Měsíční píseň

Patricia Briggs

Mercedes Thompsonová série

První díl volně navazující série Mercedes Thompson. Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou. Mercy má za souseda vlkodlaka, v autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi, její bývalý šéf je gnóm. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu. Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky… A unést mu dceru byla osudová chyba.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fantom Print
Originální název: Moon Called, 2006

Komentáře knihy Měsíční píseň

evelýny
23.11.2025

Přiznám se, že tento typ literatury nikdy nebyl mým šálkem kávy.

Přesto

Z mého pohledu fantaskní, napínavé, uhrančivé.

I když

Někdy zmatené, překombinované.

Vlkodlak, kojot, upír??? Já jenom poslouchala s vykulenýma očima a zatajeným dechem :-)

Přiznám se, abych pochopila, několikrát jsem se v textu vracela.

Ale

Na konci Měsíční písně moje fantazie dostala na prdel. Zbláznila jsem se já nebo autorka?

P.S.: „Fantazie nevede k šílenství. Co vskutku k šílenství vede, je rozum.“
(Gilbert Keith Chesterton)

P.P.S.: Sbohem logický rozume. Vítej povznášející fantazie (evelýny)

Audiokniha: z logickou přesností, přesto fantasticky čte Anita Krausová

apq
25.07.2025

Souhlasím, že kniha není nijak náročná, ocenila bych podrobnější popis postav, ale celkově to bylo čtivé, poměrně napínavé a prostě mě to bavilo.
Těším se na další díl.

Tamten
11.07.2025

Pro teen holky to může být zábavné, mě to přišlo úplně o ničem, jen skryté popisování osob a vztahů, za kterými si má člověk představovat něco jiného.

klara1550
29.06.2025

Poslechnuto jako audiokniha. Oddechová fantasy, která překonává YA díky tomu, že je hlavní hrdinka starší a naštěstí se tak i chová. Některé věci mi ve vlkodlačím světě přišly nedomyšlené, ale u odpočinkové knihy jsem schopná to oželet. Fajn vědět, že je ještě spousta dalších dílů.

Petass
22.04.2025

Tohle bylo naprosto skvělé!!

Věřím, že to je začátek série, kterou si užiju a zamiluju. Bavilo mě prostředí, postavy, magie, vlci... určitě to bude mít trhliny, ale je to strhující, vtipné, vlkodlacky nepřehledné. Alfy a jejich smečky... miluju je všechny!! Bran je rozhodně zajímavá šedá eminence a jsem zvědavá, kam až se to vyvine. Objednány další dva díly :) to mluví za vše!

Joy
06.04.2025

Urban fantasy mám ráda, ale Měsíční píseň mi příliš nesedla. Možná je to tím, že kožoměnci mě nikdy nefascinovali tolik jako jiná fantasy stvoření. Anebo skutečností, že kniha klade příliš velký důraz na popisování mužské krásy a méně na vytvoření opravdu nezapomenutelného kriminálního případu, který hlavní hrdinka řeší. To neznamená, že by kniha neměla vydařené okamžiky, jen hádám, že po všem tom nadšení ze strany jiných čtenářů jsem čekala něco lepšího. Jako oddechovka Měsíční píseň funguje, ale v paměti mi z ní utkvělo jen naprosté minimum.

Iva095
26.03.2025

Nebylo to špatné.
Pokračovat budu, ale určitě ne hned.

knizni.taurus
21.03.2025

“Tanči, když měsíc zpívá, a neplač nad problémy, které ještě nenastaly.

Musím říct, že ke knize Měsíční píseň jsem se dostala úplnou náhodou, když jsem listovala @audioteka_czsk . A teda ve formě audioknihy to bylo skvělé.

Pokud jste stejně jako já kdysi propadli sérii Stmívání nebo Upířím deníkům, a zároveň byste tenhle typ příběhů rádi z vlčí perspektivy, tak série s Mercedes Thompson by vás neměla minout. Nečekejte od toho vysokou literaturu, ale pokud máte rádi vlkodlaky, spoustu akce, občasný záblesk romantiky a ochranitelské alfa samce, tak je to guilty pleasure dělané jako pro vás (i mě :D). Atmosférou mi to při poslouchaní právě připomínalo ty příběhy pro náctileté, takže oddechovka jak vyšitá. Navíc v té audioverzi to bylo fakt jako seriál.

