Pocit hanby

Pocit hanby https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489481/pocit-hanbyz1pjxq-mhZ-.png 5 301 93

Na opuštěné farmě je zavražděna amišská babička, a navíc je unesena její sedmiletá vnučka. Policejní náčelnice Kate Burkholderová se případem okamžitě začíná zabývat. Uvědomuje si totiž, že čím déle bude dívka pohřešovaná, tím menší je šance, že se ji podaří nalézt živou a zdravou. Navíc rodina dívky je v rámci amišské komunity velmi vážená. A přestože se její členové snaží s policií spolupracovat, dozvídá se Kate, že i oni skrývají nejedno tajemství. Vyšetřování zavede Kate do izolované osady, jež se nachází na jihu Ohia. Podaří se Kate dostat se ke ztracené dívce včas?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Shamed , 2019


více info...

Přidat komentář

Arwen777
26.11.2023 5 z 5

Kate Burkholderovou a její vyšetřování v amišské komunitě už asi není potřeba představovat. Díly nečtu po sobě, jak vyšly, ale jak na mě vykouknou v knihovně. Tady to rozhodně nevadilo, protože kniha byla věnována skoro výhradně případu.
Na začátku je brutálně zavražděna starší žena a její vnučka je unesena. A tak začíná závod s časem, policie si musí pospíšit, protože každou hodinou jsou šance na nalezení malé holčičky nezraněné menší.
Příběh je velmi napínavý, vraždy přibývají a vše se točí kolem jedné noci v minulosti. Kate pátrá i v jiném okrese a snaží se záhadu rozmotat.
Čistá oddechovka. Líbila se mi.

Janík61
18.10.2023 4 z 5

Skvělé čtení, moje již třetí kniha z prostředí Amišů, určitě doporučuji.


Pája699
01.09.2023 4 z 5

Další skvělý díl, suprové série. Amiše jsem si vážně zamilovala :-) I když musím říct, že tento díl je o trochu slabší.

Možná to bylo i tím vedrem, kdy se potily i písmenka v knížce, mi chviličku trvalo se začít a vžít do příběhu.

Smrt amišské babičky a únos malého dítěte. Takto se odstartuje tento díl. Kate a její tým pracuje ze všech sil, ve dne v noci, aby malou holčičku zachránili a přivedli zpět domů. Jak tohle všechno dopadne a kde se skrývá celá pravda a hlavně proč se tohle všechno muselo stát? Na to si milý čtenáři musíte přijít sami a knihu si přečíst :-)

Pár čtenářů tu jásá, že se v tomto díle neřeší soukromí Kate a Tomasetiho.....já se bez mučení přiznám.... mě to naopak vadilo a v knize mi to chybělo. Tento díl je čistě jenom o vyšetřování a nalezení pravdy.

Určitě si nenechte ujít.

katerina4564
30.08.2023 4 z 5

Další skvělý díl od Lindy Castillo, tentokrát s trochu jiným časovým spádem. Někdo zavraždí babičku a unese její vnučku, Kate tak musí jednat rychle, dokud je šance, že ji najdou živou. Celý děj se odehrává v rozmezí pár dnů a je opravdu hodně čtivý a napínavý.
Ještě před odhalením tajemství, které amišská komunita skrývala, jsem tušila, co za tím vším je, ale i tak jsem dychtila po závěru knihy.
Mám ale ke knize výtku a strhávám hvězdičku dolů za opětovné napadení Kate, opakuje se to v každém díle a nebaví mě to, nemusela by být vždy postřelená, pomlácená, tváří v tvář vrahovi. Stejně tak se v každé knize znovu a znovu popisují postavy, kdo je kdo, kdo co dělá atd. především členové z policejního týmu. Což mi také trochu vadí a to především proto, že čtu celou sérii v rozmezí zhruba roku a tudíž je to pro mě opakující se element.

