Opona: Poslední případ Hercula Poirota

Opona: Poslední případ Hercula Poirota https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262584/bmid_hercule-poirot-opona-posledni-pripa-Iao-262584.jpg 5 536 94

Hercule Poirot série

< 37. díl

Kapitán Hastings, Hercule Poirot a zámek Styles – tam ti dva poprvé vyrazili na lov vraha tehdejší majitelky. A tam se také po letech setkávají, aby společně odhalili dalšího mimořádně nebezpečného zločince. Styles už dávno patří někomu jinému, stal se z něj penzion manželů Luttrellových, obývaný různorodou směsicí hostů. Je mezi nimi i Hastingsova dcera Judith, oddaná pomocnice doktora Franklina, zkoumajícího tropické nemoci. Je zde také místní donchuán Allerton, nadšený amatérský ornitolog Norton či tak trochu záhadná slečna Coleová. Na první pohled mírumilovná společnost – Poirot však tvrdí, že se mezi nimi pohybuje vrah. A že udeří. Ale jak mu v tom zabránit? Slavný detektiv, sužovaný stářím a chorobou, se za pomoci svých malých šedých buněk a svého věrného přítele naposledy pouští do souboje se zlem v lidské podobě – výhru si však tentokrát vybere nejen spravedlnost (byť ve zcela nečekané podobě), ale i smrt… Ač napsaná už ve 40. letech minulého století, vyšla Opona coby poslední detektivka s Poirotem až v roce 1975. Rok poté, co nechala Agatha Christie zmizet ze světa zločinu svého nejslavnějšího hrdinu, opustila i ona svět pozemský – a oba v nich zanechali jedinečnou a nesmazatelnou stopu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Curtain: Poirot's Last Case , 1975


více info...

Přidat komentář

zipporah
07.04.2024 5 z 5

"Vždy som si bol všetkým taký istý - vari až priveľmi istý... Teraz som však pokorný a ako dieťa vravím neviem..." Hercule Poirot

Posledný prípad Poirota je dôstojnou rozlúčkou Agathy Christie s jej priekopníckou literárnou postavou.

Emik87
18.02.2024 5 z 5

Zase jedna z knížek u které není hodnocení vůbec snadné. Na Agathiny poměry mi tam přišlo hodně filozofie a diskusí. Případ je od počátku velmi zvláštní a vede čtenáře znovu až k velkolepému vyvrcholení. To je ovšem tentokrát takové, že jsem se rozhodovala mezi plným počtem hvězd a odpadem. Dala jsem sice plný počet hvězd, ale takhle to prostě skončit nemělo.


denib
21.12.2023 5 z 5

Parádní rozloučení s Herculem Poirotem. Ačkoli jsem příběh znala z televize, vůbec mi to nebránilo ve vychutnání si knihy. Originální způsob vražd a děj nutící k zamyšlení, jak snadné by mohlo být někoho zmanipulovat k hroznému činu, dělá tento případ jedním z nejlepších.

Devorah
29.11.2023 5 z 5

Ajajaj, napadlo mne po přečtení této knihy. To už fakt žádný další Poirot nebude? Podtitul říká, že jde o poslední případ Hercula Poirota, ve kterém zúročí své dosavadní zkušenosti. No a pak už jen padá opona, zhasínají světla, něco končí a něco začíná.
Kniha se odehrává na zámku Styles, stejně jako kdysi první kniha. I zde je kapitán Hastings a Poirot, nicméně z Hastingse je čerstvý vdovec a slovutný Poirot je upoután na kolečkové křeslo, protože mu zdraví neslouží tak jako dříve.
Snaží se za pomoci Hastingse vyřešit, kdo má být příští oběť tajemného X, který má na svědomí sérii vražd. Poirot však totožnost vraha zná. Podaří se mu předejít vraždě? Konec je jedno obrovské překvapení, ať už jde o vraha, ale hlavně pokud jde o postavu Hercula Poirota. Tleskám a smutním.