V knize je úžasná hlavní postava. Mercy je ten typ ženy, která se rozhoduje sama, bere za sebe veškerou zodpovědnost, moc věcí se nezalekne a zároveň dokáže situace skvěle vyhodnotit. Po delší době samostatná hlavní hrdinka bez potřeby nadměrné ochrany. Ale aby bylo vše v rovnováze, samozřejmě okolo pobíhá dost ochranitelských vlků. :D

Suma sumárum: spousta akce, lehká romantická linka a zajímavý a propracovaný děj. Celkově si myslím, že je to super oddechovka, u které by bylo fajn, kdyby se dostala do podvědomí více lidí (i přes ty otřesné obálky).

Mušketyrpepa
17.03.2025

Docela to šlo číst

Pajara
14.03.2025

Ráda objevuji něco nového. Tento styl psaní je pro mě nový, připadalo mi, že autorka moc do ničeho nezabředává a tudíž děj rychle ubíhá. Jinak se mi Mercy zalíbila a těším se na další díly.

majakmp3
25.02.2025

Musím si přiznat, že tento titul byl přešlap. Nechal jsem se nalákat přebalem knihy, kterému vévodí sexi kočka v bokovkách s vypracovaným břichem a oblečením, které toho odhaluje víc než by bylo ve slušné společnosti zdrávo.
Protagonistka - náctiletá modelka, nejenomže že žije sama, ale rovněž sama provozuje na rozhraní bezpečné a nebezpečné čtvrti v jednom velkém nejmenovaném městě autoopravnu, což už je samo o sobě na pováženou, jenomže to je jenom začátek.
Tak nějak mě nepřekvapilo, že je jakousi nižší formou vlkodlaka, přesněji, že se čas od času mění do podoby kojota, ale ani tady to nekončí. Země je totiž prolezlá různou čarodějnou havětí. Někteří z těchto tvorů si již odbyli svůj Coming out, většina na své veřejné odhalení teprve čeká.
V knize vystupují vlkodlaci, rozdělení do různých frakcí, které proti sobě tu veřejně, tu skrytě bojují. Najdete tu upíry, ale i jiné bestie. Celkem mě to vůbec nebavilo, ale rozhodně za to nemůže autorka, prostě jen nejsem cílovka pro tento druh literatury.
Knihu jsem sice zdolal, ale to jenom díky tomu, že jsem ji poslouchal jako audioknihu ve skvělé interpretaci Anity Krausové, pokud by se jednalo o klasickou knihu, určitě bych ji nedočetl. Rozhodně nepůjdu do žádného z dalších 5 dílů série.
Měsíční píseň odkládám ke Křemílkovi a Vochomůrkovi, kde na mě spolu s Rumcajsem, Cipískem a Mankou budou čekat, dokud mě nezdolá senilita. 30% za interpretaci a obrázek na přebalu knihy.

Áža707
19.02.2025

Naprosto nechápu, že jsem sérii neobjevila dříve, protože tohle bych jako teenager hltala. I když tomu teď nebylo jinak.

Knihu jsem poslouchala formou audioknihy, kterou výborně namluvila Anita Krausová. I když si většinou nechávám audioknihy na momenty, kdy nemohu číst, tak tady u té jsem druhý den seděla na gauči a doposlouchávala poslední hodinu, protože jsem se nemohla odtrhnout a nedělala jsem u toho nic.

Děj mě vtáhl hned od počátku, kdy se seznamujeme se sarkastickou a velmi inteligentní hrdinkou, která nám představuje svůj svět, který se zpočátku může zdát jednoduchý a normální, ale velmi rychle zjišťujeme, že je plný vlkodlaků, upírů, gnómů a dalších nadpřirozených postav. Mercy se snaží žít poklidný život automechaničky, která dodržuje zákon. Jenže s nadpřirozenými bytostmi přímo za humny není snadné žít utajovaný „normální“ život.Díky shodě okolností se Mercy zamotá do pořádných problémů a čtenář může jen naskočit.

