Než budete číst Bibli podruhé

Než budete číst Bibli podruhé https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471748/mid_nez-budete-cist-bibli-podruhe-TjJ-471748.jpg 5 4 1

Poněkud dlouhý název knihy se snaží vystihnout její obsah. Kniha je určena čtenářům, kteří mají zájem o hlubší porozumění Bibli, tj. už ji někdy měli v ruce (už ji „jednou četli“) a nyní chtějí hlouběji proniknout do jejích tajů. Kniha neobsahuje výklady jednotlivých částí Bible; na to by byla příliš tenká. Představuje však čtenáři několik vzájemně úzce propojených témat, která jsou pro porozumění Bibli důležitá a často klíčová, ale jejichž objasnění ve standardních komentářích k biblickým textům nenajde. Naopak, komentáře k biblickým textům obvykle počítají s tím, že je čtenář s těmito tématy obeznámen. Jedná se o (po obecných úvodních informacích) dějiny izraelského národa, obsah a dělení Bible, dějiny kánonu a dějiny textu Starého i Nového zákona, pojednání o starověkých překladech a o překladech do českého jazyka, otázka inspirace a s tím související otázka pravdivosti Bible a konečně dějiny výkladu Bible a vysvětlení základních principů a pravidel interpretace. Text knihy je pravidelně doplněn odkazy na českou literaturu, aby čtenář mohl dále své znalosti prohlubovat. Snad se této knize podaří alespoň částečně přispět k lepšímu porozumění této prastaré a stále aktuální knize... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
04.06.2021 5 z 5

Název knihy a její předmluva velmi přesně vystihují, jaký účel tohle dílo má. Je určeno čtenářům, kteří už Bibli trochu znají, ale dosud o ní nepřemýšleli hlouběji jako o literárním útvaru, který od doby svého vzniku až k nám urazil velmi dlouhou a velmi zajímavou cestu. Pro plné pochopení biblických knih je totiž důležité znát příběh Bible, pozadí jejího vzniku a dobrodružný příběh transformace prvotních literárních (a ještě dříve ústních) forem do podoby, ve které Písmo čteme dnes.

Profesor Mackerle je výborný průvodce, klade zajímavé otázky, na které odpovídá srozumitelně, ale přitom poctivě, bez zkreslování a zjednodušování. A také bez konfesní zaujatosti – katolická příslušnost autora je sice z textů patrná, ale nikde nepříjemně nečouhá a já jsem si jist, že je kniha v pohodě přijatelná i pro protestantské věřící, stejně jako pro nepraktikující křesťany nebo zvídavé agnostické čtenáře obecně.

Kniha samozřejmě nezapře, že vznikla primárně jako skripta pro teologickou disciplínu Úvod do Písma (ještě podpořena audio verzí knihy v podobě přednášek - odkaz jsem vložil do diskuze ke knize), takže se někde dočkáme spíše souhrnu známých fakt nebo různých výčtů informací (seznamy kodexů, známých překladů, jazykových rodin...), ale myslím si, že stojí za to se i těmto „vyjmenovávačkám“ věnovat, protože osvojení základních informací pak vede k lepšímu pochopení těch částí, které jsou více výkladové a vysvětlovací - kapitoly o pravdivosti, inspirovanosti a možnostech interpretace Písma pro mě byly tak zajímavé možná právě proto, že jsem se při nich mohl opřít o pečlivě zpracované „faktografické“ oddíly: o historickém vývoji biblického textu, vzniku kánonu a podobných, spíše studijních, informací. Vše dohromady nakonec do sebe krásně zapadlo a já můžu skripta profesora Mackerleho jen chválit a doporučovat!