Rade
02.10.2023 5 z 5

Výjimečné mezi detektivkami Agathy Christie ve dvou věcech. Jednak se tu autorka pokusila o trochu filosofování nad oprávněností odplaty, mění tady slavný detektiv s úžasnými šedými buňkami svůj názor na oprávněnost násilného činu v nutném případě? Ano nebo ne? A zajímavý pohled na otázku manipulátorství, v autorčiných detektivkách myslím docela vzácnou. Fajn je i zestárlý, ale stejně občas naivní a roztomile popletený Arthur Hastings, který vytváří s Poirotem výbornou dvojici.
A za druhé, Agatha tady nechává slavného detektiva zemřít, je to vlastně trochu spoiler, ale přiznaný i v názvu knihy. Ale nemusíme být my příznivci výjimečného Hercula Poirota (ano, sympatického a charismatického přesně tak, jako je sympatický a charismatický David Suchet) smutní, berme to jako zápletku stvořenou jen a jen pro tuto knihu, napsanou a odehrávající se ve druhé světové válce (byť vydanou po letech).
Proč? Protože slavného detektiva autorka zase oživila. Nejméně 10 let poté, co měl na zámku Styles zemřít, poskytuje Poirot své detektivní služby zcela prokazatelně i v letech padesátých, jako hodně letitý pán, ale stále svěží... Minimálně v detektivce Zlatá brána otevřená (Hickory Dickory Dock z r. 1955), která pro mě nebyla sice nic moc, i tou poválečnou dobou, ale návrat Hercula Poirota mě potěšil.
A dodatečně vzpomínám, co detektivka Sloni mají paměť (Elephants Can Remember, 1972)? Tam je Poirot ještě starší!
Takže pro nás, obdivovatele skvělých šedých buněk mozkových, platí - Hercule Poirot je nesmrtelný...

Marika Vanova
08.09.2023 5 z 5

Přečteno jako audio s hlasem Jaromíra Meduny. Představovala jsem si k tomu postavy z filmového zpracování s Davidem Suchetem. A přesto, že jsem věděla, výborně se to poslouchalo.

petr_
06.08.2023 4 z 5

Nejsem zrovna čtenář detektivek, ale dostala se mi do ruky tato knížečka a tak jsem si ji přečetl. Měl bych něco od Agaty Christie něco znát, vždyť už je to klasika.

Agatha68
24.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Skvostná detektivka, závěr je smutný. Pro mě je Hercule Poirot nesmrtelný..

SSTknihy
22.03.2023 5 z 5

Poslední případ Hercula Poirota. Už je chudáček odkázán na kolečkové křeslo, barví si vlasy a v terénu za něj musí pátrat jeho přítel Hastings, ale malé šedé buňky mu fungují pořád stejně. A to je pachatel tentokrát opravdu rafinovaný! Když jsem četla knihu poprvé, přiznávám, že mě závěr vážně šokoval. Prostě brilantní Agatha Christie!

vodovodnice
26.01.2023 5 z 5

Je to bravurní detektivka. Stále a pořád dokola mne udivuje, jakou má A.Ch. fantazii, stále mne to překvapuje.
Motivy jsou originální, postavy, příběhy...
U této detektivky jsem viděla i filmovou verzi, která je perfektní.
A když si člověk přečte knížku, doplní se mu drobné detaily, kterých si ve filmu nevšimne... protože by tam musel být vypravěč.
Je to skvělá knížka a jsem moc ráda, že se ke mě dostala.

cajik1
25.01.2023 5 z 5

(SPOILER) SPOILER! Omlouvám se za spoiler, ale jsem po přečtení tak plná emocí, že bez toho bych je nedokázala vyjádřit. K přečtení této knihy jsem se dlouho odhodlávala ... z filmu, který jsem přes pár lety viděla, jsem věděla, že můj milovaný Poirot umře, tak se mi do toho moc nechtělo. Už i u filmu jsem si poplakala. Ale zároveň jsem si říkala, že mi tato kniha chybí, ať to mám s Poirotem "kompletní", tak jsem se přeci jen do toho pustila. Kniha byla fantastická , bylo vidět, že ji Agatha napsala již ve 40.letech ( i když vydala v r.1975) v plné síle a ve vrcholné formě! Zápletka originální a vůbec nevadilo, že jsem z filmu věděla, jak to je a bude. Aspoň jsem si všímala těch všech náznaků. I když byl Hercule už starý a nemocný, tak to nejdůležitější ( "Ne srdce, ale mozek, Hastingsi!") mu stále fungovalo jako zamlada. Pořád ten stále skvělý a odhodlaný Poirot tak, jak ho mám ráda. Právě proto, jelikož jsem s ním strávila dobrých 25 let, mi k němu nejde ta vražda, navíc ve spánku, ale asi neměl na vybranou a bral to jako menší zlo...ale přesto, je to úplně jiný Poirot, než jakého jsem znala. Z jakého důvodu to Agatha tak napsala? Velmi by mě to zajímalo... Jinak moc jsem byla ráda za opětovné setkání s kapitánem Hastingsem , vždy mi byl mnohem bližší než paní Oliverová,( té jsem nějak nikdy nepřišla na chuť). Jeho myšlenky jsou sice dost melancholické, ale někdy se tam najde i humor.... Ještě poznámka... Vždy, když přečtu Agathu, tak se dívám na film, je-li natočený. Opona je úžasná, přesně kopíruje knihu, David Suchet naprosto dokonalý a musím říct, že všechny postavy takové, jaké jsem si je představovala...ale zejména představitel Nortona a ve filmu je navíc mnohem víc dialogů s Nortonem, kdy v knize to je třeba odbyto jen tím, že "něco brebentil jako vždy". Bylo to pro mě sebetrýznění, ale knihu i film doporučuji! No nic, musím si jít přečíst něco, v čem mi Hercule zas ožije v plné síle, je mi nějak teskno:-(.

