Temné léto přehled
Dan Simmons
Je léto roku 1960. Několik žáků šesté třídy z illinoiského Elm Havenu mezi sebou navazuje mocná, magická pouta, která nezpřetrhá ani jejich další život či ztráty. Na pozadí sluncem zalitých kukuřičných lánů a kradmého koketování městských dívek bude jejich vzájemná oddanost vystavena nemilosrdné zkoušce. Ze ztichlých útrob školy Old Central, mohutné pevnosti obestřené mahagonovou vůní rakví, vyplouvá neviditelné zlo, jež Mika, Duana, Dala, Harlena a Kevina uvrhne do války, která nezná hranic ani slitování, v níž je noc v područí jednoho věčného nepřítele...... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2012 , Laser-books (Laser)Originální název:
Summer of Night, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temné léto. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Pro začátek, aby bylo jasno: kniha je to na poměry komerčního hororu velmi dobrá. Tedy -- určitě do jisté míry záleží, co za hororovou příchuť rádi čtěte. Pokud dáváte přednost masovým thrillerům nebo produkci Stephena Kinga, dostane se vám do rukou další, nadmíru kvalitní kus, který se Kingovi v mnoha rysech podobá (ale pozor, v mnoha rysech také ne). Jde o román, který je fakticky oslavou dětství s palčivým stínem jeho kradmo blížícího se konce, pouze s mělkou, ale intenzivní a příjemnou hororovou stylizací ve vlastně důvěrně známých kulisách. Osobně mi na příběhu při čtení na nejednom místě cosi neuchopitelného vadilo, nebo spíše nesedělo: problém jsem nakonec identifikoval v autorově objektivním, popisném, někdy až technicistním líčení, které se poněkud míjí s hutnými a sugestivními texty lovecraftovského hororu, pro nějž mám slabost. To je ale můj problém, nikoliv autorův. Přestože si myslím, že o některé motivy (hlavně linka kolem nemrtvého vojáka) mohla být kniha klidně kratší, a jinde mohly dlouhé scény bezstarostného a hravého dětství více kontrastovat s hororovými prvky, aby nepůsobily místy mimoběžně jako z dvou nesouvisejících příběhů, celkově přetrvává velmi pozitivní dojem. Naprostým vrcholem jsou pasáže, v nichž autor brilantně pracuje s dětskými banálními strachy, jež se v knize mění ve skutečnost na okraji zorného pole dospělých: obluda pod postelí, ve skříni, ve sklepě, ve tmě, než nahmatáte vypínač. Myslím, že Temné léto zaujme širší čtenářstvo i mimo rámec fanoušků klasického hororu: pokud se nenechá odradit poněkud klišoidním českým titulem, který tak dlouho od Simmonse vzdalovat mě
První setkání s Danem Simmonsem jsem docela oddaloval. Zejména proto, že v rámci hororu nemám úplně nejlepší zkušenosti se silnějšími knihami (vyjma Kinga). Od Temného léta jsem čekal velký zážitek, hororový milník, pecku, na kterou budu vzpomínat. Ničeho takového jsem se nedočkal. Vlastně mě to nebavilo, nezaujalo, nelíbilo a podle mého jde o docela nevydařenou variaci na To. Prvních třista stran (!) se tam toho příliš po hororové stránce neděje a samotné vykreslování dětského léta je takové fádní. Srovnání s To tu je na místě, ale Kingovo majstrštyku se tohle nehrabe ani po paty. Druhá půlka je lepší a občas probleskly skutečně mrazivé úseky a velmi dobré nápady. Škoda, že jich tu bylo jako šafránu. Být to o půlku kratší, ničemu by to nevadilo. A ani finále za moc nestojí. Pořádné vysvětlení chybí, zlo nemá úplně jasné kontury a celý příběh je hrozně mlhavý. Velké zklamání.
Knižní novinky (29. 10 - 3. 11.)
28.10.2012
1996 | Hyperion |
2010 | Hladové hry |
2012 | Temné léto |
2010 | Kantos Hyperionu |
--- Toto sú pasáže z mojej recenzie, ktorú nájdete hore v sekcií pod popisom knihy ---
Temné Léto (Summer of Night, 1991) - letom dýchajúce dobrodružstvo s majstrovsky spracovanou atmosférou a prvkami hororu, ktoré vás vráti do detstva.
Dan Simmons je autor, ku ktorému sa opätovne vraciam už nejaký ten rok pre jeho schopnosť pracovať s atmosférou a emóciou čitateľa. Dneska už patrí medzi velikánov a je často skloňovaný s menami ako Stephen King.
Temné léto sa začína koncom školského roku 1960 v malom mestečku Elm Haven v Illinois, kde skupina piatich kamarátov beží v ústrety dobrodružstvám letných prázdnin.
Musím vytknúť Simmonsovi jednanie a uvažovanie postáv. Uvedomujem si, že sa autor snažil ukázať ako stretnutie s hrozbou prinútilo deti dospieť, ale mám pocit, že zašiel v niektorých momentoch ďalej ako chcel.
Temné Léto sa zaraďuje medzi to najlepšie čo môžete v Coming of age horror čítať. Spracovanie detského sveta letných prázdnin, dospievania, dobrodružstva a detskej slobody je skutočným srdcom tohto diela. Zasiahne vás nostalgiou a zaskočí tým, ako autor vo vás vie vyvolať dávno zabudnuté zážitky a emócie.
Opäť pocítiť neobmedzené možnosti letných prázdnin a báť sa čo sa skrýva pod posteľou, v šatníku, alebo temnej pivnici.
--- viac v recenzii ---