Muž bez tváře

Muž bez tváře https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489152/bmid_muz-bez-tvare-FBA-489152.png 4 169 32

Z Velké Británie do Bruselu cestují dva muži: novinář Neil Bannerman a Kale — vrah. Bannerman od cesty neočekává nic víc než zdlouhavé politické rešerše, avšak místo toho se ocitne uprostřed tragédie. Jeho hostitele, rovněž žurnalistu, najdou společně s britským ministrem v politikově domě v centru Bruselu, oba mrtvé. Podle všeho se navzájem zastřelili. Novinářova autistická dcera Tania, která se během přestřelky schovávala v šatně, posléze nakreslí mrazivý obrázek, na němž je ještě třetí člověk — muž bez tváře. Neil Bannerman se zničehonic nechtěně zaplete do vyšetřování vraždy.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Hidden Faces , 1981


více info...

Přidat komentář

simona8022
08.04.2024 4 z 5

Pěkná, ač netypická Mayovka. Kombinace necitu a citu udržuje v napětí, nejen v tom akčním slova smyslu.

mila2411
28.10.2023 4 z 5

Román z roku 1981, věk na něm není naštěstí nijak znát, naopak detektivka bez mobilů a počítačů je příjemná změna. Děj klasicky Mayovsky napínavý, ani na chvilku nenudí, fajn je i to, že to jednou knížkou začne a skončí. Enzo i Čínské příběhy mě určitě bavili více, ale spokojenost.


Luigi1
21.05.2023 4 z 5

Zbytečně prodlužovaný závěr jinak pěkné čtení

orinka3
16.04.2023 5 z 5

A já si nemyslím, že by kniha byla slabá. Možná je v ní pro někoho zbytečně moc té politiky a korupce a je tím složitější na čtení. Zastaralá tedy určitě není, protože takhle to holt na světě chodí. Mocní světa mají mocné páky na ty, kdo jsou v hierarchii pod nimi a spoléhají na to. A když se tam objeví někdo jako Banermann, ten pak bojuje s větrnými mlýny a proti všem. Svět autistické dívenky přiměje k zamyšlení a je fajn, že nakonec i ona dostává svou šanci. Pro mě byla knížka napínavá, zajímavá i poučná. May se k novějšímu vydání sám v úvodu vyjadřuje, je potřeba si ho přečíst taky.

snimcibdim
09.04.2023 2 z 5

Neurazilo nenadchlo. Fakticky tomu není co vytknout, vystavěné je to funkčně, má to všechny "správné" atributy: poutavé kulisy, charismatického hlavního hrdinu, zajímavého vraha, lovestory, děcko nad kterým se lze dojímat, a navíc nepředvídatelný závěr - ale zrovna čtivé a napínavé mi to nepřišlo - nebo nejsem vhodná cílová skupina.

terimila
17.01.2023 2 z 5

Naprostý souhlas s Oksalakkou. Bylo to dost velké trápení a dočetla jsem to jen proto, že ze zásady rozečtené romány neodkládám (pokud nejsou úplné peklo). Buď je na téhle knize poznat, jak šíleně se za posledních 40 let zrychlil svět, a děj knihy vycházející ze "starých časů", kdy se informace získávaly v archivech a rozhovory, je na dnešní dobu šíleně pomalý a vláčný...

...anebo je to blbě postaveno a napsáno. Obávám se, že platí spíš tato varianta. Nejen, že mě nestrhl děj (politické thrillery obecně moc nemusím, to přiznávám, a po tomhle jsem sáhla jen proto, že to je May, který umí skvělé věci), ale ani postavy. Nikdo z nich mi nebyl sympatický, nikdo mě nezaujal, natož abych s někým souzněla... nikomu jsem nepřála dobrý konec (snad špetkou jen autistické Tanie). Všichni se chovali šíleně unáhleně, přepjatě, skoro nic jsem jim nevěřila. Hlavní hrdina superhrdina novinář, co po něm můžete střílet, chrstat jedovatý plyn, pořezat ho, poslat do mrazu a sněhu, nechat vedle něj bouchnout minu a on to stejně přežije, no tak určitě. Mladá holka, co neví, co chce, ale stejně se s ním musí vychrápat po jedné puse. Policejní důstojník, co se začne svěřovat cizinci o obtížnostech kariérního postupu v dvojkulturní zemi. Protivní, arogantní nebo ožralí politici a novináři, tragédi, kam se podíváš. A jako bonus... nájemnej vrah, co brečí nad zadáním úkolu.

Ne, tohle fakt ne. Snad 2/3 knihy ve mně hlodalo, že bych to taky mohla odložit a nedočíst... ale přece jen tak příšerný to nebylo. Ale bylo to utrápený čtení, který jsem dohltala jen proto, abych už od toho měla pokoj a mohla to vrátit do knihovny. Na druhou stranu... hodí se mi to do výzvy (což jsem zjistila až po dočtení a trošku mi to zkompenzovalo tu knižní otravu).