Evule *
23.08.2023 4 z 5

Tuhle sérii mám moc ráda. Tento příběh asi nebyl nejlepší, přesto byl velmi čtivý a napínavý. Já rovnou pokračuji dalším dílem.

danica6371
10.08.2023 4 z 5

Tohle bylo dobré. Zajímavá zápletka, do poslední chvíle jsem ani netušila. A Kate s Tomassetim nebyli tak otravní :-D

eletrika03
02.08.2023 5 z 5

Kniha Vás vtáhne rovnou do amišského světa. Super napsáno přečetla jsem to jedním dechem. A určitě tato kniha není poslední od této spisovatelky.
Jenom musím jednu věc vytknout a to že název knihy se moc nehodí.

soukroma
30.07.2023 5 z 5

Velmi krvavé, napínavé a koncentrované: celý příběh se odehrává během 120 hodin (a pár dní navrch), je velmi podivný, děsivý, temný a nejasný. I zodpovědní Amiši někdy udělají v podstatě naprosto nepřijatelnou věc v domnění vyšší spravedlnosti. Zda to bylo v očích boha ospravedlnitelné (pozemsky "oprávněné" jednoznačně nikoli), to se ale stejně po letech již nikdo nedozví. Takže jisté otazníky a temnota zůstávají (hanbou bych to ale zrovna moc nenazvala).
Při pátrání se jasně ukázalo, jak je nepříjemné, že Amiši žijí často úplně nebo částečně mimo systém (dokonce bez rodného listu a čísla sociální pojištění) a neexistují o nich elektronické záznamy (jen ústní nebo písemné dílčí pozůstatky).
Zajímavé bylo nutné vyšetřování i za hranicemi regionu pravomocí náčelnice a vše, co to obnášelo.
Kate sice šlo zase o život, hned dvakrát, ale tentokrát (snad poprvé ze všech přečtených knih série) jí to nekladu za vinu - výjimečně nelezla hloupě do nebezpečných situací, nebo pastí, sama. Její domácí a soukromý život se taky prakticky nedostal ke slovu, takže pro mne jako čtenáře bonus - vyšetřování bylo zásadně upřednostněno. 95%

Mandlevest
22.07.2023 5 z 5

Policejní náčelnice Kate Burkholderová patří k mým nejoblíbenějším literárním postavám a tak jí (resp. autorce) leccos odpustím. O to raději konstatuji, že tento díl žádnou shovívavost, abych hodnotila maximem, nepotřebuje. Přivítala jsem, že tento díl byl více detektivní, případ vraždy a únosu byl jasně nosnou částí příběhu a bylo méně retrospektivy do minulosti a také řešení milostného života Kate s Tomasettim, nějak se to pořád nechce pohnout směrem, který by si vděční čtenáři této velečtivé série určitě přáli. Ale chápu autorku, že má v plánu ještě několik dílů napsat, a tak si nechává pár es v rukávu. Ale upřímně, já bych si je nenechala (a nenechám) ujít tak jako tak :-). Spokojenost.

Viopes
14.06.2023 5 z 5

Moje první kniha od autorky, pěkně se četla. Určitě jdu do dalších.

Nelly
16.04.2023 4 z 5

Opět velmi čtivé - udělejte si určitě čas na čtení, protože Vás kniha nepustí, dokud se nedozvíte, jak vše bylo a jak vše nakonec dopadne.

Evaho73
13.04.2023 4 z 5

Ak veríte príbehom Lindy Castillo, potom pokojné mestečko Painters Mill v americkom štáte Ohio s populáciou okolo 5000 ľudí (asi tretina z nich sú Amiši), musí byť jedným z najzločinnejších miest na svete.
Áno, je to viac-menej stále o tom istom, no aj táto 11. časť funguje opäť veľmi dobre a nepôsobí nedbanlivo vypovedaným dojmom. Príbeh je strhujúci, prípad je zaujímavý a aj na 11. pokus je Kate Burkholder stále komplexnou a príjemnou osobnosťou, ktorá sa každou knihou o niečo rozvíja. Ako skúsený čitateľ kníh tejto autorky  možno potajomky prevrátite oči, keď sa niektoré zvyky amišskej populácie vysvetľujú už po niekoľkýkrát, no táto séria  tak dokáže fungovať aj jednotlivo, ako samostatné romány, ku ktorým nepotrebujete veľa predošlých vedomostí. 

