Křižáci

Křižáci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47065/bmid_krizaci-X3b-47065.jpg 4 223 46

Román Křižáci, který vycházel časopisecky v letech 1897-1900, je posledním velkým historickým dílem Sienkiewiczovým. Ve svém zpracování si zachovává všechny přednosti Sienkiewiczova skvělého spisovatelského talentu; k nesmrtelným postavám Trilogie přidává několik dalších mistrně vystižených a propracovaných typů, zasazených tentokrát do prostředí starého Polska jagellonského, a líčí jejich zápas s představiteli německého dobyvačného nástupu proti Slovanům. Tento román zřetelně ideologicky souvisí s novým vzplanutím boje Slovanů na obranu území proti porobení a vykořisťování cizím živlem, boje, který nebyl bojem národa proti národu, nýbrž bojem národa jednoho proti vykořisťovatelské vrstvě národa druhého. Není pochyb, že v tomto konfliktu nebyl pokrok na straně německého Řádu, který pod rouškou křesťanské ideologie přinášel na východ útlak feudálního systému, nýbrž na straně těch, kteří se mu postavili na odpor, stejně jako v době Sienkiewiczově nebyl šiřiteli pokroku němečtí fabrikanti a velkostatkáři, usilující zotročit slovanský lid pouty buržoasního kapitalismu, nýbrž ti, kteří se tomu vzepřeli.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Krzyžacy


více info...

Přidat komentář

konicekbily
19.03.2024 5 z 5

Nositel Nobelovy ceny za literaturu předvedl v tomto románu, že si ji plně zasloužil. Dobře popsaná atmosféra tehdejší doby, komplikované vztahy na poli církevním i světském - národnostním. Určitě jeden z nejlepších historických románů. Podle této knihy byl natočen i film, zhruba před padesáti/šedesáti roky, zanechal ve mně hluboký dojem.

gab72
30.10.2023 5 z 5

Henryk Sienkiewitcz opět nezklamal. Historický román založený z větší části na ověřených událostech. Plný Boha, spravedlnosti i nespravedlnosti, lásky, čekání... a polské hrdosti. Nejen polské, ale celé slovanské...


BorknagarSK
30.09.2023 5 z 5

Knihy od Sienkiewicza patria k mojím najobľúbenejším. Každá z nich patrí do výkladnej skrine historických románov. Táto bola mojou prvou od tohto spisovateľa a neoľutoval som ani na okamih. Tomuto románu nechýba absolútne nič, každý si tu nájde niečo pre seba. Dokonalé opisy vtedajšej doby, miest, života, vojenstva, bojovej výzbroje, či taktiky, doplnené samozrejme s jemnou dávkou romantiky. Skvelá atmosféra, bez slabších pasáží, plné historických faktov, hrdinských činov, ukončenou rozprášením križiackych vojsk pri Grunwalde.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Skvělý dobrodružný historický román pro mládež.

stanislava9718
15.05.2023 2 z 5

Krásný hrdinský a milostný příběh Zbyška z Bohdance, který se účastní bojů proti německým křižáckým rytířům. Příběh je i zfilmovaný.

LukasB.453
13.04.2023 5 z 5

v popisech středověkých bojových a loveckých scén se Sienkiewitzovi nikdo nevyrovná.
zapamatoval jsem si "dostal ji až lejno vypustil" (při ulovení zubra šipkou z kuše)

borufka
30.10.2022 4 z 5

Četla jsem několikrát, až jsem pročetla k tomuto krásnému starému vydání (poklady z babiččiny půdy :-) )

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická četba

Arcticus
04.06.2022 5 z 5

Križiaci ponúkajú všetko, čo by dobrý rytiersky román mal mať. Odveký boj dobra so zlom, zmysel pre česť, odvaha, láska, ale aj zrada, sklamanie, smrť a smútok. Atmosféra je vynikajúca a čítanie som si užil. To, že je príbeh trošku rozvláčny, plný pátosu a čierno-bieleho vykreslenia charakterov a konania postáv mi vôbec neprekážalo. Vzhľadom na dobu kedy bol napísaný je to pochopiteľné a odpustiteľné.

bzung
02.06.2022 3 z 5

Z autorových nejznámějších děl (trilogie Ohněm a mečem, Quo Vadis) jsou Křižáci nejméně zdařilým dílem. Opakují se zde archetypy postav z předchozí tvorby - rytíř Matěj/pan Zagloba/Petronius v roli bodrého komentátora, naivní hrdinové Zbyšek/Wolodyjowski/Kmicic a krásné panny Danuše/Olenka vs. praktické ženy do života Jagienka/Baška, takže Křižáci nepřináší nic nového, jen je to celé naivnější, méně zábavné a povrchnější ve smyslu dobra a zla.
Umím si představit, že z příběhu bych byl nadšený jako náctiletý, kdy jsem podobné příběhy hltal. Z dnešního vyzrálejšího (což nemusí být nutně lepšího) pohledu jde o průměr.
Jako vždy lze u Sienkiewicze ocenit historické reálie, jazyk a styl psaní oku lahodící s dobou a příběhem. Mnozí dnešní populární autoři historické fikce by si jej v tomto směru mohli vzít za vzor.

