Krutý osud

Krutý osud https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38367/bmid_kruty-osud-6os-38367.jpg 4 104 20

Detektiv bez licence se vrací. Pokud si Joe Kurtz myslel, že jeho práce pro rodinu mafiánského bosse Farina skončila, krutě se mýlil. Stejně pošetilá by byla představa, že se bratrstvo Mešity smrti vzdá nadějí na pomstu a nevyšle v jeho stopách už žádné zabijáky. A aby toho nebylo málo, obrátí se na něj s žádostí o pomoc slavný houslista, který je přesvědčený, že odhalil sériového vraha. Joe Kurtz se v mrazivém zimním Buffalu zkrátka bude muset hodně otáčet. Čtenáře, kteří nabyli dojmu, že si Joe Kurtz v předchozích dvou detektivních románech Dana Simmonse stačil protrpět víc, než by jakýkoli smrtelník zasluhoval, vyvede autor z omylu hned v první kapitole třetího pokračování, kdy Kurtz jen o vlásek unikne smrti a poranění hlavy mu přivodí trvalé migrény. Hlava by ho ale nejspíš rozbolela tak jako tak, protože ho tentokrát kromě pátrání po útočníkovi, který mu usiluje o život, čeká práce hned pro dva mafiánské bosse, jimž někdo začal vraždit drogové dealery…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Hardcases , 2003


více info...

Přidat komentář

PitoR
07.12.2023 5 z 5

„Vždycky to může být ještě horší.“

Pred chvíľkou som dorazil do cieľa a splnil ďalšiu osobnú misiu – aspoň čiastočne sa zoznámiť s dielom populárneho amerického spisovateľa Dana Simmonsa (1948), ktorý sa preslávil hlavne zásluhou sci-fi série Kantos Hyperionu. Ja som si však vybral iný príbeh – gangstersky ladenú trilógiu Joe Kurtz, detektív bez licencie...

„Nejspíš si pořád ještě namlouváš, že jsi soukromý detektiv, Joe, jenže jsi jen bývalý trestanec propuštěný na podmínku, zločinec a až přehnaně roztomilý pitomec.“

Ako už napovedá jej názov, dej sa točí okolo práce a života súkromného očka, ktorý príde o svoju licenciu v momente, keď bez mihnutia oka odkrágľuje vrahov svojej parťáčky, ale nielen parťáčky. Joe sa po vyše jedenástich rokoch vracia na slobodu a začne pracovať pre jednu mafiánsku rodinu. A Krutý osud je záverečný diel tejto – z môjho pohľadu – veľmi vydarenej série. Dan Simmons mi opäť pripravil poriadne prekvapenie, keď do príbehu o drogovej nadvláde zakomponoval spoluprácu dvoch znepriatelených mafiánskych rodín, ktoré si v predošlých dvoch častiach išli nemilosrdne po krku. K tomu neľahký osud jeho dcéry...

„Snažíš se vyřešit úplně VŠECHNO! To je totiž to poslední, co ti zbylo. Práce... Buď práce, nebo nic. Nemáš city. Nemáš minulost. Nemáš lásku. Nemáš naději. Nemáš nic.“

Najdlhší diel trilógie – úderný, krutý i humorný zároveň. Dej odsýpa jedna radosť a kým sa stačíte spamätať z akčného úvodu, už ste na konci a je tu ešte akčnejší záver. Joe Kurtz je drsňák, ktorý pri kontakte s gaunermi bez milosti tasí zbraň a neváha ju použiť. Ak máte v obľube drsné a akčné trilery, skúste. Ja som sa bavil a vyjadrujem maximálnu spokojnosť nielen s týmto príbehom, ale aj s celou sériou.

Swissman
25.12.2022 5 z 5

Třetí díl je jen o malinko slabší než druhý, takže v procentech to má za 95. Stejně jako první.
Simmons s touto serií skončil v nejlepším. Může nám to být líto, ale ono je to vlastně dobře.
Joe Kurtz by si sešup do průměru nezasloužil!


zbuy
24.07.2022 5 z 5

Mistrovský hattrick, akční, zábavné čtení.

Česneksmedem
24.11.2021 5 z 5

Jsem spokojen i se třetí částí. Hodně akce, dobré hlášky, takže pohoda. Možnost čtvrtého dílu tu je, takže uvidíme.

Lmslaver
24.11.2020 5 z 5

Třetí Kurtzův výstřel a znovu trefa do černého, akce, napětí, špetka humoru, prostě jsem se opět při čtení královsky bavil. Není to žádná novinka, Joe Kurtz je v Krutém osudu po krk ve sr…, postřelí ho, má na krku šibeniční termín vyšetření mafiánské zakázky a čím víc kolem sebe kope, tak se propadá ve svém osobním septiku hlouběji. To by ale nebyl ten pravý buffalský čmuchal bez licence, aby všem nakonec nenakopal do pr…, nebo ne?

