Musím tě zradit

Musím tě zradit https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501986/bmid_musim-te-zradit-PuI-501986.jpeg 5 1280 344

Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

I Must Betray You , 2022


více info...

Přidat komentář

bajulda
včera 5 z 5

Tak tohle byla pecka. I přes velké očekávání, které od autorky mám, mě kniha nezklamala. Byla naprosto čtivá a opět mi ukázala kus historie, kterou nám ve škole neřekli.

Alethea_k
předevčírem 5 z 5

Od Ruty Sepetys bych si přečetla s radostí i nákupní seznam. Hlavní postavy nikomu nemůžou být při čtení jedno, pokud má dotyčný srdce. Nevím, kterou z doposud přečtených knih autorky ohodnotit jako tu nejlepší a nejoblíbenější. Každá je jiná, přitom každá je dokonalá.
Neuvěřitelně složité období dokázala zpracovat na jedničku. A cení se i zmínka o změnách u nás! :-)


Ewilka
23.04.2024 3 z 5

Ruta Sepetys už v minulosti jasně ukázala, že je výbornou vypravěčkou, která dokáže umně a čtivě vtáhnout čtenáře do minulosti a nechat ho prožít moderní dějiny společně s hlavními hrdiny a hrdinkami. Nejinak je tomu i u románu Musím tě zradit, v němž se zaměřila na komunistický režim v Rumunsku, o němž se na hodinách dějepisu příliš nemluví. Přesto ovšem nedosahuje kvalit jejích předchozích knih, například Soli moře. Román dobře vykresluje repetitivní šeď dní, zobrazení revoluce a brutálních zásahů vůči demonstrantům je skvělé a pohltí čtenáře, ovšem s atmosférou je to už horší. „Nikomu nevěř. Nic neříkej. Špehové jsou všude,“ uvádí kniha. Tíživé pocity strachu a nedůvěry ale ze stránek nesálají. Hlavní hrdina je nemastný neslaný, vedlejší postavy (vyjma hrdinova dědečka) jsou ploché, stejně tak romantická linka či rodinné vztahy. Není proto důvod bát se o ně, konec zároveň nepřinese šokující odhalení, že vaše oblíbená postava není tím, kým se zdála – protože žádnou oblíbenou postavu nemáte. Musím tě zradit je dobře napsaná kniha o zajímavém a důležitém tématu, v porovnání s autorčinými jinými díly ovšem klouže spíše po povrchu.

Maky78
21.04.2024 4 z 5

Kniha která se čte jedním dechem. Za mě by to měla být povinná četba pro starší generaci která někdy tvrdí, že za komančů bylo líp. A pro mladé, aby pochopily, že svoboda není zadarmo.

Markéta:)
19.04.2024 4 z 5

Silný příběh. Obzvlášť pro čtenáře ze země, kde komunismus byl také, je to nějakým způsobem osobní. I když to zde při pádu režimu vypadalo jinak.
Jsem ráda, že autorka přibližuje tyto historické události i čtenářům po celém světě. Na tyto události by se totiž nemělo zapomínat, ba naopak pořád dokola připomínat.

Eliška13
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Od Ruty Sepetys jsem četla všechny knihy a ani tato nezklamala. Určitě moc doporučuju.
Celou dobu jsem si myslela, že hlavním problémem bude pan Van Dorn a že nejdůležitější zápletka nastane ve chvíli, kdy se dostane k zápisníku. Přišlo mi to hrozně očividné, až mě štvalo jak.
Jasně jsem se spletla, takže jsem byla „mile“ překvapena, že to bylo jinak. Kniha vlastně dopadla docela dobře. Ale z epilogu a odhalení pravdy mi bylo opravdu smutno.

Jo_cte
08.04.2024 5 z 5

Silné a dojemné počtení.Na podobné události by se nemělo nikdy zapomenout...

prestiggio
05.04.2024 5 z 5

Vynikajúca. Jedna z najlepších od autorky a aj v tomto roku.
Dejiny ktoré sa dotýkali istým spôsobom aj nás. Nepredstaviteľne v akom strachu žili.
Aj keď som bola malá na popravu si pamätám.

stejsdan
01.04.2024 5 z 5

Skvělá knížka, obtížné téma. Bylo mi 12, když byla revoluce ve východním bloku. U nás byla sametová revoluce, v Rumunsku tekla krev. Sledovala jsem v televizi krvavé boje rumunských obyvatel dychtících po svobodě. Viděla jsem potupný konec manželů diktátorů Cauceskových. Později jsem Rumunsko navštívila, nádherná země, Karpaty, Dunaj a skvělí lidé. Je důležité, že tahle knížka existuje, protože svoboda není samozřejmostí...

