Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře

Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12809/hledani-dokonaleho-jazyka-v-evropske-kulture-12809.jpg 4 48 6

Římská říše představuje poslední pokus o sjednocení velké části světa, a ta jak po stránce správně organizační, kulturní tak také jazykové. Latina se stala komunikační osou celé říše. Postupně se z ní stával jazyk vzdělanců v kontrastu vůči huhlajícím barbarům. Středověk však posléze přinesl legitimizaci národních jazyků, jak v mluvené tak i psané podobě. Jednota řeči v obsáhlejším regionu tak byla na dlouho ztracena. Jazyk je však jen jedním znakem komunikace, takové obrazy mohou být daleko lépe srozumitelnější lidskému vědomí se stejnou historickou zkušeností a nebo jsou ještě další možnosti, jak si porozumět bez znalostí řeči a kódů? Začtěte se do nové práce Umberta Eca.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

La ricerca della lingua perfetta nella cultura europea , 1993


více info...

Přidat komentář

matej.kulistak
18.02.2022 4 z 5

Byť má jít o knihu popularizační, autor předpokládá obeznámení s filozofií, jazykovědou, a tam, kde jsem textu nerozuměl, pravděpodobně i sémiologií aj.
Otevírá se tady prapodivný neznámý svět, který spoluformoval naši civilizaci, a o němž se nezasvěcenec jen málokdy dozví, svět jazykového ekvivalentu alchymie.
Eco má ovšem tu nešťastnou vlastnost mnoha nejlepších odborníků: píše poněkud vágně či nejasně, zkátka jakožto člověk snažící se o výpisky jsem často po přečtení kapitoly bezradně seděl nad prázdným papírem.
Kniha taky láká na množství náhodných objevů, které vzešly z pokusů o dokonalý jazyk. A ony tu opravdu jsou, ale o množství asi nemůže být řeč. Kdyby tomuto fenoménu byla věnovaná nějaké shrnující kapitola, určitě bych si ze čtení odnesl víc.

R47
27.01.2021 4 z 5

Super knížka. Ale v češtině má ještě o chlup lepší ekvivalent z pera Patrika Ouředníka.


Sandik
19.09.2019 4 z 5

Výborná kniha, ostatně u Eca jako vždy. Problém může být pouze v tom, že kniha je dosti úzce odborná a člověk se v při četbě může snadno ztrácet. Taky si vzpomínám na pár velmi chytrých myšlenek, které autor pronesl v Praze při křtu českého vydání. V knize pochopitelně nejsou, přestože jsem je tam čekal a hledal. Zkrátka byly proneseny osm let po vydání Italského originálu a lze je tedy v nějaké jiné podobě najít v jeho mladších knihách ;o) Celkový dojem: 85%

Janek
01.11.2016 3 z 5

Eco nepochybně ohromuje neuvěřitelnou šíří rozhledu, ale pro mě jde o příliš náročné čtení. Coby vystudovaná bohemistka jsem při exkurzi do historie často ztrácela sebevědomí. Tahle kniha vyžaduje velmi trpělivého a pozorného čtenáře.

elcapitano
25.01.2016 4 z 5

Dostal jsem se asi do poloviny a dál to víceméně proskenoval s občasným začtením se.
Ač by jeden podle názvu knihy čekal úzké zaměření, opak je pravdou - kniha má spoustu přesahů do historie / filozofie / alchymie / mystiky / logiky / botaniky / teologie / .. a kdoví kam ještě.
Mám velmi rád Ecovu nadřazenost nad různými záhadologiemi, ezoterickými vědami a tajnými spolky, která pramení z jeho obrovské vědomostní zásoby. Tato kniha nám dává trochu nahlédnout do Ecovo východisek a zdrojů.
Osobně se domnívám, kniha vznikla jako vedlejší produkt při přípravě podkladů Foucaltova kyvadla.

Edana
15.05.2013 4 z 5

Malinko náročné čtení, nic pro slabé povahy. Skuteční zájemci alespoň lehce obeznámení s danou problematikou si knihu však stoprocentně užijí se všemi detaily a konkrétnostmi, které přináší. Mně osobně by pro začátek stačilo pojednání v trochu obecnější rovině...

Štítky knihy

jazykověda, lingvistika sémiotika

Autorovy další knížky

Umberto Eco
italská, 1932 - 2016
2005  89%Jméno růže
2011  78%Pražský hřbitov
2001  85%Foucaultovo kyvadlo
2015  64%Nulté číslo
2001  83%Baudolino

Kniha Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře je v

Právě čtených2x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce67x
Chystám se číst45x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x