Napoleonova tažení I: Vítězné roky

Napoleonova tažení I: Vítězné roky https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71492/bmid_napoleonova-tazeni-i-vitezne-roky-pUL-71492.jpg 5 38 6

Napoleonova tažení série

1. díl >

Podtitul: Elchingen-Ulm-Slavkov-Saalfeld-Jena-Auerstädt-Prenzlau. Napoleonova válečná tažení patří k nejbarvitějším stránkám vojenské historie. První díl několika- svazkového projektu Napoleonova tažení - Vítězné roky zahrnuje dva roky vrcholných triumfů císaře Francouzů. Známý autor líčí Napoleonova tažení let 1805 – 1806 i svedené bitvy živě, plasticky a s využitím řady pamětí i dokumentů. Knihu doplňují pasáže věnované struktuře, organizaci a taktice bojujících armád a příloha, obsahující autorské překlady proslulých Napoleonových bulletinů. Vydání 1.... celý text

Přidat komentář

Hor89
26.02.2023 4 z 5

Úvodní díl pětidílné historické série popisující Napoleonovy války mezi lety 1805 až 1815. Vítězné roky začínají kapitulací Ulmu a přes bitvu u Slavkova pokračují k první polovině Války čtvrté koalice (tzv. Pruské tažení r.1806). Kniha je doplněna popisem Francouzké, Pruské a Ruské armády. Kniha se čte docela dobře, ale je napsaná stručněji než ostatní knihy pana Kovaříka.

vrgulnik
04.09.2021 4 z 5

Po sérii o římských legiích (absolutní top ve své kategorii) vstupuji do Kovaříkovy hlavní domény - napoleonských válek. Autora znám, takže vím do čeho jdu. První dojem je takový, že autor zapomíná, že čtenář není odborník jako on a nemá před sebou nic víc než jeho text. Detailní popisy pohybů vojsk bez aktuální podrobnější vizualizace není vůbec přehledný. Kovařík to pravděpodobně psal nad mapou, po které si posunoval krabičky s jednotkami vojsk, ale čtenář tuhle možnost nemá. Jedna mapka na začátku kapitoly prostě nestačí postihnout několikahodinovou či několikadenní bitvu. Z taktického hlediska se člověk jakž takž zorientuje, ale strategicky se ztrácí. Prostě mapy jsou u tohoto typu literatury naprosto klíčové. Také nové pojmy při popisu uniforem (čáka, apod.) překvapivě často ”nepřekládá”, ale jen popisuje, takže čtenář neví, o čem se mluví. Celkově je to výborná práce, ale na pět hvězd to nestačí.


ondra2
25.04.2021 5 z 5

Pěkně napsaná knížka,jediným nedostatkem je snad až moc podrobný popis jednotlivých jednotek v závěru knihy. U něj jsem postrádal obrazový doprovod, jehož absence nepřispěla přehlednosti popisu, zejména uniforem nebo zbraní.

Igor1311
20.08.2020 5 z 5

vynikajuco napísané, je to akesi kratšie zhrnutie celej tretej koalicnej vojny /povinnosťou je hned za týmto prečitat Slavkov 1805/ kde tradične dáva kovarik priestor pra pamätníkov a ich spomienky, máp a nákresov je síce pomenej ako pri ostatných knihách, ale na kvalite to vobec nie je vidieť. Vynikajuce

LordByron
22.05.2020 4 z 5

Brilantná knižka o najlepších Napoleonových rokoch a víťaztvách ...Autor je neuveriteľný odborník naozaj ako asi nik iný na svete a pri každej príležitosti okamžite cituje desiatky pamätí ,denníkov a iných zdrojov...Pre každého Napoleonofila u nás absolútna povinnosť :)

braunerova
13.11.2019 5 z 5

Vynikající publikace. Prvních 400 stran se četlo jako napínavý román. Konec knihy je věnován popisu jednotlivých armád a překladům různých dokumentů; to už je spíše pro vojenské fajnšmekry.

"U Waterloo vykřiknou čtverce staré gardy naposledy v beznadějném boji, v němž raději padnou:
Vive L'Empereur! Ať žije císař!
V onom zvolání je vše, ojedinělý vojenský génius i vyčerpání země, která za vítězství a porážky zaplatila, sláva i zmar, vzestup a pád, kříže Čestné legie, kříže hrobů i hroby bez křížů."