Strnady095
04.08.2020 3 z 5

no dobře, třetí také fain...i když nájemný vrah jako deus ex machina na konci...?...ale tak jo

Lenka.Vílka
27.06.2020 5 z 5

"No Hard Feelings - Saliva"

Tentokrát jsem stejnou chybu neudělala. Hned jsem se po dočtení druhého dílu pustila do třetího (přestože tentokrát nebylo na čtení tolik času.) A že mě hned zamrazilo! Úvod opět kulervoucí (nežná pohlaví tento výraz omluví, ale pokud vám vadí jen toto slovo, čtěte komentář ke špatné knize a nedoporučuji též knihu, potažmo celou sérii, vůbec číst) a hned ve mě úplně zatrnulo. Ale...

Uf, Joe je ok, ale naše milá slečna Peg není ok. A to je jenom začátek. A jestli to doteď bylo komplikovaný a nebezpečný, skoro mě nenapadá jak potom pojmenovat třetí díl...

Vsuvka ohledně obálek. Ke Krutému osudu se mi líbila nejvíc. Asi proto, že byla zelená a ten obrázek na ní vynikl nejlépe, a protože průstřely po kulce v sobě mají cosi magického. (Dneska melu jednu kravinu lepší než druhou, co? :D...)

Všechno jde tak, jak má jít, a jak jsme zvyklý. Proč se ale u třetího dílu nemohu zbavit dojmu, že si to zde Simmons u mě natahuje už tak trochu na sílu? A zbytečně moc kombinuje? (I přes nesporné kvality dílu.) Přesně jak řekla Rigby: "...snažíš se vyřešit úplně všechno!".

Joe je Joe, Simmons je Simmons a oba mi dali, co jsem čekala. Ale tenhle díl 4 a půl hvězdy. Prostě ta pachuť, že právě tohle bylo navíc, to trochu srazila.

Přesto musím říct: "Bravurní série." kvůli dvou prvním dílům, které byly na 4277383%.

Toffee
26.04.2020 4 z 5

Skvělé, i třetí část přesně splnila mé očekávání. Sympatické postavy, a to včetně mafiánských bossů, pořád se něco děje, tentokrát včetně téměř rozpoutání valky. Zjevování tajemného Dána jako deux ex machina považuji za jakýsi trademark téhle série.

kap66
16.10.2019 5 z 5

"Nádech – a bum bum, rovnou do hlavy." Těmito slovy jsem začala svůj komentář k druhému dílu. Simmons do mě šil, akci za akcí, nenechal mě vydechnout; četla jsem plná adrenalinu.
"Než byl Joe Kurtz onoho dne postřelen do hlavy, všechno mu překvapivě vycházelo."
Výborná první věta 3. dílu. Autor to našil pro změnu do Kurtze, přidal stránky a zvolnil tempo. Tentokrát jsem mohla bez zadýchání pozorovat, jak se proplétá mezi zločinci, dokonce je proplétá dohromady a vymotává z nich ty nejzkaženější kousky, ale opravdu poctivě se snaží dobrat pravdy a jakési spravedlnosti, i když, jak už víme, je to v jeho případě poněkud posunuté za hranice spravedlnosti oficiální.
Vedle výborné Arlene a nám už známé mafiánky se na scéně objevují další ženské postavy (a to musím Simmonsovi přiznat: co se týká žen, nevyčtu mu v Kurtzově okolí žádnou, a to na jakékoliv straně zákona), kurátorka Peg a policistka Rigby, která Kurtze charakterizuje:
"…jinou volbu vlastně ani nemáš. Buď práce, nebo nic. Nemáš city. Nemáš minulost. Nemáš lásku. Nemáš naději. Nemáš nic."
Já bych ale řekla, že to s ním vůbec není tak nahnuté. Pochopila jsem ho, ctím jeho konání a mám ho ráda. Jeho i celou tuto sérii, jejímž třem dílům jsem dala bez výhrad dohromady 15 hvězd.

lachtan77
03.06.2019 4 z 5

Souhlasím s komenty níže.... Joe je nesmrtelný, nezranitelný a akce jsou nevěrohodné a nereálné. I tak jsem trojku přečetl za jeden den. Musím k tomu na závěr dodat, že jsem se bavil ve všech třech dílech

jarynek
02.10.2018 3 z 5

Simmons kvalitně navázal na předchozí dva příběhy s Joe Kurtzem, kterého je těžké si neoblíbit. Postava, která nejde pro ránu daleko, ale která samozřejmě i spoustu ran utrží. Ještě, že má kolem sebe lidi, na něž se může spolehnout a přestože nedává city moc najevo, tak rozhodně není bezcitný. Na druhou stranu třetí pokračování nenabízí moc nového oproti předchozím dílům a tak vás některé věci překvapí méně než v předchozích dílech a po dočtení ve vás nezanechá tak hlubokou stopu jako díly předchozí. Zároveň mi v této knize úplně nesednul závěr, kdy záchrana JK je tak trochu deux ex machina.

jiri2737
24.09.2018 5 z 5

Až na ty hromady mrtvol skvělá detektivka. Nemohu uvěřit, že by člověk, který bez mrknutí oka v každém dílu zabije v průměru 10 lidí a další zhmoždí mohl být normální tak jak je Joe prezentován.

