Nedokončený portrét

Nedokončený portrét https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407788/bmid_nedokonceny-portret-u2z-407788.jpeg 4 90 33

Psychologický román z roku 1934 je jednou ze šesti takto laděných próz, které slavná královna detektivek publikovala pod pseudonymem Mary Westmacott. Nedokončený portrét, jenž vychází česky vůbec poprvé, nabízí sugestivní literární obraz části autorčina života, v mnoha ohledech autobiografičtější než její Vlastní životopis. Smrt matky, manželství v troskách a psychické zhroucení – to osud naložil na bedra Celie, která se ocitá krůček od pokusu o sebevraždu. V ten okamžik se setkává s bývalým malířem portrétů, jemuž pak během jediné noci vylíčí svůj životní příběh. Příběh dětství, vztahu k rodičům a babičce, příběh citového zrání, lásky, založení rodiny... a také příběh zrady, tragédie, nepochopení a osamění. Celia čelí osudovému rozhodnutí – ukončit vše, nebo následovat novou výzvu?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Unfinished Portrait , 1934


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
02.10.2023 2 z 5

Chtěla jsem napsat "nedokončené čtení," nicméně dočetla jsem.
Od autorky moje první kniha. Její detektivky znám v jiných formátech... ale že bych se stala fanynkou, to asi ne.
Pravda, jde o "trochu něco jiného," co se její tvorby týče, asi to potřebovala ze sebe dostat (protože příběh se má vázat k určité fázi jejího života)...

janina66
21.11.2022 3 z 5

Audiokniha.
Nemohu říci, že bych z knihy byla nadšená. Chápu, že Agatha, zde jako Celie, popisuje své dětství až po dospělost. Líbilo se mi, jak milovala babičku a maminku. Ale kniha na mě působila depresivně.


Devorah
08.09.2022 2 z 5

Tato kniha se dá shrnout jedním slovem, a to špatná.
Četla jsem pár knih Agathy Christie pod jejím pseudonymem, které měly rozhodně co nabídnout, až na tuto.
Spousta pasáží, leckdy i celých kapitol byla nudná a zcela zbytečná pro děj knihy. Do zhruba poloviny se de facto nic nedělo, děj se ztrácel. Zajímavější to začíná být, když se hlavní hrdinka Celia provdá, její myšlenkové pochody se zdají být pochopitelné. Ovšem konec celý příběh zase srazí zpět na startovní čáru. Celé to pak vypadá jako změť roztěkaných myšlenek s neuspořádanou dějovou linkou, z čehož si čtenář odnese jen hořkou pachuť.

honajz
15.07.2022 3 z 5

Tohle se mi nelíbilo tolik jako Já nebyl u tebe, když přicházelo jaro. Agatha Christie tady pod svým pseudonymem opět píše o sobě - ta holčička Celie je ona, její myšlenky jsou její, její strachy jsou její. Kniha nemá příběh, je to skutečně sled historek a vzpomínek, propojených jen volně jejím jedním strachem, který je uvozen začátkem a rozřešen koncem. Je zde hodně zajímavých myšlenek, ale trousených jakoby mimochodem, a někdy se objeví, když je člověk nečeká. Není ta kniha špatná na občasné čtení, ale jak jí chybí ta pevnější struktura i vyznění, osobně mne to až tak nebavilo.

annie16
16.04.2022 5 z 5

Kniha není typická jako od Agathy Christie, ale velice dobře napsaná, mně se moc líbila.

Marika Vanova
12.02.2022 5 z 5

Mně se to líbilo, hlavně vyprávění o celém životě Celie, bylo to napínavé, nemohla jsem se odtrhnout. Je to jiná Agatha Christie, ale zase výborná.

Alíša236
17.01.2022 4 z 5

A mě se to líbilo, hodně. Rozhodně to není kniha, kterou si budu pamatovat celý život a rozhodně nedosahuje kvalit detektivek Agathy Christie, ale je to dobře čitelné zobrazení určité generace, určité sociální vrstvy té doby a to já moc ráda.

Marfiel
17.11.2021 3 z 5

Nepíše se mi komentář snadno, protože Agathu mám velmi rád a její detektivky patří k naprostému vrcholu svého žánru. Bohužel tady jakoby ta její racionalita a analytičnost popisu postav, kterou tak obdivuji při odhalování pachatelů, spíše příběhu škodí. Psychologický román to podle mě není, autorčinu inspiraci bych hledal spíše v realistické tvorbě z 1. poloviny 19 století, kdy se objevovaly prvky rodinného románu (Charlotte Brontëová, Jane Austen) . Celým příběhem se vine pocit odcizení hlavní hrdinky, ona i její manžel působí dosti nedospěle (on navíc i sobecky)... Nejsympatičtější postavou mi byla Miriam, pokud by se jednalo o autobiografický příběh, tak tedy maminka Agathy.

Aghatte
14.08.2021 5 z 5

Komorní příběh jedné naivní a velmi citlivé ženy.
V podstatě to vůbec o ničem není, připomínalo mi to prvorepublikové románky, co jsem četla u babičky na půdě, o to kouzelnější mi to přišlo.
Celá ta doba, láska, nesmírně pevná rodinná pouta, jistá naivita, vzájemná úcta. To nicnedělání, zmítání se v pochybnostech, přemýšlení o tom, co je a není vhodné. Několikrát jsem se vážně musela smát, třeba jak se učila počítat a výsledek byl buď člověk nebo zvíře :-) A když čekali dítě, člověk vážně pomalu věřil tomu, že ho našli na poli, jak nevinní oba byli. I rozchod byl tak kultivovaný.
Já jsem si tu četbu užila a bylo mi líto, že je konec.
Co nezabije, to posílí, a pokud tato etapa života měla dát vzniknout jedné z nejslavnějších spisovatelek všech dob, děkujeme za ni i za to, že se s námi o ni podělila.