A především to je extrémně zajímavá sonda do toho, jak se může vyvinout autor. Současný May, autor Ostrova Lewis nebo Akt Enzo, je brilantní autor, a jeden by nevěřil, že se takovej diamant může vyloupnout z neotesanýho a tupýho šutru, co stvořil Muže bez tváře. Na druhou stranu, pořád lepší vývoj než u mého milovaného Johna Irvinga, co kdysi psával Modlitbu za Owena Meanyho a Svět podle Garpa, a doplácal se ke knižním utrpením typu Ulice záhadných tajemství.

Oksalakka
09.01.2023 2 z 5

Tohle mělo zůstat v archivech, pro mne jednoznačně nejslabší May. Ještě, že se od té doby naučil psát a konstruovat zápletky.

Jaruš7
19.11.2022 4 z 5

Audiokniha.
Ortel kulkou se syndromem "šakal" je z vyšších zájmů určen zrádci ideí.
Jako východisko z krize všech existujících problémů.
Vykonavatelem musí být profesionál - ostřílený v boji.

(Kolik nových se jich v dnešních časech může tvořit za přispění akčně zrůdné nehumánnosti státní moci.)

Příběh má v sobě i kus citového pozastavení na důsledky neblahých okolností, jenž zločin obestírá.
Poutavé čtivo s rozměrem kdyby ... .

tinka1974
13.11.2022 4 z 5

Dobrý, poslouchala jsem audio a byl to pro mě hezky strávený víkend Paterem Mayem. Na to jak je kniha stará je to stále aktuální téma. Příběh hezky zpracovaný. Nechybí tady napětí, ale i osudy a minulost hlavních aktérů jsou zajímavé a rozpracované. Co na tom bylo docela fajn, jak sekretářka psala na psacím stroji, na stole drčel telefon a takové drobnosti, kdy to se mnou chvikama cuklo a říkám si a proč nevolá mobilem, a co je to ten dálnopis, existuje to ještě. A psací stoj, na tom už se přece nepíše. Prostě prima retro

janina66
10.11.2022 3 z 5

Je to už druhá kniha od P.M., kterou jsem vyposlechla a musím říci, že mě celkem bavila.
I když je už staršího data(napsaná) s obsahem politiky, je zvláštní, jak novináři dříve těžko hledali informace bez internetu.
Co se mi líbilo, byla postava nájemného vraha a jeho smýšlení a pak uvažování autistické holčičky.
Jinak ostatní postavy knihy klouzaly tak trochu po povrchu, bez větších emocí.

Dajine
06.11.2022 4 z 5

Chvílemi jsem se ke čtení musela trochu nutit, možná pro to politické pozadí, ale nakonec toho nelituji.

Vlaďkaa4
12.08.2022 4 z 5

Je vidět, že i spisovatelé se vyvíjí. Poslední díla, která jsem četla před touto knihou neúměrně zvedla očekávání. Číst ji jako první od autora, určitě bych ji chválila více.

Terezz1
25.07.2022 5 z 5

Na knihu jsem byla zvědavá, jelikož mě zajímalo porovnání s později napsanými knihami. Byla zdlouhavější, více popisná a politická, Peter May ale nezklamal. Zajímavé bylo také sledovat, jak se od té doby změnila společnost - žurnalista nemusí hledat v archivu když má internet, lidé se neminou, když mají mobily, v kanceláři se nekouří...

Nočnípták
24.07.2022 5 z 5

Peter May je můj oblíbený autor. Politika mně nevadila. Zápletka s autistickou Taniou byla zajímavá, ale právě na přístupu k autistům je znát, že kniha byla napsána již v osmdesátých letech.
Každá kniha pro mě nemusí končit vysloveně sluníčkově, ale tady jsem za takový konec moc ráda.

intelektuálka
30.04.2022 4 z 5

Knihy tohoto autora mám ráda, ale zde jsem chvíli váhala ....

V dnešní době se mi příliš nechtělo ponořit do politických problémů ....
Ale musím říci, že jsem knihu přečetla se zájmem - a velmi se mi líbila zápletka s malou autistickou holčičkou a vztah, který si k ní novinář vytvořil ....

I proto jsem dala 4 hvězdičky - ale asi to nebude čtení pro všechny ....

akdar72
25.04.2022 4 z 5

Konec až příliš zdlouhavý. Jinak na Petera Maye nedám dopustit.

Kaja1
12.04.2022 4 z 5

Bylo to napínavé až do konce. Krásný závěr, politika mi nevadila.

Katania
04.04.2022 3 z 5

Petera Maye mám moc ráda, ale v tomhle bylo až moc politiky a moc mě to nebavilo.

Poandré
22.02.2022 4 z 5

I když se v reálu o politiku dost zajímám, v knížkách ji ráda nemám. A v této knize mi to přišlo dost přitažené za uši. Jinak P. May e čtu ráda.

HynekBee
29.01.2022 5 z 5

Perfektní! I když ta rodinná témata se v jeho knihách dost opakují ;)

Autorovy další knížky

Peter May
skotská, 1951
2013  87%Skála
2014  91%Muž z ostrova Lewis
2015  74%Výjimeční lidé
2015  76%Pán ohně
2014  87%Šachové figurky

Kniha Muž bez tváře je v

Právě čtených8x
Přečtených242x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených5x
Knihotéce104x
Chystám se číst109x
Chci si koupit34x
dalších seznamech2x