A všichni svatí spali 1

A všichni svatí spali 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15316/a-vsichni-svati-spali-15316.jpg 4 53 12

Eleonora Akvitánská série

1. díl >

Historický román, jehož děj se odehrává ve středověké Anglii po smrti krále Jindřicha I. před nastolením vlády Plantagenetů. Po smrti svého otce Jindřicha I. má nastoupit na anglický trůn jeho přímá dědička - dcera Maud. Přestože šlechta přísahala věrnost otci, dceru odmítá. Vzniklé situace využívá její bratranec Štěpán, s pomocí baronetů se zmocní trůnu a je korunován králem anglickým. Maud se snaží domoci svých práv a začíná dvacetileté období krutých válek. Po skončení se její nejstarší syn žení s proslulou kráskou Eleonorou Akvitánskou a nastoluje v Anglii vládu dynastie Plantagenetů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

When Christ and his saints slept , 1994


více info...

Přidat komentář

VendulaB
18.12.2023 5 z 5

Výborný historický román o boji Štěpána a Maude o anglickou korunu. Velmi čtivý, postavy krásně propracované, vztahy mezi nimi spletité. Jde o začátek série, na kterou se velmi těším.

nero 13
16.07.2023 5 z 5

Tak jsem se podíval do Anglie 12. století o kterém mám zatím v Anglických dějinách spolu se stoletím třináctém asi nejmenší povědomí. První díl pentalogie o Eleonoře Akvitánské, která se zatím v ději první knihy neobjevila, mapuje občanskou válku v Anglii, vedenou mezi dcerou Jindřicha I. císařovnou Matyldou zvanou Maud a jejím bratrancem Štěpánem z Blois o tom kdo ovládne Anglický trůn.
Ve dvanáctém století probíhaly občanské války po celé Evropě, Anglické dějiny byly propojeny s těmi Francouzskými, protože po dobytí Anglie Normany měla vládnoucí vrstva svá panství na obou stranách Lamanšského průlivu a odstředivé tendence z Francouzského království měli mimo Normandie i Bretaň, Anjou a později i Akvitánie.
V římské říši probíhali konflikty mezi Štaufy a Welfy. Itálie byla roztříštěna na desítky malých státečků. Na Pyrenejském poloostrově probíhala Reconquista a i v našich zemích soupeřily jednotlivé Přemyslovské rodové linie mezi sebou.


hanzmb
10.08.2020 4 z 5

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Z tohoto období se toho moc v literatuře nenajde. Napsáno velmi čtivě. Na druhou stranu bych očekával víc dobových reálií. Ty by sice ubraly na čtivosti, ale přidaly na zajímavosti. I propracování povah hlavních postav by mohlo být komplikovanější, ne tak jednoznačné.

Ishir
10.10.2018 5 z 5

Skvěle a srozumitelně napsáno. Stojí za přečtení.

ladisone
22.02.2018 2 z 5

Z pohledu dějěpisného je to velmi poučné, člověk si udělá představu o době Plantagenetů a o tom jaké pletichy mezi sebou měli. Bohužel kniha mě nedokázala uplně pohltit. Bylo tam dost pasáží, které mě nudili, ale zas tam byly i pasáže, které mě velmi bavili. Rozhodoval jsem se dočíst či nedočíst, nakonec jsem dočetl :D

Dolfa720
17.10.2017 4 z 5

začátek éry Plantagenetů - u nás obdoba přemyslovské tetralogie - velmi čtivé
( ale Vondruška je lepší....)

Kerberos
27.06.2017 5 z 5

Penmanová je má oblíbená spisovatelka,píše historicky věrně a ještě poutavě .

lazy_skin
08.08.2016

skvěle napsaná kniha...historicky věrná...
zároveň jsem četla knihy o Eleonoře Akvitánské a o císařovně Maud z pera Elizabeth Chadwickové, které mě také velmi bavily a bylo zajímavé číst rozdílné vysvětldní osobních vztahů a pohled na jednotlivé postavy...ovšem u této autorky mě dostává podrobnost té doby, včetně jídla, oblečení a zvyků...rozhodla jsem se, že si přečtu všechny knihy, které napsala...určitě to bude stát za to...jen lituji, že se už jen velmi těžko shánějí a nemohu je mít doma ve své knihovně....

dearkiki
14.04.2015 5 z 5

V příběhu vystupuje opravdu hodně postav a bez přehledu na konci bych byla úplně ztracená. :-) Ale jinak nemám co vytknout. Po letech, kdy tenhle román ležel nepovšimnutý u mne v knihovně, jsem se odhodlala se konečně začíst a neudělala jsem chybu. Určitě doporučuji každému, kdo se chce příjemnou formou seznámit s historií Anglie. Momentálně už hltám druhý díl a okamžitě jsem se pustila do kompletace díla této autorky.

Richie1
10.11.2014 4 z 5

Výborně napsaný historický román Sharon Kay Penmanové otevírá rozsáhlou ságu o dynastii Plantegenetů vládnoucích v anglickém království.
Od dobytí Anglie Normany v roce 1066 se na anglickém trůnu vystřídali tři vládci. Poslední, Jindřich I. Spravedlivý, umírá náhle po dlouhé vládě v roce 1135. Nemá syna, a tak se na trůn chystá usednout jeho dcera Maud. Dříve než se tak stane, předběhne ji však její bratranec Štěpán. A vzápětí se rozhoří neúprosná válka mezi těmito dvěma soupeři, která ničivě zasáhne celou Anglii, Normandii a přilehlé země.
Autorka prokázala nejen velmi dobré znalosti středověké Anglie i celé evropské společnosti, ale dokázala napsat zároveň velmi čtivý a napínavý román. Román, který ukazuje na krutost doby vrcholného středověku, ale také oslavuje rytířské ideály jejích představitelů. Příběh soupeření Maud a Štěpána I. o anglický trůn byl pro mě velmi zajímavým čtením a především mě navnadil na další díla této skvělé autorky.

kryspin66
11.08.2014 4 z 5

Velmi pěkný historický román od autorky. Různé pohledy na způsob vládnutí v historii Anglie zúčastněných protichůdných postav Štěpána na straně jedné a Maud na straně druhé.

Bezantina
03.11.2013

Protože mne zaujaly autorčiny romány Rytířská píseň, Prokletý trůn a Ve stínu krále, rozhodla jsem se přečíst všechny její romány a pokračovala jsem A všichni svatí spali. Jenže ouha - zatímco výše vyjmenované byly dějově barvité, zajímavě vyprávěly děj a popisovaly dobu, tentokrát to byla slabota. Chápu že popsat dobu dvaceti let vyžaduje určité časové rozestupy, nicméně každá kapitola pokračuje dějem minimálně o půl roku později. Také hrozně přeskakuje místa děje - hned jste v Anglii, hned v Normandii, hned ve Walesu a hned v Aquitánii.. Navíc jedinou postavou, která mne opravdu zaujala, byl nevlastní bratr císařovny Maude. Pro mě celkově zklamání, vyloženě jsem se dějem obou knih "prokousávala".

Štítky knihy

Anglie 12. století historické romány Císařovna Matylda (Maud), 1102-1167

Autorovy další knížky

Sharon Kay Penman
americká, 1945 - 2021
2015  63%Nebezpečné ženy
1999  88%A všichni svatí spali 1
2013  83%Lví srdce: Kniha první
2000  85%Prokletý trůn
2002  94%Rytířská píseň

Kniha A všichni svatí spali 1 je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce60x
Chystám se číst38x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x