Pavučina lží
Napínavý román od autora bestselleru Šifra mistra Leonarda. Rachel Sextonová, zkušená analytička a dcera prezidentova volebního soupeře Sextona, má na osobní prezidentův rozkaz odletět do Arktidy, kde NASA učinila fenomenální objev. V miliony let starém meteoritu nalezla zkameněliny živočichů, důkaz mimozemského života. Za polární kruh je povolán i populární oceánský biolog Tolland, ale pocit triumfu brzy začíná ustupovat pocitu ohrožení. Na skupinku vědců zaútočí vraždící komando. Rachel s Tollandem sice krkolomně uniknou na Tollandovu loď kotvící uprostřed hejna žraloků, ale zdaleka ještě nemají vyhráno. Neznámí útočníci ze všech sil se snaží je umlčet. Bylo by snad možné, aby objev, který by mohl převrátit základy historie vesmíru, byl jen mistrně zkonstruovaný podvrh? A zatímco zoufale bojují o život, ve Washingtonu propuká neméně lítý boj o mocenské pozice. Senátor Sexton je ochoten udělat cokoli, třeba i obětovat vlastní dceru, jen aby usedl do prezidentského křesla.... celý text
Originální název: Deception Point, 2001
Komentáře knihy Pavučina lží
Úžasně čtive.Na to že se o tento žánr zajímám okrajově, nemohla jsem se dočkat jak vše skončí. Určitě doporučuji.
Po delší době jsem chtě opět něco přečíst od pana Browna a rozhodně nelituji a jsem s knížkou spokojen.
Knížka se velmi dobře čte a vtáhne do děje. Myslím si, že žádný čtenář rozhodně nesáhne vedle, když se rozhodne jí číst. A jak tady více lidí psalo, tak je to vlastně dobrá předzvěst Langdonovek,
Tohle mě bavilo. Určitě mnohem vice, než knihy pana spisovatele z církevního prostředí.
Dan Brown je jako restaurace McDonald's. Má velké prodeje, ale nic moc kvalitu a když se toho přejíte tak vám bude zle.
Druhá kniha od Dana Browna a opět jsem se nenudil. Strhující závěr mi nedal možnost knihu odložit. Pan Brown mi opět dokázal, že umí psát a umí zaujmout a nabízí příběhy, které s jeho knihami je radost prožít. Těším se na další knihu tohoto autora, až se mi dostane do ruky.
Nemá smysl sem kopírovat komentář, který jsem naťukal pod titulem Ztracený symbol. Hodnocení je stejné: kvalitní kniha, dobré vyprávění, napětí a blalbla… Ke čtení fajn, neotravuje svou primitivní posedlostí církví.
Když slečna/paní tinka1974 píše, že toto téma „už četla od jiného autora…“ poukazuje na jinou možnou tvář Dana Browna: plagiátora. Slečno/paní tinka1974, měla byste uvést své obvinění do kontextu a být konkrétní!
Poslouchala jsem audio a příběh byl zajímavý ale trochu okoukaný. Tohle téma jsem již zažila zpracované od jiného autora. Nic méně, stojí za poslech nebo přečtení. Někdy si říkám jak je možné že tajné síly americké jsou tak prohnilé a vždy se v nich najde nějaký záškodník.
Přiznám se, že autor nepatří mezi mé oblíbené. Tato kniha mne ale zaujala. Byla čtivě napsána (jako vždy), děj ale nebyl rozvleklý (jako u Šifry), rozuzlení nebylo tak absurdní, aby dodatečně shodilo celý strávený čas u knihy (jako u Počátku). Za mě Brownova nejlepší kniha. Čas od času je dobré přečíst nějakou "dobrou blbost", což tato kniha splňuje.
U této knihy a jí podobných mne zaráží, že existují čtenáři/ky kteří berou jako zdroj informací, zdroj poučení, jakou jakousi populárně naučnou literaturu a ne jako více či méně kvalitní zdroj zábavy a napětí (v tomto případě podle mne spíš méně). Na to aby autor dostal svá díla na vyšší úroveň buď nemá autorsky nebo je mu to jedno, své konzumenty si ta věc najde a o to jde, peníze jsou peníze.
