaj úžasné ako moderne a živo pôsobí. Je ako kúzelník, ktorý postavám i divákom dopredu povie, že vás oklame a hneď vzápätí s otvorenými ústami všetci sledujeme, že nás naozaj oklamal. Jeho poľudštenie, až poníženie tu azda má fungovať aj ako reakcia na Marlowovho titanského Tamerlána a ak si ho človek porovná s charaktermi jeho súputníkov, je to rovnaký zázrak ako keby sa v hlbokom praveku objavil muž s kufríkom.

Súčasne tu Shakespeare rozvíja svoje slovné majstrovstvo. Ukážkové je hlavne Richardovo úspešné flirtovanie a celkovo je toto dielo plné slovných hier, rétorických obratov a slovných dvojzmyslov, ktoré sú o to krajšie, že z nich cítiť humor, iróniu a demaskovanie pokrytectva. Akoby bola celá hra o maskách, ktoré si nasadzujeme a ktorým prispôsobujeme svoju reč, o ich neustálom strhávaní a pomrkávaní, ktoré búra hranice medzi hercom a skutočnou osobou, hercom a divákom. Už tu sa tak začína zjavovať Shakespearovo ústredné heslo: Celý svet je jedno veľké javisko a my všetci sme len herci v ňom.

A aj pre túto ľahkosť a zároveň hĺbku, klamlivú podmanivosť, ktorá je zároveň najpravdivejšou pravdou, filozofické zdôrazňovanie performativity ľudského života Shakespeara zbožňujem. Aj preto - v rámci celej osemdielnej série - radím Richarda III na druhé miesto hneď za Richarda II.

Videné:
Divadlo: 1x
Film: V kruhu koruny II: Richard III (2016), Richard III (1995)

Ešína
08.10.2021 3 z 5

Opět není co dodat. Shakespeare byl prostě génius. Musím přiznat že Richard III. se mi četl o něco hůře než ostatní díla, které jsem četla, ale i tak mě uchvátil.

Kozel
10.10.2020 3 z 5

Moc jsem se těšil na setkání s Shakespearovým Richardem III. Avšak, jak jsem si naběhl! Na tuhle hru jsem ještě, zdá se, čtenářsky nedostatečně dospělý. Číst ji několik dní, ztrácet se ve velkém množství postav, čemuž ještě nepomáhá pár chyb a záměn ve vydání, a ještě udržet potřebné soustředění na obsah, to bylo příliš náročné, abych došel onoho očekávaného potěšení.

Přitom je ve hře mnoho co obdivovat! Počínaje samotným Richardem, který je snad to nejpokřivenější, co se kdy v literatuře, potažmo divadle, zrodilo. Tak zvrácené, že svému předobrazu, skutečnému Richardovi, na staletí pevně pochroumalo pověst a zamotalo hlavu nejednomu člověku. Slizký, podlý, ďábelský, povahový chameleon. Bravo. Stejně tak pozoruhodné jsou dialogy i monology, přestože samotný děj se může jevit poněkud statický - v podstatě jen sled vražd, intrik a jejich plánování následované vyplněním. Nejedna postava utkví v hlavě. Objevila se moje (ne)oblíbená Markéta z Anjou, Buckinghamům je souzeno ztrácet hlavy, Hastings o ni přijde za dobrotu, Alžběta ztrácí hlavu jen kvůli utrpení. A samozřejmě nechybí ani záhada nejvyhlášenější - smrt princů v Toweru.

A pokud jsem zmínil monology a dialogy, pro mě jsou nejzásadnější ty v závěru, ačkoliv legendární "Království za koně!" je až v pozadí. To shrnutí v podobě duchů navštěvujících v předvečer bosworthské bitvy dva hlavní aktéry a určujících její výsledek je velmi vydařenou chvílí. A za zmínku určitě stojí i závěrečný monolog Richmonda, neboli Jindřicha VII. Tudora, kterým uzavírá celé války růží a vyhlíží světlou budoucnost pro Anglii.

Bylo toho hodně, jen mě mrzí, že jsem hře na první dobrou nepropadl tolik, co jiným. Možná jsem měl přemrštěné očekávání, možná mi nesedlo podání, možná jsem jen nebyl ve správném rozpoložení a soustředění. Nicméně nebylo to naposledy, co jsem se podíval na nejhorší zrůdu anglických dějin podle Williama Shakespeara.

JulianaH.
22.04.2020 3 z 5

„Jsem mrtvý život, živá smrt, jsem duch,
co žije na dluh hrobu, slepý zrak,
jeviště žalu, hanba světa jsem,
kronika stručná nekonečných dnů [...]."

Člověk je povinen vysvětlit, proč si troufl dát Shakespearovi jen tři hvězdy. Nuže:
(1) V oněch třiceti postavách jsem se začala orientovat až po polovině hry a vztahy mezi nimi jsem pochopila až ke konci. „Richard III.“ je ovšem jen jednou ze série autorových historických her, ale jelikož se hraje samostatně, měla by také být samostatně srozumitelná, aniž by si divák nebo čtenář musel podle narážek kreslit rodokmen.
(2) Je to propaganda. Chápu (protože mi to ve výborné předmluvě vysvětlil prof. Hilský), že Shakespeare nezamýšlel svého Richarda III. jako kroniku, nýbrž jako knížecí zrcadlo, moralitu. Budiž. Ale Richmonda (Jindřicha VII.) vymaloval tak nudně růžově, že ani nebyl důstojným protějškem Richardovy tragické zloby.
(3) Nic kromě vražd se v té hře neděje. Od začátku až do konce – a při drastickém proškrtání zabrala inscenace v ND tři hodiny – jen Richard odpočítává své vraždy jako korálky růžence. Je to dynamika, ale cyklická: k ničemu nespěje. A tak celou hrou táhne nekonečné procesí Richardových obětí, k nimž jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah: objevily se, zemřely a zmizely, vystřídány další obětí.
(4) [pozor, spoiler]: Zavraždil mi Buckinghama! Jedinou postavu kromě titulní, která měla nějaký charakter.

A teď proč ty tři hvězdy:
(1) Úžasná síla nenávisti a emocí vůbec, kterou dokáže vyjádřit snad jen Shakespeare.
(2) Smysl pro humor – výborný rozhovor Clarencových vrahů: „Snad se nebojíš?“ – „Nebojím se ho zabít, na to mám plnou moc. Ale bojím se zatracení. …“
(3) Ačkoli je to jedna z prvních Shakespearových her, tu a tam – vzácně, ale přece – už zní jako Shakespere:

„Já jinak nevyřkla bych do tvých uší
jména mých synů dřív, než do očí
bych spustila ti nehty jako kotvy
a jak vrak bez plachet a lanoví
v zátoce zoufalství a smrti bych
se roztříštila o skálu tvých prsou.“

Autorovy další knížky

William Shakespeare
anglická, 1564 - 1616
2015  80%Romeo a Julie
2010  83%Hamlet
2011  80%Zkrocení zlé ženy
1994  82%Sen noci svatojánské
1964  83%Othello

Kniha Richard III. je v

Právě čtených1x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce16x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x