Kosmova kronika česká

Kosmova kronika česká https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30627/kosmova-kronika-ceska-30627.jpg 4 188 25

Kosmas bývá nazýván prvním českým dějepiscem. Jeho slavné třídílné Letopisy české byly napsány latinsky v letech 1110–1125 a dodnes si uchovaly neobyčejnou svěžest nejen jako první kronika českého národa, ale také pro svůj bohatý a obrazivý jazyk. Vydavatel: Paseka – Praha ; Litomyšl.

Literatura česká Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Chronica Boemorum , 1125


více info...

Přidat komentář

nikolet
17.12.2023 4 z 5

Hezký kronika o historii naší země. Jsem ráda, že byla přeložena z latiny do češtiny a zpřístupněna širší veřejnosti.

Vendula897
28.06.2023 5 z 5

Kniha , některými čtenáři zatracovaná, některými vyzvedávaná. Já patřím k té druhé čtenářské skupině. Kroniku mám doma a ač jsem ji četla nesčetněkrát, vždy mě okouzlují ty 1000 let staré příběhy našich dějin....mlhou již obestřené, pravdu co a jak skutečně bylo již nedohledáme, přesto je to naše, česká, historie.
Můj děda, který za nacistické okupace zažil komfort koncentračních táborů od Terezína po Mathausen mi vyprávěl, že právě naše, české dějiny, vězňům pomáhaly najít ztracenou hrdost a tak přežít.


Clivicus
06.08.2022 5 z 5

Čtouce Kosmovu kroniku, pomněte, že originál je v latině, a právě v něm tkví ta slohová spanilost.
Každý Čech by si měl Kosmu přečíst. Měli bychom si vážit jakékoliv kroniky, umožňující nám nahlédnout do již velmi zamlžených dějin, zejména pak píše-li je literárně schopný člověk jako Kosmas.

Vidlička
06.04.2022 4 z 5

Zde se jedná pravděpodobně o typický příklad rčení "ztraceno v překladu". Taková škoda, že neumím latinsky, abych si užila originál, psaný v polorýmovaných větách! Navíc jsem kdesi nabyla dojmu, že starej Kosmiště je nebetyčný žertéř - až na pár kousků jsem nedohledala... Je mi stydno sama ze sebe, ale nějak si čtení pořád ne a ne užít. Ale služba, kterou Kosmas a jeho kronika vykonala, je samozřejmě nevyčíslitelná! Hvězdičkami ani ničím jiným.

leny.wood
14.03.2022 3 z 5

Nejlépe se mi četla první část sestávající především z pověstí. Často mi vadila Kosmova afektovanost vůči některým událostem, uvítala bych větší nestrannost, což ale rozhodně nesnižuje důležitost celého díla. Co mě ještě překvapilo, byly některé vulgární výrazy (např. zkurvysyn) a celkově tu najdete mnoho zajímavých slovních obratů.

fifa51
10.11.2020 4 z 5

Formulace ve stylu "Když ďábel, vynálezce různic, rozséval různice po okrsku zemském, objevili se jeho pomocníky někteří němečtí předáci..." mě posílaly do kolen.

hellena1523
07.10.2020 4 z 5

Překvapivě čtivá kronika, z níž lze vstřebat řadu historických dat, souvislostí. Jak už zde bylo mnohokrát zmíněno, každý Čech by si knihu měl přečíst, zejména pak každý takový Čech, který se pokládá za vlastence.

Karborund
09.06.2019 3 z 5

Svoji povinnost jsem si splnil a páteřní dílo našich dějin si přečetl. Člověk znající historii českých dějin se v knize orientuje mnohem lépe, protože kniha se snaží přiblížit překladem staré češtině.

TheMelorry
21.04.2019 4 z 5

Je povinností každého Čecha tuto knihu přečíst. Na první pohled se může zdát jako nudná a nezajímavá, ale když si čtenář uvědomí, kdy vznikla.... Je to jednoznačně unikát, který si zasluhuje svou slávu. Navíc je překvapivě čtivá a dají se vstřebat i zajímavéá historická data. Jedná se jednoznačně o jeden ze základních kamenů české literatury, kterého je třeba si vážit.

