Žebrákova pomsta

Žebrákova pomsta https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247637/bmid_zebrakova-pomsta-ZPC-247637.jpg 4 171 55

Podrychtář Václav série

< 3. díl >

Děj nového autorova příběhu s detektivní zápletkou se opět odehrává ve středověké Praze a hlavním hrdinou stále je Václav od Černého koně, podrychtář Starého Města pražského. Ocitáme se v červenci roku 1401, kdy po devadesáti letech relativního míru před Prahou leží vojsko míšeňských markrabat a ti, kteří měli zemi hájit, tedy páni a rytíři, se spojili v Panskou jednotu vedenou moravským markrabětem Joštem a oblehli město z druhé strany. Pražští měšťané museli opustit dílny i krámy a hájit svou rodinu i majetek na ochozu pražských hradeb. Ještě hůř však dopadli sedláci v pražském okolí, protože je před drancujícím vojskem nic nechránilo. Za dramatických událostí dochází k zrádnému otevření městských bran a pokusu o získání Longinova kopí, jež získal do dočasného držení císař Karel IV. Podrychtář Václav dostane za úkol vypátrat zrádce. A to ještě netuší, jak se do závěrečného boje připlete žebrák...... celý text

Přidat komentář

S.sidi
11.03.2024 4 z 5

Odpočinkový poslech knihy zasazený do středověké Prahy. Baví mě postava Magistra, Kateřiny i hubaté Mandy Tandléřky. No a samozřejmě Václav je skoro Mirek Dušín.

Switch
17.01.2024 5 z 5

Skvěle napsaná středověká detektivní příhoda odehrávající se v našem překrásném hlavním městě Praze. Bylo to mé první setkání s knihami pana Hrdličky, ale musím uznat,že se to četlo opravdu samo - stylizace, děj, zápletky, humor. Knize nechybělo nic. Určitě se porozhlédnu po dalších knihách autora.


Bakana
31.08.2023 4 z 5

Milá středověká detektivka. Oceňuju přípravu a studium, které autor musel provést, aby knihu napsal :-)

Le Chat
15.05.2023 5 z 5

Pavel Hrdlička a podrychtář Václav opět nezklamali! Tentokrát nechybí ani láska jako trám a svatba jako řemen. :-) Uděluji 5 hvězdiček a rozhodně doporučuji. Už teď se těším na Úkol pro šaška.

J0hn
15.01.2023 5 z 5

Ani třetí kniha série nezklamala.

TomHr
04.11.2022 5 z 5

Podrychtáře Václava si prostě nelze neoblíbit. A vůbec všechny ty pražské postavičky z přelomu 14. a 15. století, které pan Hrdlička ve své sérii představuje: Václavovu dobrou ženu Kateřinu, „magistra“ Šebka, všechny ty měšťany a měšťky, chátru a panstvo. Žebrákova pomsta je opět věrně zasazena do dobových reálií, alespoň pro poučeného laika. Detektivní příběh se tentokrát odehrává za saského obléhání Prahy, ostatně i Václav s dalšími měšťany vyfasuje službu na hradbách. Po nocích Václav hlídkuje, ve dne má plno práce s vykradenou kaplí a dalšími zločiny. Díků za svou námahu se samozřejmě nedočká, ale tak to chodí i dnes; ostatně osazenstvo radnice a paláců začátku patnáctého století se nápadně podobá současnému panstvu. Vyprávění je svižné a vtipné. Fajn, nejedná se o vysokou literaturu, ale rozhodně o skvělou zábavu.

drakamena
18.09.2022 4 z 5

Další skvělá kniha z této série. Václav opět prokázal své vyšetřovací schopnosti - vyšetřoval zradu, vraždu i krádež prasete - a právnické znalosti, zatímco magistr Šebek opět perlil a navíc se stačil i oženit! Manda Tandléřka, naše počestná vdova a měšťka osedlá, byla zase k popukání. Já tu její postavu prostě miluju. Kdykoli se objeví na scéně, je jasné, že se něco semele!

Alma-Nacida
18.07.2022 4 z 5

Václav to má zase těžké, ale drží se statečně a "trpí s městem", i když v tomto případu mu hodně pomůže jistá osoba, která sleduje své vlastní zájmy. ;) Reálie jsou opět skvělé a středověká Praha mi zase ožívala před očima. Děj krásně odsejpá, nechybí napětí ani vtip, autor si drží svůj vysoký standard. Neváhám a jdu do dalšího dílu.

Vesmich
18.07.2022 5 z 5

Obléhání města kdekým a všechny "radosti", které to provázejí. Václav si pořádně "zarytířuje", cena potravin stoupá, dojde na chov domácího zvířectva v měšťanských domech a hospodyně se mají co otáčet. Text odsejpá, jak už je u autora obvyklé a všechny pražské figurky krásně ožívají.

18LenkA12
12.07.2022 5 z 5

Další čtivý příběh podrychtáře Václava na Starém městě pražském. Kniha je čtivá a dej sám utíká a nutí čtenáře číst dál a dál. Knihu můžu opět doporučit.

