Lví srdce: Kniha první

Lví srdce: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336853/bmid_lvi-srdce-1-Lf2-336853.jpg 4 50 12

Lví srdce série

1. díl >

Plantagenetům přezdívali „ďáblovo plémě“, ale nikdo se jim to neodvážil říct do očí. Richard, druhorozený syn Jindřicha II. a Eleonory Akvitánské, se měl stát jen vévodou a pánem bohatých matčiných zemí, ale po tragickém skonu staršího bratra Hala mu připadl anglický trůn. Krátce po korunovaci opustil Anglii a vypravil se do Svaté země, aby mečem osvobodil svaté město Jeruzalém z rukou nevěřících Saracénů. Saladin mu byl rovnocenným soupeřem, jakého by v Evropě hledal jen těžko. Statečnost a téměř bezhlavá odvaha, již obdivovali i jeho nepřátelé, z Richarda udělaly hrdinu ještě za jeho života a vynesly mu přídomek Lví srdce. Stal se legendou, která ani po osmi stech letech nepřestává fascinovat historiky a spisovatele. Sharon Penmanová v tomto nejnovějším románu poutavě vypráví jeho životní příběh, aniž by se odchýlila od známých historických faktů. Sharon Kay Penmanová již v předchozích románech dokázala, že umí vzkřísit dávno zaniklý svět středověku v jeho syrové kráse, aniž by se ve jménu čtivosti dopouštěla plošných zjednodušení postav nebo událostí. Na stránkách svých knih přibližuje čtenářům lesk panovnických a šlechtických dvorů i šeď a krutost každodenního života řemeslníků, nevolníků a měšťanů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Lionheart , 2011


více info...

Přidat komentář

petr_
25.08.2021 4 z 5

Možná, že se nejedná o nějaký dobrodružný román, ale čtenář si umí představit, co to znamenalo vyslat vojsko do Jeruzaléma. Nejenom, že se jednalo o složitou politickou a logistickou operaci. Ale křižácká výprava měla vliv, na celou Evropu a hlavně na středomoří. Navíc jsou zajímavé narážky na vztah Richarda a jeho bratrů a jeho vztah Eleonorou. Richard lví srdce byl bojovník a nebral ohledy na své nejbližší ani na své poddané, protože svou zemi ekonomicky vysál, aby mohl táhnout do Izraele. Takže, když si uvědomíme souvislosti, tak Jan asi nebyl takový padouch, jak je často popisován (Walter Scott ale i jiní), pokud chtěl udržet vládu nad Británií (o částech Francie ani nemluvě).
Byla to prostě složitá doba, jako všechny.

renefer
28.05.2021 4 z 5

Hezký historický román z období vlády Richarda Lvího srdce. Zachycuje období přípravy na křížovou výpravu. dobytí Kypru, až po příjezd do Akkonu. Já jsem byla spokojená, není to nudné, autorka dokáže historickým postavám vdechnout život a navíc neustálým opakováním jmen všech příbuzných Richarda jsem si dokázala zapamatovat jméno jeho manželky :)


fénix56
13.11.2020 3 z 5

Tak nevím... Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Čtyři bych dala proto, že éra Planatgenetů je mé oblíbené historické období a nečetlo se to úplně špatně. Ale přece jen jsem na toto téma četla lépe zpracované knihy. A taky jsem od této spisovatelky četla lepší knihy. Do druhého dílu se mi moc nechce.... Chtělo by to větší napětí a rychlejší spád...

Shashlick
29.09.2020 2 z 5

Kniha mě nezaujala. Na můj vkus je autorčin příliš rozvláčný a získal jsem pocit, že se dívám na divadelní představení, kde herci dost přehrávají.
Neodpírám knize historickou přesnost, ale děj knihy jsem si na wikipedii přečetl v jednom odstavci.
Do druhého dílu se určitě nepustím.

Babo
13.01.2020 4 z 5

Moc jsem chtěla číst nějakou knihu o Richardovi I., po té co jsem četla od Jean Plaidy celou ságu Plantagenetů .
Proto jsem se na tuto knihu opravdu těšila .Mé nadšení sice nebylo naplněno , ale kniha se čte dobře a tak pokračuji druhým dílem .

orinka3
06.08.2019 5 z 5

Skvostná četba. Historické události jsou tu podávány přístupnou formou, všechno má přirozený spád a postavy si čtenář postupně oblíbí. Nic nešustí papírem, krásný obraz středověkého života. Richard Lví srdce je rytíř bez bázně a hany, chlap jaksepatří. Eleonora Akvitánská mu zdatně sekunduje a ke své vysoké inteligenci připojuje i ženskou diplomacii.

Bolomsson
18.01.2019 5 z 5

Kvalitně sepsané dílo. Víceméně nemám k prvnímu dílu žádné výhrady. Autorka 1. díl pojala bez větší akce, zato však historicky přesně a stylem, který se mi velice zamlouval. První kniha se zaobírá především přípravou a samotným vyplutím Richarda do Svaté země. Výraznější řinkot zbraní a dobývání měst v Outremeru ve jménu kříže zde nečekejte. Ten pravděpodobně ve větší míře nabídne až druhý díl.
Stěžejní postavy tohoto románu autorka vykreslila na výbornou a styl psaní ani na chvili nenudí. Opravdu povedené čtení a těším se, co nabídne díl druhý. Mé hodnocení 90%.

Kerberos
17.06.2017 4 z 5

Některé její knihy mám radši,ale dobře popsaný Richard Lví srdce .

alexander3533
11.09.2016

Právě jsem dočetl 2. díl knihy "Lví srdce", který končí odplutím Richarda ze svaté země. V doslově však autorka uvádí, že pokračování románu následuje v knize "Výkupné za krále". Velmi jsem se snažil tuto knihu najít, ale ona zde u nás zřejmě asi vůbec nevyšla, což mě velmi mrzí. Víte někdo něco o této knize?

dearkiki
25.02.2016 5 z 5

Po půlroční pauze jsem se vrátila k této autorce. Na Lví srdce jsem se moc těšila a spisovatelka opět nezklamala. Všechny postavy jsou skvěle vykresleny a příběh má spád. I když se první díl věnuje převážně přípravám a cestě do Svaté země, nechybí dramatické situace a napětí. Dávám plný počet hvězdiček a jdu na druhý díl.
Mimochodem, jsem moc ráda, že (alespoň prozatím) Morgan nezabírá v příběhu tolik stránek jako v předchozích knihách jeho smyšlený otec Ranulf.

Richie1
18.01.2015 5 z 5

Richard Lví srdce je má srdeční záležitost. :-)
Penmanová má výborný vypravěčský talent a je radost číst její román o tomto výjimečném středověkém vládci. Navíc se autorka drží historických faktů a nemám pocit, že by si v ději vymýšlela více než je u podobných historických románů přípustné. Příběh má spád, nepostrádá napětí a ani správnou dávku romantiky. Autorka umí velmi dobře popsat povahy jednotlivých hlavních aktérů i jejich myšlení, díky čemuž se dobře vcítíme do atmosféry doby. Opět se dozvídáme o hlavních událostech, poznáváme jednotlivé země i jejich vládce. S anglickým králem Richardem I. se nakonec vypravíme i do daleké Palestiny bojovat o ztracený Jeruzalém - ale to bude jistě součástí druhého dílu, na který se již velmi těším. 95%

kalache
09.12.2014 3 z 5

Pánové,tohle psala žena....Kdo čeká svist ocele,bude zklamán,kdo pletichy,bude spokojen....