HenryOsmý
06.02.2019 3 z 5

Kosmas je takový český Hérodotos. Dnes, po staletích, není ani tak důležité, jak moc důvěryhodné jsou jeho informace. Hodnota Kosmova díla spočívá v tom, že je jedním ze základních kamenů českého písemnictví a potvrzením významu národní historie.

JulianaH.
02.02.2019 5 z 5

Jako řada kolegů jsem se i já Kosmy děsila, obzvlášť proto, že nejsem medievista a z raného středověku mám husí kůži. A jako řada kolegů jsem i já příjemně překvapená, ba okouzlená. Dokonce do té míry, že když jsem kroniku vrátila do universitní knihovny, opatřila jsem si vlastní exemplář a přidělila mu čestné místo mezi svými knížkami.
Nejde jen o to, že je to věc čtivá a místy vtipná. Kosmas je roztomilý chlapík. Oproti Dalimilovi mi připadá jako vyslovený lidumil a za kronikářskými zápisky čtenář jasně vidí člověka s jeho pocity. Vyvraždění dětí z rodu Vršovců, jehož byl svědkem, ho děsí, rmoutí a zraňuje. Velmi živě soucítí s příslušníky duchovního stavu. Mně byl zkrátka sympatický.
Drobné minus má u mě za stupidní rádoby vtipné historky, jako je ta o Matyldě Toskánské (mimochodem vyfabulovaná). Na druhou stranu si přiznejme, že právě ona je lákadlem, na niž se velká část čtenářů-studentů chytí.
A opominout nesmím ani nespornou uměleckou hodnotu díla. 10/10

CleoXandra
08.01.2019 4 z 5

Tuhle knihu by si měl přečíst každý Čech. Přes všechny nedostatky je to obdivuhodný zdroj informací (byť často nespolehlivých) o naší historii, jež je tak vzdálena, že ji jinak známe pouze ze záznamů zahraničních kronikářů a legendistů. Při hodnocení Kosmovy práce je nutno přihlédnout k podmínkám, v nichž pracoval: neměl internet, neměl wikipedii, neměl perfektně vybavené knihovny s rejstříky fundovaných historických spisů ...

Ketesh
22.11.2018 5 z 5

na dobu kdy to vznikalo, je to svým zpracováním unikát

los
03.10.2018 5 z 5

nečekaně čtivá

Crackson
08.10.2017 3 z 5

Místy jsem se ztrácel, ale to není nic zvláštního vzhledem k tomu jakým způsobem je psaná. Nebýt studia, asi bych se do jejího čtení nikdy nepustil, ale rozhodně to nepovažuju za ztracený čas.

Adelajda_4
18.07.2017 4 z 5

Člověk by si řekl, že čteni Kosmovy kroniky bude nuda, ale ne, bylo to super. Ale pro četbu doporučuju znát alespoň elementární historii Přemyslovců, jinak budete ztraceni.

Damato
02.06.2015 5 z 5

Překvapilo mě, že se krásně četla a byla jsem z celé knihy moc mile překvapená. Určitě si zaslouží plný počet hvězdiček

fruitbueno
13.05.2015 5 z 5

Moje státnicová otázka :) Kosmas nenapsal až tak čtivé a populární dílo jako jeho pokračovatelé, ale poněvadž někdo být první musí, dávám za pět!

Iwíček
11.05.2015 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Vypovídá o naší historii.

FalVokZel
08.01.2015 4 z 5

Názor čtenáře 007 bych vůbec nebral vážně. Je evidentní, že plně nepochopil co Kosmova kronika česká znamená. Tuto knihu bych nedoporučoval lidem co si chtějí jen tak něco přečíst, lidé musí celkem znát historii prvních přemyslovců aby dokázal tento klenot ocenit. Je to náročná četba ke které si né každý najde cestu. Za mě 9/10...