Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - Svazek I

Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - Svazek I https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82998/bmid_muj-zivot-s-hitlerem-stalinem-a-hav-TRt-82998.jpg 5 4 2

Zatím poslední, čtvrtá část memoárománů Pavla Kohouta vychází poprvé v tomto svazku pod názvem Předběžná bilance. Je to kapitola rozsahem nejmenší, ale z hlediska čtenářů, kteří už možná některou ze vzpomínkových knih přečetli, možná nejdůležitější: autor nás vede svým životem až do dnešních dnů a opět, jako v celých svých pamětech, se nevyhýbá kontroverzním otázkám – a jakoby je od čtenářů očekával, rovnou na ně po svém odpovídá. Všichni, kdo byli dosud k životním postojům Pavla Kohouta rezervovaní, nebo dokonce odmítaví, měli by si jeho Život s Hitlerem, Stalinem a Havlem přečíst. Mohli by být překvapeni, s jakou otevřeností a snahou vyrovnat se s vlastními omyly a pochybeními se autor dává publiku v plen... Ano, je v tom i dovednost úspěšného dramatika, spisovatele a poválečného proslulého mládežnického poety, který ví, jak čtenáře či diváka zaujmout, ale je tam ještě něco navíc, co v mnohých pamětech osobností postrádáme: úzkostlivá snaha nesvalovat vinu za své činy a postoje na někoho či něco jiného.... celý text

Přidat komentář

1amu
29.06.2018

Jak vidím, jsem teprve druhý se svým komentářem a počet čtenářů, kteří budou knihu číst, či si ji dokonce koupit nepřesahuje jednotlivě číslo 10. Protože jsem četl od Kosatíka "Fenomén Kohout" - zajímal mne postoj spisovatele k svému mládí. A nemám z toho dobrý pocit.
Autor, zejména úspěšný u našich západních sousedů, svým způsobem nadaný, by neměl mít čisté svědomí. Tak třeba na str.97: .... doma jsem našel maminčin vzkaz, že budou s tátou v noci na okresním výboru strany. Připsal jsem veselý pozdrav - "Vrátím se po vítězství. Čest práci. Soudruh syn"
A to prosím napsal talentovaný syn ve věku ne tak dlouho po svých 20-ti narozeninách (?) Svůj sňatek s herečkou A.V. si prosadil na den narozenin J.V. Stalina. Herečka byla rozumná, brzy se s ním rozvedla. A tak se spisovatel se činí jinde :
Pavel Kohout
Romány a povídky pro nejmladší generaci :
O černém a bílém, 1950 – šest povídek pro děti, podávajících pohádkové motivy v komunisticko-budovatelském duchu: O černém a bílém (o rasismu v Americe), O hloupém Honzovi (Honza přestoupí od kulaka do JZD), O třinácti rudých růžích (dívky se obětují v boji proti Frankovi), O pionýrském šátku, který plakal, O srdci uralského chlapce (ruský Ivan obětuje svá srdce, aby mohl osvobodit Rusko i Prahu), O čtyřech chlapcích a soudruhu Gottwaldovi (dobrý muž s dýmkou doporučí chlapcům, aby místo u cirkusu hledali práci mezi dělníky)...
Raději dost !
Strana si mladého soudruha považuje. A oba subjekty jsou spokojeny. Až ? V r.1967 naštve soudruhy, zejména s.Hendrycha nejen on, ale také I.Klíma, L.Vaculík, M.Kundera a další. Je zřejmé, že z prominenta brzy bude disident. Což se také brzy stane.
I.část knihy: Z deníku kontrarevolucionáře a potom "Kde je zakopán pes" (o tom již jsem psal).
Byl jsem od začátku zvědav s čímpak se Pavka K. čtenáři svěří . Svěřil se a je to smutné čtení.
Kdopak jiný by se stal v roce 1949 po dobu cca 2 let kulturním atašé (21 let !) při velvyslanectví ČSR v Moskvě.....
I název knihy je vypovídající . Spíše by mi sedělo pro I.část můj život s J.V.Stalinem, kterého tak miloval, což vyjevil ve své slavné básni po 5.březnu r.1953, samozřejmě publikované zejména v Rudém právu Knihu zatím raději nehodnotím. Přečetl jsem s tím, že budu zvědav na II.svazek.

dusty
13.08.2012 5 z 5

Velmi působivé čtení. memoárrémán Kde je zakopán pes jsem už četl v 90. roce, ale teprve spolu s Deníkem kontrarevolucionáře vytvářejí plastický obraz komunistického Československa.


Kniha Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - Svazek I je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst8x
Chci si koupit9x