Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky

Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486916/bmid_husitska-epopej-ii-1416-1425-za-cas-M9e-486916.jpg 4 623 94

Husitská epopej série

< 2. díl >

Druhý díl se odehrává v letech 1416 až 1425. Rodina Prokopů se rozrůstá a každý její příslušník hledá štěstí jinde; nacházíme je v Táboře, mezi umírněnými pražany, na straně Rožmberků i v řadách pronásledovaných řeholníků. Kniha popisuje růst revolučních nálad v zemi, budování Tábora, první křižácká tažení do země, zápas o čtyři artikuly pražské a smrt Jana Žižky.... celý text

Přidat komentář

Babo
05.03.2024 5 z 5

Tak jako každá revoluce i tato dopadla stejně jako každá jiná. Dobrá myšlenka, touha po určité rovnováze a nakonec potoky krve, násilí a smrti.
Kniha snažící se být nestranná ukazuje, že nic není černobílé a i když jsme v době socialismu byli přesvědčováni o oprávněnosti bojů Jana Žižky , tak najednou se tyto události jeví v poněkud jiném světle.
Díky za každou knihu, která nestraní žádné straně.

Psímáma
14.11.2023 5 z 5

Úchvatné čtení. Dala bych 10*. Díky knize jsem si, kromě jiného, uvědomila, že podstata lidí se nezměnila.


jan.para
18.10.2023 2 z 5

Na můj vkus až moc složité. Nechci tím říct, že špatné.

Lolila
24.08.2023 5 z 5

Zaujímavé pokračovanie osudov rozvetvenej Prokopovej rodiny v husitskom období, kde nie je veľmi jednoduché rozlíšiť fikciu od histórie. Takže sa pustím do ďalšej časti:-)

Ilona70
30.06.2023 4 z 5

Celá epopej je čtivá, ale stejně jako u té Přemyslovské jsem od píšícího historika nečekala některé historické nepřesnosti.Pokud to čtenář přehlédne, jde o krásné čtení.

katka134
19.05.2023 5 z 5

Super poslech.
Moudrá slova umírajícího si budu připomínat každý den:

Nepromarni jediný den svého života. Pozemské bytí je mnohem krásnější, než by se mohlo zdát. Jen pomatenec může tvrdit, že to lepší nás čeká tam nahoře a že nejkrásnější je zemřít, aby křesťan mohl být spasen. Nejkrásnější je žít!

mpb1913
31.03.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po dočtení sedmého dílu. Za mě naprosto monstrózní sága, kde nám autor představí postupně pět generací rodiny Prokopů a spolu s nimi nás provede všemi významnými i méně známými událostmi mezi roky 1400 až 1485. Na více než čtyřech tisících stranách, které se čtou sami, nás pan Vondruška provede jedním z nejvzrušujících období naší historie, kde nás nechá nahlédnout do životů obyvatel českého království a to od těch nejchudších z chudých až po samotné krále. Do neuvěřitelných detailů je čtenář obeznámen s životem v té době, a bez nadsázky by se mohlo co do informací a komplexnosti klidně jednat o učebnici dějepisu. Za mě o level lepší než Přemyslovská epopej a klobouk až ke kolenům.

J.P.S.
16.01.2023 5 z 5

Viz můj komentář k prvnímu dílu.
Pokud jste dosud považovali Jana Žižku za velikána našich dějin, tak tato kniha vás přesvědčí, jaký to byl gauner a že kališníci byli z velké části jen zdivočelá pakáž (tedy, ne že by na tom katolická strana byla lépe...). Za největšího záporáka tohoto dílu považuji Jana Želivského, který je zde vylíčen jako dokonalý sociopat a manipulátor (až se člověk stydí za ty současné názvy ulic a stanic MHD :))

Pdede
02.08.2022 5 z 5

Opět úžasná kniha, hned jdu na další pokračování.

jindrich7442
23.06.2022 5 z 5

Jak jsem psal u minulého dílu, za mě velice líbivý a opět čtivý příběh. Osobně věřím, že zbytek série si všechny přednosti uchová. Už hltám díl třetí a prozatím ani náznakem nepřichází myšlenky na potřebu si od série a stylu "odpočinout" tím, že si mezi díly vezmu něco jiného.

kaja77
12.02.2022 4 z 5

Kniha je takový živý, plastický dějepis. Každopádně mě překvapilo, v jaké oblibě bylo upalování. To byla doba, kdy si nikdo nemohl být jistý ničím (jeden den dům máš, další den tě vyženou, tak tak tě nesetnou mečem před hradbami, pak se to obrátí, zas se domů vrátíš, a za trest před hradbami upálí se toho kdo tě vyhnal a tak dál). Nemohu si pomoct, ale pan spisovatel to už drobátko s tou vilností středověkých žen přehání.... všechny ty vykasané suknice a povolené tkanice už jsou na můj vkus až moc. Každopádně čtení dlouhé možná až předlouhé a drobet monotónní.

