Templář přehled

Templář https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55493/bmid_templar-zhq-55493.jpg 5 60 60

Křižácká trilogie série

< 2. díl >

Druhý díl „křižácké trilogie“ nás zavede do Gazy roku 1177, kdy se stal zázrak, o kterém se ještě dlouho mezi následovníky proroka Mohammeda mělo hovořit. Saladin, muž, který přísahal, že osvobodí Jeruzalém od franckých okupantů, má právě zemřít v rukou lupičů, když přijde záchrana z nečekaného místa: objeví se Arn de Gothia, obávaný a čestný templář. Doma v Západním Götlandu si zatím Arnova láska z mládí Cecília odpykává své dvacetileté pokání za jejich hříšnou tělesnou lásku v gudhemském klášteře. V jeho zdech porodila Arnovo dítě, chlapce, který později vyrůstá u Arnova strýce. Uvnitř klášterních zdí vládne nelidská abatyše a za nimi probíhá krvavý boj o moc mezi rody Sverkerů a Eriků. Cecílii drží při životě pouze přátelství jedné z chovanek, Cecílie Blanky, která se později stane švédskou královnou, a naděje, že se Arn jednou ze Svaté země vrátí a z kláštera ji odvede.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tempelriddaren , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Templář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

jprst
25.12.2023 5 z 5

Poutavější než díl první, střídání dějových linií ve Svaté zemi se severským Gudhamem je ku prospěchu celého příběhu a výrazně oživuje jeho děj. Pro příznivce románů s historickou tématikou dobrá volba.

petr_
23.01.2023 5 z 5

I tento příběh se mi líbil velmi zajímavě popisuje poměry v Izraeli v době křižáckých válek i celou organizaci jak křesťanů, tak i saracénů. Popisuje události této doby z pohledu templářů.
Velmi nelichotivě se zde autor vyjadřuje k působení anglického krále Richarda a čtenář si vybaví jak je tento pohled vzdálený od hrdinských popisů Waltera Scotta.
Snaží se vysvětlit také Saladinův postoj ke křesťanům, když i po dobytí Jeruzaléma dovolil poutníkům navštěvovat Boží hrob.
Prohra křesťanů v bitvě o Jeruzalém je zde popsána jako morální selhání velitelů a vládců v křižáckém vojsku.
Celé vyprávění je bohaté na události a čtenář jen nerad přerušuje četbu.


Babo
06.10.2021 5 z 5

I druhý díl se mi líbil. O křižových výpravách samozřejmě většina slyšela,něco i četla.
Mě nakonec zaujalo,že vítězství Saladina způsobily intriky mezi křesťany .
Bohužel takových čestných a statečných lidí jako byl Arn de Gothia bychom potřebovali tucty . Někoho,kdo si dokázal vážit i nepřítele ,někoho kdo hledal styčné body ,tak rozdílných náboženství,jakým je křesťanství a islám. Nějak se jich ale nedostává.

Když čtu historické romány,vždy si říkám,co asi jednou budou psát o naší době .
Nic lichotivého to nebude

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Templář v seznamech

v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených18x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit15x