Nezničitelná láska

Nezničitelná láska https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17088/bmid_neznicitelna-laska-chQ-17088.jpg 4 96 16

Nezničitelná láska, román z roku 1997, pojednává o obyčejných lidech v neobyčejných situacích. Vše začíná tragickou nehodou v balonu, jíž se Joe Rose – nosná postava příběhu – marně snaží zabránit. V této chvíli se setkává s Jedem Parrym, jenž se stává třetím v podivném lidském trojúhelníku – Rose, jeho žena Clarissa a Parry. Příběh vypráví, jak obyčejný člověk, lapený do sítě bludů jiného člověka, může být přiveden až na okraj šílenství a vraždy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Enduring Love , 1997


více info...

Přidat komentář

Luigi1
02.03.2024 5 z 5

Tento psychologický román mě docela zaujal

Taťka Hraboš
12.09.2023 4 z 5

Nestává se mi často, že bych se do čtení knihy občas musel nutit, i když je výborně napsána. McEwanův vybroušený, inteligentní styl mi sedí, přesto jsem z téhle knihy měl dlouho velmi smíšené pocity. Dobře napsaná kniha čtenáře vtáhne do děje, čtenář se pomyslně sám stává součástí příběhu (přinejmenším jako pozorovatel), ale součástí tohoto příběhu jsem se opravdu stát nechtěl. Situace hlavního hrdiny mi svým způsobem připadala bezvýchodnější než za nějakého válečného konfliktu či uvěznění. Ale i McEwan je naštěstí zjevně založením optimista, který si nelibuje ve špatných koncích. Každopádně velmi zajímavé téma a také zdařile zpracované, určitě lze tuhle knížku doporučit k přečtení, ostatně jako zatím všechno, co jsem od autora četl.


opic 12
13.06.2022 4 z 5

Rozpady a rozklady.
O tom na co vás ve škole nepřipravili.
O věcech,které nám nepřipadají banální.Přinejmenším malicherné.Malicherné ve smyslu vnímání maličkosti člověka a rozměrnosti všehomíra,chcete-li vesmíru.
Ted jsme však na planetě Zemi.Ted se to musí vyřešit,jinak by jsme byly bacaný.A to si určitě nikdo nepřejeme.Jen si se narodil,studená sprcha.No a od tý doby do Tebe furt někdo něco hustí.
V jakémkoliv okamžiku se život přemění.Než se to lidi dozví,tak se tomu diví.
Tady ovšem nešlo o nějakou malichernost.Kdypak se vám stane,že zachranujete jakési trosečníky z balonu ? Na druhou stranou,když se to má stát,tak se to taky stane.
Takže k tomu došlo.Osudové setkání.Láska na první pohled ? At se milostivý čtenář sám do stránek zakousne.
Romance se nedočká.Červené lucerny zůstanou zhasnuté.
Čeká ho však psychologická storka: jsem tu z nějakého vyššího důvodu.A jakékoliv mávnutí vaší ruky si může takový vobčan vyložit po svém.Spasitelský úděl do roztrhání těla.Vše má nějaký důvod a nic není náhoda.Vše z vyšší moci.Proto rozklad.
Rose s Clarissou to hold nebudou mít jednoduché zachránit nezničitelnou lásku.
Obvzláště devátá kapitola je mistrovská.Ze života,jak vyšitá.Přijdete z práce duchem jste jinde.Nejradši v tu chvíli být sám.Druhý partner drčí.Chvilku to tak trvá.Odkejvání stačí prozatím.Druhý si to začíná uvědomovat na čem je.Začíná hádka a poté ...
TY MĚ NEROZUMÍŠ.Jsi paranoidní ?
Naslouchat.Kolikrát,jsem ti to říkala,ty jelito jedno ! Jelita si tady dali dnes sraz.Aha :)
Otázka je - kdo komu,co vsugerovává.Kdo nenaslouchá.Jde to vyřešit jinak ? Není už pozdě ?
Mistrovská studie rozpadu.Jednoduše všeho co vás napadne,ale báli jste se zeptat.
Prostě se to stalo.Stalo se to ehm ...
Stalo se to po pádu.McEwan jede perly se všemi zaláskovanými zamilovanými paradogmaty.Čtivý a hlavně kvalitní soubor autorových vzpomínek.Nadsázka ? Jak se to vezme.
Věřte rozmarům svých protějšků.Mají vás přeci rády.Důvěřujte politikům,myslí to s vámi dobře.Jste v dobrých rukou (vyšších) mocí.Mocí i nocí.
Jsme na to sami.Je to na nás.Nenecháme se zničit.
I o tom a nejenom o tomhle,může tahle knížka být.
Peace love.