Dervish
26.04.2017 4 z 5

Tak poslední díl je jednoznačně nejlepší, Kurtz už trochu vypadá jak "zranitelnej" člověk, kterej taky může "trpět". Jinak je tu asi nejlepší zápletka, nejtemnější záporák a nějaká ta sexy žena se tu taky najde. Akce sice opět přehnané a nevěrohodné, ale na to s..e pes, tenhle drsňák mi nakonec snad bude i chybět.

david5746
09.01.2017 4 z 5

Poslední díl trilogie se mi nakonec četl možná i líp než díl druhý, možná trochu větší dějivý spád. Pořád tu máme drsného a nezničitelného Kurtze, zopár mafiánů, úchyláka a k tomu nějaký ten zločin, který Kurtz zlikviduje po svém.
Rozhodně nezklamalo, jak už jsem někde psal, tak Simmons je natolik geniální vypravěč, že mu ve finále odpustím ledacos.

Oksalakka
25.06.2014 5 z 5

Dvojka a jednička vedou, tohle mi přijde trochu šité horkou jehlou, nicméně pořád slušné. Pokračuje Simmonsova záliba v bizarních polských jménech (Skrzypczyk, Dzwrjski, Prdzyński :) musel jsem si to najít, abych to opsal správně), v každém díle solidní přestřelka v baráku, nejlépe s brýlemi pro noční vidění. A tak dále. Doufám, že někdy napíše tu čtyřku. :)

DennisMoore
29.11.2013 3 z 5

Oproti prvním dvěma dílům je třetí kniha s Joem Kurtzem v hlavní roli o něco slabší (myšleno kvalitou). Ano, sice je to pořád velice čtivé, sympatické, plné různých narážek, zábavných dialogů a myšlenkových pochodů ústřední postavy... Ale zdá se mi, že Dan Simmons tento příběh překombinoval a zkomplikoval až příliš. Když se v závěrečné části snaží nezničitelný Kurtz od kohosi dozvědět, jestli má něco společného s tím, čím kniha začíná, zdá se, že je z vývoje děje stejně zmatený jako čtenář (a dost možná také stejně jako Dan Simmons). Zkrátka z Krutého osudu se postupem času stalo zašmodrchané klubko motivů, situací, lstí, lží a postav, které by ve finále rozmotal asi jen spisovatelský pánbůh. Nicméně coby završení trilogie, která to nejlepší nabídla už v předchozí části, Krutý osud funguje dobře. A postava Lišáka je skvělá.

hass33
03.05.2013 5 z 5

mne sa nezdá, že by Simmons nedokázal nadviazať na kvalitu prvých dvoch častí...podľa mňa je aj záverečný diel výborná kniha, už len preto, že je iná ako tradičné "detektívky" z rovnakého prostredia... samozrejme, moc sa mi nepáčilo, že niekedy to vyzeralo ako z nepodareného amerického filmu ale napriek tomu sa to oplatilo prečítať...Joe Kurtz je jednoducho macher

Disease
05.04.2013 2 z 5

Vcelku zábavné, jen to drsňáctví bylo dost křečovité. Také by se pan autor neměl pouštět do rádoby humoru. Jednorázová záležitost, nedivím se, že to skončilo v LK.

Ládja
01.01.2013 4 z 5

I když je pravda, že pár hodin po přečtení mi dělá trochu problém vzpomenout si, co se vůbec v knize dílo, ale i tak to byla příjemná trilogie, na pár zimních večerů. Skvěle vylíčená atmosféra a příběh také není špatný. Musí se to brát trochu s nadsázkou. Ale Joe Kurtz se stal jedním z oblíbených "hrdinů", které Simmons stvořil. Už jen za občasné nápady a hlášky stojí obětovat čas a přečíst si tuto knihu, nebo raději celou trilogii. A něco nekladného? Možná trochu zbytečně zamotaný děj a oproti předchozím dílům až moc zbytečných slov, které by možná šlo vynechat, trochu to ztratilo nasazené tempo, s tím musím jen souhlasit...

Minas
11.04.2012 3 z 5

Závěr trilogie už nedokázal překročit nastavenou laťku z minulých dvou dílů. Knize se nedá vytýkat rozvleklost příběhu, spíše to na mne působilo dojmem, že je tady až příliš události "Deus ex machina", sic se je Simmons pokoušel osvětlit. Chyběl tomu ten správný náboj.. a nemyslím tím určitý kalibr. Jako "jednoduchý" thriller však kniha šlape poměrně slušně. 3,5*

EDIT: Trochu se mi to rozleželo v hlavě a tak budu o něco kritičtější, z původních 4* snižuji na 3*