DuncanIdaho
05.06.2022 5 z 5

Podrychtář Václav stále baví. Děj je opět zajímavý a záživný, ale ne přehnaně akční. Čtenář se stále baví a je stále co číst.

kruppe
22.05.2022 4 z 5

Výborná historická detektivka, pro kterou platí to, co jsem psal u předchozího dílu. Tentokráte se přesuneme do doby, kdy je Praha obléhána Míšňany a vzbouřenou šlechtou a Václavovými bratry a odbojnými měšťany a... Až je vám líto toho chudáka Václava IV., který si nemůže ani pořádně propít a prolovit 10 měsíců v roce na Točníku. Dialogy mezi Václavem a jeho ženou, mezi magistrem a Václavem jsou psány s lehkostí. Objevují se nové typizované postavy, vlastně karikatury tehdejší šlechty (rytířstva)-dveřník, jehož jméno jsem v zápětí zapomněl (stejně jako Václav IV.), rytíř z Choustníka - který je po pár minutách strávených ve společnosti magistra překřtěn...
celkově je kniha slabší jak předchozí díl, přesto pořád jde o velmi kvalitní historickou detektivku.
PS. Líbí se mi kritika, že autor nemá zvládnutí historické počítání času. Ono pokud chcete, aby tato žánrově lehká četba plynula, nemůžete do všeho strkat historická fakta. Navíc, když operujete s časem, který v té době určovaly křesťanské rituály a pohyb slunce. Hodinu i půl hodiny v té době už znali a jestli by řekli půl zvonění nebo půl hodiny, kde všude byly umístěny sluneční hodiny, to je otázka...

Mufka
06.05.2022 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Nejsem expert, ale myslím, že některé výrazy nebo slovní spojení ve středověku rozhodně neznali. Tím (alespoň u mě) klesá bohužel hodnocení. Příběh samotný je zajímavý, ale asi to není něco, po čem bych příště extra sáhla. Tentokrát to bylo pro krásně barevnou obálku audioknihy a fakt, že se jedná o historický příběh.

tereza1198
12.04.2022 5 z 5

Tentokrát je Praha v obležení. Zrádci chtějí vydat naše hlavní město a podrychtář Václav musí zjistit, co se vlastně děje. Kdo je zrádce? Kolik mázů biřici vypijí? Kdo ukradl prasátko? Má ten nový kazatel Jan z Husince nějakou budoucnost?
Opět parádně vykreslené charaktery a živoucí město.

bnmbnm
24.03.2022 2 z 5

Relativně čtivá lidová zábava, kterou by mohl charakterizovat třeba následující dialog:
"Tomu buzerantovi kostelníkovi to přeju.“
„Von je sodomita?“
„To ne, ale furt buzeruje.“
(Ten první buzerant by se snad ještě strpět dal, ovšem na ten přenesený význam si kostelník bude muset ještě pár století počkat.)

katallinka
14.03.2022 4 z 5

Opět povedený historický příběh. Miluju rozhovory mezi Kateřinou a Václavem.

certchlup
04.03.2022 odpad!

"Čekám tady na tebe už půl hodiny"...přesně takhle spolu lidé hovořili na přelomu 14. a 15. století. Když už někdo zasadí děj do takhle vzdálené doby, tak toho musí vědět mnohem víc, než jen, co vyčte z dobové mapy. Zmatené, trapné, nepovedená nápodoba Vondrušky, který je sám o sobě už tak dost hrozný.

pingu1
26.01.2022 4 z 5

Moc hezky vykreslená atmosféra středověké Prahy, jako bych tam byla :-) Třetí díl povedené série, čtení nenáročné, ale pěkné :-)

Jaruš7
08.12.2021 5 z 5

Třetí díl fajnové série.
Jedinečné zmínkové pasáže pro objasnění mimořádné doby po vládě císaře Karla IV. který svým synům nedokázal vštípit jednotu.
Kramář Kříž staví kapli pro jejíž název jsou důležité vzácnosti z císařskéch sbírek Karla IV. ze Svaté země, a pověst, jestliže se znovu zrodí ze svatých ostatků při vzkříšení noví lidé, náplní se kaple bytostmi z Betléma, tudíž slovutný název - Betlémská kaple.
Je již slyšet o nadaných žácích mezi kazateli z Vysokého učení Pražského.
Novinkou v rozvoji techniky a astrologie je významná stavební práce na Pražském Orloji.

Král Václav IV. a Praha jsou cílem obléhání míšeňských.
Hradby se musí bránit a zrádce je třeba polapit a potrestat.
Soudní pře a půtky, zlodějny a nactiutrhání se dějí i v tento čas, a tak podrychtář. je v jednom kole. Jeho žena Kateřina mu bystrost ducha spolu s bakalářem parádně a jak se patří jitří.
Audiokniha - povedené superdílo. ********

Iki1
04.12.2021 4 z 5

Kouzlo této knihy spočívá v perfektním přiblížení života ve středověké Praze za vlády Václava IV. Atmosféra je vylíčena velmi sugestivně, klobouk dolů před autorovými znalostmi reálií. A k dokreslení úžasné autorovy perokresby. Vlastní detektivní příběh je jednoduchý, od počátku zřetelná dějová linie nás dovede k očekávanému konci.

Štítky knihy

Praha historické detektivky

Autorovy další knížky

Pavel Hrdlička
česká, 1942 - 2021
2012  80%Smrt nosí rudé škorně
2014  89%Kdo s ohněm zachází
2015  88%Žebrákova pomsta
2018  91%Pouť oběšenců
2016  90%Úkol pro šaška

Kniha Žebrákova pomsta je v

Právě čtených1x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených20x
Knihotéce163x
Chystám se číst66x
Chci si koupit14x
dalších seznamech5x