Kruté mrazy

Kruté mrazy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25243/bmid_krute-mrazy-NXv-25243.jpg 4 116 21

Pokud si Joe Kurtz myslel, že jeho pouta s mafiánskou rodinou Farinových jsou po smrti dona Farina nadobro zpřetrhána, krutě se mýlil. Skutečný boj o moc naopak teprve začíná a Kurtz v něm chtě nechtě bude muset sehrát zásadní roli. Život mu nezlehčí ani skutečnost, že ho někteří buffalští policisté podezírají z vraždy detektiva Hathawaye a jsou pevně odhodláni mrtvého kolegu pomstít. A aby toho nebylo málo, obrátí se na něj s žádostí o pomoc slavný houslista, který je přesvědčený, že odhalil sériového vraha. Joe Kurtz se v mrazivém zimním Buffalu zkrátka bude muset hodně otáčet…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Hard Freeze , 2002


více info...

Přidat komentář

PitoR
29.11.2023 5 z 5

Gangsterka z Buffala – 2. diel!
„Když chceš něco udělat pořádně, udělej si to sám.“

Populárny a úspešný americký spisovateľ Dan Simmons (1948), ktorý sa preslávil hlavne zásluhou sci-fi sérii Kantos Hyperionu, sa pohybuje naprieč žánrami, takže v jeho tvorbe sú aj diela zo škatuľky fantasy, horory (Terror)...

Kruté mrazy je 2. diel trilógie Joe Kurtz, detektív bez licencie. Ako už napovedá jej názov, dej sa točí okolo práce a života súkromného očka, ktorý príde o svoju licenciu v momente, keď bez mihnutia oka odkrágľuje vrahov svojej parťáčky, ale nielen parťáčky. Joe sa po vyše jedenástich rokoch vracia na slobodu a začne pracovať pre jednu mafiánsku rodinu. Myslel som si, že smrť Joeovej partnerky už bola pomstená v prvej časti (Krutá hra), ale Dan Simmons mi pripravil poriadne prekvapenie. Všetko akoby bolo na začiatku a Joe sa dozvedá nové skutočnosti, ktoré ho opäť vrhnú do krutého boja, kde o moc súperia dve znepriatelené mafiánske rodiny. K tomu úplatní policajti a jeden narušený psychopat a doslova každodenný zápas o holý život.

„Kurtz měl v životě jen málo zásad, ovšem jedna z těch, které se snažil dodržovat, zněla: nenechávat za sebou nepřátele.“

Krátke, úderné, kruté i humorné zároveň. Autor to zbytočne nenaťahuje. Dej odsýpa jedna radosť a kým sa stačíte spamätať z akčného úvodu, už ste na konci a je tu ešte akčnejší záver. Joe Kurtz je drsňák, ktorý pri kontakte s gaunermi bez milosti tasí zbraň a neváha ju použiť. Ak máte v obľube drsné a akčné trilery, skúste. Ja som sa bavil a už teraz sa teším na záverečnú časť – Krutý osud...

Swissman
25.12.2022 5 z 5

Na posranýho i hajzl spadne. Tolik ve stručnosti k ději v první půlce knihy. Číst o tom, jak se z toho všeho Joe nakonec dostane, to je radost. Druhý díl je ještě lepší než první, takže to má za rovných 100%.


zbuy
24.07.2022 5 z 5

Tentokrát jdou Kurtzovi po krku snad všichni, parádní příběh.

Česneksmedem
22.11.2021 4 z 5

Druhý díl byl trochu méně srandovní a reálný. Krev tekla jako řeka na jaře a občas jsem zíral jak bacil do lékárny. Co je to ale platné, když se to tak dobře čte a jeden se velice baví.

Strnady095
27.07.2020 3 z 5

Tak tohle bylo dobré pokračování

Lenka.Vílka
22.06.2020 5 z 5

"Another Day, Another Vendetta - Hatebreed"

Hned první kapitola vás dostane! (A pokud ne, nevadí. Podstatné totiž je, že dostala mě. A to vážně hodně! Zase!) Pokud jste náhodou nečetli první díl, hned budete vědět, s čím máte to dočinění. Zamyšlení s dětským štítem bylo prostě na jedničku! Protože když po vás jdou chlapy, který znáte z lochu, chcete vědět, kdo je poslal. I kdyby se vám ta odpověď neměla líbit. (Hned jsem zadoufala, aby ta linka za to stát.) Což je vtipné, protože se tak dozví něco z minulosti, kvůli čemu šel do vězení. Jak Joe s informací naloží? No, doufala jsem, že jediným možným způsobem. Krásně ve svém stylu...

