Panenka

Panenka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491878/bmid_panenka-6TQ-491878.png 4 297 70

Freyja & Huldar série

< 5. díl >

Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně... Malé Róse je panenky líto a chce si ji vzít domů. Dísa, která z toho vůbec není nadšená, jí to nakonec pod tlakem situace dovolí. Toho večera pak na Facebooku postuje fotku odpudivé panenky ve vaně a ráno… Ráno je panenka pryč. A Dísa leží v koupelně v tratolišti krve mrtvá. V současnosti se dvojice mladých cizinců chystá tábořit uprostřed islandské přírody. Doufali, že tu najdou příjemně chladivé klima, možnost laciné dovolené a úchvatné záběry, které by mohli nahrát na sociální sítě. Jenže všechno je nějak jinak a zdá se, že rozhodnutí vydat se právě sem, je vyjde příliš draho… Detektiv Huldar je dost rozmrzelý. Právě se nachází na jednom ze svých nejméně oblíbených míst – na lodi houpající se uprostřed rozbouřeného moře. Policie tu s pomocí nejnovějšího vybavení pátrá po lidských ostatcích na mořském dnu. Identifikace nalezených kostí se však ukáže být mnohem náročnější, než všichni čekali, a policii navíc zamotá hlavu brutální vražda bezdomovce. Freyja je Huldarovi opět nablízku – policie ji přizvala ke spolupráci na případu nahlášeného sexuálního zneužívání v domově sociální péče o nezletilé. A jak se postupně ukazuje, několik otevřených případů má společného jmenovatele. Ve všech se nějakým způsobem vyskytuje stále jedna a tatáž indicie – zlověstně zírající panenka – a jeden a tentýž svědek – Rósa, zranitelná a v současné chvíli nezvěstná mladá dívka, která před lety tolik toužila po panence vylovené z moře… Yrsa opět dokazuje, že své příběhy staví na velmi pečlivém studiu reálií a realita umí být drsná, zvlášť když se do hry zamíchají drogy, peníze a závislost. Všechno je o to komplikovanější, že Island je malý. Ve skutečnosti tak malý, že se tu špatné rozhodnutí může každému vrátit s rychlostí a silou zničujícího kulového blesku.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Brúðan , 2018


více info...

Přidat komentář

uzivatel6305
22.04.2024 3 z 5

Přečetla, respektive poslechla, jsem si díl už asi před dvěma měsíci a protože mě příliš nezaujal, tak jsem psaní komentáře pořád oddalovala a nyní zjišťuji, že kromě ošklivé, smradlavé panenky, houpající se lodi a nijakého vztahu mezi Huldarem a Freyou si již nic moc nepamatuji. To asi mluví za vše. A to se mi ty první díly skutečně líbily.

lištička123
06.03.2024 4 z 5

Za mě možná trošku slabší díl, přesto fajn čtení.


TomTomis
30.01.2024 3 z 5

Přečteno. Touto knihou končím s touto sérií i autorkou. Kniha mi přišla zvláštně nastavovaná, závěr jen tak v rozhovoru mezi hlavními postavami řečený. Prostě se mi to nelíbilo. Tři hvězdy za občasnou čtivost.

konicekbily
21.01.2024 3 z 5

Každý den nemůže být posvícení. Po velice pěkném startu děj začíná skomírat, vedlejší větve dostávají více prostoru než hlavní děj, jakoby se autorka snažila napsat co nejvíce stránek bez ohledu na čtenáře. Autorku mám rád, líbí se mi její příběhy, ale tentokráte je to průměr.

janastok
11.11.2023 3 z 5

Mám ráda knihy této autorky, ale zde se děj příliš táhne, žádné napětí, mnoho vysvětlování na konci, postav jak na orloji a ta islandská jména mě asi zabijou.

Niu
20.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Opravdu spoiler a fakt nečtěte, pokud nechcete znát závěr: Ten začátek se mi líbil a věstil něco velmi strašidelného. Ale pak ... Byla jsem dost zklamaná do doby, než se začalo všechno rozplétat. Najednou hup a jsme jinde. Pak znova hup a další scéna. Byla jsem celkem zmatená. Ta část výslechů dětí z domova mě nebavila. To propojování a rozplétání celkem jo, i když tady tu přitaženost za vlasy už tak pozitivně neberu, jako v předchozí knize. Možná jsem Panenku četla až moc rychle po Popravě. Ten závěr byl hrrr na krávu a už je tele a ten úplný závěr ... No, autorka mohla být trochu střízlivější. Je nějak divné, že by Binniho vražda unikla tak jednoduše. Je to snad první kniha, ve které přímo nevystupuje vrah, není přímo vyslýchán atd. Můj tip se potvrdil. No nevím, bylo toho krapet moc. Ale čtivé to je.