Mercy jsem si oblíbila, je to doopravdy skvělá hrdinka, která se jen tak s něčím nemaže a její prořízlá pusa ji rozhodně dostane do nejednoho problému. Stejně tak se mi líbila postava Adama a taky doufám, že se dozvíme něco více o upírovi Stefanovi.

Po celou dobu čtení jsem se nenudila, zvraty se docela kupí a vrství a já jsem byla naprosto pohlcena a vážně jsem si to hodně užívala. Bavilo mě poznávat další postavy a postupně odhalovat celý příběh. Rozhodně musím říct, že si kniha udržela gradaci až do konce. Velmi doufám, že si následující knihy udrží podobné tempo a rozhodně se modlím za pořádný milostný trojúhelník!

Až při psaní recenze jsem zjistila, že kniha má mapku, takže rozhodně další plusové body! O to jsem byla jako čtenář audioknihy ochuzena. Rozhodně se chystám a těším na další díly této série. Knihu mohu jen a jen doporučit milovníkům fantasy.

4/5

Vjeerus
06.02.2025 audiokniha

Zhruba před rokem jsem objevila tuhle starší sérii a stala se nejen překvapením roku, ale i jedna z těch nejlepších. Důkazem, jak se mi líbila je i fakt, že když jsem objevila na audiolibrixu audioknihu, neváhala jsem a knihu si pořídila i v této formě.
Anita Krausová dodala racionálně smýšlející hlavní hrdince hlas, který ve mě svým zabarvením přesně vyvolal pocit silné a inteligentní ženy, která si je vědoma svého místa na světě a nemá potřebu se před nikým klonit, pokud to nevyžaduje situace. Přeci jen, je lepší žít, než být roztrhaná vlkodlakem.
Audioknihy jsou pro mě perfektní volba na rereadingy a i druhé navštívení světa plného vlkodlaků, upírů a fae jsem si užila plnými doušky. Autorka dokázala i s těmito profláklými tvory vykouzlit naprostou hromadu jedinečných charakterů. Zároveň nezapomněla na technický vývoj moderní doby a tím nastínit nutný problém s utajováním.
Plusem knihy je rozhodně tempo. Jelikož se celý děj odehraje asi na 300 stranách, máte pocit, že se stále něco děje, zvrat střídá další zvrat a postavy se nechovají stupidně, ale adekvátně k jejich zkušenostem. A pokud se hrdina narodil v jiném století, sem tam probublá na povrch vštípené chování té doby a tak to působí autenticky a ne jen jako číslo, co má šokovat.
Mercedes Thomson si opravdu zaslouží pozornost čtenářů i přes ne příliš lákavou obálku a myslím, že tohle nebyl můj poslední rereading.

annes
05.01.2025

Tenhle první díl série jsem měla v hledáčku už několik let a konečně se mi podařilo se k němu dostat ve formě audioknihy. Pro mě naprostá pecka, protože u "čtení" stíhám další věci a tak jsem první díl prolítla velmi rychle.
Mercy (kojotka/automechanička) si mě rychle získala na svou stranu a rozhodně jí musím nechat jedno - samostatnost - ráda se rozhoduje, ráda si věci zařídí sama, má vlastní úsudek a stojí si sama za sebou. Pecka!
Prostředí urban fantasy s vlkodlaky, upíry a magií je perfektní a detektivní zápletka je bonus. Jestli si Mercy zachová kvalitu i v dalších dílech (jak jsem se dočetla z více zdrojů), určitě ji jen tak neodstavím na vedlejší kolej. Jen doufám, že romantická linka se taky bude rozvíjet, protože to mě na knihách vždycky baví nejvíc :-)

Andrea996
26.12.2024

Příjemná fantasy s lehkou příměsí romantiky, najdete zde spoustu stvoření a o akční scény taky není nouze. Byl to rereading, kdy jsem ho původně četla někdy v nácti, ale řekla bych že mě to bavilo více až teď, takže nezáleží jestli je to ya nebo ne, své čtenáře si to určitě najde.
Až budu mít náladu na další akční fantasy, vím že sáhnu po druhém dílu.