Ale vypadá to, že bude mít Joe i práci. Jako opravdovou, ne tu, kterou hlásí té kurátorské vyzvědačce. Cold case, který zase tak cold nebude, protože podle zoufalého otce, kterému před dvaceti lety zabil jeho dceru, není vrah mrtvý a vesele si ve svém koníčku pokračuje. (Zde je vážně vtipné popsán život Hansela, takže čtenář hned na začátku knihy ví, že je sériový vrah. Přeci jen, tahle série není o zjišťování zda je někdo sériový vrah nebo ne, a podobných věcí.) Protože já hned otevřela pusu: "$@^@^@&, uděláte si, $@^@^?! Chápu správně, co teď dělá za práci?! (Než to autor napsal na plnou hubu.) To je možný jenom v Americe!" MOŽNÁ MALÝ MOŽNÝ SPOILER VE ZBYTKU ODSTAVCE Ale hned dávalo víc smysl, proč tam je i tahle linka...o to je vtipnější, že pro čtenáře je jeho linka psaná jako "Hansel řekl..." a jeho současnou identitou ho oslovují ostatní. Tohle pojetí bylo příjemným osvětlením (a navíc byl vážně skvělá postava)...a zároveň bylo děsivé, co ze své pozice může udělat a že tentokrát nebude stačit "Bang, bang" a Joeova zbraň...nebo? Koukala jsem!

Jo, a taky se na Joa nalepí dva fízlové, který chtějí strášně moc řešit smrt svého podplatného kolegy z minulé knihy, ve které je Joe (překvapivě) nevinně. Škoda, že pro ně je snadnější myslet si opak. Navíc když...v knize.

("Takže teď tu budem sedět na prdeli a čekat?"..."Na prdeli budeš sedět jen ty. Já budu sedět na zadku."...tahle dvojka, Brubaker a Mayers mě fakt bavila...o nich bych si klidně ráda přečetla z druhé strany. Jako z té policejní.)

Velký mafiózo, krvózo, kulkózo a brutózo mejdan pokračuje. Už od začátku autor hraje s odkrytejma kartama. Řekne nám o postavách, co potřebujeme vědět, co potřebuje on, si nechá pro sebe, a potom rozjede krvavou řežbu.

Tentokrát mě pobavil Simmons opět dokonalým moudrem ohledně nekonečných detektivních sériích.
"Tak proč to pořád čteš?"
"Pořád doufám, že dostane rozum a tu krávu i toho čokla odkrouhne."

Což mi připomnělo, že bych měla pokračovat v sérii Jack Reacher, až moc krutým stylem :D

Co mě překvapilo, byl fakt, jak je kniha oproti prvnímu dílu jiná. Tempem, vyprávěním. Dvojka je vlastně v hlavní linii pokračováním jedničky, ale má úplně jinou dinamiku. A není to tím, že už víme, kdo Joe je. (Osobně si tipuju, že to pořádně nebudeme vědět ani po třetím dílu. A myslím, že by mi to ani nevadilo.)

Toffee
23.02.2020 5 z 5

Super. Žádná hluchá místa, pořád se něco děje, všechny linie děje se neustále proplétají, akce střídá akci. Joe Kurtz, nebo spíš Dan Simmons se s ničím moc nepáře, neztrácí čas zbytečnými popisy, přemírou psychologie. Takovéhle detektivky mi sednou.