wlado
05.04.2023 3 z 5

Kniha sa dobre číta, no niektoré pasáže sú príliš dlhé a trochu nudné. Miestami ide pátranie úplne iným smerom ako je čitateľovi jasné. Záver klasicky akčný a strhujúci.

minirock
31.03.2023 3 z 5

Jak píše zp87, tento příběh se i mně zdál plochý a převídatelný. Pořád jsem nemohl pochopit proč Kate nepátrá po dvoumetrovém amišovi s autem a s problémy kolem dětí, takových tam přece nemohlo žít zase tolik. Vždyť ti biskupové o nich vědí všechno. A už vůbec nechápu jak můžou amišové nadřazovat svoje zákony nad federální? Prostě z tohodle dílu mě brada nespadla, jen jsem pokýval hlavou a řekl bych průměrný až slabší díl.

moudivlacek
08.03.2023 5 z 5

Příběh pohřešované dívky a brutálních vražd kolem. Kate se svým týmem má plno práce, musí najít živou dívenku a vrátit ji domů, a zároveň vyřešit i brutální vraždu její babičky. Jenže se to začíná zamotávat a Kate se jen pomaloučku dopátrává střípků z minulosti nejen dívenky. Čtení je to velice smutné a zároveň velmi emotivní.
Konec vše nevysvětluje, a tak si každý může představovat, kde ta pravda vlastně je.
Jsem z knihy nadšená a zároveň smutná, láska není vždy jednoduchá....
Těším se na další díl.

katasukivasukim
02.03.2023 5 z 5

Opět velmi čtivá kniha.Jako všechna díla od autorky.

Lolila
27.02.2023 5 z 5

Ďalší vynikajúci diel z amišského prostredia. Ako vždy - napínavé, zaujímavé, rýchlo čítajúce....:-)

Karolína7
26.02.2023 4 z 5

Tak jako ostatní knihy od Lindy Castillo mě její děj naprosto strhnul. Je vidět a cítit, že autorka prostředí amišské komunity a jejich charakteristické zvyky zná a dokáže je vykreslit. A policejní náčelnice Kate se v tomto prostředí dokáže orientovat, usilovně se snažit o vypátrání vrahů s usilovností sobě vlastní...

bedkniha
14.02.2023 5 z 5

Po roce a půl jsem se konečně dostala k dalšímu dílu od Lindy Castillo. Tenhle díl byl opravdu SUPER. Také jsem po roce a půl zjistila , jak se knihy této spisovatelky nádherně čtou. A přitom jsem četla knihy, na které jsem se těšila a byly také super, ale Castillo je jen jedna. Vrhám se na další díl :-)

zp87
20.01.2023 3 z 5

Pro mě to bylo zklamání, nemůžu chválit jen proto, že je to Linda Castillo.
Náhodou se mi do rukou dostal po prvním díle (který mě nadchnul) tento desátý a nestačila jsem se divit. Buď se autorka už vypsala nebo usnula na vavřínech. Příběh je plošší, předvídatelný a na konci vyvolává další otázky, které nebyly zodpovězené.

Dále SPOILER!!!
Krváky miluju, ale nesnáším násilí na dětech. A tady jsem se o Elsie vůbec nebála (ok, možná chvilku, ale velmi rychle se ukazovalo, že tady něco smrdí a že Elsie určitě nebude v
bůhví jakém nebezpečí). Čím dál víc bylo jasné, že ji 'unesl' někdo, kdo jí nechce ublížit.
Mimochodem ten konec?! Byla jsem z toho docela rozpačitá, nesnáším pokrytectví převlečené za vyšší dobro konané zaslepenou vírou v jakéhokoli Boha. Vlastně mě tady v tom díle Amiši docela štvali. Kromě první oběti si to ty další svým způsobem zasloužily. Jasné, nejsem psychopat, vražda je už za hranou, ale vždyť v tom jejich společenství by se stejně poškození (nechci jmenovat) svého práva nedomohli. Církev rozhodla za ně. Hodně smutný příběh, hlavně kvůli té nespravedlnosti a bezbrannosti.