Acamar
07.06.2022 4 z 5

Zajímavý námět na román, popis případu muže, jemuž násilně vtrhne do poklidného a idylického života člověk trpící utkvělým bludem, pohledem oběti...všechny ty nečekané přidružené dopady na do té doby pohádkově romantický vztah.
Charakteristický McEwanův rukopis. Kumulace událostí osudového dne, tentokrát hned v první kapitole, odkud se jako lepkavá pavučina vinou ze středu nitky tragických následků. Analyticky psychologická drobnokresba všech subjektivních pocitů do nejmenších nuancí. Nejen vyšinutost mysli postižené psychickou nemocí, ale i znepokojující otazník nad naším nezvratným přesvědčením o vlastní pravdě a zatvrzelá ukřivděnost, nedostane-li se jí pochopení, důvěry a podpory. Vztahy a jejich snadná rozbitnost. Sugestivní... určitě nejeden čtenář začne pátrat v zákrutech vlastní mysli, zda jeho interpretace reality není třeba podobně zakřivená.

snimcibdim
24.06.2019 4 z 5

V klamu lze zůstat věčně v podstatě bez práce, reálná láska je ale proměnlivá a dá práci ji udržet, protože rozleptat ji může ledacos naprosto nečekaně.
Tak jsem to pochopila.
Napsáno tak dobře, jak se u tohoto autora dá čekat. Čtivé, chytré, originální.
V jednu chvíli jsem díky Clarisse zapochybovala o tom, kdo tam vlastně trpí jakým bludem a trochu mě mrzelo, že si s touto možností autor nepohrál déle a důmyslněji, ale to už bych mu podsouvala něco, co asi jeho záměrem nebylo.

Disease
18.03.2019 5 z 5

Parádně prokreslené postavy i gradace děje. McEwan, jak ho máme rádi.

fruitbueno
16.09.2018 3 z 5

Román je opravdu důmyslný a velice mi připomíná tradici "velkých románů". Ale bohužel se mi zdál neuvěřitelně chladný, za což nejspíš může autorův vševědoucí a časový odstup. Nepodařilo se mi vytvořit hlubší čtenářské pouto. Škoda, námět byl fakt excelentní.

dalia1769
05.10.2017 5 z 5

Výborný psychologický román, nejen o různých aspektech lásky, ale i o střetnutí rozumu s iracionalitou a o děsivé bezmocnosti, do níž se racionálně uvažující člověk v tomto konfliktu může dostat.

micha-ella
01.09.2017 5 z 5

Skvělé!
Pro ty, co nemají rádi jednoslovné komentáře: Naprosto skvělé!

martinaplum
12.05.2015 5 z 5

Genialna kniha. Narocni citatelia, ktori maju radi detailne (ale nie nudne) rozpitvanie kazdej myslienky a cinu postav a radi si nad knihou zauvazuju, si urcite pridu na svoje. Pre mna McEwanov styl pisania v jeho doteraz najkoncentrovanejsej a najdokonalejsej podobe.
Osobne ma az tak nezaujimal jedinec trpiaci chorobnou posadnutostou, ako erozia lasky medzi dvoma dovtedy stastnymi a spokojnymi manzelmi. Perfektne.

kadgam
06.05.2015

Výborné.
Každá ďalšia jeho kniha, ktorú prečítam je iná, ale zaujímavá.

Karcoolka2210
25.01.2015 5 z 5

Tak toto bola kniha, ktorá ma teda držala v napätí. McEwana mám rada a táto kniha ma len usvedčuje o kvalite písania tohto autora. Otáčala som strany s napätím, ako sa celý príbeh nakoniec skončí a niektoré veci som naozaj nečakala. Môžem len a len odporučiť. AJ

Bbbutterfly
10.11.2013 4 z 5

Příběh o de Clérambaultově syndromu...výborné dodatky, které vám shrnou celý příběh a poví ještě něco více...no a co dodat...prostě pan spisovatel McEwan :)

Oophaga
01.10.2012 4 z 5

Famózně mrazivá úvodní epizoda otevírá "nepředvídatelně předvídatelnou" anabázi, která není vyústěním prologu, nýbrž jen volně navazuje na náhodně uskutečněné setkání, které v něm proběhlo. Nezvyklá překvapivost tkví právě v užití jakoby nejpřirozenějších vzorů, ačkoli autorovo publikum má dle své zkušenosti tendenci osnovat si složitější verzi zápletky. Ta je ale nakonec přímočará, neboť situace je navzdory očekávání právě taková, jaká se z pohledu vypravěče zdá být. Jeho nevěrohodnost pro spoluaktéry je ovšem celou knihu tak silná, že neustále zpochybňuje i čtenáře. Love story se nekoná, přestože nám název i námět vnukává hned dvě možné verze "nezničitelné lásky" - jedna je však skoro zničena a druhá je i přes svou iluzivnost téměř zničující. Nenápadný náznak happy endu úsečně zmíněný v závěrečných dodatcích je sympaticky neotřelý.

sachista
28.03.2012 4 z 5

Četba McEwanových děl se pro mě stává návykovou. Pokaždé, když odložím přečtenou knihu od něj, zanechá to ve mně silný čtenářský zážitek, určité znepokojení a nutkání k přemítání o hlavní myšlence a poslání. McEwan si umí skvěle zvolit ústřední téma a poté si s ním hraje téměř k dokonalosti. A začínám se domnívat, že leitmotivem jeho knih bude zlo, které prudce a znenadání zasáhne do života dosud šťastného vztahu muže a ženy. Nezničitelná láska více než ostatní knihy balancuje na pomezí psychothrilleru. Pod záplavou přečtených knih a zhlédnutých filmů na téma schizofrenie, jež je v závěru většinou odhalena jako pointa a umožňuje odlišný náhled na celé dílo, jsem byl během četby zneklidněn a předem zklamán, že pointa se jeví jednoznačně, nicméně o to více jsem byl příjemně překvapen a potěšen, že Nezničitelná láska dospěla k dosti jinému rozuzlení. Doporučuji.

diva
19.08.2011 4 z 5

zajímavý příběh podaný uvolněným a přitom poutavým stylem. příjemná četba, vyniká nad ostatní mcewanovu tvorbu