Lmslaver
20.10.2019 5 z 5

Joe Kurtz je chlápek kterému byste rozhodně nechtěli zkřížit cestu, je drsnější než brusný papír, ostřejší než žiletka a ke svým nepřátelům dokáže být krutější než mrazy v Buffalu. Dan Simmons pokračuje v zběsilé akční jízdě, kterou započal v předchozím díle a určitě by se tu dali najít nějaké drobné logické nesrovnalosti v ději, ale mávnutím ruky je odpouštím, protože jsem si tuhle knížku opět neskutečně užil.

kap66
15.08.2019 5 z 5

Nádech – a bum bum, rovnou do hlavy. Naznačení budoucí akce – a hned bum, žádné prodlevy a natahování. Konec – a výdech. Žádné hluché místo: rychlost, napětí, vtipnost, charaktery, vítěz. Ohromně mi mezi táhlé příběhy tyto Simmonsovy "Krutosti" zapadají a mou touhu po stručnosti a přesnosti splňují momentálně nejlépe.

Roubas
24.07.2019 4 z 5

Druhý díl, stejná kvalita. Je to černohumorná a především drsná jízda na plné obrátky, kde mrtvoly padají na zem po tunách a mlčenlivý Kurtz, i když někdy polomrtvý, vyvázne a všechny ty padouchy, i když jedním je i on sám, nechá míle za sebou. V prvním díle se více hláškovalo, zatímco tady Simmons přitlačil s temnější atmosférou, postavami i problémy. To ale samozřejmě není na škodu. Jde se na třetí.

mi-380
05.06.2019 4 z 5

Reacherovky mám přečtené, Simmonsovy drsné akční jednohubky s Joe Kurtzem jsou mi plnohodnotnou náhradou. Autor dokáže na celkem malé ploše popsat souboj dvou geniálních mozků a ještě do toho zamotat několik důležitých postav s podivnou motivací. Hlavního záporáka známe a jen čekáme na jeho neslavný konec, v napětí nás ale udržují otázky: O co vlastně Kurtzovi jde? Co chce udělat? Jak to všechno vyřeší?
80 % (88 hodnotících, jejich průměr je 87 %).

lachtan77
03.06.2019 4 z 5

Kurtz to tentokrát rozjel na hodně frontách.... mafie, zkorumpovaná policie, sériový vrah a ještě rodinné problémy. Většina autorů by měla námět na tři knihy :) Mě to nevadilo spíš naopak, aspoň se pořád něco dělo. Jen jsem zvědavý na další díl a jak z toho Joe vybruslí

Metla
16.05.2019 4 z 5

Joe Kurtz není typ člověka, kterému by se problémy vyhýbaly... a on se jim taky nevyhýbá, řeší je po svém, účelně, chladně. Útočí na něj zabijáci z jeho vězeňské minulosti? Čtenář je může maximálně politovat, vychutnat si bez obav jejich skon a ještě se přitom pobavit Kurtzovým černohumorným přemítáním, zda při akci využít jako živé štíty dva rozmazlené malé spratky. Joe ovšem není záporný hrdina, vrchním padouchem je tentokrát bestiální seriový vrah.
Autor hraje s odkrytými kartami: náznaky tajemství nevydrží déle než několik stránek, Simmons vše servíruje lopatou přímo do ksichtu, čtenář nemusí nad ničím bádat. Na jednu stranu je to asi trochu škoda, nicméně beru tuto sérii jako akční thriller, nikoliv detektivku.
Do knihy jsem se okamžitě zažrala a naházela ji do sebe s chutí, na své současné poměry velmi rychle. Dvakrát mě zarazila jakási překladatelská nesrovnalost či přímo blbost, v závěru jako by pan spisovatel ztrácel dech a pomohl si několika ne právě košer berličkami. Celkově jsem si mrazivý pobyt v zasněženém, krví nasáklém Buffalu skvěle užila a jsem zvědavá, jak (jestli) se drsňák Kurtz v "Krutém osudu" pochlapí ohledně své dcery.

Dervish
19.04.2017 3 z 5

Lepší než první díl série, přesto stále tak naivní, že si člověk musí pořád připomínat, že to psal opravdu Simmons. "Terminátor" Kurtz opět přežije všechny nástrahy s lehkostí a drzým šklebem na tváři, vysměje se masovému vrahovi, policejnímu oddělení a hned dvěma mafiánským rodinám. Přitom si procvičí střelbu, karate a "asociální" mluvu. Chybí jen sex, aby byl "detektivní" balíček kompletní. Snad se dočkáme ve třetím díle... A Sherlock se usmívá za závěsem.

david5746
05.01.2017 4 z 5

Trochu delší Kurtzovo dobrodružství, ale příběh jede pěkně v tempu, napětí, drňácký hlavní hrdina, fajn sekretářka a pěkně vystavěný, zamotaný příběh a hodně dobré finále. Super.

