Templář

Templář https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55493/bmid_templar-zhq-55493.jpg 5 60 13

Křižácká trilogie série

< 2. díl >

Druhý díl „křižácké trilogie“ nás zavede do Gazy roku 1177, kdy se stal zázrak, o kterém se ještě dlouho mezi následovníky proroka Mohammeda mělo hovořit. Saladin, muž, který přísahal, že osvobodí Jeruzalém od franckých okupantů, má právě zemřít v rukou lupičů, když přijde záchrana z nečekaného místa: objeví se Arn de Gothia, obávaný a čestný templář. Doma v Západním Götlandu si zatím Arnova láska z mládí Cecília odpykává své dvacetileté pokání za jejich hříšnou tělesnou lásku v gudhemském klášteře. V jeho zdech porodila Arnovo dítě, chlapce, který později vyrůstá u Arnova strýce. Uvnitř klášterních zdí vládne nelidská abatyše a za nimi probíhá krvavý boj o moc mezi rody Sverkerů a Eriků. Cecílii drží při životě pouze přátelství jedné z chovanek, Cecílie Blanky, která se později stane švédskou královnou, a naděje, že se Arn jednou ze Svaté země vrátí a z kláštera ji odvede.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tempelriddaren , 1999


více info...

Přidat komentář

jprst
25.12.2023 5 z 5

Poutavější než díl první, střídání dějových linií ve Svaté zemi se severským Gudhamem je ku prospěchu celého příběhu a výrazně oživuje jeho děj. Pro příznivce románů s historickou tématikou dobrá volba.

petr_
23.01.2023 5 z 5

I tento příběh se mi líbil velmi zajímavě popisuje poměry v Izraeli v době křižáckých válek i celou organizaci jak křesťanů, tak i saracénů. Popisuje události této doby z pohledu templářů.
Velmi nelichotivě se zde autor vyjadřuje k působení anglického krále Richarda a čtenář si vybaví jak je tento pohled vzdálený od hrdinských popisů Waltera Scotta.
Snaží se vysvětlit také Saladinův postoj ke křesťanům, když i po dobytí Jeruzaléma dovolil poutníkům navštěvovat Boží hrob.
Prohra křesťanů v bitvě o Jeruzalém je zde popsána jako morální selhání velitelů a vládců v křižáckém vojsku.
Celé vyprávění je bohaté na události a čtenář jen nerad přerušuje četbu.


Babo
06.10.2021 5 z 5

I druhý díl se mi líbil. O křižových výpravách samozřejmě většina slyšela,něco i četla.
Mě nakonec zaujalo,že vítězství Saladina způsobily intriky mezi křesťany .
Bohužel takových čestných a statečných lidí jako byl Arn de Gothia bychom potřebovali tucty . Někoho,kdo si dokázal vážit i nepřítele ,někoho kdo hledal styčné body ,tak rozdílných náboženství,jakým je křesťanství a islám. Nějak se jich ale nedostává.

Když čtu historické romány,vždy si říkám,co asi jednou budou psát o naší době .
Nic lichotivého to nebude

francouz
25.06.2018 5 z 5

Musím souhlasit s Bobym17, že to bylo ještě o chloupek lepší než první díl. Četlo se to úplně samo, navíc je zde opravdu spoustu historických postav, které se mě a hlavně mému synu líbili v Království nebeském, o kterém je víceméně i tento druhý díl.
Ano velký vůdce pravověrných Saladin, který několikrát potká templářského rytíře Al Ghoutí, který je nejenom čestný, ale je hlavně lidský.
To poselství, které bohužel nebylo naplněno, a proto je stále tento kus země třaskavý, jako sud prachu, bylo jednoduché. Nechat žít vedle sebe a uctívat své bohy jak muslimy, tak křesťany i židy. Bohužel tak jak to většinou bývá, zvítězí touha po moci, penězích a jiných prebendách, takže opět trpí pouze obyčejný lid.
Samozřejmě takového ukázkového rytíře najdeme pouze v knihách a nebo bájích, ale na druhou stranu, nebylo by to pěkné najít rytíře, který se umí nejenom ohánět mečem a správně rozhodnout v pravý čas, ale chápe i dosah svých rozhodnutí na další okolo něho, a je tedy i výborným rádcem. Proto běžím a otvírám další díl a dívám se, kde by se dal najít i třídílný seriál.