Pavučina lží je dle mého názoru velmi podceněná kniha Dana Browna. Četl jsem ji jako úvod do autorových knih a musím říci, že jsem si lépe vybrat nemohl. Perfektní příběh, který vás nutí číst stále dál i vykreslení tajných amerických služeb. Přestože jsem v tomto oboru naprostý laik, tato kniha mě uchvátila. I rok od přečtení si stále pamatuji celý děj i s detaily a myslím, že až do smrti budu.
Během vrcholící prezidentské kampaně v USA učiní NASA, vděčný to objekt kritiky jednoho z kandidátů, objev nedozírné hodnoty a významu. Hluboko v arktickém ledu je ukryt posel z vesmíru, jenž přináší jednoznačnou odpověď na základní lidskou otázku: Jsme ve vesmíru sami? Jenže brzy vyvstanou i další otázky, jež zahlcují účastníky výzkumu, včetně té nejzásadnější: Jde opravdu o unikátní nález - anebo o unikátní podvod?
Román pojednávající o erudici, manipulaci, morálních zásadách, zábranách, síle moci i hodnotě peněz - příběh doslova na život a na smrt, který čtenáři rychle ubíhá přímo před očima a pohltí jej tak, že bude mít problém knihu odložit. Je to učiněná lahůdka pro milovníky konspiračních teorií, stejně jako pro příznivce akčních scén - a dokonce též pro přírodopisné či mineralogické nadšence.
Prostě je to vynikající kniha, která musí čtenáře vysloveně bavit. Její neotřelé téma, stejně jako pozvolné odhalování charakterů a motivů jednotlivých postav (na konci se budete opravdu divit), z ní činí skutečně mimořádný literární počin.
Strhující, nápadité, čtivé. Bohužel v druhé polovině knihy jsem už ztrácela pozornost a mnohé ze zápletek mi přišlo přitažených za vlasy už příliš. Konečný zápas už byl trochu “moc”.
Skvělé. Miluji zápletky, kde skoro ničemu nerozumím, ale autor mi to dokáže srozumitelně vyložit. Ponechávám stranou nesmrtelnost hlavních hrdinů, ostatní to vyváží.
Audiokniha. Daň Brown je pro mě šíleně složité čtení. Vysoká politika, vesmír, podmořská hlubina, Arktida... samá pro mě dost těžko uchopitelná témata. Byla jsem v tom zamotaná, ale vydržela jsem až do konce, kde se to všechno pěkně propojilo. Lépe by se mi určitě koukalo na film, stejně jako Šifra a ostatní Brownovy knihy...tak třeba se někdy dočkáme filmového zpracování.
Pro mě šestá strhující Brownova kniha. Typicky brownovské opakující se schéma příběhu i konstalace hlavních postav - ale není kupodivu čtenářským problémem. Příběh odehrávající se na pozadí prezidentské kampaně v Americe ukazuje hloubku politického dna…
V Antarktidě je objeven obrovský meteorit se stopami mimozemského života. Vše nahrává jednomu z kandidátů; ale ukáže se, že jde o rafinovaný podvod…
Příběh mě opět zcela pohltil. Vytkla bych mu jen místy přehnanou popisnost a lehce přeslazený konec. Krásně vykreslená vedlejší postava- vědce Corkyho Marlinsona, škoda, že nedostala větší prostor.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Arktida americká literatura thrillery napětí vynálezy a objevy konspirační teorie americké rományDan Brown také napsal(a)
| 2018 | Počátek |
| 2013 | Inferno |
| 2025 | Tajemství všech tajemství |
| 2010 | Ztracený symbol |
| 2008 | Anatomie lži |
Externí recenze
- Věda a politika / Knížkomolka (http://knizkomolka.blogspot.cz)
- Pavučina lží / Flexi - Books and Music
- Tajemství mimozemského života odhaleno / Tereza Zítková, KlubKnihomolu.cz

77 %
83 %

Pro mě osobně moc dobré čtení, hlavně velmi napínavé.