Honey0105
16.12.2024

Už před pár lety jsem přemýšlela o rozečtení této série, ale nakonec jsem si našla ke čtení něco jiného. Teď na mě knihy od autorky vyskočily na audiotéce a říkala jsem si, že v audioverzi bych tomu šanci dát mohla.
Začátek byl docela slibný, ale příběh začal poměrně brzy nudit. Přišlo mi, že se plno věcí opakuje a nějak to přestalo mít šťávu.
Možná už jsem zblblá z všech těch aktuálních romantasy, ale čekala jsem také lépe a více vykreslenou romantickou linku.
Ve finále to pro mě bylo poměrně zklamání. Možná někdy druhý díl zkusím, ale teď o tom ani nepřemýšlím.

TaLu
13.12.2024

(SPOILER) Jsem opravdu ráda, že jsem narazila na další velmi dobrou fantasy sérii. Hlavní hrdinka pracuje jako automechanik. Zajímavé povolání pro dívku. Jenže ona tak úplně dívkou není. Je kožoměnec, dokáže se měnit v kojota a vychovali ji vlkodlaci. Takže ví, jak to se světem je, nejen že máme kolem sebe všelijaké magické postavy, ale také velmi nebezpečné bytosti, které se světu ještě neodhalili. Například upíři by asi velmi těžko vysvětlovali svůj způsob života, takže zůstávají raději skrytí. Na veřejnost vystoupili takzvaní Fae - nadpřirozené bytosti a chystají se vystoupit vlkodlaci. Doba je napjatá a někdo unesl dceru vlkodlaka - dobrodružné, napínavé, moc jsem si příběh užila.

marketa3815
06.11.2024

Asi by bylo fér, kdyby kniha měla označení YA, člověka by to varovalo. Upřímně, prvních 5 kapitol mě fakt bavilo, událo se v nich vše podstatné a svěžím tempem. Dalších 5 kapitol bylo utrpení, kde se nedělo nic kromě soupeření 2 vlků o jednu kojotku a nějaká nepovedená scénka s upíry. Závěr to zase vylepšil, i když vysvětlení, proč k tomu všemu vlastně došlo, mi připadalo naprosto zhovadilé. Z úplného konce se trochu obávám, aby se romantická linka dalšími díly příliš nerozlezla. Ještě tomu šanci dám. Za mě průměr.

eleonen
06.11.2024

Teď nechci vyloženě hodnotit knihu jako takovou, protože příběh zabil naprosto hrozný styl psaní. Jsem celkem shovívavá a nakonec se se stylem daného autora sžiju, ale tady mi to vadilo až do konce. Místo abych se soustředila na děj, tak jsem vzdychala nad tím jak mi věta nedává smysl. Bylo to první setkání s autorkou a myslím, že nic dalšího už číst nebudu.

Hzjena
29.10.2024 audiokniha

(SPOILER) Jsem nasranej.

Proč to není dívčí román, když JE to dívčí román? Jako nezlobte se na mě, ale když kniha obsahuje věty typu ,,Jeho oči barvy sluncem prozářeného zázvorového piva..." nebo ,,Měl oči barvy horké čokolády...", tak se mi chce zvracet i kdyby byla kniha sebelepší a to opravdu zdaleka není.

Kniha je klasická blbina pro holky bez nějakého propracovanějšího děje, hlavně že jsou tam svalnatí, krásní alfové (což je podle mě úplně debilní překlad pro alfa samce). Jediná postava která vypadala že bude alespoň trochu zajímavá chcípla. Kniha je plná dogmat a feminismu, kdy hlavní hrdinka poráží sama alfa samce, jmenuje se Mercedes (chechty chechty) a vlastní autodílnu. (BTW v ČR když jsem já chodil do školy, tak se holka nemohla stát automechaničkou :D )

Prostě je vidět že muži a ženy mají úplně rozdílný názor na to co je kvalitní literatura. Ale jak jsem říkal, mělo to být v oddělení dívčí romány. Není? Tak šup jednu na měsíc vyjící hvězdu a ubezpečení, že další díly číst nebudu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi