Satanovi koně

Satanovi koně https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260597/bmid_satanovi-kone-260597.jpg 4 39 10

Jožík Bukovský série

1. díl >

Jako napínavý film se odvíjí děj nového historického románu zkušeného prozaika Zdeňka Pošívala. Odehrává se na Pelhřimovsku v roce 1671. Na Bukovské tvrzi znenadání uhyne stádo ušlechtilých koní a jejich hlídač je nalezen s ustřelenou hlavou. Tato katastrofa převrátí život bukovského zemana a jeho rodiny. Do pátrání po příčinách a původci zločinu se zapojí řada osob, z nichž postupně vyrůstá hlavní hrdina a zároveň vypravěč dramatického příběhu – zemanský syn Jožík. Ten krok za krokem odkrývá tajemství minulosti a odhalí i záhadného satana, který vyvolal krvavé drama. Autor sugestivně kreslí dobovou atmosféru a jako zkušený režisér rozehrává vášnivé divadlo plné lásky, hříchu, chamtivosti a násilí, ale též moudrosti a smíření. Neusiluje o historickou dějepravu, ale mnohem spíše o paralelu, jež ukazuje, že svět se mění, a lidská povaha přetrvává.... celý text

Přidat komentář
alekis
alekis
16.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha, moc mě pobavila.
Drobné výhrady - přeskakování v čase mezi přítomností a minulostí, a trochu chaos ve vyprávění jednotlivých epizod příběhu, mi celkový dojem nezkazily.
Není to literatura faktu, je to jednoznačně psáno s úmyslem čtenáře zaujmout a poskytnout mu zážitek. Což se v mém případě 100% stalo.
Souhlas s komentářem od hanzmb, až na ten Křemešník, tam se asi nezatoulám... škoda :-).

hanzmb
hanzmb
08.06.2023 5 z 5

Tak jsem si říkal po přečtení pár stránek, že jsem objevil mladého nadějného autora. Pak jsem se podíval na životopis a zjistil, že ta kniha mu vyšla v 66 letech. Pak už jsem si jen vychutnával tento bezvadný historický příběh. Kromě vlastních kvalit dávám další plusové body za nezprofanované období. Navíc jsem se před měsícem v okolí Křemešníku toulal a tak se mi při čtení ta nádherná krajina znovu vybavovala.


Luigi1
Luigi1
27.05.2022 2 z 5

No nic moc.kniha nějak nevykolejila ze slabšího průměru.

Marketa12
Marketa12
18.10.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila překvapivě hodně, přestože nemám ráda knihy z období kolem třicetileté války, je to pro mě příliš depresivní doba. Měla výbornou atmosféru, a styl psaní mi sedl. Bohužel ke konci byly i slabší místa. Na Barboře, které jsem tolik fandila, se opět ukázalo, že největší pohromou pro ženu je chlast a
muž bez úcty a bez úrovně.
A ten příběh měl trochu trhliny, nezdá se vám?
A jelikož je to tu naštěstí anonymní, tak můžu prozradit, že na knize mě překvapilo měkké i ve slově satanovi, po delší chvíli marného vyhledávání ve vyhledávači jsem na to naštěstí přišla. A už vím i proč.

sinfulka
sinfulka
29.07.2016 1 z 5

Nebavilo.

Bezantina
Bezantina
03.06.2016 5 z 5

Knize jsem nedávala velkou šanci, začala jsem ji číst jen proto, že jsem neměla jinou, která by mě lákala více. Ale jsem nadšená! Mistrně psaný historický detektivní příběh, bez zbytečných romantických příkras mě doslova uchvátil a knihu jsem přečetla jedním dechem. Líbí se mi styl psaní, i používání zastaralých slov - obohatí to čtenáře. Za mě jen nejlepší hodnocení!

Galadwen
Galadwen
27.03.2016 5 z 5

Skvělá knížka, pro mne třetí s Jožíkem Bukovským, kterou jsem četla, i když chronologicky první a zatím jednoznačně nejlepší. Čtenář se teprve postupně v průběhu děje v nechronologických vsuvkách dozvídá o dávných událostech, které v důsledcích vedly k tragédii na bukovské tvrzi. Na poněkud archaický jazyk vyprávění už jsem si zvykla v dříve přečtených knihách, styl a koncepce mi velmi vyhovovaly, nemůžu než chválit.

Dant76
Dant76
18.01.2016 5 z 5

Moc pěkně napsáno, krásně se kniha četla. A lidi opravdu budou pořád stejní ...
První kniha od Zdeňka Pošívala, kterou jsem četl, ale určitě nebude poslední.

vincek1
vincek1
11.03.2015 3 z 5

Poutavá kniha, která mi z počátku dělala problémy se stylem psaní. To se, ale postupně lepšilo. Jde o zvyk. Jinak nesouhlasím s kryspin66, že pachatel by bylo možné odhadnout ihned po činu. Příběh je dost komplikovaný a o některých osobách, po činu ani čtenář neví. Možná jsem trochu pomalejší.
Doporučuji ostatním si tuto knihu přečíst.

kryspin66
kryspin66
10.09.2014 4 z 5

Poutavý příběh Jožíka z Bukova. Děj knihy je vcelku dobrý jen bych vytknul, že hned po činu se dá dobře odhadnout pachatel. Jinak kniha stojí za přečtení.