VerronikaH
01.04.2024 5 z 5

To bylo tak depresivní, tak reálné. Ačkoliv všichni víme, že na konci příjde vysvobození, po celou dobu příběhu máte pocit, že žádná naděje neexistuje. Úplně vnímáte zoufalství, strach a vztek jednotlivých postav. Autorka skutečně umí mezi řádky vtisknout širokou škálu emocí, která vás nutí číst dál a dál.

le21nka
28.03.2024 4 z 5

Skvělá kniha! To, že lidé v Rumunsku se za vlády diktátora Ceausesca měli hůř než my, jsem věděla. Ale že to bylo až tak hrozné? Děs.

NikaV
25.03.2024 5 z 5

Měla by to být povinná četba pro všechny ty starší, kteří vzpomínají, jak dřív bylo líp. A stejně tak i pro ty mladé, kteří si dnes nejspíš nedovedou představit, že kniha není fikce.

JaKa1974
24.03.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla během víkendu. Čtivá, vtáhne vás do děje, který je skutečný. Z toho mrazí. Nevěděla jsem, jak těžký byl život v Rumunsku a jak složitou měli cestu ke svobodě.

Mišák240
13.03.2024 5 z 5

Moje první kniha od autorky a je jedním slovem skvělá. Čtivá hned od začátku. Vůbec jsem neměla ponětí o tom, jak probíhal pád komunistického režimu v Rumunsku. Líbí se mi knihy podle skutečných událostí. Doporučuji.

Ivetaa
03.03.2024 5 z 5

...Berou nám sílu tak, že nás přesvědčí, že žádnou nemáme. Ale slova a věty mají sílu...

Amazonka72
27.02.2024 4 z 5

Kniha skvělá, jako všechno od této paní autorky. Oceňuji její přístup k tématům, která pro svoje knihy volí.
I když slovo "skvělá" v tomto případě asi není na místě, vzhledem k tématu, které řeší.
Byla to má třetí kniha od R. Sepetys, za mě asi nejslabší. Nedokážu říct proč, ale přišlo mi, že tentokrát šla nejméně až na dřeň jednotlivých postav.
Téma konce komunismu v Rumunsku - pro někoho možná překvapení, jak vypadal komunistický režim v jiné zemi, než v té naší či v našem bezprostředním okolí. Bohužel jsem přesvědčená o tom, že to bylo tak hrozné, že tam lidé až do roku 1990 žili pod hrozným tlakem, v bídě, ve strachu, kdo je udá, kdo je sleduje...
Knihy s podobnými tématy by se měli na pultech knihkupectví objevovat stále. Protože je velmi důležité si stále připomínat, kam až komunismus a diktatura může zajít.

essterkaa
24.02.2024 5 z 5

Tuhle knížku jsem přečetla jedním dechem. Byla opravdu skvělá. Troufám si říci, že jedna z nejlepších, jakou jsem kdy četla. Jsem velmi ráda, že jsem se díky ní dozvěděla hrůznou Rumunskou nedalekou historii. Kniha byla navíc velmi čtivá a až do poslední chvíle plná tajemství.

Katy003
07.02.2024 5 z 5

Perfektní. Další kniha jedné úžasné spisovatelky. Nemám slov. DOPORUČUJI!

Petra00
05.02.2024 5 z 5

Jednoduše SKVĚLÝ.Doporučuji všem bez váhání.

prochajda
04.02.2024 5 z 5

Příběh studenta Cristiana v Rumunsku za totalitní vlády diktátora Ceausesca odkrývá porušování lidských práv v době komunismu. Lidé nerozhodovali sami za sebe, co jíst, kde žít, čím se živit a s kým mluvit. Žili v době strachu, podezírání, sledování a odposlouchávání. Vypínala se voda, elektřina, stály se hodinové fronty na potraviny. Nemohli věřit ani členům vlastní rodiny. Netušila jsem, jak vysokou cenu dali v Rumunsku za svobodu revolucí v prosinci 1989. Děkuji za tuto knihu.