Boby17
28.05.2018 5 z 5

Ano, Jan Guillou je Pan vypravěč. A jestliže jsem prvnímu dílu dal hvězd pět, tak Templář by jich zasluhoval nejméně ještě o jednu více. Dvě rovnocenné a přitom tak odlišné linie příběhu sledují životní osudy Arna a Cecilie. Zatímco Arn bojuje mečem či lukem ve Svaté zemi, jeho snoubenka podstupuje v klášteře psychický i fyzický boj se zákeřnou abatyší o samou podstatu své lidské důstojnosti. S klidným svědomím knížku doporučuji všem milovníkům dobrých příběhů.

Blanchi
26.03.2018

zajímavý příběh o Templářích a křesťanech ve Skandinávii, přestože je příběh svým způsobem krutý, je popsaný neskutečně skvěle. Snad první kniha o Templářích ve Svaté zemi, kde jsou zobrazování pozitivně a jako přemýšlející lidé.
Vřele doporučuji.
Lze číst i bez prvního dílu, snadno si hlavní zápletku prvního dílu domyslíte.

Vojslava
18.01.2018 4 z 5

Název knihy sice indikuje něco jiného, ale děj je naprosto rovnoměrně rozdělen mezi oba hlavní hrdiny, takže si čtenář užije jak rozpálené Svaté země, tak promrzlého Švédska. Ale ani na jednom místě se nelze nudit, sledujeme-li, jak se nám oddělení hrdinové vyvíjejí. Ještě že mám třetí díl hned po ruce, potřebuju vědět, jak to dopadne!

Bolomsson
19.10.2017 4 z 5

Přesunutí se v příběhu do Svaté země pro mě bylo přeci jen zajímavější, než historický Sever z prvního dílu. Knihy Jana Guillou na mě však působí trochu nevyváženě. Často výrazně vtáhnou čtenáře do děje, že se to čte fakt dobře a samo, ale také je v nich spousta hluchých míst, co si mojí pozornost a nadšení tolik nezískaly. Ale jako oddychové čtení je to ideální volba. Hodnocení 85%.

Eicherik
01.10.2017 5 z 5

Tato kniha je románem o cti a čestnosti. Oproti minulému dílu z ní vymizela humorná forma a nahradil ji vážnější styl vyprávění.

debe
30.06.2015 5 z 5

I přes ty všechny bitvy, je tento díl lepší než ten první. Pořád jsem čekala na ten velký návrat... takže už louskám třetí díl. Knihu vřele doporučuji - krom zajímavého lidského osudu i velmi poučná!

astroweb
27.04.2014 5 z 5

Ani jsem nečekal, že se mi to tak bude líbit. Po prvním díle jsem se vyloženě začetl a hned začal číst třetí.

mpb1913
27.03.2014 4 z 5

Mě se líbila víc než první díl. Jak už psal kolega níže i já mám chuť se podívat na osobu Saladína trochu víc zblízka.

venda02
13.04.2013 4 z 5

Kniha je pokračováním prvního dílu a plynule na ni navazuje. Hlavní postavy jsou tu popsány velmi dobře a konečně vyjde jejich charakter na povrch. Příběh je psán velice vzletně,lehce a čtivě, sice hlavní bitvy nejsou popsány až tak skvěle ,ale příběhu to nijak neubírá na kráse. Nejde o bitvy ale spíše o lidský osud, v této trilogii jde hlavně o osud. Kdo si chce tuto knihu přečíst, tak musí přečíst i první díl aby byl v obraze. Vše se točí okolo templářského řádu a Pána Boha, a kolem koránu a džihádu, svaté válce. Sám bych chtěl vědět jestli tomu tak opravdu bylo a jestli byl Saladin opravdu takový grand jak spisovatel popisuje.