Ronnie68
09.02.2022 5 z 5

Super pokračování epopeje ...

rickiwolf
17.10.2021 4 z 5

Až na nějaké maličkosti, které autor užil proto, aby kniha alespoň přibližně splnila měřítka dané doby, se tento díl stejně jako předešlý povedl.

Francoa
21.09.2021 5 z 5

Stejně dobrý jako I díl.Škoda jen větší doby od přečtení předchozího dílu, musel jsem čekat, než na mně v naší knihovně přišla řada.Musel jsem moc přemýšlet o čem a o kom, co se psalo v předešlém díle.Těším se na další pokračování a doufám, že bude stejně dobré.

emkejta
26.03.2021 5 z 5

Opravdu mě historie podávána tímto způsobem baví. Musím dát 5 *, protože vlastním tuto knihu v audiopodobě, díky čemuž jsem ji mohla poslouchat na každém kroku a je opravdu nadherně namluvena. Je možné, že v tištěné formě bych dílů dala „jen" 4 *.
Opravdu povedené

lenyleny
02.01.2021 5 z 5

Druhý díl mne nezklamal. Jako v prvním díle jsem si jednak připomněla dějepis , ale i zde jsem zjistila, že plno souvislostí mi z naší historie unikalo a že některé byly trochu jinak než si pamatuji. Těším se na další díly, ale dám si trochu větší čas na vstřebání celé té doby .

Wladimirski
01.12.2020 3 z 5

Tak jsem to konečně dočetl. Po všech dílech přemyslovské epopeje a dobrém prvním díle husitské epopeje jsem ze druhého dílu lehce zklamán.
Líbilo se mi navázání na první díl, nenásilné připomenutí děje a postav předchozího dílu, kladně vnímám i srozumitelný vypravěčský jazyk, ale tento díl brzy ztratil poutavost. Vývoj událostí i osudů postav je velmi plochý, jednotvárný, mnohdy až nudný.
Promarnil šanci vypjaté atmosféry doby, kterou na čtenáře nepřenesl.
Nejsem žádný puritán, ale množství slov "suknice, zadnice, pomilovat" bylo přeci jen moc, no a v závěru to vypadalo, že většina žen tehdejší doby byly nymfomanky. Hlavní témata a události dané doby byla upozaděna, jejich potenciál nebyl využit.
Hlavní myšlence epopeje, jak ji vnímám, to hodně uškodilo. V knihovně mám všechny díly HE, takže do dalšího dílu se určitě pustím, jen doufám, že se vrátí na úroveň přemyslovské epopeje.

StandaO.
23.11.2020

Druhý díl byl pro mě malinko zklamáním. Ze začátku mi přišlo, že autor až příliš detailně shrnuje děj předchozího dílu (snad aby se dal II. díl číst i bez prvního??). Ztrácel jsem se také už docela v osudech všech postav, je jich zkrátka moc. Opět jsem celý děj narážel na otázky do jaké míry se jedná o skutečnost a do jaké míry o fikci. Jakákoliv rodící se dramatická zápletka je během několika stránek (2-3) vyřešena, což je na jedné straně škoda, na druhou stranu s ohledem na množství postav by se v nedořešených příbězích čtenář nakonec ztratil asi úplně.
Celkově hodnotím knihu malinko hůř než první díl. Pořád se ale jedná o úctyhodné dílo, díky kterému nabývají naše dějiny trojrozměrného obrazu.

danka13
01.11.2020 5 z 5

Mám koupeno jen šest dílů, pustila jsem se tedy do druhého, asi je lépe si od středověku udělat trochu pauzu. Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale pak už to šlo dobře. Ve škole mě dějepis moc nebavil, škoda, že jsme už tenkrát neměli takové knihy, bylo by to lepší než učebnice.

Daduška
26.09.2020 3 z 5

Ačkoliv jsem 2. díl začala číst hned po prvním, v rozvětvené rodině Prokopů jsem se skoro ztratila. Ke konci už jsem neměla o příbuzenství postav přehled, neškodilo by občas připomenout, kdo je kdo. Řekla bych, že některé události autor dost odbývá, shrne je v podstatě do krátkého odstavce. Jestli on si nevzal moc velké sousto. Nebylo to špatné, ale dám si teď pauzu, musím si od toho odpočinout, najednou by epopej četl jen masochista.