221B
28.07.2021 3 z 5

Mary není Agatha.
Průměrná kniha, která táhne hlavně jménem autorky.

Jessica007
27.05.2021 5 z 5

Agatha Christie je moje oblíbená autorka. Byla to oblíbená spisovatelka už mojí babičky (r. 1906). Je dobře, kolik nyní vychází knih od Agathy Christie (a nejen detektivek). I když babiččin hlavní žánr byly detektivky, však i těch teď vychází od autorky hodně. Asi by si přečetla i tuto knížku. Ráda jsem babičce kupovala knížky i jako dárky. A Agatha Christie byla vždy sázkou na jistotu. Mým hlavním žánrem obecně nejsou detektivky, i když ty klasické od Agathy Christie mám hodně ráda. Zajímá mě od ní vše a o ní vše. Takže tato kniha byla pro mě skvělá, je to román, ale hodně autobiografický. Pěkně napsáno a dost jsem se toho o autorce dozvěděla.

domihruzkova
04.05.2021 3 z 5

Pro mě se jednalo o zajímavé čtení, jelikož jsem se chtěla něco více dozvědět o životě A. Christie. Informativní stránka super, příběhová průměrná.

jaroiva
30.04.2021 4 z 5

Detektivky a cestopisy od Agathy mám raději, ale abych měla ucelený obrázek, musela jsem přečíst i tuto knihu.
A vůbec nemám pocit, že by byla pomalu 90 let stará. Když pominu zaměstnávání služebné a chůvy, které odkazují spíš na doby minulé, lidské povahy se moc nemění.
Knížku jsem v podstatě zvládla na jeden zátah.

Ctv
03.03.2021 4 z 5

Pro mě především možnost seznámit se s částí života slavné Agathy Christie. Anotace nám sděluje, že tato kniha je více životopisná, než vlastní životopis lady Christie. Pokud tomu tak je, tak jsem ráda, že jsem si právě tuto knihu vybrala jako svou první od této autorky. Během čtení jsem se s Celií sžila. Vyprávění jejího příběhu je tak sugestivní, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby Celia náhle zaklepala na dveře a vstoupila. A já bych jí řekla: "Holka, vidím jaké děláš chyby, nemůžu Ti radit, stejně bys mě neposlouchala. Ale udělám Ti čaj a vyslechnu Tě, protože to potřebuješ."

palka452
01.01.2021 5 z 5

Kouzelná... ostatně jako autorka

L.Helena
31.12.2020 4 z 5

Audiokniha na ČRo2
Bavilo mě to. Sice jde spíš o poklidné vyprávění, ale tím, že se jedná o autobiografické dílo od královny detektivek, to pro mě bylo zajímavé a ráda jsem se tak dovídala podrobnosti z jejího života.
Zajímavý byl způsob nechat o svém životě vyprávět třetí osobu, která s dějem vlastně nijak nesouvisí. Avšak i přesto určité malé překvapení na závěr přijde.

Chesterton
31.12.2020 2 z 5

[četba Čro]
Nalákal mě rozhovor s Janem Vlasákem, ale ani jeho hlas mi nakonec nepřišel přínosem.
Líčení tehdejších rodinných zvyků a vazeb není úplně nezajímavý, popis určitě sugestivní, ale hlas interpreta by naopak snesl větší střízlivost. Celie mě drásala často svou naivitou i přístupem k životu natož její muž. Často pohled na život mimo moje chápání. Určité povahové zákonitosti byly naopak velice reálné. Celkově mě děj spíš nudil a odposlechla jsem jen ze zvědavosti, ale ani závěr nebyl překvapivý.

O mnohém vypovídající byly dohady Celie s manželem při tvorbě prvních literárních příběhů a zároveň reakce nakladatele:

"Čtenáři chtějí fikci což je věrohodná lež...."

kob
30.12.2020 5 z 5

Poslouchala jsem audio se zájmem. Postavy byly jako živé a rady, které dávaly maminka s babičkou ohledně mužů, ty jsou platné i dnes ;)

Evina.Cetba
29.12.2020 5 z 5

Hlavní hrdinka je dobře vychované děvče, později mladá žena, budoucí slavná spisovatelka. Agatha Christie se ve svém vyprávění nechala inspirovat vlastním životem. Vyprávění začíná jejím dětstvím a trvá až do jejích osudových 39 let, kdy se rozvedla.
Dětství měla idylické, jako mladá dívka měla hodně nápadníků a i když si z nich nevybrala úplně toho charakterově nejlepšího, knize to neubírá na napětí. Manžel si až despoticky prosazoval své názory na svět, často bez zřetelu na mínění ostatních. Dá se říci, že byl bezohledný a jeho dcera po něm zdědila podobné vlastnosti.
Díky rozhlasu jsem se dostala k další zajímavé četbě.

666Jitka
29.12.2020 4 z 5

Zpočátku jsem si nebyla jistá, jestli mě bude tento příběh - částečná autobiografie slavné Agathy Ch. vůbec bavit, ale První dáma detektivek dokáže tak pěkně vyprávět o životě, bolesti, samotě, ztrátě, zklamání, ale i radosti, lásce, touze a taktéž o úplně obyčejných věcech, že jsem se vždy těšila na další část knihy, kterou velmi pěkně podal Jan Vlasák v četbě na pokračování na Dvojce rozhlasu.