IHT
18.08.2023 5 z 5

Posusnanicko :) Celou dobu jsem si lamal hlavu, jak spolu mohou jednotlive linie souviset a proto me rozuzleni velmi potesilo :) Tuto serii mam velmi rad a uz se tesim na dalsi kousek.
Yrso, diky!! :)

lenkaabooks
16.08.2023 3 z 5

Na můj vkus překombinované. Taková typická severská detektivka plná feťáků, alkoholu a pochmurného počasí. Vše se točí kolem panenky vylovené z moře.

princesse
14.08.2023 4 z 5

Ubrala bych pár desítek stran, trochu zdlouhavé, ale čtivé určitě ano. Také máte pocit, že většina obyvatel Islandu je závislá? Ať už na alkoholu nebo jinych drogách. Nebo mají obyvatelé jiné ujeté úchylky. Souvisí to s ponurým počasím nebo co to je? Nějak mám pocit, že tam bych žít nemohla. Chybí mi dva díly z této série, ale stále si nemohu pomoci, Thóra pro mě povedenější. Nicméně i tato série stojí za přečtení.

soupik2012
13.08.2023 3 z 5

Jednoznačně nejhorší díl z této jinak velmi vydařené série. Yrsa zkusila úplně jiný způsob vyprávění a podle mě to vůbec nezafungovalo. Příběh postrádá nějaké skutečné napětí. Je to takové plácání odnikud nikam. Velmi mě zklamal také pokračující vývoj mezi Freyjou a Huldarem. Já vlastně nemám co pochválit. Snad jenom zapálenost a neodbytnost mladé stážistky. Ale to je na celou knihu hodně málo. Nakonec mám pocit, že to přestalo bavit samotnou spisovatelku. Když závěrečnou pasáž místo klasického vygradování, odbyla pouhým vypravováním. Tak snad to bude příště lepší. Naproti tomu, audiokniha je načtena velice dobře a načetla ji paní Klára Cibulková.

martiline
09.08.2023 5 z 5

Myslím, že na tuto detektivku jen tak nezapomenu ... už jen ta PANENKA, kterou si živě dokážu představit ...
Bylo to pro mne napínavé čtení, uprostřed knihy se tedy jakoby nic nedělo ... ale ke konci ten rozjezd ... bylo to až moc rychlé ukončení pouhým dialogem mezi Freyjou a Huldarem.
A pak přišel ten zlom ...
Uff ... musela jsem číst úplně pomalu, abych si vše zmapovala a zařadila ...

Bubo19
08.08.2023 5 z 5

Yrsa opět nezklamala, kniha s několika zdánlivě nesouvisejícími záhadami byla napínavá a tajemná. Když se však policie dostala k pachateli, najednou do sebe všechno krásně zapadlo, a jako vždy byly všechny hrůzy způsobené lidskou rukou a žádné nadpřirozené síly v tom prsty neměly.

zuzca.h
01.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Po předchozím díle kdy jsem si říkala hm nuda, a i Yrsa může mít slabší knížku, tak todle byla zase jízda. Krásně vystavěný a neuvěřitelně propojený příběh. Kdy si pomyslíte ne takle propojený to být nemůžu a ono ejhle. Takže za mě zase super díl s Freyou a Huldarem.
SPOILER: a upřímně jsem zvědavá kdo je otce Erlina dítěte, doufám že se to v dalším díle dozvíme. Mám své typy, ale u Yrsy člověk nikdy neví.

martineden
23.07.2023 5 z 5

Moc mě to bavilo, tahle dvojka (trojka ještě s Erlou) mě baví. Část jsem uhodla, ale ten úplnej konec, to je síla.

kubule
17.07.2023 3 z 5

No...co napsat...nějak jsem se nemohla začíst, bylo to zdlouhavé a takové...nezáživné...až ke konci děj dostal spád, ale za mě to byla nejslabší dějová linka, až moc překombinovaná, i když vše do sebe zapadlo a dostalo smysl.

Kira747
10.07.2023 1 z 5

Za me velky zklamani. Normalne ctu rychle (klidne prectu knizku za den) ale tohle me tak nebavilo...psany to ale bylo dobre (az na ty jmena a jak se mi pletly dohromady) ale ten pribeh byl tak neuveritelnej, ze jsem se musela smat. Postavy nesympaticky a protivny.
Jo a to dite bylo normalni, ze mlati dospelyho? I kdyz plysakem

Lusa
06.07.2023 5 z 5

Další díl nezastová za přechozími, a jak se mi Poprava moc líbila, tak Panenka jí ještě překonává. Zamotaný případ, který má velmi zajímavé rozuzlení.

annettka1098
30.06.2023 2 z 5

Tento díl se skláná z několika případů, které Huldar a jeho kolegové řeší odděleně, než jim však dojde, že pro objasnění je musí spojit v jedno. Přestože byl příběh bravurně promyšlený, přišlo mi, že se to celé táhne jak žvýkačka přilepená na podrážce. Celou dobu čteme o velmi podrobných výsleších a jednotlivém odhalování stop, aby velmi zajímavý a komplikovaný případ byl vysvětlen v posledních dvou kapitolách. Mrzelo mne, že jsem neměla možnost případ postupně odkrýt sama a autorka ho musela v závěru odhalit, navíc je zprostředkovaně.

Bohužel se tak musím přiklonit k faktu, že autorčin styl mi moc nesedí. Nicměné už nás čeká poslední díl a třeba mě autorka ještě překvapí.

shootingstar
17.06.2023 5 z 5

Skvělé jako obvykle. Začátek je parádně strašidelný a na konci do sebe vše překvapivě zapadne. Yrsa prostě ví, co dělá.

mi-380
09.06.2023 4 z 5

Yrsa to tentokrát vzala hodně zeširoka, aby drogově temné islandské nebe v závěrečné smršti nových informací trochu vyjasnila.
80 % (zatím 196 hodnocení s průměrem 82 %).
...
"Řekni mi jedno, Líno. Jsi mladá, věkem blíž Róse než my. Navíc žena. Kde by ses schovala, kdybys byla na útěku?"
"Proč by to měla žena dělat jinak než muž?"
Huldar pokrčil rameny. "To teď na chvilku neřeš. Kam bys šla, kdybys utekla?"
"Utekla? Proč bych měla utíkat? Nejsem ve vězení, můžu si jít, kam chci."
Huldar litoval, že se vůbec ptal.