Marla
09.03.2022 5 z 5

Už dlouhé roky moje oblíbená četba, velice ráda se k ní vracím.

evask
19.02.2021 4 z 5

Váhám mezi čtyřmi a pěti *. Je fakt, že jsem čtení musela trochu zrychlit přeskakováním odstavců, před víc než sto lety autoři všechno líčili pěkně dopodrobna. Ten samý čin - vypalování, zabíjení - když ho spáchá Němec, je to odsouzeníhodný zločin, když Polák, tak hrdinská odveta. Němci - krutí podrazáci, Poláci - chrabří hrdinové.

cajsik
18.01.2021

V pláních a polesí země polská k světu vládne. Proto je zadobře chovati chrabrost, udatnost v témže rodě. Knihou provází a v děj členitý zanese mnohá úskalí. Vrcholem pádného děje je bitva mezi Polskem, tak jak bylo kdysi známo a Křižáky, což byla západní strana s bezpočtem vojsk. Kniha končí bitvou jejímž vítězem se dočtete.

Atuin
31.12.2020 5 z 5

Četla jsem Křižáky v originále a upozornit musím předem, ze mému oku lahodí v klasice jiný druh polštiny. Ovšem kniha je psána ocelovou pěstí a pevnym, sevřeným jazykem. Jakožto celek vnímám tuto triologii velmi pozitivně a nadšeně, je to prostorné a pokud mate k těm končinám vztah tak vite přesně co chtěl autor říct a proč to vlastně říká. Jen by to mu lahodil ladnější - ve smyslu lahodnější - jazyk. Zase to ale byla výzva za kterou jsem ráda. V češtině jsem kdysi davno četla pouze Ohněm a mečem a to vím že překlad byl o neco něžnejší méně... méně. špinavý..Ale méně než 5 hvezd to dostat nemůže....

Massek
08.11.2020 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem se do příběhu začetl, hlavní překážkou mi asi bylo chování hlavního hrdiny, které za mě asi po sto stránkách vystihl starý Matěj:
"Lituji tvou hlavu, ale rozum nelituji, jsi hloupý jako pařez."
Samozřejmě i později jsou ctnosti a rytířské ideály na můj vkus občas až moc okázalé a přitažené za vlasy, ale už je to uvěřitelnější a z pohledu středověkého člověka jistě i logické. Právě v podání středověkého světa mi přišel Sienkiewicz skvělý, nejen ohledně historických údajů, ale právě běžný život (hospodaření, cestování, lov, víra) jsem si dokázal díky jeho stylu dobře představit. Vyprávění je plynulé a ani některé popisné pasáže nijak nezdržují a děj pěkně plyne až k finálnímu vyvrcholení u Grünwaldu.

marlowe
23.10.2020 4 z 5

Čekal jsem, že největší překážkou bude archaičnost textu (Sienkiewiczův román začal časopisecky vycházet už v roce 1897), ale nakonec jediné, co mi kazilo požitek z četby, byla autorova přehnaně buditelská tendenčnost (MY jsme ti dobří, ONI jsou ti špatní). Chápu, že dílo vznikalo v době, kdy byl slovanský živel drcen tím německým (masivní poněmčování ap.) a bylo třeba všemi prostředky burcovat lid, aby zvedl hlavu, ale z dnešního pohledu už ta historicky vynucená černobílost působí jaksi neústrojně a uměle. Přesto poměrně zajímavý zážitek…

n.ezn.amy
08.10.2020 4 z 5

První díl historického románu z 15. století, kdy docházelo k výbojům německých rytířů proti Polsku a Litvě. Na pozadí těchto událostí se odvíjí vztah mezi Zbyškem z Bohdanče a Danuškou ze Spychova. V románu najdete vše, lásku, zradu, přátelství, hrdinství a udatnost polských hrdinů, podlost a intriky německých rytířů. Příběh je plný patosu a oslavování slovanských hrdinů oproti germánským, postavy jsou vylíčeny naprosto čitelně, ale přesto pokud se člověk nad toto povznese, tak tento román jej určitě bude bavit.

pupak13
30.05.2020 4 z 5

A zase nezklamal, jsou prostě autoři, kteří mohou napsat cokoliv a vždy je to dobré. Sice děj je až příliš romantický a zdlouhavý, ale alespoň mě kniha donutila trochu nastudovat dějiny s vyvrcholením tehdejší doby, tedy bitvou u Grünwaldu. Bitvu jsem si po přečtení knihy ještě prostudoval na internetu, takže znám celkem její dostupné detaily. Proto se takové knihy píší, aby se člověk seznámil s historickými dějinami, zvláště pokud mají blízkou návaznost na ty české. Jedinou vadou na kráse této knihy bylo to, že jsem měl nějaké starší vydání a kniha byla psána starší češtinou a někdy jsem jen stěží chápal smysl věty. Pozitivem pak bylo, že hrdinové tohoto románu byly skutečné historické postavy. Doporučuji.

LordByron
19.05.2020 4 z 5

Samozrejme protinemecké zameranie tam občas cítiť, ale za vlastenectvo ma u mňa Sienkiewicz len bod plus :)

LordByron
19.05.2020 4 z 5

Ja nie som vo všeobecnosti moc na fikciu, ale Sienkiewicz vedel tvoriť príbehy tak, že to by nedokázal nik iný na svete.. Takú fantáziu a takú schopnosť vytvoriť úplne dokonalý a do seba zapadajúci svet ani nechápem ako mohol mať... Svet rytierov, cti a boja o nevesty i moc, intríg a čarov. Dosť podobne Trom musketierom podľa mňa..