janina66
20.12.2022 4 z 5

Poslední případ a "poslední vražda". Poslední vykreslení vztahu kap. Hastingse s Herculem, a vztah Hastingse se svojí dcerou.
Smutný konec.
Velmi zvláštní nezvyklá zápletka.

Razič
15.11.2022 5 z 5

Literární mistrovství Agáty mě prostě baví.

Jessica007
05.08.2022 5 z 5

Opět výborná detektivka od Agathy Christie. Jen tato byla i smutná, poslední případ H. Poirota. Nějak mě tak roztesknila.

Čmeláček
24.06.2022 5 z 5

Smutná rozlučka s Herculem Poirotem, ale jinak zase skvělá detektivka!

Termina
15.02.2022 5 z 5

Jsem a vždy budu velkým milovníkem Agathy a oblíbených postav jenž díky ní ožívají. Rozloučení s Herculem podle mého vyšlo na jedničku. DÍK!

Ivan F
31.12.2021 4 z 5

(SPOILER) V posledný deň roku 2021 som dočítal posledný príbeh s Hercule Poirotom a popravde nebol som z neho nadšený, skôr mierne rozčarovaný. Niežeby bol zlý, to vôbec, ani to, že prvá vražda sa takmer na stranu presne stane po prečítaní dvoch tretín knihy, ani záverečné vysvetlenie, ale ako celok to akosi nebolo ono. Napríklad ma rozčuľovala Hastingsova krátkozrakosť (ako otcovi dcéry to zas nemožno vyčítať), no to, že ju chvíľu považoval za podozrivú (mala dvadsaťjeden rokov a niektoré vraždy záhadného X sa stali keď bola malým dievčatkom), ma vyslovene iritovalo. Ono to celkovo bola iná "poirotovka", je cítiť, že Agatha túto svoju literárnu postavu nemala v obľube a bola takrečeno rada, že sa jej zbavila a sňala z nej háv nepoškvrnenosti tým, že ju zámerne poškvrnila. Za mňa sa tak príbeh konca jednej legendy nestretol s pochopením, mám radšej iné detektívky s fúzatým belgičanom - sú pre mňa lepšími.

m_martina
27.11.2021 5 z 5

U posledního případu Hercula Poirota jsem si poplakala. Kniha se mi ale líbila jako všechny předchozí od Královny detektivek.

Ryšava
11.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Zápletka je zajímavá. Číst si, jak je vlastně jednoduché manipulovat s druhými... Ale nelíbí se mi, že nakonec Agatha udělala s Hercule Poirota vraha...

terimila
19.07.2021 5 z 5

Hodně jiná poirotovka... a mně se tou jinakostí o to víc líbila. Celý poirotovský příběh je krásně uzavřen, vlastně končí tam, kde kdysi začal, jen všichni aktéři jsou o desítky let starší, zkušenější, ale v něčem vlastně pořád stejní... Je v tom obrovská nostalgie a víc než detektivní rysy jsem v tom vnímala motivy lidské, psychologické... úvahy o přátelství, rodičovství, péči a svobodě, životě a smrti. Fascinující dílo. Ale ani detektivní linka za tím nijak nekulhá (upřímně řečeno, to rozuzlení mi dosti vyrazilo dech, čekala jsem leccos, ale tohle ne... hoodně jsem si vzpomněla na Hříchy pro pátera Knoxe, respektive pravidla). Já osobně se přiznám, že jsem paní Agathě zblajzla návnadu i s navijákem a myslela jsem si to, co by si byl býval myslel i chudák Hastings. A nakonec z toho byl vlastně happyend, i když velice hořkej. Takovej ten happyend, kterej snese i takovej cynik jako já.
Plná palba a obrovskej dík. Za mě asi nejlepší poirotovka a zlatej výběr od paní Agathy.