Phorbo
17.12.2015 4 z 5

To co se Simmonsovi nepodařilo ani v Hyperionu ani v Illion/Olympos duologii (což ale berte jenom jako můj názor, nic obecnýho) tak se mu podařilo v trilogii s Kurtzem. Přece jenom je to vic jak dvacet let od Hyperionu, já to beru, ale tam se rozepisoval místy až zbytečně hodně a občas i nudně. V tédle trilogii jsem si nějak nevšiml, že by něco rzmazával, rozepisoval a prostě z toho dělal román. Todle je prostě detektívka jak vyšitá a já aniž bych někdy četl Francise, tak bych řek, že Simmons mu šahá hodně dobře na paty.
Konkrétně ke Krutému osudu. Ze začátku do konce vás to tahá dál a dál. Četl jsem knihu hned po Hyperionu. Jde velmi dobře poznat, že je to Simmonsův rukopis. Byť jsou obě knihy o něčem jiném, to gró maj stejný snad díky autorově daru. Předpokládám, že bude ještě jeden díl. Konec nasvědčuje tomu, že se chystá ještě jeden sequel, ale pokud ho Simmons ukončí tak jako Krutý osud (což je vlastně uplně nijak a během stránek se nedozvíme od hlavního zloducha (zloduchů) ani slovo o motivu) tak ho asi zajedu zardousit...

Oksalakka
22.06.2014 5 z 5

O něco rozsáhlejší než první díl, skvělá atmosféra, parádní záporák. Čte se prakticky samo.

DennisMoore
23.09.2013 5 z 5

Ještě lepší než předchozí díl. Kurtz je tady mnohem zápornější postava, ale to neznamená, že mu nebudete fandit. Takhle má vypadat krutý mráz.

Minas
02.03.2012 5 z 5

První díl byl sice akčnější a tempo bylo vražednější, to však nemění nic na tom, že Simmons postoupil zase o něco výše. Tentokrát se z drsné vyvražďovačky stává pořádná detektivka a více než s Marlowem, jsem si knihu spojoval s Dexterem. Né že by tam byla nějaká přímá souvislost, spíše se tam vyskytovala ta "správná" zvrácenost záporáka. Také mi přišlo, že Kurtz snížil svůj ostrovtip a hlášky za něj dodávala spíše jeho sekretářka. Přes to všechno to byla parádní jízda, mnohem ucelenější než první díl a samozřejmě Simmons neopoměl na své typické narážky z knih, filmů a lehkých filozofických vsuvek. Ke konci mě třeba dosti pobavila narážka na úhlavního nepřítele Sherlocka Holmese :D

A něco z Kurtzovy mysli:
"Nejstarší ze tří kluků o dva boxy dál hodil po Kurtzovi hranolek opatlaný kečupem. Kurtz se usmál, zahleděl se na šťastnou rodinku a napadlo ho, jestli by dva z těch kluků, kdyby si je zvedl před sebe, vytvořili dostatečný štít proti kulkám, které po něm Poskoci budou pálit - bez ohledu na to, o jaký kalibr půjde. Nejspíš ne.
Škoda."

Sirius
15.02.2011 5 z 5

O několik stupňů víš než první díl. Tempo vyprávění je rychlejší a hrdina je ten spravný hajzl z Pakerova rodu, který si umí poradit s problémy. Hlavně jsem se tu po dlouhé době konečně setkal se záporákem, který stojí za to. Ono tahounství spočívá hlavně na jeho bedrech. Takže až zase zatoužím po správném badboyovi, vím, kde se mám porozhlédnout. Mimochodem - finále je fakt skvělé.

Štítky knihy

mafie detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Dan Simmons
americká, 1948
2007  89%Terror
1996  88%Hyperion
2010  81%Hladové hry
2012  83%Temné léto
2010  93%Kantos Hyperionu

Kniha Kruté mrazy je v

Právě čtených1x
Přečtených136x
Doporučených11x
Knihotéce134x
Chystám se číst31x
Chci si koupit3x