Království na konci cesty

Království na konci cesty https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81257/bmid_kralovstvi-na-konci-cesty-bM7-81257.jpg 4 56 12

Křižácká trilogie série

< 3. díl

Třetí díl "křižácké trilogie", v němž se Arn vrací roku 1192 ze Svaté země do götlandského kláštera Varnhem a po překonání nových nesnází konečně uzavře sňatek s milovanou a věrnou Cecílií. Vystaví si několik hradů a po téměř dvě desetiletí pomáhá udržovat v Götlandu mír. Nakonec však nové boje o uprázdněný trůn vyvolají válku s Dány, v níž Arn ztratí syna a sám je smrtelně zraněn... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Argo
Originální název:

Riket vid vägens slut , 2000


více info...

Přidat komentář

jprst
25.12.2023 5 z 5

Proti druhému dílu toto zakončení trilogie nebylo už tak docela ono. Poměrně dost zbytečné výplně a hluchých míst, které děj rozhodně neoživují, ale spíše zpomalují, takže ode mne si doražení celé trilogie vyžádala i kus trpělivosti.

petr_
23.01.2023 5 z 5

Poslední díl trilogie, čtenáře přenese z Izraele zpět do domoviny Arneho.
Po návratu začne budovat svoje panství a pracovat na udržení svého rodu a nového království.
Opět se dostaneme do zajímavé doby a na zajímavá míst a vlastně budeme sledovat, jak vzniká Švédsko. Pro středoevropana je to zajímavý pohled na dějiny země, která je od nás tak trochu mimo.
Zaujalo mě například kolik piva ti seveřani v této knize vypili.
Celkově k celé trilogii mohu říci, že film, který je podle tohoto příběhu natočen a ač se mi líbil, je jen ubohým odvarem, příběhu popsaného v knize.


Babo
18.10.2021 5 z 5

Tak trilogie dočtená. Zajímavé čtení ze země o které toho mnoho nevím .
Trochu mi ze začátku dělala problémy jména ,ani ne tak zapamatování jako výslovnost ,ale protože si čtu "vduchu",tak jsem si je tak nějak přizpůsobila :-)

Ano,mohla bych trošku kroutit hlavou nad dokonalostí hlavního hrdiny,ale nebylo to zase tak do očí bijící anebo mi to ve skutečnosti nevadilo .
Arn byl skromný , věřící muž,kterého ovšem 20let zocelilo . A i když ve třetí části už nebyl tím naivním chlapcem,svoji laskavost neztratil Navíc zmoudřel .A tato jeho moudrost přinesla jeho zemi spoustu dobrého .
A čtenář se nenásilnou formou dozví o vzniku Švédska Tedy aspoň já .

Bolomsson
28.05.2019 3 z 5

Poslední díl mě moc nenadchl a naprosto se ztotožnuji s komentářem venda02. Hluchých míst je v tomto závěrečném díle opravdu hodně. Spousta jmen, pořád se jen něco staví, buduje a rozšiřuje. Dějově se to celkem vleče...alespoň ten závěr byl napínavý a mám alespoň matnou představu, jak že to severské Švédsko se třemi korunkami ve znaku a názvem Sverige tenkrát vlastně vzniklo:-).

francouz
30.06.2018 5 z 5

tak to byla opravdu jízda. Napříč ranným středověkem, od severu po jih a zpátky. Musím říci, že to na mě opravdu zapůsobilo. Krásně popsané scenérie, kde jsme byli přítomni u začátků Švédska.
Bylo zde mnoho srovnání s mým oblíbeným autorem Františkem Niedlem, který nasadil do podobné doby na místo zkompromitovaných templářů, dalšího výborného vojáka Johanitu. Ano i Arn viděl jako největší bojovníky své doby templáře a nobo johanity. Taky viděl možnost jak zbohatnout v chovu koní a rozvoji obchodu. Al ehlavně je třeba vycházet ze zajištěné obrany. A to bylo super popsáno, když se rozjela výstavba hradů.
prostě na své si příjdete v každém případě, je to opravdu nádherná jízda, na jejíž konci je sverige....

Boby17
31.05.2018 5 z 5

Výborné zakončení celé série. Arn konečně s Cecilií uzavřou sňatek, byť se to nehodilo do mocenských plánů příbuzných. Arn se do své domoviny vrátil vybaven znalostmi, které mu umožnily zcela pokrokově přeměnit své okolí k obrazu svému. Líbil se mi popis budování rodové moci, hradu nového typu i hospodářské základny Folkungů. Autor mě seznámil s hospodářskými aspekty vydržování vojska i s taktikou raně středověkého válčení. Od knížky jsem se opravdu nemohl odtrhnout. S čistým svědomím dávám pět hvězd a ještě bych i přidal :-)

Vojslava
21.01.2018 5 z 5

S touto sérií se mi těžko loučí - příběh, který už má v závěru grády slušné severské historické ságy, navíc odkazuje k tomu, že přivede na scénu i historicky doloženou osobnost. Čtivost kniha neztratila ani na konci cesty a hrdinové mi budou chybět...

AlenaF
30.05.2017 5 z 5

Ttrilogie je krásné čtení. Doporučuji. Byla jsem nadšená.

debe
03.07.2015 5 z 5

Vůbec jsem nečekala, že mě celá trilogie tak dostane. Poslední díl byl třešničkou na dortu. Opravdu velkolepé dílo!

astroweb
05.05.2014 4 z 5

Dočetl jsem třetí tento díl a musím napsat, že jde skutečně o monumentální dílo, skvělé.

mpb1913
08.04.2014 3 z 5

Opět musím souhlasit s kolegou níže, nejslabší díl celé série. První 2/3 knihy dost o ničem, za trpělivost je čtenář alespoň odměněn vcelku přijatelným vyvrcholením celého příběhu.

venda02
05.05.2013 3 z 5

Třetí díl templářské trilogie jsem přečetl jen silou vůle, jinak to snad nejde ani říci. V knize je plno zbytečných postav ,které nic příběhu nedají. Z celé trilogie jsem pochopil ,že se jedná o historii Švédska a o jeho vzniku. Tento poslední díl mohl být určitě o sto a možná i více stran kratší. Bohužel pan Gillou napsal dobrou historickou knihu, ale vyprávění místy dosti pokulhává. Jak už jsem řekl je tu plno hluchých míst a plno zbytečných postav.Sám jsem se už ztrácel v ději a moje ostražitost se soustřědila jen na číslování stránek a kdy už bude konec. První díl se točí kolem Arna Magnussona a to samé i druhý díl ,kde se přidá jeho milá Cecilie a jiné postavy ,ale pořád je těch postav tak akorát. Ve třetím díle už je to ale moc velký Babylon ,na to aby se v těch postavách člověk vyznal.Hodnotím jen za tři, bohužel to není to co by mě nadchlo. Co se týče prvotního nápadu s láskou a trestem, tak to bylo dobré ale potom....!? Nevím jestli doporučit nebo ne, ale tek kdo má trpělivost tak ať si knihy přečte a udělá si sám názor. Co člověk to jiný názor.