Komu to prospívá

Komu to prospívá https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465050/bmid_komu-to-prospiva-gyz-465050.jpg 4 90 35

Z nového historického románu oblíbeného autora se konečně dozvídáme, jak vlastně začal příběh pražského podrychtáře Václava. Roku 1385 vrací z Padovy do Prahy, kde zatím vypukly pouliční bouře. Pražští studenti se chopili zbraní a rychtář Martin Rotlev neví, jak zabránit krveprolití. Václav je bez prostředků a hledá si práci, a protože univerzitní prostředí dobře zná, nabídne mu svoje služby. A hned se pustí do napínavého pátrání. Kdo zabil mistra Křišťana z Bělé a kdo okrádá rychtáře v Kutné Hoře? To vše se snaží Václav zjistit právě v době, kdy si touží získat srdce krásné Kateřiny, dcery šmejdíře Maříka.... celý text

Přidat komentář

hanzmb
21.04.2024 5 z 5

Po 5 letech jsem se vrátil k této sérii a byl jsem nadšen. Tohle není nějaká kopie tématu zpracovaného už Bauerem, jako tomu bylo u Oběšenců. I po literární stránce to je na mnohem vyšší úrovni. Nemluvě o spoustě historických zajímavostí především z oblasti rychtářských povinností a pravomocí. Tohle mohl být perfektní odrazový můstek k sepsání dalších dílů. Bohužel. Autor už žádný nepřidá.

Switch
31.03.2024 5 z 5

Série o podrychtáři Václavovi se dočkala svého počátku. Václav se jako student vrací z Itálie do Prahy a zažívá jednu útrapu za druhou, od smrti rodičů, vykradený dům a boj o živobytí. Je nucen se postavit na vlastní nohy a stane se podpísařem na rychtě. Jeho talentu si všimne sám rychtář a tak dostává drobné úkoly při vyšetřování. Do toho se připlete dívka, která Václavovi "ukradla" srdce. Kniha předchází knihy předchozí a vrací nás na začátek podrychtářovi kariéry. Moc krásně napsané jako ostatní Hrdličkovi knihy. Co mě mrzí je jen rozsah díla, které je tentokrát o něco slabší... rozhodně ale nemám radost z velikosti formátu knihy, kterou zvolil nakladatel... Od ostatních knih v serii se liší a bude tak vybočovat z řady v knihovně... Přitom je o stejné nakladatelství, tohle moc nechápu...


S.sidi
19.03.2024 4 z 5

No a tady byl návrat hezky na začátek. Mladý Václav se vrací že studií domu. Rodiče a bratr zemřeli a on se začíná živit nejdříve jako podpisar, až se posléze stane podrychtarem. Kniha hezky plyne a spoustu věcí jsem si ujasnila i z havířiny a dalšího zpracování stříbra. Za mě ano.

J0hn
17.09.2023 5 z 5

Prequel k příběhum podrychtáře Václava se povedl na jedničku, takže opět panu Hrdličkovi plný počet.

Pisquosus
15.08.2023 3 z 5

První zkušenost s tímto autorem a asi dobrý. Některé popisy jsem trochu nestíhala, chyběly mi hlubší konsekvence jednotlivých úloh postav.

Zkusím další díl v sérii, i když jsem začala tím, čím jsme měla skončit :).

Sarah01
22.07.2023 4 z 5

Příběh o tom, jak to bylo, než se Václav od Černého koně stal podrychtářem. Napsané hezky a poutavě, ale moc krátké. A tedy velká škoda, že další knížka už nebude, docela jsem si na Václava zvykla a jeho další osudy by byly určitě zajímavé.

Winoga
10.07.2023 5 z 5

Moje rozloučení s knihami pana Hrdličky a zrovna tou, která poskytuje úvod a v mnohém i vysvětlení ke všem ostatním. Knihy pana Hrdličky mi budou chybět. Byl to výtečný autor s mistrnou schopností vylíčit plasticitu středověké Prahy, a to bez přikrašlování či naopak zdůrazňování extremních projevů. Děkuji Vám pan Hrdličko za všechny hezké chvíle!

Le Chat
05.06.2023 5 z 5

Opravdu povedený prequel neméně povedené série. :-) Dobrodružství "omládlého" Václava jsem si užila, za mne jasných 5 hvězdiček. Doporučuji a rozhodně si přečtu i Boží mlýny!

TomHr
18.05.2023 5 z 5

Podrychtář Václav už nikdy nebude jako dřív! Má představa usedlého pantáty a jeho panímámy vzala za své. Časově tato knížka uvozuje všechny další ze série, takže sledujeme chudého studenta Václava po návratu z ciziny jak se srovnává s rodinnou tragédií, jak se vlastně dostává k práci pro radnici Starého Města pražského velikého, jak se seznamuje s krásnou dívkou, svou budoucí dobrou ženou Kateřinou. Nechybí notná dávka humoru, vyšetřování zločinů a soudní pře, intriky na vysokém učení, svérázný magister praeconum Šebek ani úžasné středověké slovní obraty a termíny.

drakamena
17.04.2023 4 z 5

Návrat do úplných začátků podrychtáře Václava, aneb jak Vašek od Černého koníčka k místu podrychtáře a k manželce Kateřině přišel. Zábavné dílko, jako vždy u Pavla Hrdličky. Vyvolalo ve mně ale také trochu melancholie. Pana Hrdličky je věčná škoda. Psal velmi humorným, zajímavým stylem, který však byl také poučný, protože uměl osvětlit spoustu podrobností ze života lidí ve 14. století.

Shardlake
01.04.2023 5 z 5

V této knize se všechno o Václavovi od Černého koně začalo. Čtenář se dozví, jak se syn ševce stal podrychtářem. Opět pěkná knížka. Doporučuji.

Ív688
27.02.2023 5 z 5

Václav mi přirostl k srdci, nejen že je chytrý, vyřeší všechny zapeklité případy a ještě se i díky němu dozvím i o tom, jak se žilo, vařilo, jaká byla móda...apod, obyčejní lidé mne zajímají víc, než urození páni.

JaniMa
26.12.2022 4 z 5

Nenáročné a svižné čtení. Smysluplná nenatahovaná zápletka a realistické postavy umístěné na jeviště, jehož kulisy si alespoň z části můžeme prohlédnout i dnes. Není nouze o historické zajímavosti. Líbí se mi, že v knize nechybí mapka Prahy s popisky.

Janadvorackova
19.11.2022 5 z 5

Díl poslední, který je vlastně první. Jak to všechno začalo :)?
Jedna z nejlepších českých středověkých sérií, které jsem četla.

katallinka
17.09.2022 5 z 5

Tak ráda jsem si přečetla o tom, jak to vše začalo. Stejně skvělé čtení jako celá série. Vím, že většina milovníků historických detektivek preferuje Vondrušku, ale pro mě je pan Hrdlička nejlepší. Tak ráda bych si přečetla ještě něco dalšího.

Alma-Nacida
21.08.2022 5 z 5

Cui bono aneb jak to celé začalo. :)
Tradiční kvalita trvá, setkala jsem se opět s postavami a prostředím staré Prahy a bylo to čtivé a zajímavé setkání.

Turlogh
11.07.2022 5 z 5

Další výborné pokračování příběhů podrychtáře Václava, tentokráte o samotném začátku Václavovy kariéry ve službách starého města Pražského. Skvěle napsané, čtivé, napínavé, prostě znamenité. Přečteno bleskově za dva a půl hodinky jedním dechem. Howgh.

18LenkA12
25.06.2022 5 z 5

Skvělá historická detektivka, která čtenáře vtáhne si děje. Kniha se čte jednoduše bez nějakých problémů. Knihu můžu jen doporučit

soupik2012
21.06.2022 4 z 5

Začátek série, kterou jsem si poslechla na úplný závěr a moc mě mrzí, že již žádná jiná kniha nikdy nebude. Dozvíme se, jak se z Václava stal podrychtář i jak si namluvil svou budoucí ženu. To jsou pozitiva a jsem za to moc ráda. Ale postrádala jsem humor, který provází další části. A také nějaké hlavní vyšetřování. Zklamaná rozhodně nejsem, ale některé následující knihy z této série jsou o dost lepší. Tuto audioknihu, jako i celou sérii načetl osvědčený a velmi kvalitní narátor pan Vasil Fridrich.

viweb
03.05.2022 4 z 5

Moje první kniha od pana Hrdličky, pěkná historická detektivka. Jsem ovlivněna panem Vondruškou, ale myslím že je to dílko srovnatelný. Není vykresleno tolik postav jako u pana Vondrušky co oceňuji. Doporučuji jako oddechovku.